Ay Yıldız

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • TALEBE
    A-YI
    • 24 Ekim 2010
    • 1221

arunnatal..yazmış...

Duzenli yorumunu aldigim bir araci kurum, not arttirimi ile ilgili analizinde, onceki arttirimlari da referans alarak, Haziran 2013' de Moody's' in arttirimi yapacagini ongormus (daha dogrusu not %49 olasilikla ayni kalir, %51 olasilikla bir basamak artar yani yatirim yapilabilir duzeye cikar denmis analizde)..

Bu haberle de biraz ortustu sanki, Haziran' da olur mu diye dusunuyordum artik en gec Haziran' da olur diyorum..

Apar topar notu arttirarak VOB30' u saglam yukari cekmeyi, sonra da Avrupa ve ABD' deki muhtemel sert duzeltmeye (hatta belki cokuse) yetistirmeyi planliyorlar galiba..
    Gücümüzün 1/10'unu geçen pozisyonlar....riski.....yükseltir.....diye düşünüyorum.....

Yorum

• TALEBE
      A-YI
      • 24 Ekim 2010
      • 1221

repalize....
      bir yetkili ve mübarek ağız bekliyorum kurban bayramı kuzu şenliğne davetlisiniz altında altın vuruş topigi

kuzu....
      ha ha ha...guzeldi lem....boyle bi topik acacak mubarekte 2 kg dashak olmali....oda bende var....bende FED eline aldigi coletaralleri elden cikarmadan boyle bi topik acmam....bu is fed in isi 3 yil surer....elinde tonla dolara bagli kaart var....bankalardan aldi....bu kaartlari ufleyecek....

boru...

altin 2008 de krizde cakilmisti....dolar tl....1.1 den 1.9 a geldiginde....simdi 3 e gelecek diyorum...altin o an 800 e inecek....hem ulkeler hem bankalar....batmamak ucun altin satacak...GUZU....OLAYLARA FARKLI BAKAR...

ihsan72
      dolar 3 tl, altın 800 kayme biraz ütopik geliyor ama skender hiç beklenmeyeni yapıyor olması bununda olabileceğini düşünmemize sebep olabilir.sanıyorum kuzu bunu çok kısa vade de beklemiyordur.kriz beklentileri daha çok 2015 gibi yoğunlaşıyor. kuzunun böyle bir tarih beklentisi varmıdır ?

kuzu...
      ihsanim....sure 1 yil max....kotu bankalar ve ulkeler batirilacak....KAPITLIZM BUNU GEREKTIRIYOR....
      .........

kuzu..
      SU AN...SKO...iraqta sunni...sii ic savasini organize ediyor....o basladimi...israel irana furur....obama turkiyeden ozur diletti...kurd isinide hallediyorlar israel le birlikte....IRANA FURUSLA BIRLIKTE....TURKIYE KARISIR....

chaotic...
      Mayısta İran Körfezinde Amerika ve Müttefiklerinin gösterisi var. İsrail özründen sonra Türkiye de katılırsa bu tatbikata, çarşı karışır. Ana hedef Türkiye ile İranı çatıştırmak. Bunu becerirlerse piyasa falan kalmaz bizde, vob30 20000 hedefim bile çok yukarıda kalır.

Gücümüzün 1/10'unu geçen pozisyonlar....riski.....yükseltir.....diye düşünüyorum.....

Yorum

• TALEBE
        A-YI
        • 24 Ekim 2010
        • 1221

akinonyalı kentufffffffffffffff.........

Türev piyasalarda başarılı olmak için iyi bir trader olmak yetmez .O kişinin dünyaya trader olarak gönderilmiş olması gerekir.

Bence iyi bir trader bu işin bir kumar masası olduğunu ancak yüksek pozizyon açtığı zaman farkına varacaktir.

Pozizyonlar büyüdükçe leoparlar sahnede olacak .Piyasanın neden o yöne hareket ettiğini merak edecektir.

Bu işi yönlendirenler olduğunun farkında olmayanlar bence bu işi ufak çaplı yapan ve hayat boyuda boyu ufak kalacak olanlardır.Belkide olması gereken en sağlıklı şeyde budur.

İyi bir trader benim için kazanandir.Kazanırken aile ilişikleri parçanlanmamış ticari hayattada başarılı bir iş adamıdır.

Öyle borsa fikir edebiyatı yapan bir yığın tonla bu işin kompedanı şehir ve forumlar efsaneleri tanıyoruz görüyoruz.Konuşurken mangalda kül bırakmazlar ama gelin görünki bu başarılı trader hikayeleri hayatlarına yansımamıştır.

ilginç bir o kadar da acısanı.

Her köşe başı tutulmuştur ve bu saatten sonra başka soroslar ve buffetler yaratılmasına global palalar izin vermeyecektir diye düşünüyorum.

Yorum

• TALEBE
          A-YI
          • 24 Ekim 2010
          • 1221

asmiltak...............tan.....kentuf'a........

-Usta, bu piyasada trader olmaya çalışmak, eline futbol topu verdiler diye Barcelona'ya karşı oynayabileceğini düşünmek gibi bir şey bence. Olmaz yani.. Dediğin gibi, özellikle büyük pozisyonlarla olmaz, ha 1000 tl 5000 tl ile saha dışında top çevirip "ne trade yaptım ama" dersin orası ayrı Forekste mesela, demoda kaybeden yoktur..

-Vob bence bir trend oyunu. Yani hikaye 60000'lerdeyken 100000'lere oynayıp bekleyebilmek, trend başını yakalayamadın mı, o zaman 70-80 binlerden trene binmek.. Ocak ayı barında ters çekici yemiş bir piyasada bir süre trend olamayacağını görüp gerektiğinde dışarıda kalabilmek vs. vs..

-Piyasa yönlendirmesi konusunda, bir yöne oluşan talep yönlendirir piyasayı, o talep piyasanın talebidir, büyük oyuncuların algısıdır, bu algıyla bir çeşit laissez faire durumu hayata geçer.. Küçük yatırımcı bu algıya etki edemeyeceği, sadece algıyı doğru okursa kazanabileceği için ky yok hükmündedir bence.. İlla bir pala arıyorsak o da piyasanın meşhur görünmez elidir

benden.....
          trned dostun olsun....diyor...galiba....

Yorum

• TALEBE
            A-YI
            • 24 Ekim 2010
            • 1221

kuzu............

sarinin en onemli destegi....1430 dur....1427 ye indi....bu tutmazsa....1300 geliyor....

sarinin bu gocusu borsalari yikar ilk etepta....eger 1430 tutmazsa....sarida kaldiracli oyuncular margin ucun borsalari satarlar....

BU TOPIK EFSANE OLACAK...

Yorum

• TALEBE
              A-YI
              • 24 Ekim 2010
              • 1221

kuzu.........

sarinin en onemli destegi....1430 dur....1427 ye indi....bu tutmazsa....1300 geliyor....

sarinin bu gocusu borsalari yikar ilk etepta....eger 1430 tutmazsa....sarida kaldiracli oyuncular margin ucun borsalari satarlar....

BU TOPIK EFSANE OLACAK....

dikkattt....

2008 krizinde altin yuzde 31 dusmustu....simdi ise borsalar rally de.....altin durduk oturduk yerde yuzde 30 dustu....1900 den 1400 e...

kriz olursa ki olacak...bi yuzde 30 daha duser.....buda 1000 dolar eder....

ALTIN YIKILMAZ NARASI ATMAK YERINE....NIYE YIKILIYOR SU AN....ONA CEVAP BULUN....

bir ben vardim ve hala varim....altin gocecek diyen....

finansal piyasalarda....en kolay yorum....CIKACAK DEMEKTIR...LEM ZATEN BORSALAR CIKMAK UCUN KURULMUSTUR....bunu demek yorum yapmak degil ki....YORUM....BI YONE INANMIS SURUYE.....yanlis yoldasin diyebilmek ve bunuda tutturmaktir....

yoksa....her finansal urun cikmak ucun icad edilmistir....SKO ise cikistan kurus kazanamaz hatta zararda....sko cikista biraz verir....ki dususu fisek gibi yapsin....ve paralari gotursun....bakiniz altin...iki yil 1530 ila 1900 arasinda gidim gidim dolastirdi....sonra hepsini kesti...

simdi G20 TOPLANIYOR....

SKO bunnara altini satin dedimi....satmiyacaklar mi....satacaklar....kafanizi kumdan cikarin lem....DUNYAYA BAKIN....NASIL YONETILIYOR ONA BAKIN....artik devletler yok....dolayisiyle merkezlerde altina gerek yok....ALTIN...artik...demir...alimunyum...gibi... .onu kaldiriyorlar gundemden....kacak yasamaya son veriyorlar...kayitli ekonomiye geciyorlar...bu ekopnomide altin olamaz....400 dolardan 1900 e basis...elden cikarma basisi idi....

herhangibirsey cikiyorsa....kendi kendine cikmiyor....sko cikisi baslatiyor....suru toplaniyor....cikis hizlaniyor....sko verip cikiyor...

dolayisiyle....bisey kafayi kaldirmis fisekliyorsa....o seyoi karda oldugun bi yerde satacan....sko dan once....

rusya goctu....brezilya goctu....bizim borsa cokmuyor niye....MALI VEREMIYOR....ALAN YOK...ELINDE KALDI....DIKEY CAKILACAK....YUZDE 30 15 GUNDE....

NIYE DIKEY CAKILACAK....

COKEN BORSALARDA VE ALTINDA UTULEN BI FON....Para bulmak ucun bize 1 milyar dosedimi....ALACAK MI....NAHHH ALACAK....DIKEY CAKILIP YUZDE 30 ALTTA ALACAK....varsa parasi....yoksa daha cok cakilacak...kendi calip kendi oynuyordu....satan yoktu....SIMDI OLACAK....ALTINDA KALDIRAC KORKUNC KIM DAYANIR BUNA.....

BIR FON VEYA BI BANKA GUMLER....ondan oldu der....o batani gocerende kendisi....2008 i hazirliyanda kendisi....grafiklere bakin...adam 2007 kasimdan sessizce satiyor tam alti ay...yuzde 40 dusuyor borsalar....sonra 2008 sonuna dogru....aaaa bear zorda....aaa merill zorda...lem durzu sen bunu 8 ay onceden nasil biliyordunda yedire yedire mali dagittin....PLANLAMIS BELLI GRAFIKTEN.

BIRSEY DAHA YAZMALIYIM....altin 1900 den 1600 cakilirken....1550 den 1475 e cakilirken....LONDON VE NEW YORK ACIKKEN YAPILIYOR....koordineli yani....sonra uzak dogu ayvayi cig yiyip...dip fiyatla islem yapiyor....turkiyede oraya dahil....

bugunde o ikisinin ortak acik oldugu an....altini belirliyecek....1430 mu.....1300 ila 1350 araligimi tepki koma yeri...

1 haftada tepki gelmezse sko biliyordur bunu o yapiyor bunu.....BIZIM BORSA YUZDE 30 GOCER

BUYUR LONDRA ACILDI....ve 1426 dan baslayan tepki sonlandi...1430 iniyor....

Yorum

• TALEBE
                A-YI
                • 24 Ekim 2010
                • 1221

kuzu...

-hedef feyza demiyorum....emme 1350 deyim....1450 ucun....bu isine yarar mi bilmem..

-mehmed....

bundan daha dogal ne var....adam....short stop yaptiriyor ki...bi kendi kalsin....biz neyiz...KENE....malda kaldigin surece bu iyi bisey...dusus aziz olur o zaman....kenede maliyet....104 250....iki kademe daha....adaminda ciktigi filan yok....105 binde yaw....bisey yok....

-mehmed....para kazanmak kolay olsa idi borsada....herkes kazanir....obur sefer 109 bine gittigindede sen cok helecanlanmistin...sabirli ol dedim....ne oldu....tirlari 93 000 de yukleyip gittim....altinda yukleyip gittim...simdi longa tepkiye oynuyorum....TIR YUKLEMEK KOLAY MI LEM.....kolay olsa....bende hedef feyza topikleri acardim....

emme.....gordugun gibi iki ayda bir....ya BOBY de....ya altinda tirlari yukleyip gidende bi tek benim....BASKA VAR MI....YOKSA BEN MI GOREMIYORUM...gunnukculeri izleme....onlara gidim gidim veriyor....SONRA HEPSINI MEZBAHAYA SOKUP KESIYOR....selavat bile getiremiyorlar ula....pisipisine oluyorlar...

bak....altinda selavat getirebildiler mi..............hedef feyzaydi....ruhlari....evet feyzada...cesetleri skenderle benim midemde...

dikkat et....neredeyse dayak yiyecegim.....bidene...SAOL....IKI YILDIR ALTIN GOCECEK DEDIN VE GOCTU DIYEN VAR MI.... YOK....bu benim ipimde mi....yok....ben tirlarin tasidigi paralarima bakarim....burayada yaziyorum....istiyen kullanir...emme kullanmaz ve kaybederse.....BEN AGLAMA DUVARI DEGILIM KI YA....aglama duvari altinda 1530 un alti yok....veya hedef feyza diyenler...

bana aglamalarini anliyamiyorum....ya ben salagim ya onlar....

sizce kim.

bi sure yazmayacagim....sorun bensem..

-kimse benden feyza topigi beklemesin....ben skendere asla yardimci olmam....halkimin dogranmasina razi gelemem....

yerine....

yazilarima ara veririm...bende feyza topikleri okur...ISIME BAKARIM...ve bu isimede gelir....

kuzuyu kim darılttı...? Borsa ve uluslararası piyasalar konusundaki analizleriyle.... faydalı bir arkadaş...tır..

Yorum

• TALEBE
                  A-YI
                  • 24 Ekim 2010
                  • 1221

Morgan stanley: Tcmb'nın faız kararında enflasyondan soz edılmemesı sasırtıcı

morgan staneley, tcmb'nın para polıtıkası kurulu tarafından bugun
                  alınan faız ındırımı kararını "normallesme mı yoksa yenı bır normal mı?"
                  baslıklı raporu ıle ırdeledı.
                  Tcmb'nın acıklamalarında temel degısımın ıhracattakı gerılemeye yonelık
                  vurgu oldugunu belırten morgan stanley, bankanın yerel talebın saglıklı
                  bır sekılde toparlanmaya devam ettıgı vurgusunu yıneledıgını ancak bu
                  zamana kadar yapılan acıklamaların tersıne bu kez ıhracattakı zayıflıga
                  dıkkat cekıldıgını vurguladı.

Morgan stanley, tcmb'nın acıklamalarında eflasyon konusuna degınılmemıs
                  olmasının kendılerı acısından surprız bır gelısme oldugunu belırterek,
                  "yıllık hedef yuzde 5 sevıyesındeyken halen yuzde 7.3 sevıyesınde seyreden
                  enflasyon yoksa tcmb ıcın artık bır mesele degıl mı? Yoksa enflasyonun
                  onumuzdekı aylarda sert bır sekılde gerılyecegıne daır tam bır guven mı
                  soz konusu? " sorusunu yoneltıyor.

Kredılerdekı artıs surerken ve tcmb'nın ongordugu gıbı yerel talep
                  toparlanmaya devamn ederken enflasyonda boylesı dususe ıhtımal vermedıgın
                  belırten morgan stanley, tcmb mudahalesı olmadan enflasyonun dusmesı ıcın
                  olagan dısı tesaduflere ıhtıyac oldugunu dıle getırdı.

Morgan stanley, merkez bankası'nın acıklamalarındakı bazı unsurları
                  ve buna daır degerlendırmelerını soyle sıraladı:

1 - butun faız oranları dusuruldu ve beklentılerın uzerınde bır oranda dusuruldu

2 - ıhracat, dıs sermaye akısı ve dovız kuru konusunda net bır sekılde endıseler
                  ortaya kondu

3 - roc'ta yapılan sınırlı degısımlerın dovız ya da kredı pıyasalarında degısıme
                  neden olmasını beklemıyoruz.

4 - tcmb'nın acıklamalarında enflasyona odakl bır vurguya rastlanmıyor.

Yorum

• TALEBE
                    A-YI
                    • 24 Ekim 2010
                    • 1221

kuzu...........

1350 altin longlar....1400 den gitti....50 dolar....

yeni yer....1300....oradan basliyacak cikis....1500 u bulur....

replaize....

topigimi iyi okursan....fiziki altin tutarak....hem tl tutanlardan...hem hisse tutanlardan...hem bono tutanlardan....DAHA COK KAR EDECEGIN YAZILI....ffiziki altin....emme....benim gibi forex deelll...

kaybetmene uzuldum gercekten....sandim ki forexdesin....fizikide karda olacaksin bu topige gore...

sevgiler kardesim...

Yorum

• TALEBE
                      A-YI
                      • 24 Ekim 2010
                      • 1221

sogul67.....den.... lazım olur bir gün....

THY zirvesini gördükten sonra bahsettiğiniz 7.26 seviyesinden sonra özellikle Avrupa'da tüm hava yolları şirketlerine sert satışlar geldi, (sebebi grip vakası korkusu hortladı) Tabi bizim piyasadaki havayolu şirketi de bundan nasibini aldı ve satış yemeye başladı... Hatta yabancı bir kurumda çalışan arkadaşım o gün toplu emir almıştı, 7.12 ye kadar tahtayı çizmişti... sonrasında ise bu baskı bir süre daha devam etti.. Bir diğer unsur ise bildiğiniz gibi perşembe cuma pegasus halka arzı var. tüm yabancıların belli sektörler için belli portföyleri var, Pegasus halkı arzı için de bir nebze satışlar oldu.. Şimdi gelelim 6.80lerden toparlanma olayına;

bu dönemde 106 seviyesinden petrol 100 seviyesine kadar gerilemiş, THY maliyet yapısını incelerseniz CGS'nin %40 akaryakıt gideridir ve petroldeki %10 gerilemenin THY karlılığına (EBITDAR) marjına etkisi %3-%4 kadar olumludur. Yada şöyle diyelim %10 petrol fiyatlarındaki düşüş THY hedef fiyatını ortalama %15 yükseltir. Piyasa yavaş yavaş bunu fiyatlamaya başlamıştır şuan. Ayrıca şunu da bilmek lazım yapılan tüm tahminlerde 2013 yılında ort petrol fiyatını 110 civarında alınmıştı THY raporu yazılırken şimdi eğer 100 ler konuşulacaksa arka arkaya THY buy raporları gelecektir, daha update reportlar yazılmadı.

Lafın özü şunu demeye çalışıyorum, herşey teknik değil ama herşeye teknik ile bir açıklama yapılabilir. Biraz da piyasaya gelişmelere temel analizi ve konjonktüre bakmak gerek.

bol kazançlar dostlar..

Yorum

• TALEBE
                        A-YI
                        • 24 Ekim 2010
                        • 1221

kuzu..........

gelelim yazdiklarina....

soru 1....altin neden dustu...ve altin neden cikti....cevap ver...eger iyi grafikciysen....bunnar orada yok...cok basit bi nedenle 1530 un alti yok...oda grafikteki ilk dip...bunu coban bile soyler...orada gorunuyor...

soru 2....euro dolar 1 dedim....insafliydim...aslinda 1 euro 0.85 dolar olacak....euro ilk ciktiginda degeri buydu....bunu iddia ederken senin gibi sadece grafa bakmiyorum...ekonomilerin tarihsel dongulerine...amerikan ve avrupa ekonomisinin satinalma gucunede bakacaksin...bu dinamikleri inceledinmi....senin baktigin grafada baktim mi....1 euro=0.85 dolar ediyor...ben 1 dedim...kolay ossun diye....sen gene grafa bakip 1 dakikada ilk dip 1.21...oyleyse alti yok deyip ciktin...altinda 1530 demen gibi....

soru 3....hissenette....2007 de....dolar tl...1.1 ken....euro dolar 1.53 ken...petrol 150 iken....topikactim...basligi....1 dolar=1 euro....1 dolar=2 tl....petrol=40 panginot...

ne oldu 2008 de aynen hepsi oldu....simdi 3 tl diyorum.....

Yorum

• TALEBE
                          A-YI
                          • 24 Ekim 2010
                          • 1221

imkb3 .yazmış....

Dava Açmak Ne Demektir
                          Dava açmak bir kişi veya kuruluş aleyhinde mahkeme önünde bir hak talebinde bulunmak demektir. Haksızlığa uğradığınızda, hakkınızı alamadığınızda mahkemeler araya girecek “Türk Milleti adına” yargılama yaptıktan sonra hakkınızı size teslim edecektir.

Dava Nasıl Açılır?
                          Dava mahkemeye vereceğiniz bir dilekçe ile açılır. Bu dilekçede olması gerekenler aşağıda belirtilmiştir. Dava dilekçesi, dava harca tabi ise harç ve gider avansının, harca tabi değil ise sadece gider avansının tahsil edilmesinden sonra ilgili mahkemeye kayıt olur ve bu tarihte davanız açılmış olur.

Dava Açmak Bu Kadar Basit mi?
                          Evet, dava açmak “yetkili mahkemeye” dava dilekçenizi dava harcı ve gider avansı ile birlikte teslim etmekten ibarettir. Bu tarif kolay görünse de dava açmak önemli yasal sonuçları olan ve mali yük getirmesi ihtimali bulunan ciddi bir iştir.
                          Unutmayınız ki; davayı açmak işlemi basit olsa da işin kendisi son derece ciddidir ve bazen uzun süre alır. Bu hususu mutlaka göz önünde bulundurmalı ve yaptığınız işin göründüğü kadar basit olmadığını, sonuçlarının çok ciddi olabileceğini bilmelisiniz.

Davalar Uzun Sürer mi?
                          Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre 2010 yılında bir hukuk davasının karara bağlanması Türkiye genelinde ortalama 209 gün almıştır. Bu süre mahkemelere göre değişiklik göstermektedir.
                          Örneğin 2010 yılında bir dava ortalama olarak;
                          Fikri Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinde 544 günde,
                          Asliye Ticaret Mahkemesinde 455 günde,
                          İş Mahkemesinde 446 günde,
                          Aile Mahkemesinde 165 günde,
                          Sulh Hukuk Mahkemesinde 109 günde karara bağlanmıştır.

Dava Açmasam Daha mı İyi?
                          Haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüz durumlarda mahkemelere başvurup hakkınızın size iade edilmesini talep etmek anayasal hakkınızdır. Bu hakkınızı kullanmaktan çekinmeyiniz. Ancak bu hakkınızı kullanırken konuyu etraflıca değerlendirmeniz gerekir. Davayı kazanma ihtimalinizi, kaybettiğiniz takdirde davanın size kaç liraya ve ne kadar zamana mal olacağını önceden hesaplamanız lehinize olacaktır.

Dava Açarken Para Yatıracak mıyım?
                          Dava açarken, davacı olarak belli bir miktar yargılama harcı ile davada yapılacak masrafların oluşturduğu ve her yıl Adalet Bakanlığı’nca yayınlanan listede gösterilen miktar kadar gider avansını mahkemeye yatırmanız gerekir. Davayı kazanmanız halinde bu giderleri ve harç parasını karşı taraftan geri alabilirsiniz.

Davamı Nerede Açmalıyım?
                          Davalar yetkili ve görevli mahkemelerde açılmalıdır. Hangi tür mahkemenin görevli olduğunu tespit ettikten sonra, hangi yer mahkemesinin yetkili olduğunu da belirlemeniz gerekir. Bu sorunun kısa bir cevabı olmadığı ve hatalı mahkemeye başvurmak zaman, para ve hak kayıplarına yol açabileceği için davanızı açmadan önce bu konuda bir hukukçudan profesyonel yardım almanız faydalı olabilir.

Dava Açmadan Önce Neleri Bilmem Gerekir?
                          Bir avukat yardımından faydalanmayacak iseniz aşağıdaki soruları kendi kedinize sorunuz;
                          a) Dava açmak için yeterli bilgiye sahip olduğunuza emin misiniz?
                          b) Davanızı takip etmek konusunda kararlı mısınız? Dava açtıktan sonra takip etmeyi ihmal etmeniz, davanızın reddedilmesine veya açılmamış sayılmasına neden olabilir.
                          c) Davanızın olumsuz sonuçlanması halinde ne gibi sonuçlar doğuracağını değerlendirdiniz mi? Bir avukatınız varsa sizi bu konularda tam olarak bilgilendirmesini talep ediniz;
                          a) Davanızın size maliyeti ne olacaktır? (Dava harcı, masraflar ve avukatlık ücreti vs.)
                          b) Davayı kaybetmeniz halinde katlanacağınız ek maliyet ne olacaktır? (Tamamlanacak dava harcı, karşı tarafa ödenecek avukatlık ücreti, mahkeme masrafları vs.)
                          c) Uğradığınız haksızlığın giderilmesi için başvurulabilecek başka hukuki yöntemler var mı?

Dava Dilekçeniz Nasıl Olmalı?
                          Dilekçeniz davada en önemli aracınızdır. Dilekçenizde dava açmanıza neden olan şeyi özlü biçimde anlatmanız gerekir. Gereğinden uzun yazmak, gereksiz ayrıntılara boğmak, davayla ilgisiz konuları, kişileri ve olayları anlatmak davanıza zarar verebilir. Aynı şekilde gereğinden kısa yazılmış, önemli hukuki noktaları atlanmış bir dilekçe de davanıza zarar verebilir. Bu nedenle dilekçenizin özenle hazırlanması gerekir. Dilekçenizi maddeler halinde yazmak, varsa ekler ve delilleri bir liste halinde yazmak ve arkasına ekler ve delilleri sıra numarası ile koymak, yararlı olacaktır.

Dava Dilekçesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?
                          1. Dava açacağınız Mahkemenin adı
                          2. Adınız soyadınız, TC kimlik numaranız, açık adresiniz
                          3. Karşı tarafın (Davalının); adı soyadı (kurum ise unvanı), TC Kimlik numarası, adresi
                          4. Mümkün olduğunca açık ve öz şekilde aşağıdaki hususları dilekçenizde belirtiniz
                          a. Davanızın konusu, mal varlığına ilişkin davalarda dava konusunun değeri
                          b. Davayı açma nedeniniz
                          c. Talebiniz (dava sonucu elde etmek istediğiniz sonuç)
                          d. Yasal dayanaklarınız e. Delilleriniz
                          i. Dilekçeniz arkasına delil listesi ekleyerek tüm delillerinizi sıra ile yazınız
                          ii. Elinizde olan delilleri dilekçeniz ekinde sıra numarası vererek sununuz
                          iii. Elinizde olmayan delillerin nereden temin edileceğini açık şekilde yazınız
                          f. Davaya konu olayın (şeyin) gerçekleştiği tarih ve sizin öğrendiğiniz tarih
                          g. Varsa dava konusu ile ilgili içtihatlar (önceki kesinleşmiş mahkeme kararlarından örnekler)

Avukat Tutmak Zorunlu mudur?
                          Hayır, avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak bir avukatın size çok yardımı olacağını unutmayınız. Hukuk ve usul konusunda bilgi sahibi olduğunuza kesin olarak emin değilseniz bir avukatın yardımına başvurunuz. Mali durumunuz avukat tutmaya uygun değilse bulunduğunuz il barosuna başvurarak size “Adli Yardım” kapsamında avukat atanmasını talep etme hakkına sahip olduğunuzu unutmayınız. Bu konuda lütfen “Adli Yardım” broşürüne bakınız.

Dava Açmak Masraflı mıdır?
                          Evet, dava açmak masraflı olabilir. Ülkemizde yargı masrafları Avrupa ülkelerindeki örneklere göre düşüktür. Yine de davanın türüne ve süresine göre masrafların ciddi boyuta gelmesi söz konusu olabilir. Bu konuda hazırlık yapmanız ve muhtemel masrafları önceden öğrenmeniz gerekir. Dava süreci boyunca masraflar kural olarak dava açan kişiden alınır. Masrafı yatırmadığınız takdirde mahkeme ilgili işlemden vazgeçtiğinizi varsayar, bu durum davanıza zarar verebilir.

Masrafları Geri Alabilir miyim?
                          Davayı kazandığınız zaman Mahkeme masrafların karşı taraftan alınarak size ödenmesini emreder. Ancak size ödenecek masrafların sadece yargılama masrafları olduğunu unutmayınız. Davaya hazırlık için yaptığınız masraflar, ulaşım giderleri, avukatınıza ödediğiniz vekâlet ücreti gibi bazı masraflar size geri ödenmeyecektir.

Dava Bittiğinde Hakkımı Doğrudan Alabilir miyim?
                          Kural olarak mahkeme kararlarına dayanarak icra takibi başlatabilmek için kararların kesinleşmiş olması gerekmez. Ancak kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez.
                          İdari yargı mercilerinin kararları kesinleşmese dahi idari makamlarca 30 gün içerisinde yerine getirilmelidir.

Mahkeme Kararı Kesinleşti. Şimdi Ne Olacak?
                          Mahkemeyi kaybeden taraf kendiliğinden mahkemenin emrettiği kararı yerine getirebilir ve size mahkeme masraflarını da ödeyebilir. Bunu yapmadığı takdirde icra dairesine başvurup kararın icra kanalıyla yerine getirilmesini sağlamanız gerekir. İcra süreci hakkında bilgi için lütfen “icra” başlıklı broşüre bakınız.

Karşı Taraf Bulunamazsa Ne Olur?
                          Savunma hakkı anayasal bir haktır. Mahkeme hiç kimse hakkında kendiliğinden karar vermez. Bir davetiye göndererek hakkında dava açıldığını bildirir, dava hakkında diyeceklerini sorar, kararını verirken onun savunmasını da göz önünde bulundurur. Ancak kişilerin ortadan kaybolarak, davalardan kurtulmaları da başkalarının hakkını ihlal edecektir. Bu nedenle, bu hakkın kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla resmi kayıtlarda bulunan adrese tebligat ve ilan yoluyla tebligat imkânı da tanınmıştır.

Benim Eski Adresime Tebligat Yapılırsa Ne Olur?
                          Yeni adresinizi bildirmek sizin sorumluluğunuzdur. Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan yargı merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır. Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır.

Dava Açarken Kimden Yardım Alabilirim?
                          Dava açmak için bir avukatın yardımına başvurmak en doğrusudur. Bu alanda yeterli bilgiye sahip olduğunuza inanıyorsanız kendiniz de dava açabilirsiniz. Hukukçu olmayan kişilerin yardımıyla hareket etmeniz aleyhinize çok ciddi sonuçlar doğurabileceğinden bu kişilerin yardımına başvurmayınız. Arzuhalci olarak tabir edilen kişilerin yönlendirmesi ile hareket etmenin hak kayıplarına neden olabileceğini unutmayın.

Dava Açacağım Mahkeme Bana Yardımcı Olur mu?
                          Hayır. Mahkemeler danışmanlık yapmazlar. Mahkeme hâkimi de, mahkemede görevli diğer kişiler de size açacağınız dava konusunda yardımcı olamaz, yol gösteremez.

Davamı Açtım, Mahkeme Bana Yardımcı Olur mu?
                          Hukuki olmayan işlerde mahkeme çalışanları size yardımcı olacaklardır. Ancak hukuki konularda onlardan size danışmanlık yapmalarını beklememelisiniz. Örneğin; bir dilekçe teslim ederken yanında posta pulu vermeniz gerekip gerekmediğini mahkeme çalışanları size bildireceklerdir. Ancak dilekçenizin içeriği hakkında yorum yapamazlar, nasıl yazmanız gerektiğini size söylemezler.

Hâkimle Görüşsem Faydası Olur mu?
                          Devam eden dosyanız hakkında hâkimle görüşmeniz doğru değildir. Hâkimlerin dosya üzerinde görüş açıklamaları, kararlarını önceden taraflardan birine söylemeleri mümkün değildir. Bu konuda ısrarcı davranmanız aleyhinize ciddi sonuçlar doğurabilir.

İnternet Güvenilir Bir Kaynak mıdır?
                          Hayır, internet her zaman güvenilir bir kaynak değildir. Ancak güvenilir olduğuna emin olduğunuz bazı siteler size yararlı olacaktır. Adalet Bakanlığına, Yargı Kurumlarına, Barolara ait sitelerden veya güvenilir olduğuna kesinlikle emin olduğunuz özel kişilere ait sitelerden yararlanabilirsiniz. Forumlar, güvenilir olduğuna emin olmadığınız siteler, kaynağı belirsiz yazılar, zincir e-postalar gibi kaynaklara güvenerek hareket etmeniz çok ağır sonuçlar doğurabilir. İnternet yoluyla elde ettiğiniz bilgileri mutlaka güvenilir kaynaklardan doğrulayarak kullanmanız gerekir.

İnterneti Dava Dilekçem İçin Kaynak Olarak Kullanabilir miyim?
                          Kişilerin çok farklı amaçlarla koyduğu gerçek olmayan yazılar, tahrif edilmiş mahkeme kararları, başı veya sonu kesilerek alıntı yapıldığı için anlamı değişmiş makaleler gibi pek çok yazı internette dolaşmaktadır. Özensiz hazırlanan web siteleri bu yazıları kaynak göstermeksizin tekrar tekrar kullanarak yayılmasına neden olmakta, hukukçu olmayan kişiler forumlar vasıtasıyla bu sakıncalı yazıları ve tahrif edilmiş mahkeme kararlarını elden ele dolaştırmaktadır. Bu bilgileri dilekçenizde kullanmayınız, dilekçenize ek olarak koymayınız.

Bu Sakıncadan Kendimi Nasıl Koruyabilirim?
                          Öncelikle güvenilir olduğundan kesinlikle emin olmadığınız tüm kaynaklardan uzak durunuz. Ayrıca dilekçenizde yer alan ve sizin yazmadığınız her şey için kullandığınız kaynağı mutlaka belirtiniz. Bunun en kolay yolu parantez işareti ( ) kullanmaktır. Örnekler:
                          • Yargı yetkisi Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. (Anayasa, madde 9)
                          • Kat mülkiyetine ilişkin bu konuda mahkeme kararları istikrar kazanmıştır. (Ahmet İyibilen, Kat Mülkiyeti Hukuku, sayfa 85)
                          • Dilekçemizde izah ettiğimiz gibi Yargıtay 19. Hukuk Dairesi de 2006/6070 E. sayılı kararında vekâletle ipotek tesisi için vekâletnamede açık yetki bulunması gerektiğini belirtmiştir. (Örneği dilekçe ekinde sunulan karar UYAP Mevzuat programından alınmıştır.)
                          Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi kaynağınızı açıkça göstermeniz mahkemenin yazdığınız konunun doğruluğunu rahatça araştırmasını sağlar. Daha önemlisi bir yanlışlık söz konusu ise sorumlusunun siz olmadığını gösterir.

Mahkeme Kararlarından Örnekler Koymak Gerekli midir?
                          Dava açmadan önce aynı konuda verilmiş mahkeme kararlarına bakmanız ve dilekçenizi hazırlarken bu kararlardan faydalanmanız yararlı olacaktır. Ancak dilekçe ekinde mahkemeye sunmanız bir zorunluluk değildir. Dayandığınız kararların kesinleşmiş kararlar olması ve tahrif edilmiş kararlardan sakınabilmeniz için mutlaka güvenilir bir kaynaktan alınmış olması gerekir.

Yorum

• TALEBE
                            A-YI
                            • 24 Ekim 2010
                            • 1221

BIST KURUMSAL İLETİŞİM MÜDÜRLÜĞÜ
                            YATIRIMCI DANIŞMA MERKEZİ
                            AG/TK
                            Sermaye Piyasası Kurulu
                            Tel : 312. 292 90 90
                            Faks : 312. 292 90 00
                            Adres : Mustafa Kemal Mah. Eskişehir yolu 8. Km Balgat/ANKARA

Yorum

• TALEBE
                              A-YI
                              • 24 Ekim 2010
                              • 1221

Sayın Bakanım;

Ülkemizin İMKB (yeni adı BİST) de kayıtlı ilk otuz şirketi arasında gösterilen GOLDAŞ hissesi sahibi yatırımcılarız. Ülkemizin en büyük otuz şirketinden birine kar payı ortağı olmak ve Ülkemizin ve kendimizin elimizdeki küçük sermayelerimizle yapacağımız katkılarla daha ileri bir refah seviyesine gideceğine inanan insanlarız. Bizler Ülkemize ve devletimize güvendik ve Ülkemizin en büyük şirketlerinden olan Goldaş hissesi aldık.
                              Göz göre göre paramız pula çevrilmiş vaziyette hatta tamamını kaybettik diyebiliriz. Bizler borsanın, yatırımın, serbest piyasa da işlem gören şirketlere ortak olmanın ne olduğunu biliyoruz. Her işte olduğu gibi zararın karın kardeşi olduğunu da biliyoruz. Bizlerin sıkıntısı bunlar değil bizlerin sıkıntısı gerek SPK nın ‘ben yaptım oldu’;gerekse şirketin umursamaz tavırlarıdır. Bizler borsayı, zararı bilmeyen insanlar değiliz lakin devletin bir çok kurumunun denetimi altında hareket edilen bir yatırım kolunda paramızın tamamını kaybettik.
                              Takdir edersiniz ki hiçbir yatırımcı hisse senedini aldığı şirketin üretim yerlerini gidip gezmek ya da önümüze sunulan mali verileri bir bilene götürüp danışmak zorunda değildir. Bu işlerle uğraşan büyük bir çoğunluk, kendi çapında az da olsa bilanço okumanın ne demek olduğunu bilmektedir. Anlamadığımız olay; bize sunulan verilerin neden gerekli kurumlar tarafından yıllarca titiz bir şekilde incelenmediğidir.
                              - Şirket aleyhine yaklaşık 5 yıldır süren davalar hakkında SPK bu şirketten bundan 1-2 ay öncesine kadar ciddi hiçbir açıklama istemedi.
                              - Spk,davalar sürdüğü halde şirketin talep ettiği bütün tahsisli taleplerine olumlu yanıt verdi.
                              - Türkiyenin en büyük sanayi şirketleri arasında 2011-27.,2012-33.sırasında yer alan bir şirket herkesi nasıl kandırır? ya da birileri kandırması için nasıl çanak tutar?
                              - 9 aylıkta 20 milyon kar açıklayan bir şirket, borçlarını ödemekte sıkıntı yaşıyor denilerek nasıl gözaltı pazarına alınır? Spk elinde ki bu borçlu listesini neden kamuoyuyla paylaşmaz?
                              - Bizim kap tarafından bilgilendirildiğimiz 2012/ 12 aylık kapsamlı gelir tablosunda 2 milyar 800 milyonluk üretim yapıldığı görülmekte. Lakin bugün gözaltı pazarına alınma sebeplerinden birisi de üretimde sıkıntı yaşaması gösterilmektedir.
                              şirketin 10-11-12.aylarda yaptığı üretim 700 milyon tl civarıdır. borsa da işlem gören bir çok şirketin yıllık üretim toplamından bile daha fazla olan bu rakamı kim, nasıl izah eder?beyan edilen rakamlar yalan ise;bu insanlar bu rakamları telaffuz etme cesaretini kimlerden alır?
                              - Aynı şekilde gönderilen bildirimlerde toplam varlıkları 533 milyon olan bir şirket;11 milyon borçtan dolayı nasıl iflas ettirilir?
                              - Yine aynı şekilde bizlere sunulan bilançolarda ticari alacakları, duran varlıkları ve dönen varlıkları, borçlarından 250 milyon artıda olan bir şirket kim tarafından, nasıl batırılır?
                              - Yıllarca Mali de altın madenleri bulup işleteceğiz diye yeni yatırımcı avına çıkan şirkete spk neden hesap sormadı?
                              - Mevcut davaları gerek yurt içinde gerek yurt dışında güçlü bir İngiliz ortakla takip edeceğiz diyen şirketten neden daha sık bilgi istenmedi?
                              - Yeni mağdurlar oluşmasın diye gözaltına alınan şirket bugün itibariyle mahkeme tarafından iflas ettirilmiştir.
                              - Şirketin gözaltı pazarına alınacağı gün yaptığı işlem hacmi ve prim ortadadır. O günün akşamı gözaltı kararı çıkmıştır. Şirket sahiplerine o gün kim, nasıl bilgi sızdırdı? O gün içerisinde kimler işlem yaptı ve elindeki malı çıktı? spk, bu yapılan vurgunu neden görmezden geldi?
                              Bu ve benzeri bir sürü yanlışlar silsilesi ile bizler mağdur edildik. ve bizi bu sisteme karşı korumakla görevli kurumlar da maalesef bunların hırsızlığına kılıf hazırlamaktan başka hiçbir şey yapmadılar.
                              Şimdi ne diyeceğiz? eski imkb kötü yönetildi. Yeni imkb,spk ne güzel yönetiliyor.kurumlarda devamlılık esas değil midir? eskilerin yaptığı ve yenilerin devam ettirdiği uygulamalarla perişan edilen biz yatırımcıların sesini kim duyacak?
                              İmkb kapandı.yeni adı bist oldu.ve bizler..babalar olarak..anneler olarak..onbinler olarak..eski borsayla beraber tarihe gömülmek üzereyiz. bu zamana kadar eşi benzeri görülmemiş bir dolandırıcılığın yeni kurbanlarıyız.
                              Bizler bu güne kadar haklarını arama konusunda mücadeleler veren küçük insanlarız. gerek spk ya gerekse imkb ye bir sürü yazılar yazmamıza rağmen hiç kimse tarafından dikkate alınmadık. Elbette hakkımızı yargı önünde de arayacağız lakin yarın öbür gün şirket resmi olarak iflasını açıklarsa uzun yıllar sürecek bir sürece girmekten korkmaktayız. Mahkemeler sonuçlanana kadar şirket sahipleri yeni hayatlarını Fransa’da kurmuş olacaklar zaten.
                              Biliyoruz ki düzen eski düzen değil.’ben yaptım oldu’ devirleri çoktan kapandı. Artık küresel bir güç olma yolunda ilerleyen bu ülkede bu tip vurgunlara izin verilmemesini ve ivedilikle bu işin üzerine gidilmesini sizden rica etmekteyiz.
                              Bu yazımıza diğer kurumların yaptığı gibi otomatik msj la cevap verilecekse hiç cevap vermemenizi de ayrıca rica ediyoruz.
                              Yarın biz, hiç kimseden zerre lütuf beklemeyen ve sadece haklarını arayanlar olarak mahkeme önüne gittiğimiz vakit ‘başbakanımıza da seslendik ama sesimizi duymadı’ dersek; kurmaylarınıza dönüp ‘benim neden bundan haberim yok’ dememenizi ve bu yazımızın dikkate alınmasını bekliyoruz.

Bu hayatta tek amaçları; Çıkar amaçlı çete kurmak, sahte evrak düzenlemek,devletin kurumlarına yanlış beyan sunmak,halkın parasını dolandırmak olan bu insanlara Allah(c.c.)rızası için DUR deyin.

Saygılarımla,

Yorum

• TALEBE
                                A-YI
                                • 24 Ekim 2010
                                • 1221

asas 01

erhaba değerli arkadaşlar;

1. Çalışmalarda belli bir yol katedilmiştir. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki 10 Mayıs tarihinin hiç bir önemi kalmamıştır. Hakan Bey iflas masasına bizzat gitmiş, 30 günlük sürenin alacak yazım işlemi ile birlikte başladığı ama mevcutta alacak yazım işlemlerine başlanmadığı bilgisine ulaşmıştır. Kendisine şifaen bu tür işlemlerin yıllara yayılabildiği bilgiside verilmiştir. Kısa masanın oluşturulduğu 10 nisana 1 ay eklenerek elde edilen 10 mayıs tarihinin teoriden ibaret olduğu i pratikte bir anlam ifade etmediği ortaya çıkmıştır.

2.İflasına karar verilmiş bir şirketin masası açılmışken bir taraftanda iflas erteleme davasının sürmesi veya mevcuttaki iflas kararına dönük temyize gidilmesi gibi dava süreçleri zaman almaya devam edecek gibi görünmektedir. Yıllarca sürmesi muhtemel bu davaların sonucunu beklemek, sonucun olumsuz olması ihtimalide göz önüne alındığında pek mantıklı olmayacaktır.

3. Temasa geçen kişi sayısı 110 -120 kişiyi bulmuştur. Bu bini aşkın mail yazışmasına neden olmakla beraber hukukçularla görüşmeler, araştırmalar, telefon trafikleri ve yoğun calışan bir insan olarak kendi iş yükümde düşünüldüğünde maillere bazen birkaç gün sonra dönmek zorunda kalabilmekteyim. Önemli gelişmeler anında duyurulmakla birlikte herhangi bir gelişme yokken kişisel soruların anında yanıtlanması mümkün olamamaktadır.

4. Şu ana kadar birkaç farklı avukatla görüşülmüştür. Bu kadar kişi arasında sadece iki arkadaşımızın avukat önermiştir. Bugün bir avukatla daha görüşülmesi planlanmıştır. Burada kritik husus avukata verilecek %1 lik 0,5 lik farklardan ziyade, gerçekten doğru avukata ulaşabilmektir. Bu dava sıradan emsali olan , uzerinde içtihat oluşmuş davalardan olmayacağından avukat çok önemlidir. Lütfen sizlerde avukat araştırınız.

5. Forum sitelerinde hiç ses yok, neden birşey yazmıyorsunuz vb yaklaşımlar için; arkadaşlar gelişme yoksa yazmanın mantığı yok. Bu süreç işleyen bir süreç ve dezenformasyon süreci yaşanan bir süreç. Yarım sayfa bende hisse yok ama dava açmanızın mantığı yok, boşa uğraşmayın yazısına 1 saat ayıran art niyetli insanları yada kap ın ne olduğunu bilmeyipte bilançoları bana da gönderin bende inceleyeceğim diyen insanları bu iş yoğunluğu içerisinde muhattap almak mümkün değil.

6. Bu bilgiler ışığında bu hafta 20.04.2013 ve 21.04.2013 tarihlerinde saat 14.30 da Ankara Kızılay da buluşmayı teklif ediyorum. Hangi gün müsaitseniz o güne katılabilirsiniz. Arzu eden ikisine de katılabilir. Ayrıca önümüzdeki 27-28 Nisan 2013 tarihlerinde de İstanbul-Kadıköy de bir organizasyon yapılması planlanmaktadır

7. Ankara ve İstanbul organizasyonlarına katılacak arkadaşlarımızın hangi gün hangi ile katılabileceği bilgisini tarafıma bildirmesi gerekmektedir. Kalabalık durumuna göre mekan bilgisi yeniden duyrulacaktır.

Saygılarımla

Yorum

Working...
                                X

Debug Information