Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
Bir kısır döngü yok.
Herkes istediğine inanmakta ve bunu yapıp yaşamakta özgür.
Size de kolaylıklar...
...........
kısır döngü oluştugunu yazma nedenimin;insanların benim düşündüklerimi düşünmemesi,yapıp,yaşamaması nedeniyle yazdıgımamı hükmettinizki,benden alıntıyla alakalı o cümleleri özellikle(''herkes istedigine inanmakta ve bunu yapıp yaşamakta özgür.'') yazdınız??
kısır döngü ihtimali buradaki yazıların konu hakkında diyaloga,hatta monologa benzemesi sebebi ile yazıldı,arkadaşlar yazmıyorlar yada muhatab degilim deyip kenara çekilir gözüküyorlar,eh dolayısı ilede iş monologa gidiyor.-nedeniyledir..
Sizi cevaplamamak gibi bir çekincesi olamaz kimsenin. Olmadığına da eminim. Fakat sorularınızın asıl başlangıç noktası başka idi. Ben bunu cevaplayamamaktan korkarım, çünkü ilahi aşk ve sevgi ile ilgili bir söz söylemeyi hadsizlik bulurum ( bilgisizliğimden, faniliğimden ). Dolayısıyle yaratılanı yaradandan ötürü sevmek kısmındaki sorular benim işim değildir.
Diğer kısmına gelince.... Peki.
Çok konuşabilir ve çok yazabilirim.
İşe "doğayla uyumluluk ve sevgi " ayrıntısıyla başlayalım.
Sayın Keten Helva, kolaylık dilekleriniz için teşekkür ederim, umarım zor olmaz, epey zorlu bir tartışmacı gibisiniz.
Konuya en baştan, başlangıçtan girelim. Başlangıç pagan inanışlar. Paganizm, basit anlatımıyla doğa güçlerine inanmaktır.Bu inanışta, bir yaratıcı vardır, ancak doğadaki canlı cansız her nesneye bir güç vermiştir. Bu güçler yaşamı yönetirler. İnsanoğlu da bu güçlerle yani doğanın bütünüyle uyumlu olarak yaşamını sürdürebilir ya da yaşam üzerinde kontrol sahibi olabilir.
İlk insandan bu yana pagan inanışlar var olmuştur. Pagan topluluklara örnek olarak, Aborjinler, Amerikan yerlileri, Hindular,Orta Asya Şamanistleri, Budistler verilebilir. Günümüzde pek çok batıl inanç denilen davranış temelini bu pagan inanışlardan alır. ( bu konuda ayrıntıya girmiyorum şimdilik )
Bu inanışlardaki doğayla uyum hali denge unsuruna dayalıdır. Doğada var olan herhangi bir nesnenin ruhu diğerinden üstün değildir, farklı ama birbirini bütünleyen bir yapıyı oluştururlar. Burdaki İLİŞKİ karşılıklılık temeline dayandığı kadar bütünleyicilik temeline dayanır. Yani eşitlik değil bütünlük. Kimi küçük, kimi büyük ama birbirini tamamlayan. ( Ego sum qui sum- neysem oyum- yaradılışın bir parçasıyım ve kendisiyim )
Bu açıklamadan hareketle karşılıklılık her zaman bir eşitlik getirmez. Bazı durumlarda dengeler "az" ı bütünleyen "çok" şeklindedir. Bunu kabul etmek ve görevini ve yerini ve önemini bilmek doğayla uyumun temelini oluşturur.
arkadaslar sevgi üzerine herkes fikirlerini beyan etmis gordügüm kadarıyla sayın yagmurla hernekadar yıldızlarımız barısmasada ben onu karsılıksız seviyorum örnek verecek olursak sayetinsanları karsılıksız sevin sevinki kırıldıgınız zaman yaradanı hos gürün yaradandan otürü felsefesini kullanın huzur islamdadır arkadaslar bunu unutmayalım her konuda peygamber efendimizi ornek almak lazım sevgi konusundada oyle olmalı o zaman taslar yerine oturur her nekadar sozlerim itici gelsede gercekler bunlar lütfen bu yazımıda baska baska yerlere cekip mana cıkarmayın baska konularla fikirlerimize devam edelim sevgimle kalın ama karsılıksız
bu yazıdan bir şey anlamadım.
yıldızlarımızın barışmadığı kanaatine nereden vardınız??
beni ne kadar tanıyorsunuz?
ben sizi ne kadar tanıyorum?
burada karşılıksız sevmek yok! bir önyargı var bana göre..tartıştığımızı hatırlamıyorum ayrıca
Birşeyi yapmak için, onu çok sevmelisiniz. Birşeyi sevmek için, ona delicesine inanmalısınız.
Duygusal ve toplumsal yaşamın ilk basamaklarını oluşturan ve günümüze kadar gelen bu inançların temeli sevgiye dayanır. Çünkü sevgi sayesinde kabulleniş oluşur, kabulleniş uyumu getirir. Öğretilerin temeli budur. Gerek ilkel pagan inanışlar, gerekse ilerlemiş toplumlardaki komplike toplumsal kurallar içeren inanışlar temel öğretilerini sevgiye dayandırırlar. Hem de karşılıksız sevgiye.
Önce Doğa sevilir, iyisiyle kötüsüyle, birbirini tamamlayan bütün parçalarıyla.İyi karşılıklar alınan hallerden hoşnut olunur, kötü hallerden korkulur ama sevilir, çünkü doğa bir bütündür.
Yaratıcı sevilir daha sonra, o na kulluk edilir, ibadet edilir, cezalara dayanılır, reva görülen acılar çekilir, günahlar için af dilenir, iyiliklerinin yanısıra yarattığı kötülüklere de göğüs gerilir, ama sevilir.
Kimi zaman sevginin karşılıksız kaldığı durumlar da vardır ( yukarıda anlatılanlar konusunda) yine de inançtan ve uyumdan yani sevgiden vazgeçilmez.
Çünkü bu öğrretilerin temeli toplumsal ve insan doğa uyumunu sağlamaktır ki bu da temelde sevgi duygusu sayesinde olacaktır. hem de türlü kötülüklere karşı ayakta kalması ilkesine dayalı sevgi duygusu sayesinde. Temel ilke budur.
Bu durumda şöyle bir soru akla gelebilir. O halde kötülük niye vardır? Ya da nefret ve bencillik. Ya da kibir ve zulüm. Bunlar da sevginin ayakta kalması için gereklidir.
Konuyu dağıtmadan.
Bu ana kadarki sosyolojik basit saptamalarla karşılıksız sevginin olabilirliğini açıkladığımı düşünüyorum naçizane.
bu yazıdan bir şey anlamadım.
yıldızlarımızın barışmadığı kanaatine nereden vardınız??
beni ne kadar tanıyorsunuz?
ben sizi ne kadar tanıyorum?
burada karşılıksız sevmek yok! bir önyargı var bana göre..tartıştığımızı hatırlamıyorum ayrıca
arkadaslar hernekadar bu konu kapansın artık desemde sürekli cevap hakkı dogmakta ama ben konuyu kapatmaktan yana oldugum icin yukardaki mesaja yanıt vermeyi düsünmüyorumverdigim mesajlar gayet acık ve net yazdıklarımı bizzat uygulamak icin caba sarfeden insanım genelde insanlar birbirlerini tanımadan önyargıyla yaklasırlar oysaki madalyonun birde diger yüzü vardıredeb nerden ogrendin demisler edepsizden ögrendim demis bizler medeni insanlarız hernekadar yazılarımız kısır döngüye donusmüs gibi görünsede sahsim adıma böyle bisey olmadıgını düsünüyorum herseyi konusarak cozebilen insanlarız hepinizi seviyorum yaradandan ötürühoscakalın
Yorum