Simurg'un Köşesi

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • simurg
    Administrator
    • 10 Mart 2007
    • 9248

simurg Nickli Üyeden Alıntı
    Kanal desteği kırılmıştır. Alttaki en yakın destekler:5577-5530

haftalık dow.tl

8676 desteği izlenmeli....
    DOW 120 DK. USD
    HAFTALIK DOW. USD (DÜŞEN KANAL)

STCH SAT VERDİ.
    Yukarıdaki dow için yazdıklarımızı hatırladıktan sonra dow.'un son görünümlerine yeniden bakalım....
    https://twitter.com/keyborsa_simurg

Yorum

• derya
      Yasaklı
      • 14 Ocak 2008
      • 177

Menderes Pek Kötü Gözükmüyor Giderse Gider---------kaadi Götüren Spekler---bilançolarinida Bakmak Lazim----------gerçi Bilanço ------grafik Filan Hikaye Oldu------------- Bolingeri Sikişmiş Yukarimi Kirar Aşağimi Kirar Bilemem----stochlar Yeşillenmiş----macd Idare Eder-----rsi Kirmizi Yatayda-------ult Idare Eder-------- Grafik Böle Diyo----------------haber Tekniği----bilançoyu Her şeyi Bozar-----iyi Veya Kötüü

Yorum

• derya
        Yasaklı
        • 14 Ocak 2008
        • 177

TOPLANAN HİSSELER

Liste en az son 3 gündür TOPLANAN ve son 10 günün en az 6 sında TOPLANAN şeklinde düzenlenmiştir.
        Bu iki ölçüte göre düzenlenen tablo TAVSİYE OLARAK ALGILANMAMALIDIR

BTCIM son 7 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 9 günü toplanmış
        KCHOL son 7 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 9 günü toplanmış
        BOLUC son 6 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 8 günü toplanmış
        PTOFS son 6 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        ASUZU son 5 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 9 günü toplanmış
        EGCYO son 5 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        ERSU son 5 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        MUTLU son 5 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        PETUN son 5 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış

TKBNK son 5 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        YKSGR son 5 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 6 günü toplanmış
        AKENR son 4 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 6 günü toplanmış

BOSSA son 4 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 8 günü toplanmış
        CYTAS son 4 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        DNZYO son 4 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        EMKEL son 4 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 6 günü toplanmış
        KAPLM son 4 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 8 günü toplanmış
        LINK son 4 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 6 günü toplanmış
        SODA son 4 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 8 günü toplanmış

AKALT son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        AKGRT son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 8 günü toplanmış
        ARFYO son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 6 günü toplanmış

INFYO son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        MNDRS son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 8 günü toplanmış

NUGYO son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 6 günü toplanmış
        PIMAS son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        SANKO son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 6 günü toplanmış
        UCAK son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış
        VARYO son 3 gündür toplanıyor Ve son 10 günün 7 günü toplanmış

Yorum

• simurg
          Administrator
          • 10 Mart 2007
          • 9248

Valla soru soran arkadaşlardan artık tek ricam var, forum için herkes elinden geleni yapacaksa yapsın. Çok değerli dostlarımız sitede sizlere yardımcı olmaya çalışıyor. Peki , diğer arkadaşlar soru sormak dışında ne yapıyor ? Forumu her daim izleyen arkadaşlar pes etmeyen bir yapımın olduğunu bilirler. Lakin ben de yoruldum artık. Bilgi ve paylaşım istiyorsa herkes taşın altına elini koysun görelim...

Yorum

• utopya
            Katılımcı
            • 26 Ekim 2008
            • 88

simurg Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Valla soru soran arkadaşlardan artık tek ricam var, forum için herkes elinden geleni yapacaksa yapsın. Çok değerli dostlarımız sitede sizlere yardımcı olmaya çalışıyor. Peki , diğer arkadaşlar soru sormak dışında ne yapıyor ? Forumu her daim izleyen arkadaşlar pes etmeyen bir yapımın olduğunu bilirler. Lakin ben de yoruldum artık. Bilgi ve paylaşım istiyorsa herkes taşın altına elini koysun görelim...
            simurg hocam hayırlı geceler, kolay gelsin...haklısınız...size hiç yardımcı olamıyoruz...aslına bakarsanız nasıl bir yardımımın dokunacağını bilsem, hiç tereddüt etmezdim...yardım derken, ne yapabileceğimizi de açıklarsanız sevinirim...şahsım adına elimden gelen yardımı yapmaya hazırım...tabiki vaktim ve bilgim dahilinde...

Yorum

• simurg
              Administrator
              • 10 Mart 2007
              • 9248

utopya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              simurg hocam hayırlı geceler, kolay gelsin...haklısınız...size hiç yardımcı olamıyoruz...aslına bakarsanız nasıl bir yardımımın dokunacağını bilsem, hiç tereddüt etmezdim...yardım derken, ne yapabileceğimizi de açıklarsanız sevinirim...şahsım adına elimden gelen yardımı yapmaya hazırım...tabiki vaktim ve bilgim dahilinde...
              Forum'da borsa dışında da bir çok topik var. Bu topiklere katkıda bulunabilirsiziniz. Haber bölümünü aktif tutabilirsiniz, günlük aracı krum yorumları vs. ekleyebilirsiniz, Ekonomi yazarlarının köşe yazılarını fırsat buldukça ekleyebilirsiniz..... Bunları da ben eklemeye çalıştım bu güne kadar fakat yetişemiyorum artık işim gereği.Çok fazla ön planda da olmak istemiyorum. Forum benim değil ki herkesin paylaşım alanı. İnanın bir kaç dost ne yazmış diye merak edip giriyorum foruma. Onlarda yazmasalar ben bile terkedecem neredeyse. Tüm üyeler elinden geleni yapmazsa biz nerey kadar forumu var edebilir ki....

Yorum

• tekin060
                Katılımcı
                • 06 Ekim 2008
                • 167

Hocam,,ilk defa sizi bu kadar gergin gördüm,,emeğiniz ve paylaşımınız tartışılmaz,,sizin gibi bir üstadla bilgi paylaşımı gerçekten faydalı,,
                Hocam kendi adıma,,yapabileceğim bir şey varsa seve seve yardımcı olmaya çalışırım,,ancak elimizi taşın altına koyarken ne tür konularda yardımcı olabilirim diye düşünüyorum,,sonuçta kaş yapalım derken göz çıkarmayalım,,kendi adıma kağıtların kısa vade destek ve dirençlerini,,seans bitiminde para giriş çıkışları vb.elimizden geleni yapmaya çalışırız,,daha açık bilgilendirme yaparsanız,,elimizden geldiği kadar azda olsa katkı yapmak bizleri sevindirir diye düşünüyorum,,
                TEKRAR EMEĞİNİZE VE PAYLAŞIMINIZA TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİYORUM

Yorum

• utopya
                  Katılımcı
                  • 26 Ekim 2008
                  • 88

Forum'da borsa dışında da bir çok topik var. Bu topiklere katkıda bulunabilirsiziniz. Haber bölümünü aktif tutabilirsiniz, günlük aracı krum yorumları vs. ekleyebilirsiniz, Ekonomi yazarlarının köşe yazılarını fırsat buldukça ekleyebilirsiniz..... Bunları da ben eklemeye çalıştım bu güne kadar fakat yetişemiyorum artık işim gereği.Çok fazla ön planda da olmak istemiyorum. Forum benim değil ki herkesin paylaşım alanı. İnanın bir kaç dost ne yazmış diye merak edip giriyorum foruma. Onlarda yazmasalar ben bile terkedecem neredeyse. Tüm üyeler elinden geleni yapmazsa biz nerey kadar forumu var edebilir ki....
                  haklısınız...bundan sonra elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım...

Yorum

• tekin060
                    Katılımcı
                    • 06 Ekim 2008
                    • 167

HABERLER

Haber Detayı En Çok Okunanlar Gündem Piyasa Şirket (İMKB) Dünya Son Dakika Gazeteler

13.01.2009

FORD OTOMOTIV SANAYI A.S.'NDEN GELEN YAZI:
                    KOC HOLDING A.S. TARAFINDAN ...

***FROTO******KCHOL*** FORD OTOMOTIV SANAYI A.S.'NDEN GELEN YAZI:
                    KOC HOLDING A.S. TARAFINDAN ULUSLARARASI FINANS KURULUSLARINDAN TEMIN EDILEN
                    KREDININ, FINANSMAN IHTIYACLARIMIZIN GIDERILMESI AMACIYLA, 20 MILYON ABD DOLARI
                    VE 25 MILYON EURO TUTARINDAKI KISMININ SIRKETIMIZCE ALT BORCLU SIFATI ILE
                    KULLANILMASINA KARAR VERILMISTIR. SIRKETIMIZCE KULLANILACAK KISIMLAR ICIN,
                    IMZALANAN SOZLESMEDEKI GENEL ESASLAR CERCEVESINDE ANAPARA ODEMELERI DONEM
                    SONUNDA YAPILACAK OLUP, ABD DOLARI BOLUMU ICIN 1 YIL VADE, EURO BOLUMU ICIN 3
                    YIL VADE VE HER IKI BOLUM ICIN 3 VEYA 6 AYDA BIR FAIZ ODEME OPSIYONU, BANKA
                    MASRAFLARI HARIC ABD DOLARI ICIN LIBOR+%2,5, EURO ICIN EURIBOR+%4,50 YILLIK
                    FAIZ ORANI GECERLI OLACAKTIR. ***FROTO******KCHOL***

Yorum

• tekin060
                      Katılımcı
                      • 06 Ekim 2008
                      • 167

Koç Holding, 770 milyon dolar kredi sağladı

Koç Holding, yaklaşık 770 milyon dolar kredi sağladığını duyurdu.

AA

Koç Holding'den yapılan yazılı açıklamada, Koç Holding'in global mali piyasalardaki dalgalanma ve kredi piyasalarında yaşanan sıkışıklığa rağmen, yılın ilk konsorsiyum kredisi anlaşmasını başarıyla imzaladığı belirtildi.

Açıklamada, Koç Holding'in toplam 12 yabancı ve 2 Türk bankasının katılımıyla Koç Topluluğu şirketlerine kullandırılmak üzere 1 yıl vadeli 320 milyon ABD doları ve 3 yıl vadeli 339 milyon avro tutarlı bir kredi anlaşması imzalayarak, yaklaşık 770 milyon ABD doları borçlanma gerçekleştirdiği bildirildi.

Krizin etkilerinin yoğunlaştığı Ekim ayından bu yana Türkiye'de gerçekleştirilen “en yüksek” borçlanma tutarına denk gelen kredinin, ABN Amro Bank, Akbank, Barclays Bank, Calyon, Eurobank EFG Private Bank, HSBC Bank Plc, ING European Financial Services, National Bank of Greece, J.P. Morgan Chase Bank, Natixis, Société Générale S.A., Standard Chartered Bank, Türkiye Garanti Bankası ve WestLB'den oluşan Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen bankalarının geniş katılımıyla gerçekleştiği ifade edildi.

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Pek çok dünya devinin bile kredi almakta zorlandığı bu günlerde, global kredi piyasalarında yaşanan zorluklar ve likidite sıkışıklığına rağmen 14 bankanın katılımıyla talep ettiğimiz tutarın üzerinde gerçekleştirdiğimiz bu işlem, Türkiye ve Koç Holding'e olan güvenin çok önemli bir göstergesi. Önümüzdeki dönemde de özellikle ekonomik reformların devamı ve IMF anlaşmasının da devreye girmesiyle güçlü Türk şirketleri, yatırımları ve büyümeleri için gerekli olan finansman kaynaklarına erişme imkanlarını sağlamaya devam edebileceklerdir.”

Kredinin maliyetinin geçmişe oranla artan risk primlerine paralel olarak yükseliş kaydetmekle birlikte, emsallerine oranla avantajlı olduğunu belirten Bulgurlu, 1 yıllık dolar bazındaki kredinin faizinin yıllık Libor artı yüzde 2,5, 3 yıllık avro bazındaki kredinin faizinin ise yıllık Euribor artı yüzde 4,5 olduğunu bildirdi.

Yorum

• serdinc35
                        Aktif
                        • 23 Nisan 2008
                        • 294

MERHABALAR.

BORSA İLE İLGİLİ DİĞER SİTELERDEKİ GENEL KANI YARIN MERKEZ BANKASININ FAİZLERİ İNDİRECEĞİ VE İMKB100 ENDEKSİNİN 26500-27000 ARALIĞINA GELEBİLECEĞİ KONUSUNDADIR.

GENE DİĞER BORSA YORUMCULARININ İLERİ GÜNLERDE PRİM YAPABİLECEK UCUZ KALMIŞ TEMELİ SAĞLAM HİSSELER OLARAK:
                        PRKAB - YTFYO – TUKAS – TAVHL - KRTEK - GUBRF.
                        DİKKATLE İNCELEMEMİZ ÖNERİLİYOR.

GÜNÜN KISA ÖZETİ BÖYLE.

İYİ AKŞAMLAR DİLİYORUM HERKESE.

Yorum

• utopya
                          Katılımcı
                          • 26 Ekim 2008
                          • 88

Döviz pozisyonları ve etkileri

Şirketlerin Döviz Pozisyonlarının Kâra Etkisi

İMKB'de işlem gören şirketler arasında finans şirketlerinden bankası olmayan Holdingler ve GYO şirketleri dışındakileri hariç tutarak sanayi, teknoloji ve hizmet sektörü şirketlerinin 2008/9 dönemi yabancı para pozisyonlarını inceledik. Vadeli işlem kullanan şirketlerin bu pozisyonlarını da dikkate alarak 249 şirketin incelendiği bu çalışmamız ile şirketlerin aktif ve pasiflerinin ne kadarının dövizle değerlendiğini, vadeli işlemlerle kur riskini azaltıp azaltmadıklarını, 4. çeyrekte ne kadar kâr/zarar yazacaklarını ve sadece 4. çeyrekteki kur farkının 2008 yılı kârına etkisini ortaya koyduk.

249 şirketin toplam döviz açık pozisyonu 6. ay sonunda 24.1 milyar TL karşılığı iken 9. ay sonu itibariyle 26.1 milyar TL karşılığına çıkmıştı. 4. çeyrekte artan kurlar sonrasında bu rakamın 2008 sonu itibariyle % 21.8 artışla 31.8 milyar YTL'ye yükseldiğini hesaplıyoruz. Bu durumda 4. çeyrekteki döviz açık pozisyonundan dolayı şirketlerin kârlarından ve dolayısıyla özsermayelerinden 5.7 milyar TL kayıp yaşanmıştır.

Döviz pozisyonu şirketlerde kendini 3 farklı şekilde göstermektedir. Bu ana dağılımın altında farklılıklar gözlenmektedir.

1– DÖVİZLE HİÇ İŞİ OLMAYANLAR
                          Bunlar ne döviz varlığı ne de döviz yükümlülüğü olmayan şirketlerdir. İncelediğimiz şirketlerden 4'ü bu tür şirketlerdir. Bunlar; CMBTN, VANET, VKFRS ve AKSUE'dir.

2– DÖVİZ POZİSYON FAZLASI OLAN ŞİRKETLER
                          Bu şirketler döviz varlıkları (mevduat, alacak vb) döviz yükümlülüklerinden fazla olan şirketlerdir. 249 şirketin 80'inin döviz pozisyonu artıdadır.

Döviz pozisyonu nedeniyle 9 aylık net kârını oransal olarak daha da artıracak şirketler arasında TSPOR, FENER, NETAS, KRSTL, SANKO, NUGYO, AKALT, DGATE, ALGYO, SNGYO, ECZYT, ALARK öne çıkmaktadır.

Döviz pozisyonu artısı az olan Şirketlerin bu durum kârlarında fazla katkı sağlamayacaktır. Bunlar arasında KONYA, MRDIN, COMDO, INTEM, AKMGY, BAGFS, CLEBI, SODA, AGYO, SELEC sayılabilir.

Borsanın iki yazılım firması olan LOGO ve LINK ise 9 aylıkda zarar açıklamalarına karşın artıda olan döviz pozisyonları sayesinde faaliyetten zarar yazmazlarsa yılı kârda tamamlama şansına sahip olabilecektir.

Döviz pozisyonu artısı olmasına rağmen 9 aylıkta zarar açıklayan şirketlerden kur artışından yararlanacak olanlar: (ancak yine de tek başına kâra geçmeye yetmeyenler) CYTAS, DITAS, BROVA, ARMDA, SONME, DENCM

3– DÖVİZ POZİSYON AÇIĞI OLAN ŞİRKETLER

Bu şirketler döviz varlıkları döviz yükümlülüklerinden az olan şirketlerdir. 249 şirketin 165'inin döviz pozisyonu açık vermektedir. Bu şirketlerin toplam açık pozisyonu 28.9 milyar TL'den % 23 artışla 35.2 milyar TL'ye yükselecektir. Böylece kârdan kayıp 6.3 milyar YTL civarında olacaktır.

9 Aylık zararlarını oransal olarak daha da artıracak şirketler: BJKAS, DYHOL, PIMAS, ZOREN, DURDO, ACIBD, PENGD, YATAS, DOAS, KRTEK, ECYAP

9 Aylık'da kâr açıklayıp eksi döviz pozisyonu nedeniyle kârı oransal olarak en çok azalacak Şirketler: SERVE, KLBMO, BYSAN, ULKER, ARENA, KLMSN, TOASO, BERDN, TUPRS, CCOLA, VESBE

Eksi pozisyonuna rağmen kârı oransal olarak fazla eksilmeyecek Şirketler ise PNSUT, UNYEC, BRSAN, ALCAR, BIMAS, KRDMD, PARSN, TTRAK, BOSSA, PETUN, ADEL, ENKAI, VKGYO yer almaktadır.

Döviz pozisyonu ekside olup, 4. çeyrek faaliyetten kâr edemezse ilk 9 aydaki net kârı 12 aylıkta zarar dönecek şirketler: HZNDR, KERVT, BANVT, DGGYO, SAGYO, GOLDS, KNFRT, MAALT, SILVR, RYSAS, CMENT, SKTAS, SARKY, EGPRO, USAK, DERIM, DOHOL, HURGZ, MUTLU, EGGUB, PTOFS, TRNSK, INDES, ANACM, FENIS, ANELT, MARTI. Bu şirketler YTL'nin değerlenmesi halinde 2009'da finansal gelir yazacaklarından, hisselerine olan talep artabilir.

SONUÇ

Çalışma içerisinde şirketlerimizin kur riskine karşı kendilerini fazla korumadıklarını gördük. Buna gerekçe olarak en fazla kullanılan neden ise "ihracat yaptığım için kur riskimi dengeliyorum" olurken, çok az kısmı türev araçlarla kur riskini azaltma yoluna gitmektedir. Ancak birkaç şirketin bu işi de doğru yapamadıkları ve 9 aylık kur pozisyonunu türev araçlarla daha da artırdıkları dikkate alındığında şirketlerin türev araç kullanımına ve risk yönetimine daha fazla önem vermelerinin aciliyeti ortaya çıkmaktadır. Türev araçlarla pozisyonlarını düzeltmeye çalışan şirketlere örnek olarak; TATKS, AKCNS, ASELS, DYOBY, MARTI, GRUND, BSHEV, PNSUT, KLMSN, SKTAS sayılabilir.

Her dersin bir bedeli vardır bu krizin bedeli ilk etapta kur yoluyla kârı, dolayısıyla özsermayeyi ve temettüleri vuracaktır. Sadece 4. çeyrekte kurdaki dalgalanmadan dolayı 6.4 milyar TL zarar yazacak 165 şirket başta olmak üzere tüm şirketlerin bu krizden alacağı en önemli ders bu olacaktır. Eğer ders alınmazsa 2009 yılında kurun dalgalanması devam ederken yeni bir zarar dalgası ile karşılaşabileceklerdir.

Yorum

• simurg
                            Administrator
                            • 10 Mart 2007
                            • 9248

tekin060 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            Hocam,,ilk defa sizi bu kadar gergin gördüm,,emeğiniz ve paylaşımınız tartışılmaz,,sizin gibi bir üstadla bilgi paylaşımı gerçekten faydalı,,
                            Hocam kendi adıma,,yapabileceğim bir şey varsa seve seve yardımcı olmaya çalışırım,,ancak elimizi taşın altına koyarken ne tür konularda yardımcı olabilirim diye düşünüyorum,,sonuçta kaş yapalım derken göz çıkarmayalım,,kendi adıma kağıtların kısa vade destek ve dirençlerini,,seans bitiminde para giriş çıkışları vb.elimizden geleni yapmaya çalışırız,,daha açık bilgilendirme yaparsanız,,elimizden geldiği kadar azda olsa katkı yapmak bizleri sevindirir diye düşünüyorum,,
                            TEKRAR EMEĞİNİZE VE PAYLAŞIMINIZA TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİYORUM
                            Gerçekten gerginim kusura bakmayın. İşim gereği dediğim gibi piyasaları bile izleyemez oldum.Buna rağmen bişeyler karalamaya çalışıyorum. Görüyorum ki, 5-6 arkadaş dışında yazan çizen yok. Herkes teknik paylaşmak zorunda değil ama ne bileyim bir şirket haberi bile eklemek zor mu bunu anlamıyorum. Benim zoruma giden aileme ayırmam gerek zamanı bu foruma ayırdığım halde değişen bir şey olmaması. Bir yerlerde yanlış yaptığım kesin.....

Yorum

• simurg
                              Administrator
                              • 10 Mart 2007
                              • 9248

Herkese iyi geceler....

Yorum

• serdinc35
                                Aktif
                                • 23 Nisan 2008
                                • 294

..... Benim zoruma giden aileme ayırmam gerek zamanı bu foruma ayırdığım halde değişen bir şey olmaması. Bir yerlerde yanlış yaptığım kesin.....
                                böyle diyorsanız böyle olsun. ama şunu bilin ki dünyada en kutsal mesleklerin başında öğretmenlik gelir ve sayenizde bilinçli bir borsacı oldum (kendi adıma söylüyorum). dikkat ederseniz bilgili değil bilinçli diyorum. bilinç bilginin sentez edilmiş halidir. ve bunu da ister beğenin ister beğenmeyin sizden öğrendim. teşekkürler sayın simurg hocam.

Yorum

Working...
                                X

Debug Information