Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
Eğer tarihi son hafta değil de biraz daha önce belirlerseniz, buluşmaya katılmayı çok isterim.. İstanbul dışında yaşıyorum.. Gelebilmek için işlerimi organize etmem gerekiyor...
organizasyon ile bizzat ben alakadar olacağım..
katılımcı sayısına göre gerekirse bir mekan kapatılacak.
kuzunun isteği üzerine 2-3 çingene gacısı dansöz oynatılacak.
katılımcı arkadaşların ilgili tarihlerde mc'ye kalmamaları, ellerinde yeterince nakit buludurmaları önemle rica olunur.
Dogrusu, TCMB nin elindeki $$ lari bitirme noktasina getirmeden alacagi tedbirler ile (mevduat munzam karsiliklari ile oynamak, mevzuatda baska tedbirlere yonelmek vb gibi) bu isi savusturmaya calismasidir.
Sondan 1 onceki mudahale Faiz silahini cekmesidir. SON mudahale ise DOViZ satmasidir.
1994 de ve 2000 krizlerinde SON mudahale EN BASTA yapildi. O donemde gerek siyasi iktidar gerekse TCMB yonetimi bunu goremediler.
Bu nedenle TCMB nin su ana kadarki manevralarinin alkislanacak seviyede takdire layik oldugunu dusunmekteyim.
TCMB nin DOvize mudahalesi bu atesi sondururmu? EGER, cikip gitmek isteyen para senin arz edecegin miktardan FAZLA ise bu ates sonmeyecek. Grafiklerde bu gucu goruyorum.
Isin Tuhaf yani, yabancilara satilan mallardaki-tesislerdeki KARINI yabanci alip ulkesine goturmekte serbest. Ve TC Devleti bu konuda "Kar transferi garantisi" vermis durumda.
BU noktada su yapilabilirdi;Her sene KAR edilen rakamin %25'i kadar bir miktar ile yeni yatirim, kapasite artirimi, istihdam ve ihracat sarti getirilebilirdi-Yapildimi? Hic zannetmiyorum!
Yani siz simdi Kumkapiya gidin, orda BUYUK RAKIYI acin icin. Ictiginiz O buyuk RAKININ satis geliri hesabina KAR olarak giren ABD firmasi bu KARINI aliyor ve Yurt disina goturuyor.
Ozetle sen ben yaptigimiz her harcamada yabancilarin elinde olan firmalara PARA KAZANDIRIYORUZ. Migros, butun RAKI markalari akliniza ne gelirse yabancilarin elinde.
Onlarda senden-benden-ondan kazandiklari paralari hakli olarak kendi ulkelerine goturuyorlar.
Duzen ne guzel duzen degilmi? Sen-Ben-O kendi ulkemizde harcama yapiyoruz ve elin yabanci yatirimcisini ZENGiN ediyoruz.
BU NOKTADA BEN SiZE BiR SORU SORAYIM? BU DUZEN NEREYE KADAR/NE KADAR DEVAM EDER SiZCE??
babo amca..
düzen böyle devam eder.her ne kadar dikkat edip 869 barkod nolu türkiye ürünü almaya özen göstersekte arka planda , sizinde belirttiğiniz gibi elin yatırımcısını zengin ediyoruz..
2010 yılında sadece cep telefonu,tablet pc, akıllı telefonlara 10 milyar usd ödemişiz..
bunun gibi nice örnekler var .
şahsen yıllık gelirim 20.000 dolar civarında.; her ne kadar resmi rakamlarda kişi basına düsen 10.000 dolar gibi gözüksede(gelir dağılımında soğan değil ,pramit bir yapı var) şu an nokia 1100 cep telefonu kullanıyorum.bu telefonu 6 yıl önce almıştım.bir laptopum var.o da aynı yaşta.
bazen kıyafet almak için alışverişe çıkıyorum..genelde avm indirim noktalarına..birşey begendiysem soruyorum.bunun fiyatı ne zaman düşer..sezon ne zaman kapanır..
soruyu sorduğum tezgahtar arkadasın o an cep telefonu calıyor.günde 12 saat çalışıp aylık 800 tl maaş alan tezgahtar arkadaşın telefonu ..cebinden telefonunu çıkarıyor.telefon iphone..kendisi yeni sahrada bir gecekonduda oturuyor..(bahsettiğim olay optimum outlet)
içimden şunu demek geliyor..."ulan ******** tamam sende bir insansın..herşeyin en iyisine layıksın. ama günde 12 saat çalışıp 800 tl maaş alırken bu cebindeki 24 ay taksite bölünmüş telefon ne.?bunu ne için kullanıyorsun."
ne zaman ki aklımız başımıza gelir bir "uyanış" yaşarsak..yurtdışında bir alıs veris merkezinin 100 dükkanının 30 u türkiye markası olup,onun içinde çalışan yabancı çalışan cebinden türk telefonunu çıkarırsa ve maaşını taksite bölerek o türkiye telefon markasına ödemek için harcarsa o zaman birşeyler olabilir.
altay tank projesi, vestel insansız uçak projesi..bunların aksamının belki %60 'ı yine ithal.ama en azından bir adım.çok geç kaldık.ama başlamak için geç değil.
misal bir haber;
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), yurtdışındaki seçkin Türk mühendislerinin, Türkiye'ye dönerek milli imkanlarla üretilecek savaş uçağı, helikopter ve uydu projelerinde görev almaları amacıyla ''Tersine Beyin Göçü Projesi''ni başlattı."
zaman zaman böyle haberler çıkar.. ama sen kendi ucağını yapamıyorsan ,aynı projede görev alan insanların seyahat ettiği uçak aniden düşer.heronların görüntüleri hem başkasına hem sana gelir.tanklarını modernize etmek istersin edilmez.bağlısındır.
kuralları değiştiremiyorsan kuralına göre oyna.sömüremiyorsan en azından sömürülme.
tesekkur ederim babo abi. 10 arkadasımdan sadece 2 siyle bu konuları konusabiliyorum.diğer 8 i "hoppa"..param var istediğim gibi harcarım diyor..umarım toplumca "uyanış"ımız bir gün gerçekleşir.bizlere görev düşüyor.o 8 kişiden 1 tanesini bile ikna edebilirsek ne mutlu bize.başlangıç olarak 869 başlangıç barkod koduna alıştıralım.yetmez ama en azından birazcık olsada düşünmelerini sağlayabilir.iyi aksamlar.saygılarımla abi.
Kenanji dostum benim de hep icimi burkan bir konuya deginmissin. Klavyene saglik.
Ben de gozlemledigim birseyi kisaca belirteyim.
Isim geregi avrupali bir cok insanla calisiyorum. Bu insanlar genelde kariyerlerinde belirli bir noktaya ulasmis gelirleri iyi insanlar.
Ama bircogu akilli telefonlar cikana kadar 4-5 yillik telefonlarini kullaniyorlardi.eminim Akilli telefonlar gercekten ihtiyaclarinda bir noktayi doldurmus olmasa onlara da gecmezlerdi. Ama bizimkiler maalesef yeni olsun benim olsuncu yaklasimi birakamiyorlar.demem o ki avrupali ihtiyacina para harcar biz ise para harcamak icin ihtiyaclar yaratiriz.
Gecen gun bir tanidigimin 9-10 yasindaki cocugu babasina blackberry aldirmak icin agliyordu. Inanamadim yaaa...blackberry oyastaki bir cocuga. Teyy allam dedim sustum.
Söylediklerim yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır. Başkalarının yorumuna göre trade edenler büyük ihtimalle zarar ederler.
bu uyanış ancak ne zaman olur biliyormusun, yalın gerçeklerin yüzümüze tokat gibi çarptığı gün,
buda zor zamanlarda ortaya çıkar (bir savaş yada ambargo),
araç üretelim deniliyor,
eee üretelimde bu nasıl olacak,
bir sürü kaliteli araba varken sen çoluğunu çocuğunu bu arabaya bidndirip yola düşermisin, şahsen ben düşmem,
bakınız hintli nano ürettiği aracı daha hindistanda satmadı (hani şu bir kaç bin dolarlık küçük araç),
hintliye soruyorlar alırmısın? adam diyor
"ben düğüne bu arabayla gideceğime bisikletle giderim daha iyi"
demek istediğim günümüzde üretmekten ziyade satabilmek önemli,
mesele yerli araç diye tutturacağına,
gidersin orta asyanın ve orta doğunun kalbur üstü ülkelerine,
birlikte araç yapalım, her birine %10 pay verirsin,
böylelikle buaracın bu ülkelerdeki satışınıda düşük vergi ve gümrüklere bağlarsın,
böylece hem riski dağıtır, hem maliyetini azaltır hemde pazar payını garantilersin.
devamı gelir zaten, tabiki kaliteli bir ürün çıkartmak ilk hedef olmalı.
Son olarak geldiğimiz noktayı manganın güzel bir şarkısı çok iyi özetliyor,
yeni bir kart verdi bu gün bankam,
puanlarım artık en büyük kankam,
bana pastamı verin ekmeğe gerek yok,
ben tüketmeden varolamam...
Ek: Kurtuluş savaşı sonrası, böyle bir uyanıştı, sonrasında yapılan güzelim uçak fabrikasının akibetinin
ne olduğunu herkes biliyor. Teknolojiden önce pazarlama artık esastır.
(bilmeyenler için yurt içine büyük parti satış anlaşması imzalandı, yurt dışından bile fabrikaya sipariş yağıyordu, ama bizim içimizdeki önünü göremeyen satılmışlar, 2 kuruş ucuz diye anlaşmayı fesh edip,
yurt dışından alıma geçince uçak fabrikamız battı :( )
...............................
Ek: Kurtuluş savaşı sonrası, böyle bir uyanıştı, sonrasında yapılan güzelim uçak fabrikasının akibetinin
ne olduğunu herkes biliyor. Teknolojiden önce pazarlama artık esastır.
(bilmeyenler için yurt içine büyük parti satış anlaşması imzalandı, yurt dışından bile fabrikaya sipariş yağıyordu, ama bizim içimizdeki önünü göremeyen satılmışlar, 2 kuruş ucuz diye anlaşmayı fesh edip,
yurt dışından alıma geçince uçak fabrikamız battı :( )
1976 yılında Beyazıt Sahaflarda dolaşırken "Nuri Demirağ kimdir? " diye eski bir kitaba rastlamıştım , talebe harçlığımla almış, okumuş çok üzülmüştüm... Ortaköy'de kurduğu fabrikanın ürettiği uçakları İsmet İNÖNÜ kabul etmemiş ve fabrika kapatılmış...Ülkemizdeki demiryollarının pekçoğunu yapmış olduğu için DEMİRAĞ soyadını almış Nuri Demirağ varlığını çeşitli hayır kurumlarına bağışlamış, çocuklarının okumalarına yetecek kadar bir para bırakmış.... Şarkıcı Melike DEMİRAĞ da O'nun torunudur diye sonradan edindiğim tereddütlü bir bilgi var hafızamda....
Saygılarımla
AYI (çömez borsacı)
Gücümüzün 1/10'unu geçen pozisyonlar....riski.....yükseltir.....diye düşünüyorum.....
Nuri Demirağ, duyduğumda benimde dikkatimi çekmişti ve bence Türkiye de filmi yapılması gereken birisi diye düşünüyorum,
dünyada bir tek uçak fabrikası varken 1930'larda Türkiye'de Özel sektör olarak uçak fabrikası kurmuş ve çalıştırmıştır, yeşilköy havaalanını kurmuştur ama işte bizim siyasi politik entrikalarla bu işten soğutulmuş, ve fabrika kapanmıştır,
o fabrika kapanmasaydı herhalde dünyanın en büyük uçak fabrikalarından birine sahip olurduk diye düşünüyorum,
1976 yılında Beyazıt Sahaflarda dolaşırken "Nuri Demirağ kimdir? " diye eski bir kitaba rastlamıştım , talebe harçlığımla almış, okumuş çok üzülmüştüm... Ortaköy'de kurduğu fabrikanın ürettiği uçakları İsmet İNÖNÜ kabul etmemiş ve fabrika kapatılmış...Ülkemizdeki demiryollarının pekçoğunu yapmış olduğu için DEMİRAĞ soyadını almış Nuri Demirağ varlığını çeşitli hayır kurumlarına bağışlamış, çocuklarının okumalarına yetecek kadar bir para bırakmış.... Şarkıcı Melike DEMİRAĞ da O'nun torunudur diye sonradan edindiğim tereddütlü bir bilgi var hafızamda....
dolar 1840 civarındayken elimde senet olmayacak satar çıkarım
borsa efendi eninde sonunda geleceksin babobun dediği rakamlara
altın vuruşta bekleriz palacan
Yemen yolu çukurdandır,
Karavanam bakırdandır,
Zenginimiz bedel verir,
Askerimiz fakirdendir...
Yorum