ZOREN Zorlu Enerji

Collapse
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • MAGGGMA
    ...................
    • 12 Haziran 2007
    • 1375

Dev şirketler 'rüzgar' kuyruğuna girdi
    Petrol fiyatlarındaki artış, küresel ısınma ve arz sıkıntısı yatırımcıları rüzgar enerjisine yöneltti. EPDK'ya mevcut kapasitenin iki katı lisans başvurusu geldi.

Petrol fiyatlarındaki artış, küresel ısınma ve arz sıkıntısı yatırımcıları rüzgar enerjisine yöneltti. 1 Kasım'da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) üretim tesisi kurmak isteyen şirketlerden mevcut kapasitenin iki katı kadar başvuru geldi.

General Electric ve Siemens gibi dünya devleri de türbin üreterek Türkiye'deki rüzgar enerjisi pastasından pay almayı hedefliyor.

Petrol fiyatlarının önlenemeyen yükselişi, küresel ısınmayla mücadele arz sıkıntısı dünyayı alternatif enerji kaynaklarına yönlendiriyor. Yatırımcıların bu alanda en büyük gözdesi ise rüzgar enerjisi.

Türkiye'de bu alanda yatırımlar henüz çok yeni. Mevcut kapasite 27 bin megawatt ve şimdilik yalnızca Bozcaada, Çanakkale ve Bandırma'da rüzgar enerjisinden elektrik üretiliyor.

Dünyada ise 2010 yılında kullanılacak enerjinin yüzde 10'unu rüzgardan sağlanması hedefleniyor. 2020 için ise hedef bu oranın yüzde 50'ye çıkması.

EPDK, 1 Kasım'da 750 adet rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurulması için başvuru topladı. Toplam 156 milyar YTL'lik, mevcut kurulu gücün iki katına yakın başvuru oldu.

Bunun üzerine şirketlerin kamuya vereceği katkı payı üzerinden yarışacağı ihaleler yapılması kararlaştırıldı. Yani aynı bölgede rüzgar enerjisi santrali kurmak için başvuruda bulunan şirketler ihaleye girecek. En fazla parayı veren santrali kurmaya hak kazanacak.

Türkiye'de rüzgar enerjisi konusunda talep patlaması yaşanırken ABD'de yayımlanan The Washington Post gazetesi tarafından "dünyanın en etkili düşünürlerinden biri" olarak gösterilen Lester R. Brown dahi, "Ben olsam Türkiye'de rüzgara yatırım yaparım" dedi.

Rüzgar enerjisi ile ilgilenen isimlerin başında Hüsnü Özyeğin geliyor. Finansbank'ın yüzde 46'sını Yunanlı NBG'ye 2.5 milyar dolara sattıktan sonra Özyeğin yeni hedefleri arasında baş sıraya rüzgar enerjisini koydu.

EPDK'ya rüzgar santralı kurmak için başvuru yapan Özyeğin, tek başlarına 1.5 milyar euroluk yatırım yapacaklarını açıkladı.

Zorlu Grubu da, "rüzgar enerjisi yatırımlarında varım" diyen gruplardan. Zorlu Grubu Enerji Başkanı Murat Sungur, Bursa Osmaniye'de toplam 245 megawatt kapasiteli Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santralini kuracaklarını açıkladı.

Siemens, General Electric gibi dünya devleri de artan talebi ve potansiyeli değerlendiriyor. Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden Siemens, Türkiye'de rüzgâr türbini üretimi için ortak arıyor.

General Electric Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan da, rüzgar türbini üreticilerinin Türkiye'deki talebe yetişemediğine dikkat çekiyor. Özkan, "Bugün sipariş verseniz bile ancak 2011'de tirbün alabilirsiniz" diyor.

Yorum

• ÇAKAL
      Ağa'nın Adamı
      • 27 Haziran 2007
      • 2545

Bu piyasa enejilerde pozisyon almak için bir fırsat diye düşünüyorum.
      Gelişen bir piyasa,lüks yaşama alışan ,teknolojinin günden güne fazlalaştığı,sanayiinin gittikçe arttığı ,nüfusun sürekli arttığı bir ülkedeyiz.
      Yazın klima,kışın kombi...
      Yerleşim yerlerinin sürekli artması.
      Yılda 2300 kwat/saat kişi başına tüketim dünya (2200) ortalamasından yüksek gözükse de AB ülkeleri ortalama 6500,ABD 15.000 olduğu gözönüne alınırsa daha gidecek çok yol var.
      Otomatik fiyatlandırmaya da mecburlar.
      İhalelere talep gelmesi,şirketlerin yatırım yapması bu güvene bağlı.
      Yatırım yapacak şirketler açısından bu karar çok önemliydi ve çıktı.
      Bundan sonra enerji sektörünün önü açık diye düşünüyorum.
      Eninde sonunda bu hisse ederini bulacak.

Yat.Tav. Değildir.
      Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüşme şansı bulamadı,
      Kimileri hep odun kaldı...(Goethe)

Yorum

• ÇAKAL
        Ağa'nın Adamı
        • 27 Haziran 2007
        • 2545

Herşey yalan gerçek sensin.

Elektrikte üretici tekeli fahiş kârlar elde ediyor!

Özelleştirme İdaresi eski Başkan Yardımcısı Süleyman Yaşar, üretim maliyetleri dikkate alındığında zamma gerek olmadığını belirterek, elektrik üreticilerinin oldukça yüksek kar oranı elde ettiklerine dikkat çekiyor.
        Özelleştirme İdaresi eski Başkan Yardımcısı Süleyman Yaşar, elektriğe zam yapılmazsa elektrik üretiminin duracağı ve eskiden olduğu gibi tekrar kesintilerin başlayacağı yönündeki söylemlere itiraz ediyor. Yaşar, üretim maliyetleri dikkate alındığında zamma gerek olmadığını belirterek, elektrik üreticilerinin oldukça yüksek kar oranı elde ettiklerine dikkat çekiyor. Elektrik üretiminin doğalgazlı termik santrallerde kilovat saati 8,33 kuruşa mal olduğunun altını çizen Yaşar, “Ve devlete 18 kuruşa satılıyor. Maliyet ve satış fiyatı arasındaki fark oldukça yüksek. Bu yüksek fiyattan elektrik satışını özel sektöre ait santraller yapıyor.” tespitinde bulunuyor. Yaşar, yüksek tutarlı fiyatlamayla yapılan elektrik üretimine yatırım yapan bir müteşebbisin yatırdığı parayı neredeyse iki yılda geri aldığına işaret ederek, “Bu derece yüksek kârlı yatırım dünyanın hiçbir ülkesinde ve hiçbir sektörde yok. Sadece Türkiye’de doğalgaz ile elektrik üretim yapan özel firma yatırımlarında var.” İfadelerini kullanıyor. Adeta “sömürü” fiyatıyla devlete yapılan bu elektrik satışının hesabını ise Yaşar şöyle yapıyor: “Bir metreküp doğal gazdan 6 kilovat saat elektrik üretiliyor. Doğal gazın metreküpünün fiyatı 50 kuruş olduğuna göre, 1 kilovat saat elektriğin üretim maliyeti 8,33 kuruşa geliyor. Bulduğumuz elektrik üretim maliyetine yüzde 40 oranında sermaye ve işletme maliyeti ilave ettiğimiz takdirde 1 kilovat saat elektriğin fiyatı 11,66 kuruşa geliyor. Devletin doğal gazlı santrallerden elektrik alım fiyatı 18 kuruş olduğuna göre aradaki fark 6,52 kuruş oluyor. Yani 1 kilovat saat elektrikten özel üretici yüzde 56 oranında kâr ediyor. Böylesine yüksek bir kâr oranını, üreticilere elektrik tüketicisi olan bizler ödüyoruz.”

EPDK, vatandaşa hesap vermeli
        Enerji sektörünü regüle eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun da artık vatandaşa hesap vermesi çağrısında bulunan Yaşar, “Bu kurum, üreticinin yanında olduğu gibi tüketicinin de yanında durmak zorunda. Çünkü böyle bağımsız kurumların amacı tüketicinin faydasını çoğaltmak üreticinin değil.” dedi.
        Fiyat artışına itiraz etmeliyiz
        ÖİB eski Başkan Yardımcısı Yaşar, devletin şu anda tüketiciye, doğal gaz, linyit ve hidrolik santrallerinden elde edilen elektriği ortalama maliyeti üzerinden kilovat saatini konutlara 16,09 kuruşa sattığına dikkat çekerek, “Yeni zamla bu fiyat 19,20 kuruşa çıkacak.” diyor. Yaşar, “Elektrik tüketicileri olarak bu kadar yüksek bir kâr oranını özel üreticiye ödemek zorunda mıyız?” sorusunu yönelterek, cevabını şöyle veriyor: “Hayır. O halde 1 Temmuzda uygulamaya sokulacak olan elektrik fiyat artışına itiraz etmeliyiz.”

Yorum

• ÇAKAL
          Ağa'nın Adamı
          • 27 Haziran 2007
          • 2545

Hadi gari sen de kıpırda artık.:36_6_3: :36_6_3:

Yorum

• güneşş
            Tecrübeli
            • 08 Ocak 2008
            • 742

ÇAKAL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Hadi gari sen de kıpırda artık.:36_6_3: :36_6_3:
            bu topik umarım coook fazla uzamaz:36_1_13: :36_1_13:

Yorum

• ÇAKAL
              Ağa'nın Adamı
              • 27 Haziran 2007
              • 2545

İlk özel elektrik dağıtım lisansı

Türkiye'nin ilk özel sektör elektrik dağıtım lisansı, 17 yıllık bir sürecin ardından AYDEM Elektrik Dağıtım Şirketine verildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) bu haftaki kurul toplantısında, Aydın, Denizli ve Muğla şehirlerini kapsayan elektrik dağıtım bölgesi için Bereket Enerji şirketinin sahibi Ceyhan Saldanlı ve ortaklarına ait olan AYDEM şirketine, 30 yıl süreliğine dağıtım ve perakende satış lisansı verilmesine karar verdi.

Kurul aynı toplantıda şirketin 2010 yılı sonuna kadar uygulayacağı tarife ile yatırım tutarlarını da belirledi.

Buna göre, TEDAŞ önümüzdeki bir ay içinde AYDEM Elektrik Dağıtım şirketine dağıtım tesislerinin fiili devir işlemini gerçekleştirecek.

Şirket, halen yıllık yaklaşık 6 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi tüketilen bölgede yaklaşık 1,5 milyon elektrik abonesine 30 yıl boyunca dağıtım hizmeti verecek.

Bu işlem karşılığı şirket, 2010 yılı sonuna kadar her yıl asgari 23 milyon YTL yatırım yaparak, bölgede halen yüzde 8 düzeyinde olan kayıp ve kaçak oranlarını azaltacak.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Aydın Denizli ve Muğla şehirlerinin dağıtım şebekesinin özel sektöre devrine yönelik sürecin başlangıcının 17 yıl kadar öncesine kadar dayandığını anımsatarak, AYDEM'in Türkiye'nin elektrik dağıtım lisansı alan ilk özel sektör şirketi olduğunu vurguladı. Köktaş, ''Bu özel sektörümüz açısından 17 yıllık bir rüyanın gerçekleşmesidir'' dedi.

Henüz lisansını alamayan özel sektöre ait Kayseri Elektrik'in yüzde 2'lik payı hariç tutulduğunda halen Türkiye'de elektrik dağıtımının yüzde 98'inin kamu işletmeleri tarafından yapıldığına dikkat çeken Köktaş, ''Önümüzdeki birkaç içinde bu ihaleleri kazanan Zorlu, Sabancı ve Ak Enerji şirketlerine de üretim ve dağıtım lisanslarını vereceğiz. Böylece elektrik dağıtımında özel sektörün payı yüzde 17-18 seviyelerine çıkacak'' diye konuştu.

Köktaş, Eylül ayında aralarında Konya, Aksaray, Erzurum, Kars'ın da yer aldığı 13 şehri içeren Meram ve Aras dağıtım bölgelerinin özelleştirme ihalelerinin yapılacağını, bu ihaleler için toplam 23 yerli ve yabancı grubun ön yeterlilik aldığını söyledi.

(AA)

Yorum

• MÜHENDİS

Yorum

• N.F.K
                  Yeni üye
                  • 24 Nisan 2008
                  • 3

EPDK, Zorlu'yu uygun buldu

27 Temmuz 2008 Pazar 13:39

EPDK'dan elektrik üretim tesislerinin ilk özelleştirme ihalesini kazanan Zorlu'ya onay

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik üretim tesislerinin ilk özelleştirme ihalesini kazanan Zorlu Enerji'ye, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş'ye (ADÜAŞ) ait toplam 9 santralde üretim lisansı verilmesini uygun buldu.

EPDK, 510 milyon dolarla 9 santralin işletme hakkı ihalesini kazanan Zorlu Enerji'ye, söz konusu santraller için 30 yıllığına ayrı ayrı üretim lisansı verilmesini uygun buldu.

Şirketin önümüzdeki günlerde lisans bedelini ödeyerek üretim lisansı alacağı ve hemen ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile devir sözleşmesi imzalayacağı belirtildi.

Zorlu Enerji, 5 Mart 2008 tarihinde yapılan ADÜAŞ özelleştirme ihalesini 510 milyon dolar ihale bedeli ile kazanmıştı. Böylece firma toplam 140 Megavat kurulu güce sahip 7 hidroelektrik santrali (Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır, Beyköy, Ataköy) ile Denizli'de faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük kapasiteli jeotermal santralinin 30 yıllık işletme hakkına sahip olmuş, Engil Gaz Türbinlerini de satın almıştı.

Yorum

• serdinc35
                    Aktif
                    • 23 Nisan 2008
                    • 294

bugün 4.90 direncini kırarsa tavana gdebilir

Yorum

• demirci
                      Bağımlı
                      • 15 Mayıs 2008
                      • 1182

07.08.2008 11:30:10, ***zoren*** Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.s.`nden Gelen Yazi:
                      ***zoren*** Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.s.`nden Gelen Yazi:
                      Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.s.`nin Izmit Gaz Dagitim Sanayi Ve Ticaret
                      A.s.`nin Ozellestirilmesi Ihalesine Istirak Etmesi Ile Ilgili Aciklamamiz.
                      Kocaeli Buyuksehir Belediyesi Tarafindan Izmit Gaz Dagitim Sanayi Ve Ticaret
                      A.s.`nin %100 Hissesinin Blok Satis Yontemi Ile Ozellestirilmesi Ile Ilgili
                      Olarak Duzenlenecek Olan Ihaleye Zorlu Enerji Elektrik Uretim A.s. Istirak
                      Edecektir. ***zoren***

Yorum

• demirci
                        Bağımlı
                        • 15 Mayıs 2008
                        • 1182

ZOREN***ZORLU ENERJI'IN V.DAİRESİNE SUNDUĞU 6 AYLIK DÖNEM ZARARI -9.303.789 YTL

Yorum

• ÇAKAL
                          Ağa'nın Adamı
                          • 27 Haziran 2007
                          • 2545

2 milyar dolarlık elektrik dağıtımına onay

Özelleştirme Yüksek Kurulu, Başkent Elektrik Dağıtım'ın 1 milyar 225 milyon dolar bedelle Hacı Ömer Sabancı Holding-Verbund-Enerjisa Ortak Girişim Grubu'na satılmasına karar verdi.

ÖYK, Sakarya Elektrik Dağıtım'ın da 600 milyon dolar bedelle Akenerji ile Çek Cumhuriyeti'nden ortağı Cez'den oluşan Akcez Ortak Girişim Grubu'nun devri için karar aldı. Kurulun, Başkent Elektrik, Sakarya Elektrik, Bandırma ve Samsun limanları ile Tekel Ayvalık Tuzlası'nın satışının onayına ilişkin kararları, dün Resmî Gazete'de yayımlandı. Karara göre, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ), Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'deki yüzde 100 oranındaki hissesinin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 1 Temmuz 2008 tarihinde yapılan nihai pazarlık görüşmeleri sonucuna göre, 1 milyar 225 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Hacı Ömer Sabancı Holding-Österreichische Elektrizitatswirtschafts Aktiengesellschaft (Verbund)-Enerjisa Enerji Üretim Ortak Girişim Grubu'na ihale şartnamesi çerçevesinde satılacak. Ortak Girişim Grubu'nun sözleşmeyi imzalamaktan imtina etmesi veya diğer yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, teminat Özelleştirme İdaresi lehine irat kaydedilecek. Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ de 1 Temmuz 2008'de gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmeleri sonucuna göre, 600 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Akcez Ortak Girişim Grubu'na (Akenerji-Akkök-Cez Konsorsiyumu) devredilecek. Devlet Demiryolları'na ait Bandırma ve Samsun limanlarının işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmeleri amacıyla yapılan ihaleler sonucunda, Bandırma Limanı'nın 175 milyon 500 bin dolar bedelle en yüksek teklifi veren Çelebi Ortak Girişim Grubu'na, Samsun Limanı'nın da 125 milyon 200 bin dolar ile en yüksek teklifi veren Ceynak Lojistik'e devrine karar verildi. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararına göre, Tekel Ayvalık Tuzlası, tuz üretim işi ile ilgili varlıkların bir bütün halinde 6 milyon 120 bin dolar bedelle en yüksek teklifi veren Finans Enerji Maden Metalürji Sanayi ve Ticaret AŞ-FEM Ortak Girişim Grubu'na devredilecek.

Ankara, Zaman

24 Eylül 2008, Çarşamba

Bu haberin ZOREN'le ilgisi ne?
                          Var bence.
                          Diğer şirketler paraları buralara yatırsın.
                          Nükleri de bir büyük kaparsa...
                          Doğan'ı da saf dışı sayarsak...
                          Kutmanlara yedireceklerini sanmadığım İSTANBUL DAĞITIM ihalesi ANZ'nindir.
                          Ve işte benim için doğum günü o gündür!!ley:

Yorum

• ÇAKAL
                            Ağa'nın Adamı
                            • 27 Haziran 2007
                            • 2545

Ne ZORLU imişsin be.Diğer yerlerde keklediklerimi bile aldın ama benden kurtuluşun yok.At sineği gibim yapışmışım sana.

Yorum

• ÇAKAL
                              Ağa'nın Adamı
                              • 27 Haziran 2007
                              • 2545

Apartmanlar devlete elektrik satacak
                              Güler, “Örneğin 150 dairelik bir site kendi elektriğini kendi üretebilir ve artanı devlete satar hale gelecek” dedi.

“Türkiye’nin tükettiği elektriğin iki katı kadar güneş enerjisi kaynağı var. Yakında kiremitlerin yerini güneş panelleri alacak. Sadece Antalya’nın çatılarına kurulacak bu panellerle 10 tane Kayseri- ’nin elektriği karşılanabilecek. Ayrıca konuya ilişkin yasa hazırlığı içindeyiz. Artık konutların 500 kilovata kadar kendi enerjisini üretmeleri mümkün olabilecek. Yani 150 dairelik bir site kendi elektriğini kendi üretebilir hale gelecek. Fazlasını da devlete satacak.”

Güneşe Derneği Başkanı Mehmet Özer, 4 kişilik bir ailenin elektrik faturası ödeme yükünü yaşam boyu ortadan kaldıracak güneşten elektrik üretim sisteminin ortalama kurulum maliyetinin 10 bin euro olduğunu söyledi. Özer, 10 dairelik bir apartmanın 100 bin euroluk yatırımla ayda 10 bin kilovat/saat elektrik üretebileceğini belirtti.

Yavyum zoylu şimdi hapı yuttuk.

Yorum

• PEHLİVAN
                                Çalışkan
                                • 13 Şubat 2009
                                • 1138

Yorum

Working...
                                X

Debug Information