Kuşadası Feneri

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • Penguen
    Mahdumu Kamil
    • 02 Mayıs 2008
    • 1387

Para, parayı çeker

…..

“Yemekte de bahsettiğim gibi, OPEC ülkeleri petrolün fiyatını % 1.700 artırmaya karar vermişlerdi. Bunun sonucu da tarihteki en yüksek düzeydeki refah transferi idi. Yüz milyarlarca dolar, esasen yoksullaştırılmış olan Arap ülkelerine transfer edilmiş oldu. Onlar bize petrol gönderdi, biz de onlara dolar gönderdik. Harcayabileceklerinden çok fazla olan bu paralarla ne yaptılar dersin?”

Nasıl bilebilirdim ki. “Herhalde tasarruf hesapları açmışlardır veya buna benzer bir şeyler.”

“Doğru söyledin Robert, ama nerede? Eğer yarın piyangoyu kazanırsan nerede hesap açardın?”

“En az riskli olan ve en yüksek faizi elde edebileceğim bankada açardım.”

“Diyelim ki Suudi Arabistan’dasın ve dünyayı araştırıyorsun, nerede olabilir? Gayet açık ki, paranı en güçlü ülkedeki en güçlü bankaya yatırırdın. O da tabii, ABD’deki büyük bankalardan biridir. Netice olarak Arap ülkeleri o dolarları tekrar New York’a geri gönderdiler. Hatırla, yüz milyarlarca dolar.

Yeni soru: Eğer bir bankacı isen, nasıl para kazanırsın?”

Bunun cevabını biliyordum. Para ve banka dersimden hatırladığım tek şey buydu. “Banka mevduatı müşteriden toplar ve ona mümkün olan en düşük faizi öder. Sonra parayı başka bir müşteriye kredi olarak verir ve ondan da mümkün olan en yüksek faizi alır. Aradaki fark bankanın karıdır.”

“Tamam. Şimdi senin, OPEC ülkelerinin yüz milyarlarca dolar yatırdığı bankacı olduğunu varsayalım. Bütün o paralarla ne yapardın? Doğal olarak birilerine borç vermeyi denerdin. Sadece denemek yetmez aslında, o paraları borç vermek zorundasın. Aksi takdirde iş yapamazsın.

Bankaların yaptıkları da bu oldu, yüksek kazanç imkanlarını araştırdılar ve Araplardan aldıkları petrol paralarını başkalarına borç vermeye başladılar. 1970’lerin ortalarında Amerikan ekonomisi durgunluk döneminde olduğu için, burada çok fazla borç talebi yoktu. Bankalar kısa zaman içinde, sermaye yetersizliği olan üçüncü dünya ülkelerinin borç almaktan çok mutlu olacaklarını keşfettiler. Paranın çoğu, başta Arjantin, Brezilya ve Meksika olmak üzere Latin Amerika ülkelerine gitti. Anlayacağın, biraz durup düşündün mü ilginç bir konjonktür.”

Biraz durup, başka bir zarfın arkasına bir şeyler daha karaladı ve bana uzattı. Hiç normal kağıt kullanır mı diye merak etmeye başlamıştım.

“Buna petro-dolarların tekrarlanan konjonktürü denir.”

…...

Kaynak : Bir Günde Ekonomist Nasıl Olunur, Sayfa 105-107
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• Penguen
      Mahdumu Kamil
      • 02 Mayıs 2008
      • 1387

Geçmişten Geleceğe - VIII

1. Bu çalışma Ocak 2003-Aralık 2007 döneminde dalga boyu endeksten yüksek hisseleri kapsamaktadır.
      2. Yeşil-mavi-kırmızı eğriler kısa-orta-uzun vadeli haftalık ortalamaları göstermektedir.
      3. Dikey mavi-kırmızı çizgiler orta vadeli ortalamaların uzun vadeli ortalamaları yukarı-aşağı kestiği noktaları;
      4. Yatay mavi-kırmızı çizgiler belirtilen dönemdeki taban-tavan fiyatları belirtmektedir.

[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• Penguen
        Mahdumu Kamil
        • 02 Mayıs 2008
        • 1387

İMKB-100 Hisseleri Teknik Olarak Nasıl Görünüyor?

İMKB-100'ün % 4.40 değer kaybettiği anda kıymet ifade etmese de ...

Kaynak : Ata Yatırım, 14 Kasım 2008
        Last edited by Penguen; 17 Kasım 2008, 15:00.

Yorum

• Penguen
          Mahdumu Kamil
          • 02 Mayıs 2008
          • 1387

Dünya Rating Haritası

S&P'un gözüyle dünya finans ligindeki yerimiz ...

Yorum

• Penguen
            Mahdumu Kamil
            • 02 Mayıs 2008
            • 1387

Endekste dip arayışı sürüyor

Endeksin teknik görünümünde 26,400’ün altına olunduğu sürece zayıflık yeni dip arayışlarıyla devam edecekken, gün bazında ise 22,500-24,250 bandı etkili olabilecek.

ABD’de dün yatırımcıların gözleri tamamen otomotiv sektörüne destek sağlanıp sağlanmayacağına ilişkin haber akışlarına odaklanırken, bu konuda hala bir netlik oluşmamasına rağmen yaşanan aşırı satışların ardından iyimserliği satın alma isteğinin ön planda tutulmasıyla ABD Hisse Senedi Endeksleri günü %0.08 ila %1.83’lük değer artışlarıyla tamamlamıştır. Gün içerisinde açıklanan ÜFE enerji fiyatlarındaki çöküşle %2.8’lik gerileme kaydederken (beklentilerin çok üzerinde, beklenti; -%1.8 idi), çekirdek rakam ise %0.4 artımıştır.

Haftanın ilk işlem gününde yaşanan yoğun satışları dünkü işlemlerde de açılıştan itibaren sürdüren Ulusal-100 Endeksi, 22,905 puana kadar inerek son dönemin yeni dibini oluşturduğu günü son bölümdeki toparlanmaya karşın %2.29’luk değer kaybıyla 23,495 puandan tamamlamıştır. Bugüne başlangıç ise yurtdışı piyasalar etkisiyle %0.40-0.60’lık sınırlı bir iyimserlikle gerçekleşebilecek olmasına rağmen, endeks açısından asıl önemli olan gün içerisinde bu pozisyonun korunup korunamayacağı olacaktır. Yurtiçine yönelik bugünkü ana beklentiyi TCMB’nin PPK Toplantısı oluştururken, bu toplantıda faiz değişikliği beklentisi bulunmamaktadır. Yurtdışında ise ABD’de TÜFE ve konut başlangıçları açıklanacakken, akşam ise FED’in Toplantı Tutanakları yayınlanacaktır. TÜFE’de de dün ÜFE’de olduğu gibi ciddi bir geri çekilme yaşanması beklenirken, çekirdek datanın ise %0.2’lik artış kaydetmiş olduğu tahmin edilmektedir. Ancak şu aşamada hükümetlerin ve MBlarının önceliği ekonomileri 2009’da canlandırmaya vermiş olmaları dolayısıyla, bir süre için enflasyon riskinin gözardı edilmesi öngörülmektedir. Çin MBnın 100 milyar USD civarında alım yaparak altın rezervlerini 600 tondan 4000 tona artırabileceği haberi ise (resmi bir açıklama henüz yok) yavaş yavaş altın fiyatlarında bir hareketlenmeye yol açabilecektir. Endeksin teknik görünümünde 26,400’ün altına olunduğu sürece zayıflık yeni dip arayışlarıyla devam edecekken, gün bazında ise 22,500-24,250 bandı etkili olabilecektir.

Kaynak : Hedef Menkul Değerler A.Ş.

Yorum

• Penguen
              Mahdumu Kamil
              • 02 Mayıs 2008
              • 1387

Geçmişten Geleceğe - IX

1. Bu çalışma Ocak 2003-Aralık 2007 döneminde dalga boyu endeksten yüksek hisseleri kapsamaktadır.
              2. Yeşil-mavi-kırmızı eğriler kısa-orta-uzun vadeli haftalık ortalamaları göstermektedir.
              3. Dikey mavi-kırmızı çizgiler orta vadeli ortalamaların uzun vadeli ortalamaları yukarı-aşağı kestiği noktaları;
              4. Yatay mavi-kırmızı çizgiler belirtilen dönemdeki taban-tavan fiyatları belirtmektedir.

Yorum

• Penguen
                Mahdumu Kamil
                • 02 Mayıs 2008
                • 1387

Şaşkınlar

Ajanslar :

Merkez Bankası faiz indirdi.
                Dolar hızlı yükseliyor.
                Borsada düşüş sürüyor.

Bugünlerde modaya uyup faiz indirmek yerine kendi ihtiyacımıza uygun çözümler bulmamız ve bunları kararlılıkla uygulamamız gerekiyor.

Faizi düşürmek yabancı yatırımcıya hazine bonosuna, devlet tahviline yatırdığın parayı çöz ve getirdiğin dövizi alıp memleketine geri dön demektir.

Bunu kavramak için para akışına yön veren kurumda etkin görevlerde bulunmak gerekmiyor. İktisat fakültesinin kapısından adımını atan gencecik çocuklar bile bu gerçeği biliyor.

Acizane düşüncem yanlış zamanda, yanlış bir karar alınmıştır. Şimdi ileriye bakılmalı ve yanlışı yanlışla düzeltmek gibi bir hata yapılmamalıdır.

Dün Türkiye'ye geldiğinde elindeki dövizi pahalı fiyattan satmak isteyen yabancı yatırımcı, bugün ülkemizden giderken sattığını ucuz fiyattan yerine koymak isteyecektir. Bu oyunu bozmak ve kurulan tuzağa düşmemek gerekmektedir.

Yetkililerin aklı selim tacir gibi düşünmek ve spekülasyonun kurallarına uygun hareket etmek zarureti vardır. Gaflete düşüp dövize müdahale etme gibi bir teşebbüste bulunurlar ise hatalar zincirine bir bakla daha eklenecektir.

Bu ülkede parasından gayri değer verdiği bir kıymet bulundurmayan yabancının Türkiye'den çekip gitmesi kolaydır. Ama anasının-babasının mezarı bu topraklarda olan Türk vatandaşlarının bu ülkeyi terk etmek gibi bir lüksü yoktur.

Dilerim büyüklerimiz mantıklı hareket eder ve memleketin kıt kaynaklarının düşük fiyattan yurt dışına transferine ve zaten fakir olan ülke insanının daha da yoksullaşmasına izin vermez.

Yorum

• MAGGGMA
                  ...................
                  • 12 Haziran 2007
                  • 1375

Sn Penguen
                  Ülkedeki sıcak para geri dönmek için bu kuru, hatta faiz indirimiyle yukarı hevesli olan bu kuru beğenip terki diyar eylemeyi tercih edermi acaba.Zaten maliyetleri uygun olanlar terkettiler sanırım.Ama çok fazla değildi herhalde,bilmem belki sizde bir kaynak vardır maliyetleri açısından.İç piyasalardada bangır bangır düşük kur şikayeti vardı zaten işte size yüksek kur.Dediğiniz hatayı yapmazlarsaki ben hiç sanmıyorum bu vatan hainliğini diğerleri gibi yapacaklarını(dövize satış yönünde müdahale)bence iyi bir yoldalar...

Yorum

• Penguen
                    Mahdumu Kamil
                    • 02 Mayıs 2008
                    • 1387

Manzaranın düşündürdükleri

Sn. MAGGGMA,

Ülkedeki sıcak para geri dönmek için bu kuru tercih eder mi sorusunuza "Evet, eder" cevabını vereceğim.

Çünkü USD/TL paritesi 7 yıl önceki seviyesindedir. Geçen süre zarfında Türkiye'de enflasyonun her yıl % 10 arttığını farz ve kabul edersek USD bugün olması gereken değerin % 80 altındadır.

Daha önceki krizlerde Merkez Bankası'nın döviz rezervleri 20 milyar doların altına düştü. 160 milyar USD civarında tavan yapan rezervler bugün sanırım 60 milyar USD civarına geriledi. Şimdilerde 100 milyar doları kanatlanıp uçan dövizin geri kalanını ucuza kaptırmama derdine düştük.

Bu ülkede üretilen bu ülkede kalmıyor; milli gelirin çoğu dış borç ödemelerine gidiyor. Dışarıdan kaynak getiren yabancı getirdiği ananın yanına danasını da katıp götürüyor. Bu döngü içinde pastayı büyütmek ve kişi başına düşen milli geliri yani vatandaşın refahını arttırmak mümkün olmuyor.

Dış satım yabancı para karşılığında yapıldığına göre düşük kur, diğer bir deyişle düşük fiyat ihracatçı için avantajdır. Rebabetin yoğun yaşandığı dünya piyasasında az satıp çok kazanma mantığı pratikte geçerli değildir. Yapabileceğiniz en iyi şey düşük karı kabullenmek ve daha fazla satış yaparak sürümden kazanmaktır.

USD bir kat artıp 1.150'den 2.300'e geldiğinde yabancı alıcının maliyeti o oranda yükselirken aldığı ürün miktarı aynı oranda gerileyecektir. Mahallenin manavında geçen hafta 1.50 TL olan domatesin bu hafta 3.00 TL'ye yükseldiğini gördüğünüzde vaktiniz varsa daha ucuza nereden alacağınızı araştırır, daha ucuza satandan almayı tercih eder veya 2 kiloluk domates siparişinizi 1 kiloya düşürürsünüz. Velhasıl piyasada tek satıcı (tekel) değilseniz fiyatı yükselterek karınızı artıramazsınız.

Mirasyedi mizaçlıysanız yan gelip yatar; babadan kalanı har vurup harman savurursunuz. Eldekiler tükendiğinde oturduğunuz daireye ipotek koydurup tefeciden, bankadan borç alırsınız. Borcunuzu ödeyemediğinizde alacaklılar kapıya dayanır ve baba yadigari dairenizi haczedip sizi kapının önüne kor. Bu pencereden dışarı bakıldığında görünen manzara budur.

Allah sonumuzu hayretsin.

Yorum

• Penguen
                      Mahdumu Kamil
                      • 02 Mayıs 2008
                      • 1387

Geçmişten Geleceğe - X

Yorum

• Penguen
                        Mahdumu Kamil
                        • 02 Mayıs 2008
                        • 1387

Global Krizler (Süreler - Kayıplar)

Yorum

• simurg
                          Administrator
                          • 10 Mart 2007
                          • 9248

Penguen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          29 krizi ile kıyaslamalar yapılıyor artık, gerçekten ürkütücü...:037:
                          https://twitter.com/keyborsa_simurg

Yorum

• mehmet emin
                            Tecrübeli
                            • 19 Ağustos 2008
                            • 303

simurg Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            29 krizi ile kıyaslamalar yapılıyor artık, gerçekten ürkütücü...:037:
                            hocam ama kayıplar bu seviyelerdeyken ya krizler sona ermiş ya da bi ralli yaşanmış 29 buhranında mesela yani demek istediğim bu seviyelerde bi ralli beklenebilir mi ocak ayına kadar 4. çeyrek verilerine kadar bi iyimserlik olabilir mi gerçi daha japonya ayağı var ama ne dersiniz
                            'Değer verdiğinin gözünde değerlenmekten daha değerlisi ne ola ki...'

MEDUM

Yorum

• simurg
                              Administrator
                              • 10 Mart 2007
                              • 9248

mehmet emin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              hocam ama kayıplar bu seviyelerdeyken ya krizler sona ermiş ya da bi ralli yaşanmış 29 buhranında mesela yani demek istediğim bu seviyelerde bi ralli beklenebilir mi ocak ayına kadar 4. çeyrek verilerine kadar bi iyimserlik olabilir mi gerçi daha japonya ayağı var ama ne dersiniz
                              29 buhranında bu seviylerden tepki gelse de bir süre sonra krizde büyük bir derinleşme görülmüş... Ralli konusunda pek iyimser değilim lakin tepki yükselişlerini daha önce yaşadığımız gibi görebiliriz.Olması da gerekir zaten. Bu yükselişler sorunların bittiği anlamını taşımaz...
                              https://twitter.com/keyborsa_simurg

Yorum

• Penguen
                                Mahdumu Kamil
                                • 02 Mayıs 2008
                                • 1387

Global Krizler - II

19 Kasım tarihli grafiği bizimle paylaşan ve 1929'dan bu yana görülen global krizlerin süreleri ile kayıp oranlarına dikkati çeken Sn. Tdogan'a teşekkürler.

Grafiğin 21 Kasım tarihli güncellenmiş hali aşağıdadır. İçinde bulunduğumuz kriz döneminde 20 Kasım'da görülen dip ile düşüş oranı % 52 ye ulaşmış ve 1973 ile 2000 krizlerindeki kayıpların üzerine çıkılmıştır.

Eylül 2000'de başlayan son kriz süresine itibar edildiğinde mevcut gerilemenin 2009 Ekim ayına kadar süreceği söylenebilir.

Last edited by Penguen; 23 Kasım 2008, 19:00.

Yorum

Working...
                                X

Debug Information