Ay Yıldız

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • TALEBE
    A-YI
    • 24 Ekim 2010
    • 1221

kuzu..........
    biliyorsunuz....agami....musterisi ilgilendirir....musteri shortsa....agam cikar ve dograr....onu yapti....

yeni shortcu yaratmamak ucun....pazartesi....66 000 acmasi icabeder bu durumda....

54 000 endekse indigimizde....elinde 270 000 aps vardi....simdi bu 220 000 de....50 000 dogradi....sellele hududu...205 000....sellele burada basliyor....270 000 vardimi donup gene dogruyor....

ben ona gore mallaniyorum....
    ..........
    bundan bi damla dahi korkmadim...bunun hicbir hareketi beni sarsmaz...maliyetimi yukseltir....yani eyi bise oda yukseltiyor...

durduramaz....

SU AKAR....SUYU CEBINE KOYAMAZ....SU AKAR....

............
    marmarali....q3 dow yuzde 15 dusunce konusulur....yuzde 18 dusuncede gelir....

yuzde 15...yaklasik 2000 puan eder....cik tepeden...13 200 den....11 200 eder....burada dahi q3 cikmaz....altinda ancak...

.....................
    küçük_k.

bu gün her yer kan kırmızı iken yukarı sürüp artı kapatması.. hep büyük trend dönüşlerinde bunu yapıyor ve cümle alemi terse getiriyor iskender ağa...

tek ümidimiz grafdaki beyaz barları yaparsa bu durumda 70-71bine kadar tepmesi demektir... paçayı kurtarırır....
    bilmem anlatabildim mi?

.................

kuzu...
    onemli uyari....

butun onemli dususlerde.....biz herkesten once dusup dibe inmisizdir....sonra o dipte....dunya duserken....kucuk yatirimci bizde duseriz diye mal vermistir hep....bu surec 1 hafta 10 gun surer hep....

bana gore....artik mal vermek anlamsizdir....mali 60 000 lerde ben bu cokecek diyip shortladigimda vermek icapederdi...emme golden cross cu ve altin furuscu teknikci usaglar...buna engel oldu...

fekat....artik mal verilmez....

Gücümüzün 1/10'unu geçen pozisyonlar....riski.....yükseltir.....diye düşünüyorum.....

Yorum

• TALEBE
      A-YI
      • 24 Ekim 2010
      • 1221

kuzu...........
      yorum....TURKIYE....

AVRUPADAKI BU COKUS.....bi noktadan sonra ....turkiyenin isine yarayacak bi cokustur....

nedir o nokta....

avrupada sikismis bankalarin....turkiye sermaye piyasalarindaki mallarini satmalari...hisse...bono...ve diger....

bakalim yapmislarmi.....denizbank satilmis....akbank satilmis....ve bunnar bu fiyatlarla alinmis....hisse senetlerini tam bilemeyiz...emme onlarda satildi....

OLAN SU....AVRUPADA IKI SEY OLUYOR....BIRI....sikisanlar....bunlar mecburen satiyor....digeri ise bunnari soyanlar....ISTE BU PARA ONEMLI....GELECEGE BU HUKMEDECEK....guzu bu parayi izler....bu para eurodan cikiyor....dolara....swiss franka....ve bana gore tl ye girecek....

turkiyede krizi....turk oligarglari yanina almiyan hicbir yabanci cikaramaz....turk oligarglar....bu krizi istemez....devletten cok onlar borclu....turk ozel sektoru euro kredi aldi....EURO nun dusmesi isine geliyor....karda....krize el tutmaz....

biz finansal piyasalarda furusan delianlilariz....bu piyasalarda raconu para keser.....o parayi izliyecegiz....ve biz dalgalarla furusuyoruz dip ve tepe bizi irgalamaz...bizi dalga ilgilendirir....bu dalgaya....63 000 den shortla bindik....9000 puan dustu....54 000 e...hemen shorttn indim long oldum....dedimki ilk dalga dusus bitti....su anda o dususun tepkisindeyiz...

ikinci dalga dusus....turk oligargin elinde....IZLEYECEGIZ.

DUSUS OLMAZ DEMIYORUM....olsa bile...ilk tepkide tekrar buraya cikar...artik zararina mal vermek gerekmez diyorum....

bu shorta girerken 3 ay once...orta vade hedefler verdim....dedimki....bu dalga dusus....53500 ila 54 500 de sonlanir ve tepkisi gelir....oda...57 500 ila 58 5oo de sonlnir....oradayiz su an....

yani...guzu dalgalarinda...birazdan bu haftayi verecegim...
      .............
      turkiye demek....turk burjuvaji arti hukumet demektir....bu ikisi uyumluysa...kriz olmaz.

....................

Gücümüzün 1/10'unu geçen pozisyonlar....riski.....yükseltir.....diye düşünüyorum.....

Yorum

• TALEBE
        A-YI
        • 24 Ekim 2010
        • 1221

gundwane...........
        Öyle olmadı..Gören gözler için herşey çok açık idi..Tıpkı şimdi nisan başından mayısa kadar geçen süre içinde olduğu gibi..

Geçen sene nisan ortası gibi amerikanın notu negatif izlemeye alındığı gün yüzde 3 düştük idi sanırım..Sonrasında aynen hiç birşey olmamışcası , seçim meçim bize birşey olmaz bölgenin dünyanını yıldızıyız söylemleri eşliğinde geri sardık dı..Teknik dışına bir şeye bakmam diyen arkadaşların feci ters köşe oldukları zamanlar..
        Bu gibi negatif izlemeler sonucunda 6 ay içinde beraberinde not indirimi geldiği ve amerikanın notunun inmesinin piyasalarda büyük türbülansa yol açacağı bilindiğinden dow da mal yedirme başladı..Mayıs haziran temmuz boyunca devamlı tatsız , çıktığında kafasına vurulan bir dow vardı..
        Has keza bizde de durum aynı idi..Seçim sonrası bi hız gitti aynen geri geldi..Temmuz boyu büyün tahtalarda feci mal yedirme vardı..

Sonra bi cumartesi ABD nin notu düştü..Zaten avrupa dan haberler kötü idi ve 3 günde 48.000 i gördük..

Geçen seneki düşüşün esas ayağı ABD nin notunun düşüşüdür..Karıştırmayalım..Yoksa avrupa şu an daha berbat bir durumda ama dow 12.000 in üstünde ..HALA..gerçi feci verdiler cuma ama..

Onun için kuzunun ve dolayısı ile senin herkesden önce dibe gideriz söylemine katılamayacağım üzgünüm..

Click this bar to view the full image.

Grafikte herşey yerli yerinde..MACD deki düşüş fiyatların düşmesi..Son bir canhavli ile en tepelerden short açılması için sahte yükselişler ve..

Finito..

............

Hatta geçen sene dow çöküş öncesi sahte çıkışını yaparken bizde 60-62 bandında tırmalarken herkes "bakın dow nerede ise eksi zirvesinde(12.700 12.800) bizimde 68-70 bandında olmamız gerek dendi..
        Çok çabuk unutuyoruz..
        dow
        12.700 den 10.700 e
        imkb 61000 den 48000 e gitti..Ama zaten 71000 den 61000 e gelmiştik bile..
        Herkesden önce gitmedik..

1-2 günlük bir gecikmede olsa , fiyat hareketleri genelde aynen takip ediliyor bizdeki PY tarafından..
        Cuma günkü çıkış onun için feci derecede midemi ağrıttı..
        Pazartesi yüzde 1 falan toplarken dış piyasalar bizde yüzde 3.5 -4 lük bir şelale gelir mi diye düşünmüyor değilim..
        Dow ün yüzde 2 ve üzerinde düşmesi işler ciddi beklentisi doğurur bende..

Ve heryer yıkılırken bizi almaları hiç bir zaman olmadı ve hiç bir zamanda olmaz..

Bir zayıf ümit pazartesinden itibaren yada bir olasılık hafta sonu çok olumlu bir haber gelir (euro ortak tahvil yeni bir varlık alım dalgası , bize has bir not artışı yada başka bişi) o zaman yurtdışı ile birlikte rally ye kalkarız..
        ..............
        Fitch in görünümü pozitifden durağa çekmesi beni düşündürüyor..
        Neden..
        Görünüm pozitif olsa not artışı devamlı gündem olacak idi..
        Görünüm negatife çekilse not artışı yalan denecek idi..

Şimdi nötr e çekildi..Ama koparılan yaygara epeyce fazla idi..
        Hatta bazı gazeteler kantarın topunuzu kaçırıp (yine) notumuz düştü diye lanse ettiler..

Bütün bu işlerin altından bir not artışı çıkar mı acaba..Çünkü arada kaynadı..Görünümün durağan olması not artışına engel değil dendi..

Yani fitch görünümü kaldıraç olarak mı kullanıyor acaba..

Not artışının eninde sonunda geleceğine inanan birisi olarak (bazıları iyimsersin diyecek de.. ) fikir cimlastiği yapim dedim..
        ............
        DOW , imkb , parite..

Genelde bu 3 lüden birisi yalan söyler..

Kim olduğunu bulduğunda yüzde 90 oranında yönü tesbit edebilirsin..

Benim şahsi görüşüm problemin avrupa kaynaklı olmasından ötürü esas göstergenin parite olduğu yönünde..
        Yalnız yine bir yanıltıcı nokta..
        ABD den gelen veriler kötü olduğundan pariteye alım geldi..
        Yani avrupa kaynaklı bir durum değildi..

Paritede yön aşağı gibi gözüküyor..

Yorum

• TALEBE
          A-YI
          • 24 Ekim 2010
          • 1221

kuzu.........
          korkup sunnetten kacmasaydin....seni 54 000 de sunnet edecektik....simdi iyilesmis olurdun...bi suru altin takacakti usaglr....o altinlari simdi 1620 den bozdururdun....ama asagida verecegim dibe indikmi....kokunden keser AYI....usaglar gene altin takacak...emme o altinlarida 1200 den bozduracan....yazik degil mi...ne yapcan ALTIN FURUSU....

Iddia neydi....altin furus 85 000 e....oburu yeni dip....170 kisi gizli oyladi....yuzde 51 yeni dip dedi...yari yariya....

AHANDA YENI DIP....sunnetci AYI ya da karismam...nasil keserse kessin...kasindin sen....

ulusal 100.......44 000.....ulusal 30.....50 000....

garan.....4.5

akkiz......4.5

amiral...3.0

kchol.....4.0

halk......6.8

sahol....4.5

tupo.....30

evkaf....2.'0

birde ikinci dip var....onuda sunnette verecegim....bu ilk dip....haziran ve temmuzda....TAM ORADA...FED DEVREDE....ve EVCIL ZENCI OBAMA SECILSIN DIYE....IKI AY BI RALLY....BILEMEDIN 3 AY....YUZDE 50 CIKIS....YANI....ULUSAL 100....66 000.....ULUSAL 30....75 000...BUNNRDA ALTIN FURUS DEGIL....DUZ FURUSLAR....

Yorum

• TALEBE
            A-YI
            • 24 Ekim 2010
            • 1221

okut-val....

YÜKSELEN KAMA FORMASYONU

Fiyatların düşeceğine işaret eden devam formasyonudur.

Oluşumu :
            Fiyatların düşüşü bir noktada durur ve yukarı hareket yapar. İlk dip oluşur. Burası formasyonun alt başlangıç noktasıdır.
            Fiyatlar sağa ve yukarı dalgalanmalar yaparak hareket eder. Bu küçük fiyat dalgalanmalarındaki dipler ve tepeler hep yukarıda olur.
            Dipleri birleştiren sağa ve yukarı eğimli bir çizgi çizilir. Bu çizgi, formasyonun alt sınırıdır.
            Tepeleri birleştiren sağa ve yukarı eğimli bir çizgi çizilir. Bu çizgi, formasyonun üst sınırıdır.
            Alt ve üst sınır çizgileri arasında kalan bölge “ yükselen kama ” formasyonudur. Çizgiler genellikle birbirine paralel değildir. Formasyon içerisinde fiyat dalgaları formasyon uzadıkça kısalır. Alt sınır çizgisi, üst sınır çizgisinden daha dik olur. Formasyon süresi İMKB’ de genellikler 1-2 ay kadardır.

İşlem hacmi :
            Formasyon içerisinde hacim düzensizdir. Yükselişler hacimsiz olur.
            Formasyon ilerledikçe işlem hacminde hissedilir azalma görülür. Alıcılar çok isteksiz davranmaya başlarlar.

Kırılma :
            Alt sınır çizgisinin aşağı kırılması formasyonun teyidi olup başka hiçbir şey aranmaz. Daha sonra çizgiye doğru olabilecek tepki hareketi dikkate alınmamalıdır.

Ölçme formülü :
            Formasyon içerisindeki artışın en az tamamı verilir. Çok ciddi kayıp olabileceğinden yatırımcının hızlı hareket ederek hisseleri hemen satması gerekir.

Başarısız hareketler :
            Başarı oranı çok yüksektir.
            Üçgenlerle karıştırılmamalıdır.
            Başarısız hareketlerden korunma için kısa vadeli momentum osilatörleri ile fiyat grafiği birlikte ve ayrı ayrı incelenmeli, ıraksamalara dikkat etmelidir.

Yorum

• TALEBE
              A-YI
              • 24 Ekim 2010
              • 1221

kuzu.....
              lem olumm...

avrupada ALMAN imparatorlugu kurulabilmesi ucun....skender agamin eccik daha gidiklamasi lazim.... ... herseyin iyiye donebilmesi ucun herseyin once cok kotu olmasi lazim...

hickimse....ezraili gormeden....kelimei sehadet getirmez....anadin ni....

..........
              bacima dikleniyorlar....kim dikleniyor....

homerosun yetim evlatlari....endulusun hiristiyan muslumanlari....romanin lejyonlari....

... ....homerosun yetim yawrileri 17 haziran....EZRAIL GUNU...

o gunden once....piyasalari agam ayarlir...shortcu usaglari dogriy....pozizyonunu hokkaliyor....

..............
              imkb 100....44 000....

iste burada hasta yatagdadir....bacimla ezrail ayni anda hastanin basinda olacak....hasta bi bacima bakacak bi ezraile bakacak...

olaki hasta cok zeki....hem ezrailden....hem bacimdan kacti...gitti drahma...pesota ve lira basti...

iste o durumdada....

imkb 100......29 000....

Yorum

• TALEBE
                A-YI
                • 24 Ekim 2010
                • 1221

sanacasta......

.kuzu..................................

verdigim yorumlarin grafi bu....eliot wave olarak....

25 yillik business cycle larda....dunya ekonomisi....15 yillik AYI cycle da....bu cycle 2000 yilinda....dot.com balonu patliyarak basladi.....dow 12 000 de....2003 de ilk dip bulundu....AYI rallisi geldi....2007 de....14 000 goruldu...bunu 7 yillik enflasyondan arindirdinmi....bu 11 000 ediyor....yani ilk tepe 12000 nin alti....buradan 6500 e dustu....2008 de.....oradan ikinci AYI RALLISI ile 13 000 e geldik....bunu enflasyondan arindirdinmi 10 000 ediyor....YANI AYI RALLISI TEPELERI DUSUYOR....

SU ANDA....ikincinin duzeltmesi basladi....2015 de bu bitecek....1 yil olu bi yatay....sonra 25 yillik korkunc bi sahlanis basliyacak....

genelde....25 yillik cikislarda.....3 sey kaart ustunde sisirilir....

1....varlik fiyatlari....ve comodityler...

2....emlak fiyatlari

3....bono fiytlari....

ayi cycle da....once varlik fiyatlari coker....ilk ayak dususte...2000 ila 2003....sonra halk borsalardan kacar....emlaga cullanir...emlak fiyatlari artar....bu varlik fiyatlarina ilk AYI RALLISINI GETIRIR...2003 ILA 2007 RALLISI BUYDU...emlakti....ve emlak fiyatlari cokertirilir....ikinci ayak dusus gelir....2007 ve 2008 buydu...halk emlaktada soyulur....halk careyi devlet bonosu almakta bulur ve oraya yigilir....devletlerin borcu tavan bono faizleri sifira iner....

ISTE BU EN BUYUK VE SON KRIZDIR.....bono krizi....bu krizlerin ANASIDIR....dogurdugu hersey pictir....iste o kriz basladi usaglar....guzu bunnari 10 yildir yaziyor....

guzudan sevgilerimle.....

.............
                TRADING ISE....

bu ana dalgalarin alt dalgalarina gore yapilir....bunlari ise guzunun aldigi ve aninda yazdigi pozlarda gormektesiniz....overshootingler nedeniyle guzu....usulet ve suhuleti gelistirdi....her 1000 puan ustten cak...misal bugun cak gunuydu ve caktim...68 300 den ucuncu kademeyi....haftalik yorumumda ise gidebilecegi sinirlari veriyorum....gecen hafta verdigim yorumda 69 000 ler son merhale dedim...yani 4 cu cakis....gitmeyebilir oraya 17 haziran yunan secimine az kaldi...

......................
                bizdeki para....biyikli ve yabanci....cogu biyikli emme...

dunya krizinde biz dayanamayiz....verdigim rakkamlara gider...

toyoto...gibi....uretimlerin kapandigini veya miinumuma indigini dusun...bizi sisren onlar...aninda daraliriz...

bu cycle lar....hukumet leride devirir....genelde daha baskici rejimler gelir....ihtilallar bu yuzden yapilir...halklari sindirmek ve odetmek ucun....

bu dunya krizi....2000 yilinda basladi....ve turkiyeyi aninda etkiledi....TUM PARTILER YOK OLDU....akp geldi....sira onda....

........................
                Q3 BEKLEYENLERE....

UYANIN ULEN....q3 suanda var....dolar faizi sifir....yen faizi sifir....euro faizi sifir almanyada....para cok....

deflasyondayiz....HERSEYIN FIYATI GEBERECEKKI....para bonodan cozulup gelsin herseyi alsin....orada ve negatif faizde duruyor....

neyi bekliyor....

gebermis fiyatlari....yikilmis hukumetleri bekliyor....

.................
                denge....

1 dolar=1 euro=100 yen=5 cin parasi....

petrol....40 panginot....altin 1200 panginot....

petrol 40...altin 1200 panginot....kac ulkeyi yikar sooole bi bakin....

daralan dunya....cine ne yapar....soooole bi bakin...

amerika....amerika....amerik....

BU DENGEYE VARILDIGINDA....AMERIKA YENI BIR BULUS VE TEKNOLOJI ILE DEVREYE GIRER...

misal....soforu bilgisayar olan otomobil....buna bagli yeni yol insaatlari...v.s

yada....onemli savaslar....

Yorum

• TALEBE
                  A-YI
                  • 24 Ekim 2010
                  • 1221

paradigma..

petrolun maliyeti , teknik acidan cikarildigi fiziksel ortama , ve derinligine gore cesitlilik gosterir ,ornegin suidi arabistanda petrolun yuzeye yakin yerlerden cikmasindan dolayi isletme maliyetleri +sermaye harcamalari dahil yani toplam maliyeti 6-7 $ civaridir

Yine irakta daki durumda arabistana benzerdir oradaki maliyetlerde 5-6 $ civaridir ..

Nijerya taraflarinda derin sulardaki maliyetler ise 15-20 $ civaridir

Cezayir , umman , katar ,libya da ise bu maliyetler 10-15 $ arsindadir
                  Kazkistanda 12-14 $ civaridir

Ulasilmasi oldukca zor , derin sularda kuzey denizi taraflarinda bu maliyet 30 $ civarina cikmakta ...

Ben suanda Rusyanin kuzeyi , sibirya taraflarindayim .. Cevresel faktorler oldukca agir ... petrol ve gaz cikarilan bolgeler (tundra lar ) oldukca soguk ve ruzgarin hizi ile birlikte de hissedilir sicaklik oldukca dusmektedir ( kis ortalamasi -35 / - 60 C ) burada ki petrol cikarma maliyetleri ruslardan direk aldigim bilgiye gore 25-30 $ civarlarindadir

Sunuda ekleyeyim ; elbetteki petrol sirketleri hicbir zaman kesin maliyetlerini soylemezler ..Umarim yeterlice aciklayici olabilmisimdir ....

Yorum

• TALEBE
                    A-YI
                    • 24 Ekim 2010
                    • 1221

okut_val.........
                    Günaydın...
                    Fitch in İspanyanın kredi notunun 3 basamak düşürülmesi ve ABD ye güvenilir mali plan hazırlamazsan notunu çekerim aşagı demesi baya bi sarsmış piyasaları...
                    Dünkü izlediğimiz grafik...
                    67,150-200 seviyeleri önemli
                    ( Poz yok hala dün shortlardan erken indim )

Click this bar to view the full image.

Yorum

• TALEBE
                      A-YI
                      • 24 Ekim 2010
                      • 1221

puhu.........

Vadelide 35 dolara düştü. Peki, 35 dolarda ne kadar kaldı?

Dünyada çıkarılan petrolün sadece %3-5'i vadeli piyasalara gelir. Petrol, uzun vadeli Ltcm kontratlarla alınıp satılır.

Petrol, 35 dolara düştüğünde mesela Türkiye, 35 dolardan 1 varil petrol alabildi mi?

Alamadı, çünkü petrol 35 dolara düşmedi. Aynı şekilde 147 dolara da çıkmadı. Uzun vadeli kontratlardan bahsediyorum.

Yani lafın kısası kuzu dide, petrol, 40 dolara düşmez.

.........
                      talebenin notu : Bizim takip ettiğimiz spot fiyatlar.... Uzun vadeli kontratlar değil.

Yorum

• TALEBE
                        A-YI
                        • 24 Ekim 2010
                        • 1221

puhu.............

ula puhu....bunu eyicene bi oku....
                        Netten kopyalayıp yapıştırmış. Usta, benim yazdığım doğru...

Yine irakta daki durumda arabistana benzerdir oradaki maliyetlerde 5-6 $ civaridir ..

Aramco, geçen sene, 100 adet yatayda çalışan dalgıç pompa için ihaleye çıkmıştı. Bunları ne amaçla kullanacak acaba? Gawar'a deniz suyu basıp, yatay haznelerdeki petrolü dalgıç pompalarla çekiyorlar. 5-6 dolara petrol 30 sene önceydi.

Zarar ediyorsa elindeki stokları bitirir, bir daha imalat yapmaz....
                        Piyasa fiyatı maliyetinin üzerine çıkana kadar....

Evet işte akıllı bir adam...Amma bilgi eksik...
                        Bir petrol kuyusunu zarar ediyorum diyerek kapatır veya üretime ara verirseniz, diyelim ki bir sene sonra petrol fiyatları yükseldiğinde tekrar üretime alamazsınız. Yada alsanız da eski verimi alamazsınız.

Bu yüzden petrol kuyularında üretim sürekli devam etmelidir.

Uzun vadeli kontratlar değil,

Uzun vadeli kontratlar, petrol uzun vadeli kontratlarla satılır. ltcm kontratlar...

Yorum

• TALEBE
                          A-YI
                          • 24 Ekim 2010
                          • 1221

mançurya...........

İyi bildiniz...

Bu yüzden petrolün maliyeti olan eskinin doğu bloku ülkelerin 35 ine yaklaştırıp...

Elde edilen gelir zenginliğinin onları şımartmasını izin vermiyecekler..

Yani , gelir transferini onlara değil , kendi istediği ülkelere gidecek...

Dikkat edin a....tanda arz rekoru kırıldı geçtiğimiz ay...

Gerek varmıydı...?

Tabi tüm bunlar teori...Sadece...

Yorum

• TALEBE
                            A-YI
                            • 24 Ekim 2010
                            • 1221

kuzu......
                            ulkelerin yukselis ve cokusleri....ve EVRUPA...

1....ESARETTEN dini inanisa....

2..dini inanistan cesarete....

3...cesaretten ozgurluge....

4....ozgurlukten bolluga....

5....bolluktan kendini begenmislige....

6....kendini begenmislikten kayitsizliga,ilgisizlige....

7....ilgisizlikten bagimliliga....

8....bagimliliktan ESARETE....

evrupa....7 ci maddede......

TARIH AFFETMEZ...YIKILMIS IMPARATORLUKLARIN...YUKSELIS VE COKUSU...yukaridaki siralamadadir....guzu incelemesi bu...tarihe guzu gibi baktin ni bunu goruyorsun.

...........................

plato...........
                            plato'nun da buna benzer bir döngüsü vardı sayın kuzu... ama daha çok ülkenin kendi içinde
                            1. anarşi vardır...
                            2. bir lider çıkar ve monarşi kurar, ülkeyi yönetmeye başlar
                            3. bu monarkın etrafında bir aristokrasi oluşur
                            4. bu aristokrasiye karşı halk diş biler, bir şekilde örgütlenir ve onu yıkar, demokrasiyi kurar
                            5. demokrasi laçkalaşır ve anarşi doğar

Yorum

• TALEBE
                              A-YI
                              • 24 Ekim 2010
                              • 1221

01-06-2012 15:26:34 İSPANYA YABANCILARA GAYRİMENKUL SATTIĞI İÇİN BATTI!
                              İktisatta istikrar denince “fiyat istikrarı” kastedilir. Bunun bir diğer ismi de kalıcı düşük
                              enflasyondur. Ancak geçmişte ve yakın tarihte ekonomilerde krizler hep enflasyonun düşük
                              olduğu yani “istikrarlı” dönemlerde çıkmıştır. Demek ki, fiyat istikrarı “iktisadi istikrar”
                              getirmemektedir. Bu yüzden son yıllarda “mali istikrar” diye yeni bir kavram daha iktisat diline
                              girdi. Mali istikrar, üç unsurdan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla, “cari açık”, “bütçe açığı” ve “varlık
                              fiyatları enflasyonu”dur. Bir ülke ekonomisinin istikrarlı olup olmadığına bu üç göstergeye
                              bakarak karar verilmektedir. Varlık fiyatlarından kasıt öncelikle gayrimenkul sonra hisse senedi
                              fiyatlarıdır. Kısaca, bu hepimizin bildiği arsa ve borsa hikâyesidir.

Türk ekonomisini çeken at “inşaat sektörü”dür. İnşaat öncelikle iç talebi canlandırır. İç taleple
                              ekonomi büyürse, bunun sonucunda “cari açık” artar. İnşaat sektörü temsilcileri “bu sektörün
                              yarattığı cari açığı, yine bu sektör çözer” teziyle kamuoyu oluşturmaktalar. Bunun için de
                              yabancılara gayrimenkul satışları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını istiyorlar. Yabancılara
                              gayrimenkul satışı, cari açığı finanse eder, ama kapamaz. Tam aksine büyütür. Çünkü
                              gayrimenkul satın almak için yurda giren yabancı para Türk Lirasını değerlendirir. Değerli TL ise
                              sanayinin rekabet gücünü düşürür. Bu da ticaret açığını ve cari açığı yaratır.

Bugünlerde Portekiz ve İspanya’nın neden mali bir krize girdiği araştırılıyor. Başta Nobel’li hınzır
                              iktisatçı Paul Krugman olmak üzere birçok uzmanın kanaati, İspanya’ya refah getiren
                              “yabancılara gayrimenkul satışı”nın, yarattığı cari açık yüzünden krize sebep olduğudur.

EGE CANSEN

Yorum

• TALEBE
                                A-YI
                                • 24 Ekim 2010
                                • 1221

kuzu............
                                neyi ispat etti....eksper....usulet ve suhuletin ise yaradigini...

ayni sistemle....ben asagi giderken kazandim....oda...longa uyguladi yukari giderken kazandi...terse dustugundede demistimki eksper kazanacak....cunki ikimizde bu sistemi 10 yildir kullaniyoruz....

STOPLOSS....soygun aracidir....onun ucun bi yorumcu...suraya stop koydum ve longum....suraya stop koydum ve shortum diyorsa....o bi ahmaktir....onu okuyanda ahmaktir.

Yorum

Working...
                                X

Debug Information