Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
Trader'lar disiplin kelimesini pek sevmezler. Ne de olsa "piyasa silahşörü" olmak çok daha seksi bir kavramdır. Ne var ki çoğunluk kendi kurallarını bile uygulama disiplininden yoksundur. Ne tuhaftır ki, neden para kaybettiklerinin nedenlerini görmezden gelen aynı kişiler, trading, teknik analiz, temel analiz vs. gibi eğitim seminerlerine kepçeyle para akıtırlar. Halbuki kişisel disiplin öyle seyirciler arasında oturup öğrenilecek bir şey değildir.
(...)
İki dağcıyı bir ayı kovalamaya başlar. Dağcılardan birisi çivili ayakkabısını koşu ayakkabısıyla değiştirmek için durup eğilir. Arkadaşı korku ve heyecan içinde bağırır, “Deli misin sen? Ayıdan daha hızlı koşamazsın ki!” Diğeri yerden kafasını sakince kaldırır ve şöyle cevap verir: “Ayıdan değil, senden daha hızlı koşmak için değiştiriyorum.”
Piyasalarda çabucak zengin olmak (veya çabucak iflâs etmek) için sayısız fırsat vardır. Bu fırsat kalabalıkları hep cezbetmiştir. Bu kalabalığın arasında spekülatörler, işe yeni başlayanlar, deneyimliler, emekliler, borçlarından kurtulmak isteyen profesyoneller, vs. bulunur. Paralarını almak istediğiniz kişiler bunlardır. Ayıya yakalanacak olan da onlardır. Ayıdan (piyasadan) kaçamazsınız. Piyasayı yenemezsiniz. Piyasanın merhameti olmadığını çabuk öğrenenleriniz, ayıdan değil, ayıdan kaçanlardan daha hızlı koşmayı ve aynı piyasa gibi merhametli olmamayı öğreneceklerdir. Kimilerimiz bu dersi erken, kimilerimiz geç alır. Bir trading stratejisi ve sistemi oluşturmak için aylarımızı verir, daha sonra kenarda kalmamız ve denenmiş stratejimizin kurallarına uymamız gerekirken o tüyonun, o albenili görüşün peşine düşüp pozisyona girerek ayıya yakalanırız. Sonuçta hayatta kalanlarımızın yanına tek bir ders kalır:
İşinizi plânlamış ama plânınızı işletmiyorsanız, bir plânınız yok demektir!
Kaynak : Ali Perşembe, Teknik Analiz mi dedin? Hadi canım sen de ! 4 ncü Kitap
Abi değiştireyim mi ayakkabıları!!:7_6_5v: :7_6_5v:
Saygılar.
Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüşme şansı bulamadı,
Kimileri hep odun kaldı...(Goethe)
Siz niye ayakkabılarınızı değiştiresiniz ki? Bence "yakalarsam muck muck" diyerek her ortamda kulaklarını çınlattığınız ANZ ayakkabıları değiştirmeli.
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
Grafik üzerindeki yeşil, mavi, kırmızı çizgiler İMKB-100 endeksinin 5, 25, 55 günlük hareketli ortalamalarına işaret ediyor. 15 Temmuz kapanışına göre bu HO'lar 35.300, 36.300 ve 38.200 seviyelerinden geçiyor.
Yılbaşından bu yana görülen iki tepkide fiyatlar önce mavi, ardından kırmızı çizginin üzerine çıksa da kısa vadeli ortalamalar bir türlü orta vadeli ortalamayı yukarı geçme başarısını gösteremedi.
32.600 seviyesinden başlayan son tepki hareketinin devamı gelir ve yeşil çizgi önce mavi, ardından kırmızı çizgiyi yukarıya keserse endeksin güçlendiğinden; mavi çizgi kendini kırmızının üzerine atarsa o vakit endeksin yükseliş trendine geçtiğinden söz etmek mümkün olabilir.
İMKB 100 Endeksi günü 571 puanlık kayıp ile (%-1,59) 35,254 seviyesinden kapandı. 845 milyon YTL işlem hacminin yaşandığı borsada ilk on aracı kurum bazında 2,5 milyon YTL lik para çıkışı gözlemlendi. Avrupa borsalarında banka sektöründe endişeler artarken ABD de mortgage kredisi sağlayan şirketlerin zor durumda olduğuna yönelik spekülasyonların devam etmesi endişeleri artırırken Dow günü 92 puanlık kayıp ile 10,962 seviyesinden kapattı. FED başkanının dün yaptığı açıklamalar öncesinde petrol fiyatlarında gerileme gözlenirken Bernanke enflasyon kaygıları devam etsede yıl sonuna kadar faiz artışına gitmeyeceğine yönelik sinyaller vermesi petrolün tekrar yukarı yönlü bir seyir izlemesine neden oldu. Şu saatlerde Dow futureleri %0,37 yukarda işlem görmekte, İMKB de bugüne yönelik beklentilerde satış iştahının azaldığını yurtdışı piyasalarda bir toparlanma yaşanması durumunda tepki çıkışı beklenmekte.
Teknik Analiz
35,700 direncinin üzerinde kalamayan endekste 35,000 desteğinden gelen alımlar ile 35,254 seviyesinden kapanan borsada 35,700 direnci gücünü korumakta aşılması halinde 36,700 hedeflenecektir. Geri çekilmelerde 35,000 ilk destek olurken kırılması durumunda 33,800 güçlü destek seviyesi olacaktır.
Kaynak : Gedik Yatırım
Erkan: Herkes ağlarken alın, lokantadaki garson 'ne alalım' diye soruyorsa satın
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, ''İnsanlar ağlıyor, sızlıyor, 'zarar ettik' diye bağırıyorlarsa alma (hisse senedi) zamanıdır. Lokantadaki garson 'ne alalım' diye soruyorsa satma zamanıdır. Bu portföy yönetiminin kurallarından biridir'' dedi.
Erkan, küresel kriz ve Türkiye'deki gelişmelerin borsadaki yansımalarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hüseyin Erkan, Türkiye'deki siyasi belirsizliğe rağmen söylenenlerin tersine İMKB'den yabancı yatırımcının çıkmadığını, ancak yeni yatırımcının da gelmediğini söyledi. Erkan, ''Türkiye'nin geleceğinden umutlu oldukları için 'siyasi belirsizlik geçicidir, mutlaka siyasi çözüm gelecek ve düzelecek' diye düşünüyorlar. Yabancı yatırımcı kesin olarak satıp çıkmayı düşünseydi, kafaya koysaydı fiyata, alıcıya bakmazdı. O kadar kötü bir gelecek görse hemen çıkar. 2001 krizinde yüzde 60 civarında yabancı payı çıktı. Şu andaki belirsizlik 2001 yılı öncesi durumunda olsaydı faizler gümbür gümbür oynar, borsa düşerdi'' dedi.
Erkan, genellikle yerli yatırımcının bireysel olduğu için çıktığını, yabancının ise kurumsal yatırımcı olduğu için riskini azaltacak bir sürü imkana sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Yerli yatırımcı, yerli yatırımcıya satıyor, yabancı ise elinde stok tutuyor. Çıkışlar yok. Yılbaşından bu yana hisse senetlerinde 1 milyar dolar çıkış var. Yabancı yatırımcı, yerli kadar etkilenmedi.
Yabancı portföy cinsinden yatırımları günlük oynuyor. Tahvil ve bonodan çıkıyor ancak reel faizlerin yüksek olması nedeniyle yatırımlarını, ağırlıklı olarak günlük repoda değerlendiriyor. Repo günlük risktir.''
Erkan, şu anda yabancı portföy yatırımcısının borsada halka açık olan hisse senetlerinin yaklaşık yüzde 70'ine sahip olduğunu söyledi.
BAKAN ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMASI
İMKB Başkanı Erkan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in siyasi belirsizliğin bedeline ilişkin açıklaması konusunda ise şunları söyledi:
''Bahsedilen rakamlar endeksin, toplam piyasa değerinin düşmesinden kaynaklanan rakamlar. Bakan, 80 milyar YTL'lik hisse senetlerindeki düşüşü öyle açıklıyor. 20 milyar YTL de faiz artışından kaynaklanan.
Ancak bunlar henüz değer kaybıyla ilgili gerçekleşmiş zararlar değil. Kağıt üzerinde değerlerin düşmesinden oluşmuş olan rakamlar. Ama piyasanın dönmesi halinde tekrar pozitife geçecek durumdadır. Yani satarsanız bu fiyatlardan zararınızı realize edersiniz, zarar etmiş olursunuz. Ama henüz daha gerçek zararlar oluşmadı, en azından hisse senedi piyasasında.''
Erkan, bunun nedeninin Türkiye ekonomisinde kırılganlığın kalkması, mali sektörün güçlenmesi, Hazine borçlanmasının azalması olduğunu kaydederek, ''Temel veriler düzgün olan bir ülke. Dinamik büyüme var. Şirket karlılıkları yüksek. Bu beklenti içinde yabancı hissesini satıp çıkmıyorsa piyasanın düzeleceği yönünde beklentisi var'' dedi.
İMKB Başkanı, sermaye piyasasıyla ilgili suçlarda ihtisas mahkemeleri kurulması gerektiğini, bunu hem Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) hem de İMKB'nin istediğini vurguladı. Erkan, bu konunun Adalet Bakanlığı ile de görüşüldüğünü bildirdi.
''ŞU ANDA NE ALAYIM?''
Borsanın her zaman uzun vadeli bir yatırım aracı olduğuna dikkati çeken Erkan, ''Borsa riskli bir yatırımdır ama hisse senetleri uzun vadede çok kar getirebilen yatırımdır. Uzun vadede hisse senedinin getirdiğini hiçbir şey getirmez'' diye konuştu.
Erkan, hisse senedi alımındaki uygun zamanı da, ''İnsanlar ağlıyor, sızlıyor, 'zarar ettik' diye bağırıyorlarsa alma zamanıdır. Lokantadaki garson 'ne alalım' diye soruyorsa satma zamanıdır. Bu portföy yönetiminin kurallarından biridir'' şeklinde açıkladı.
Şu anda ''ne alayım?'' diye soran olmadığını ifade eden Erkan, ''Çünkü herkes satmış durumda. Yaklaşmıyor, korkuyor. Düşen piyasada satılmaz, çıkan piyasada alınmaz. Düşerken al, çıkarken sat. Bu altın kuraldır'' dedi.
Erkan, İMKB'nin özelleştirilmesinin halen gündemde olduğunu ve bunun yapılması gerektiğini belirtti.
Bu konuda çalışmaların devam ettiğini bildiren Erkan, ''Ama hukuki boşluklar var. Nasıl bir özelleştirme yapılacak? Anonim şirket olduğundan sermayesi kime ait olacak. Bu konuda çalışmalar var'' dedi.
Grafik üzerindeki yeşil, mavi, kırmızı çizgiler İMKB-100 endeksinin 5, 25, 55 günlük hareketli ortalamalarına işaret ediyor. 15 Temmuz kapanışına göre bu HO'lar 35.300, 36.300 ve 38.200 seviyelerinden geçiyor.
Yılbaşından bu yana görülen iki tepkide fiyatlar önce mavi, ardından kırmızı çizginin üzerine çıksa da kısa vadeli ortalamalar bir türlü orta vadeli ortalamayı yukarı geçme başarısını gösteremedi.
32.600 seviyesinden başlayan son tepki hareketinin devamı gelir ve yeşil çizgi önce mavi, ardından kırmızı çizgiyi yukarıya keserse endeksin güçlendiğinden; mavi çizgi kendini kırmızının üzerine atarsa o vakit endeksin yükseliş trendine geçtiğinden söz etmek mümkün olabilir.
İMKB-100 endeksi gün içinde 35.295 ile 36.374 puan arasında hareket etti ve kapanışı günün en yüksek seviyesinden gerçekleştirdi.
Bu durumda üstteki mesajda 35.300 ve 36.300 olarak zikredilen 5 ve 25 günlük H.O.'ların -5/+74 yanılma payıyla destek-direnç olarak kendini gösterdiği söylenebilir.
(Birşey bildiğimiz yok. Çoğunluğun karamsar olduğu bir dönemde atıyoruz; kalbimiz temiz tutuyor. Göz doktoruna kontrola gitmeyi düşünüyordum ama ortaya çıkan sonuçtan sonra bu düşünceden vazgeçtim. )
Yine de ihtiyatı elden bırakmamakta fayda var. Endeksin ayaklarının yere bastığını ve gözünü daha yukarıdaki hedeflere diktiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilmek için yarın da 36.300'ün üstünde bir kapanış görmemiz gerekiyor.
Marangozun eseri, dolaplar, raflar; mimarın eseri evler; ressamın eseri resim; müzisyenin eseri müziktir. Bir düşünürün eseri ise yaşamdır. Bu nedenle ben Zen ustalarına, Sufi’lere, Hıristiyan ermişlere din adamı olarak değil yaşama sanatının ustaları olarak bakıyorum. Bir sanatçı, sanatındaki ustalığa elindeki malzemeyi işleyerek varıyorsa eğer, yaşama sanatına girmiş insanın da sanatçı unvanını hak etmesi için yaşamı aynı titizlikle işlemesi gerekir.
Onun malzemesi ilahi ışıklar, mağarada tefekkür, bir ustanın ya da gurunun sözleri değil, yaşamdır! Yaşamı bulup onu işlemeye başladığında Yol’u bulmuş demektir. İşte o zaman onun için dolmuşa binmek ve dolmuştan inmek bir sanat oluverir.
Başlığın Esin Kaynağı : Cem Şen, Dolmuşa Binme ve Dolmuştan İnme Sanatında Zen
Marangozun eseri, dolaplar, raflar; mimarın eseri evler; ressamın eseri resim; müzisyenin eseri müziktir. Bir düşünürün eseri ise yaşamdır. Bu nedenle ben Zen ustalarına, Sufi’lere, Hıristiyan ermişlere din adamı olarak değil yaşama sanatının ustaları olarak bakıyorum. Bir sanatçı, sanatındaki ustalığa elindeki malzemeyi işleyerek varıyorsa eğer, yaşama sanatına girmiş insanın da sanatçı unvanını hak etmesi için yaşamı aynı titizlikle işlemesi gerekir.
Onun malzemesi ilahi ışıklar, mağarada tefekkür, bir ustanın ya da gurunun sözleri değil, yaşamdır! Yaşamı bulup onu işlemeye başladığında Yol’u bulmuş demektir.İşte o zaman onun için dolmuşa binmek ve dolmuştan inmek bir sanat oluverir.
Başlığın Esin Kaynağı : Cem Şen, Dolmuşa Binme ve Dolmuştan İnme Sanatında Zen
Yaş geçti gitti,dolmuşa ne binmeyi ne de inmeyi öğrenebildik.Sadece dolduruşa/gaza geldik.
Sevgiler abi.
DJI’daki dünkü % 1.84’lük yükselişe ve İMKB’nin daha önceki hareketlerine bakılarak borsada prim potansiyelinin devam ettiği söylenebilir.
Ancak “bu tren son trendir” düşüncesiyle “hareket halindeki trene kendini atma gayreti” genelde hasar, zarar ve ziyanla sonuçlanır.
Unutmayın; biz farkında olsak da olmasak da trenler tarifede yazılı vakit geldiğinde gelir ve gider.
Emeklinin 6 aylık zam oranı % 3.5 iken borsanın son iki işlem gününde % 7 artış kaydettiğini de lütfen aklınızın bir köşesine yazın.
Sn. ÇAKAL,
Zaman hızla akıp giderken ömürler tükeniyor. Gözlerimiz gelin arabası yapılan öküz arabasını da, klimalı lüks otomobili de gördü. Teknoloji manyetolu telefondan sonra bizi cep telefonuyla tanıştırdı. Çocukken 3 misketin hayalini kurarken şimdi ANZ ile aynı şirketin ortağı olduk.
Yaradan bize cömert davrandı ve çok şey görüp yaşama imkanı sundu. Ve hayat bize çok şey öğretti. Halimize şükredelim diyor ve sözü Konfüçyus’a bırakıyorum.
Bilgiyi seviyor ama öğrenmeyi sevmiyorsanız, bozulup gevşekliğe döner.
Güvenmeyi seviyor ama öğrenmeyi sevmiyorsanız, bozulup yağmacılığa döner.
Dürüstlüğü seviyor ama öğrenmeyi sevmiyorsanız, kınamacılığa döner.
Yiğitliği seviyor ama öğrenmeyi sevmiyorsanız, bozulup anarşiye döner.
Kuvveti seviyor ama öğrenmeyi sevmiyorsanız, bozulup yabaniliğe döner.”
“Konfüçyüs dedi ki: “Görgülü (örnek) insanlar başkalarındaki iyilikleri desteklerler, kötü olanları desteklemezler. Küçük insanlarsa bunun tersini yaparlar.”
Konfüçyüs dedi ki: “Konuşmaya layık olanlarla konuşmazsanız, insan kaybedersiniz. Konuşmaya layık olmayanlarla konuşursanız, söz kaybedersiniz. Bilge olan kişi, insan kaybetmez, söz de kaybetmez.”
Konfüçyüs dedi ki: “İdeal insanlar evrenseldirler, sürünün koyunu olamazlar. Küçük zihinli kişiler sürüdeki koyun gibidir, evrensel olamazlar.”
Küresel fırtınanın yatırımcılar için yeni fırsatlar yaratabileceğine dikkat çekilerek, Türk hisselerinin, orta vadeli alım için uygun seviyelere gelmiş durumda olduğu ifade edildi. Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunu analiz eden İş Yatırım Araştırma Raporunda, 2008’in ikinci yarısı için stratejilere de yer verildi.
Orta vadeli alım
Raporda, küresel piyasalardaki fırtınanın Türkiye ekonomisinin büyümesini ve şirketlerin karlarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilerek, "Bununla birlikte, İMKB’deki satışın abartılı olduğunu düşünüyoruz. Türk hisse senetlerinin orta vadeli alım için uygun seviyelere geldiğine inanıyoruz" denildi. Böylece İş Yatırım’ın, yaklaşık bir yıldan sonra ilk kez hisse senetleri piyasasında alım önermeye başladığına işaret edildi.
En ucuzlardan biri
Türkiye’nin 2008 yılının ilk yarısında, küresel risk alma iştahındaki azalma ve artan politik riskler nedeniyle gelişmekte olan piyasalar sınıfındaki en kötü performans gösteren ülkelerden biri olduğu savunulan araştırmada, yılbaşından bu yana Morgan Stanley Country Index (MSCI) Türkiye Endeksinin, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksinin yüzde 30 altında performans sergilediği hatırlatıldı.Araştırmaya göre, fiyatlardaki hızlı düşüş sonrasında İMKB, gelişmekte olan ülkeler arasında en ucuz piyasalardan birisi haline geldi.
Uzun vadeli istikrarsızlık ve durgunluk riski fiyatlanmadı
İŞ Yatırım Araştırma raporunda, "Türkiye’de siyasi alanda yaşanan gerginlikler küresel krizin yaşandığı bir ortama denk geldi. Son dönemde piyasalardaki satış dalgası, siyasi gerginlik, ekonomideki temel zayıflıklar ve küresel dalgalanmanın fiyatlara fazlasıyla yansıtılmasına yol açtı. Ancak mevcut fiyatlar, uzun süreli bir politik istikrarsızlık ve durgunluk riskini içermiyor. Küresel yatırımcılar ABD eşik-altı kredilerindeki sorunların patlak vermesinden bu yana Türkiye bonolarındaki pozisyonlarını 12 milyar YTL azalttılar" denildi.
Hürriyet-20/07/2008
İlk grafikte tahta yapıcı kanımca alta alış, üste satış girerek aylardır hisseyi dar bir kanal içinde hareket ettiriyor ve kağıt topluyor. Bir gün mutlaka insafa gelir düşüncesindeyim.
İkinci grafikteki piyasa düzenleyici ise daha gözü kara ve agresif bir kişiliğe sahip görünüyor. Öyle ki hafta boyunca tabanını sürekli yükselten hisseyi son seansın son 10 dakikası içinde haftanın en düşük fiyatına çekebiliyor. Muhtemelen kendi girdiği alışları karşıladı ve peşine takılanları ürkütüp heybesini doldurduktan sonra yoluna devam etme niyeti taşıyor.
Destek ve dirençleri belirlerken ağırlıklı ortalamalar ile BB ve KCH kanallarına bakıyorum. Ancak şeytana pabucunu ters giydiren amcalar; fiyatları destek olarak gördüğümüz noktanın 1-2 kademe altına çekerek bizleri satışa veya direnç olarak gördüğümüz noktanın 1-2 kademe üstüne atarak alışa zorlayabilir ve kurdukları tuzaklarla garipleri gafil avlayabilir.
Evvelce belirttiğim gibi borsadan para kazanmak sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Bir kazaya uğramamak için hep uyanık olmak ve gözümüzü yoldan ayırmamak gerekiyor.
Sn. ÇAKAL,
Kişi/kurumlardan gelen ve kendimin ulaşabildiği araştırma raporlarına göz attığımda çoğunlukla yüzümde tebessüm oluşuyor. Her ne hikmetse piyasa biraz düzeldiğinde iyimser, bozulduğunda ise yatırımcıyı umutsuzluk ve karamsarlığa yönelten kötümser raporlar ortalıkta uçuşuyor. Böyle olunca insanın aklına bu raporların sipariş üzerine hazırlandığı geliyor.
Önceki tepkilere bakıldığında, tepelerin yaklaşık 44.000 ve 47.000 seviyelerinde oluştuğu görülüyor. Acizane fikrim iyimser haberleri ihtiyatla karşılamamız ve bir önceki tepe seviyesi 44.00 yukarı geçilmedikçe hep tetikte olmamız gerektiği yönündedir.
Yorum