Kuşadası Feneri

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • Penguen
    Mahdumu Kamil
    • 02 Mayıs 2008
    • 1387

Matriks Radar

İlk seansta ilk 10 aracı kurum bazındaki para girişleri ile hisselerdeki değer artışlarına bakılarak IBTYO-HURGZ-IPMAT-IDAS-ISCTR-VAKBN-DOHOL-ASYA-RYSAS-PRKTE-AEFES-TKFEN-ARCLK-ANSGR-ULKER-PETKM-ASELS-BANVT-AYEN-ALGYO-AKENR-AKCNS'nın pozitif yönde hareketli olduğu söylenebilir.

[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• Penguen
      Mahdumu Kamil
      • 02 Mayıs 2008
      • 1387

XU100 Saatlik

Araba devrilince yol gösteren çok olur.

[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• Penguen
        Mahdumu Kamil
        • 02 Mayıs 2008
        • 1387

XU100 Saatlik

11:30 itibariyle endeks dünkü kapanış seviyesinin altında seyretse de
        göstergeler İMKB'nin bugün dünden daha iyi bir performans sergileyeceğini
        söylüyor.

Yorum

• Penguen
          Mahdumu Kamil
          • 02 Mayıs 2008
          • 1387

XU100 30 Dakikalık

Saat 14:50 itibariyle endeks günün en düşük seviyesine yakın yerlerde geziniyor. Yükselişin devam ettiğini söyleyebilmek için endeksin önümüzdeki periyotta kendini trend çizgisinin üzerine atması ve gün sonunda
          28.350'nin üzerinde bir kapanış yapması gerekiyor.

Yorum

• Penguen
            Mahdumu Kamil
            • 02 Mayıs 2008
            • 1387

İMKB-100 Hisseleri Destek/Direnç

Kaynak : Finansonline

Yorum

• yagmur
              Kıdemli
              • 29 Nisan 2008
              • 4717

teşekkürler ,
              bayramınız kutlu olsun)
              oyunlarımız yarım kalsa,oyuncaklarımız kırılsa da oynayacak bir kibrit kutusu,boş bir makara buluyoruz değilmi))

Birşeyi yapmak için, onu çok sevmelisiniz. Birşeyi sevmek için, ona delicesine inanmalısınız.

Yorum

• Penguen
                Mahdumu Kamil
                • 02 Mayıs 2008
                • 1387

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun

"Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz."

Ben yaşayabilmek için mutlaka müstakil bir milletin evlâdı kalmalıyım. Bu sebeple millî bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettiği takdirde, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet gereği olan dostluk, siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin de bu arzusundan sarfınazar edinceye kadar amansız düşmanıyım. (23.4.1921)

Yorum

• Penguen
                  Mahdumu Kamil
                  • 02 Mayıs 2008
                  • 1387

Ayrılık Sevdaya Dahil

TSİ ile 21:50'de DJI 7.940 seviyesinde ve düne göre % 0.70 primli seyrediyor. Yani ne şiir, ne grafik mevcut manzaraya hiç uygun düşmüyor. Korkarım biraz acele etmişiz ve yemeği erken pişirmişiz.

.....
                  Çünkü ayrılmanın da vahşi bir tadı var
                  Öyle vahşi bir tad ki dayanılır gibi değil
                  Çünkü ayrılıklar da sevdaya dahil
                  Çünkü ayrılanlar hala sevgili
                  .....

Attila İlhan

Yorum

• yagmur
                    Kıdemli
                    • 29 Nisan 2008
                    • 4717

gecenin ırmağında yüzüyor zambaklar
                    yaseminler unutulmuş
                    tedirgin gülümser
                    çünkü ayrılmanın da vahşi bir tadı var.

atilla ilhan

yasemin-zambak))
                    doğan-güvercin-serçe-papağan))

bahçemizden neler yetişti,neler uçtu...
                    teşekkürler sn.penguen..
                    ayrılıkların sonunda kavuşmak hayali vardır..)
                    Birşeyi yapmak için, onu çok sevmelisiniz. Birşeyi sevmek için, ona delicesine inanmalısınız.

Yorum

• Penguen
                      Mahdumu Kamil
                      • 02 Mayıs 2008
                      • 1387

Türkiye Ekonomisi Yüzde 5.1 Küçülecek

IMF ve Dünya Bankası'nın Washington'da hafta sonunda ortak düzenleyeceği bahar toplantıları öncesinde yayımlanan raporda, Türkiye'de tüketici enflasyonu, yıllık ortalamalara göre, bu yıl için yüzde 6,9, 2010 için de yüzde 6,8 olarak tahmin edildi.

Türkiye'de cari açık beklentisi de bu yıl için gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1,2'si, gelecek yıl da yüzde 1,6'sı olarak verildi.

Raporda küresel ekonominin, büyük bir finans krizi ve güven kaybından dolayı derin bir durgunluktan geçmekte olduğuna işaret edildi.

Buna karşılık, dünya ülkelerinin küresel krize karşı aldığı çeşitli önlemler sayesinde, finans piyasalarının istikrara kavuşturulması yönünde bir ölçüde ilerleme sağlandığı belirtildi.

Ancak bu önlemlerin, henüz güveni yeniden sağlayamadığı ve zayıf ekonomik aktiviteyle finansal sıkıntıların negatif etkileşimini ortadan kaldıramadığı kaydedildi.

Raporda küresel ekonomik daralmanın, bu yılın ikinci çeyreğinden sonra yavaşlayacağı ve bu yılki küresel küçülmenin yüzde 1,3 olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Gelecek yıl ise mütevazı ölçülerde büyüme beklendiği, ancak bu büyümenin, ülkelerin finans makamlarının alacağı önlemlerin başarısına bağlı olacağı dile getirildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Charles Collyns, ABD ekonomisinde küçülme hızının yavaşlamaya başladığını belirterek, ekonomide büyümeyi gelecek yıl da ''bir zamana'' kadar beklemediğini bildirdi.

Collyns, düzenlediği basın toplantısında, ABD ekonomisinde ticari güvende bazı artışlar olduğunu, gayrimenkul sektörünün dipten çıkışına ilişkin işaretler bulunduğunu ancak, bu belirtilerin yakın bir zamanda pozitif büyümeye dönmesini beklemediklerini belirtti.

Collyns, ''Gelecek yıl da bir zamana kadar ABD ekonomisinin pozitif büyümeye dönmesini beklemiyoruz'' dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin şiddetli bir durgunluk içinde olduğunu bildirerek 2009 yılına ilişkin küresel büyüme öngörülerinde indirime giderken, ekonominin durgunluktan çıkması için güçlü bir eylem çağrısında bulundu.

IMF tarafından hazırlanan ''Dünya Ekonomisinin Genel Görünümü Raporunda'', küresel ekonominin 2009 yılında muhtemelen yüzde 1,3 oranında büyüyeceği öngörüldü ve 2. Dünya Savaşı sonrasında yaşanılan durgunluktan bu yana, en büyük durgunluk olduğu belirtildi.

Raporda, küresel ekonominin gelecek yıl yüzde 1,9 civarında yükselmesini bekledikleri ifade edilirken, bu oranın ortalama ekonomik iyileşme oranından çok düşük olduğu kaydedildi.

Merkezi Washington'da olan IMF'nin küresel ekonominin genel görünüşünde revizyona gitmesine neden olarak, finansal piyasaların daha önceki öngörülerine oranla istikrara kavuşması için, daha uzun bir zaman gerektirmesi gösterildi.

Hükümetlerin, küresel finansal sektörün yeniden sağlığına kavuşması için çalışmalarına ve gelişmiş ülkelerin ilave olarak mali ve parasal politikalarına ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda, ''bu politikalar içinde en önemli endişe, sınırlı kamuoyu desteğine sahip hareketlerin, kötüleşen finansal koşullarla zayıflayan ekonomilerdeki gerilemeyi durdurmada yetersiz kalmasıdır'' denildi.

Gelişmiş ülkelerde faiz oranlarının sıfır veya sıfıra yakın olduğu belirtilerek yetkililerin faiz oranlarını hızla indirmesi gerektiği ifade edilen raporda, gelişmiş ülkelerin ekonomilerine ilişkin öngörüler yer aldı.

ABD'nin hala ekonomik krizin merkezinde kaldığı kaydedilen raporda, bu konuda ABD yetkililerin bankaların toksik borçları ve bankaların bütün borçlarını ödeme gücü konusundaki belirsizliği adres göstermelerininin, kritik önemde olduğu bildirildi.

Raporda, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 oranında daralacağını, 2010 yılında da büyüme olmayacağını öngördü.

-AVRO BÖLGESİ EKONOMİLERİ YÜZDE 4,2 DARALACAK-

Avro bölgesi ekonomilerinin bu yıl yüzde 4,2, 2010 yılında da yüzde 0,4 oranlarında daralacağı öngörülen raporda, buna neden olarak zayıf koordinasyon ve kamu politikası tepkileri gösterildi.

Raporda, özellikle Avrupa'nın finansal sistemini inşaasına ilişkin sorunların çözümü için koordine edilmiş finansal politikaya ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda, ekonomik durgunluğun İrlanda'da ''şiddetli'', İngiltere'de ''epeyce şiddetli'' olduğu, gelişmiş Avrupa ekonomilerinde işsizliğin, 2009'un sonunda yüzde 10'un üzerine çıkacağı ve 2011 yılına kadar da tırmanacağı ifade edildi.

Gelişmekte olan Avrupa ekonomilerin 2009'da yüzde 3,75 daralacağı, gelecek yıl yüzde 1 büyüyeceği belirtilen raporda, eski SSCB ülkelerinin bu yıl 5,1 küçüleceği ve gelecek yıl yüzde 1,2 büyüyeceği kaydedildi.

Rapora göre, Rusya'nın ekonomisi bu yıl yüze 6, Almanya'nın yüzde 5,6, İngiltere'nin yüzde 4,1, Meksika'nın yüzde 3,7 ve Kanada'nın yüzde 2,5 daralması bekleniyor.

Gelişmekte olan ülkelerden Çin ve Hindistan'ın ekonomik büyümeleri yavaşlarken, Çin bu yıl yüzde 6,5 ve Hindistan yüzde 4,5 büyüyecek.

IMF, gelecek yıl ABD ekonomisinin ne daralacağını ne de büyüyeceğini tahmin ederken, Almanya'nın ekonomisi yüzde 1 ve İngiltere'nin ekonomisi yüzde 0,4 küçülecek.

IMF Japonya'nın bu yılki ekonomik daralmasını revize ederek yüzde 2,6'dan yüzde 6,2 oranında çıkarttı

Japonya, Rusya, Kanada ve Meksika'nın ise 2010 yılında tekrar büyüyeceği, Çin ve Hindistan'ın büyümesinin ise hız kazanacağı ifade edildi.

IMF'ye göre, ABD'de işsizlik oranı bu yıl yüzde 8,9 ve gelecek yıl yüzde 10,1 olacak. Almanya'da işsizlik bu yıl yüzde 9 ve gelecek yıl yüzde 10,8, İngiltere'de bu yıl yüzde 7,4 ve 2010 yılında yüzde 9,2 olacak.

IHS Global Insight'tan ekonomist Brian Bethune, küresel ekonomik kriz nedeniyle çoğu ABD ve Avrupa'da olmak üzere en az 10 milyon kişinin işsiz kalabileceğini söyledi.

IMF, daha önce yaptığı bir açıklamada, küresel ekonominin bu yıl son 60 yılda ilk kez daralacağı tahminini yapmıştı.

Kaynak: AA

Yorum

• Penguen
                        Mahdumu Kamil
                        • 02 Mayıs 2008
                        • 1387

Hisselerin Prim Sıralaması

Çıkışı izleyen 30 günün sonunda (12 Mart-13 Nisan 2009 tarihleri arasında)
                        en çok prim yapan 40 hissenin sıralı listesidir.

Yorum

• ÇAKAL
                          Ağa'nın Adamı
                          • 27 Haziran 2007
                          • 2545

Çin altın rezervini arttırıyor
                          Her fırsatta dolara olan güvenlerinin sarsıldığını belirten Çinli yetkililer, altın rezervlerini artırdıklarını açıkladı. Çin, 2003'ten bu yana altın rezervini yüzde 76 oranında artırarak bin tonun üzerine çıkardı. Çin Altın Kurumu Genel Sekreteri Hou Huimin ise ülkenin rezervlerini 5 bin tona kadar çıkarabileceğini kaydetti. Huimin, "Bu doların rezerv para olma özelliğini tehdit ediyor. Eğer bu olursa, elinde altın bulunduran daha avantajlı olur" dedi. Huimin Çin'e birkaç yüz ton altın daha almanın yetmeyeceğini belirterek, "Daha fazlasını almalıyız. Küresel kriz ve Çin'in yeni statüsü bunu gerektiriyor" dedi.
                          26.04.2009
                          ************************************************** ***
                          Çin Başbakanı olsam geceden işten atardım bu adamı.Ortak değilsem tabii.İnsan araba almak isteyip te pazara çıkınca satıcıya ben bunu alacağım havası vermez.Verirse, galerici o adamı eller.
                          Hisse senedini çek çek çek,Atipi fon yöneticisinin cebine eccük koy.Yık milletin üstüne malı.Yapılıyor mudur ki?
                          Aynı hesap.Gel de sevme ABD'yi.
                          Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüşme şansı bulamadı,
                          Kimileri hep odun kaldı...(Goethe)

Yorum

• Penguen
                            Mahdumu Kamil
                            • 02 Mayıs 2008
                            • 1387

Amerika Nasıl Süper Güç Oldu?

Sevgili ÇAKAL’a,

Amerika’nın Uluslar arası Alanda Gücünün Gelişimi Nasıl Gerçekleşti?

Amerika’nın uluslar arası alanda büyük bir güç olarak ortaya çıkması, II.Dünya Savaşı’ndan sonra olmuştur. Amerika’nın büyük güç olmasında, ….. gibi çeşitli faktörler rol oynamasına rağmen; Amerika’ya asıl güç veren unsurlar, kurduğu güçlü bilim kurumları, 1939’dan itibaren özellikle askeri teknolojide Avrupa’ya göre çok üstün bir teknoloji yaratması ve atom bombasını bulması olmuştur.

Yeni nesil Amerikan tarihçilerinin ortaya koyduğu ikinci güç unsuru Amerika’nın kuruluş yıllarından itibaren dış politikasını ekonomik çıkarlar üzerine dayandırmasıdır. Amerika’nın askeri güç kullanımı serbest piyasa ekonomisini dünya üzerinde hakim kılmak üzerine kurulmuştur. .....

İleri teknoloji ve bu teknoloji ile yarattığı askeri ve sivil ürünler ve serbest piyasa ekonomisi ile dünya pazarlarını ele geçirmesi Amerika’yı çok güçlendirmiştir. ….. Amerikalılarla birlikte Alman bilim adamlarını kaçırarak nükleer silahlar yapan ve 1956 yılında uzaya çıkma yarışını başlatan o zamanki adıyla Sovyetler Birliği’nin sivil ekonomiye yönelik üretim yapamaması, serbest piyasa ekonomisinin getirdiği kazançlara erişememesi ve Çinli gözlemcilerin deyimiyle “askerileşmiş ekonomisi” onun bir süper güç olarak ortaya çıkmasını önlemiştir.

Rosecrance’a göre uluslar arası ilişkiler dünyası ikiye ayrılmaktadır: Askeri-siyasal dünya ve ticaret dünyası. I. Ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra (durum) askeri-siyasi dünyanın aleyhine dönmüş ve ticaret yapan devletler dünya politikasında başat duruma geçmişlerdir. …..

…… Eğer tarihte bir devlet çok güçlenmişse diğer devletlerin varlığı önemsizleşmiştir. Diğer devletler başa geçen devletin kanatları altına girerek onun dağıtacağı sonsuz askeri ve siyasal güç dağıtımından faydalanabilirler. Tarihte bu güce erişmiş bir tek Roma İmparatorluğu vardır. Askeri-siyasal dünyada bu sistemi oluşturan devletler öncelikli olmak için sürekli savaş yapmak zorundadırlar. Kaybeden devlet belki varlığını da kaybedecektir.

Ticaret devletleri dünyası ise çok farklıdır. Burada devletler güçlerine ve toprak büyüklüklerine göre sıralanmazlar. Hepsi öncelikli olmak istemez. Bu dünyada devletler değişik görevleri olan birimler gibidir. Her devlet ekonomide ve savunmada değişik hizmetler ve değişik ürünler üretir. Bu devletler birbirlerine bağımlıdır. Bazıları diğerlerine göre daha güçlü olsalar bile görevleri onlara bir nevi eşitlik statüsü verir. Bir kısmı savunma görevlerini yüklenerek klasik ve nükleer silahlar üretir, diğerleri uluslar arası topluma ham madde satar, ötekiler topluma yüksek kaliteli tüketim malları üretirler. Ticaret devletleri, siyasi-askeri devletlerin kendilerine saldırmasını önlemek için ittifaklar yaparlar. Gelişmelerini kabul edilebilir bir karşılıklı bağımlılıkla sağlarlar. …..

….. Ancak, endüstri devrimi ile birlikte toprak sahibi olmak ve güçlü olmak arasındaki bağ koparılmıştır. Yeni topraklar fethetmeden güçlü olmak mümkün olmuştur. …. Bütün ulusların katılacağı böyle bir gelişme güçlü olmak için savaşmayı gerektirmemektedir. Güç, barışçı ekonomik kalkınma ve ticaret ile daha etkin bir biçimde elde edilebilecektir.

II. Dünya Savaşı’nın temel etkisi ülkelerin boyutları küçüldüğü için karşılıklı bağımlılığını arttırmak olmuştur. Bu savaştan sonra ortaya çıkan bir sürü irili ufaklı devletler yaşayabilmek için birbirlerine bağımlı olmak zorundadırlar. …..

Rosecrance’ın …… öngördüğü ticari yapıyı, bazen de müttefiklerini korumak için Amerika çok sık güç kullanmayı yeğlemiştir. 1990’lı yıllarda Sovyetler Birliği çökünce uluslar arası ortamın ticaret ve demokratikleşme ile barışa kavuşacağı fikri Amerika’da yeniden yaygınlaşmıştır.

Kaynak : Prof.Dr.Hasan Köni, Amerika’nın Uluslar arası Politikası, Ekim Yayınları, Nisan 2007

Yorum

• ÇAKAL
                              Ağa'nın Adamı
                              • 27 Haziran 2007
                              • 2545

ÖTV yetmez sıra hurdadaÖTV indiriminin 15 Haziran'da son bulacak olması otomotivcileri kara kara düşündürüyor. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Hurda indiriminin iç pazarın canlanmasında önemli olacağını düşünüyoruz" dedi

Yeteneksiz yöneticiler yüzünden elalemi besliyoruz.::ka24::ka24::ka24:Akşam sabah dövecen böyle adamları.
                              Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüşme şansı bulamadı,
                              Kimileri hep odun kaldı...(Goethe)

Yorum

• Penguen
                                Mahdumu Kamil
                                • 02 Mayıs 2008
                                • 1387

SPK 115 Borsa Şirketini Kurtaracak

Borsa şirketlerine sermaye arttırımına yol açıldı. Hisse fiyatları 1 liranın altına düşen şirketler sermayelerini azaltarak hisse fiyatlarını yükseltecekler

Sermaye Piyasası Kurulu, borsada fiyatı nominal fiyatının (1 TL) altına düştüğü için bedelli sermaye artıramayan şirketlerin fiyatını 1 TL’ye çıkarmak için sermaye azaltmalarına izin verdi. Borsa şirketleri, sermayelerini azaltarak fiyatı 1 TL’nin üstüne çıkaracak, böylece şimdiye kadar artıramadıkları bedelli sermaye artırımlarını gerçekleştirip ortaklardan kaynak sağlayacak. Sermaye artıramadığı için diğer sermaye piyasası araçlarını kullanamayan, bankalardan da kredi bulamayan şirketler, içine düştükleri bu kısır döngüyü aşacak. SPK’dan yapılan açıklamada, fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımının, kaydi olarak bir payın İMKB’deki işlem fiyatının düzeltilerek, nominal değerin üzerine çıkmasını sağlayabileceği belirtildi. SPK açıklamasında, uluslararası finansal piyasalarda yaşanan son dalgalanmalarla birlikte, tüm dünya borsalarında olduğu gibi İMKB’de işlem gören şirketlerin hisse senedi fiyatlarında da önemli düşüşler meydana geldiği kaydedildi.

TAHSİSLİ ARTIRIM
                                Bu nedenle, pek çok şirketin pay fiyatının nominal değerinin (1 lira) altına düştüğüne dikkat çekilen açıklamada, mevcut mevzuat nedeniyle sermayeyi temsil eden payların nominal değerinin altında satılmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Açıklamada, ‘’Dolayısıyla anılan şirketlerin halka arz suretiyle nakit sermaye artırımı yapmaları imkanı ekonomik olarak ortadan kalkmıştır. Bu durum nakit sermaye ihtiyacı olan şirketleri zorunlu olarak tahsisli sermaye artırımına yönlendirmektedir’’ ifadesine yer verildi.

HİSSE MİKTARI AZALACAK
                                Borsada nominal değerinin altında işlem gören şirketler sermaye azaltımına gittiklerinde hisse fiyatı 1 TL’nin üstüne çıkacak. Ancak elinde hisse bulunduran ortakların hisse miktarı aynı tutarda azalacak. Örneğin borsada 75 kuruşluk fiyatla işlem gören şirket sermayesi yüzde 50 azaltılacak. Buna karşılık elinde 10 hisse bulunduran yatırımcının hisse miktarı 7,5 olacak. Sonuçta yatırımcının elindeki hisselerin değeri değişmeyecek. Şirket patronları ise böylece sermaye artırım imkanına kavuşacak. Düzenleme gelmeden önce değeri 1 TL’nin altında olan hisseler bedelli sermaye artırımı
                                yapamıyordu. Şirket sermaye artırımını en az 1 TL üzerinden yapacağı için yatırımcının sermaye artımı yerine fiyatı 1 TL’nin altında olan borsadan hisse alabilme imkanı olduğu için sarmaye artımını olanaksız kılıyordu.

BORÇLANMA ZORLAŞTI
                                Borsa şirketlerinin üçte birine ulaşan (327 şirketin 115’i) hisse değeri nominal değerinin altına düşen şirketler hemen her sektörde faaliyet gösteriyor. Genel kurullarını yapıp gelecek için kararlar alacak olan şirketler ağır kriz günlerinde özvarlıkları aşınmışken borçlanma imkanları da daraldı ve daha pahalı hale geldi. Bu nedenle şirketler için en önemli kaynak kendi içinde yapacağı stratejiler olmaya başladı. Şirketler sermayeleri üç kaynağı kullanarak artırabiliyor.

Bedelsiz sermaye artırımının tam tersi
                                Kurulun, payları nominal değerin altında işlem gören şirketlerin nakit sermaye artırımlarına imkan sağlamak amacıyla halka açık anonim ortaklıklar için fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltım sürecine ilişkin ilke ve esasları belirlediği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
                                ‘’Söz konusu ilke ve esaslar çerçevesinde yapılacak fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımları, şirketlerin varlıklarında ve yatırımcıların mal varlığında herhangi bir değişime sebep olmayacak ancak, kaydi olarak bir payın
                                İMKB’deki işlem fiyatının düzeltilerek, nominal değerin üzerine çıkmasını sağlayabilecek. Bu işlemin bedelsiz sermaye artırımlarının tersine işleyen bir süreç olarak tanımlanması mümkündür. Bu işlemde nihai amaç, nakit sermaye artırımına uygun ekonomik ve hukuki koşulların oluşturulmasıdır. Pay fiyatı nominal değerin altında olan şirketlerin, nakit sermaye artırımları öncesinde bu tür bir sermaye azaltımı yapmalarının, şirketlerin halka açıklık oranlarının muhafazasını ve sermayenin tabana yayılmasını sağlayacağı düşünülmektedir.’’

Sermayeye katılmayı teşvik
                                İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda fiyatı nominal değerinin yani 1 liranın altında olan tam 115 şirket var. Şimdiye kadar sermaye artıramayan bu şirketler artık önce sermaye azaltıp ardından sermaye artırma olanağına kavuşmuş oldu. 115 şirketin hisse fiyatını 1 TL’ye getirmek için azaltacağı sermaye ise 5.1 milyar lira olarak hesaplandı. Özellikle Galatasaray’ın eski Başkanı Faruk Süren’in şirketleri Transtürk ve Makina Takım fiyatı 20 kuruşun altında olduğu içinbu olanaktan yararlanacakların başında geliyor. ÇBS Boya, Enver Ören’in sahibi olduğu İhlas Holding, Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Yatırım ve fiyatları 50 kuruşun altında olan yatırım ortaklıkları şirketleri fiyatları nedeniyle sermaye artırımları çok zor olup şimdi bu olanaktan yararlanacaklar arasında. Küçük şirketlerin yanı sıra Aydın Doğan’ın Yönetim Kurulu başkanı olduğu Doğan Holding ile bankalardan Türk Ekonomi Bankası, Tekstilbank ve Fortis de artık sermaye artırımı yapabilecek. Borsa şirketleri özvarlıkları eridiği için bodrçlanma imkanlarını kaybettiler. Geriye bir tek bedelli artırım kaldı.

Üç yoldan ilk ikisi imkansız
                                Bedelsiz sermaye artırımı yapılması hisse fiyatını daha düşürecek. Krizde kar edemeyen şirketlerin karı sermayeye ekleyerek yapacağı işlem de bugün için geçerli görünmüyor. Geriye bir tek bedelli sermaye artırımı kalıyor.

GAZETE HABERTÜRK - HT EKONOMİ, 24 Nisan 2009

Yorum

Working...
                                X

Debug Information