Kuşadası Feneri

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • Penguen
    Mahdumu Kamil
    • 02 Mayıs 2008
    • 1387

Piyasalara Bakış

Hisse Piyasası: IMKB’de Cuma günkü sert yükseliş sonrası, bugün kar realizasyonlarının görüleceğini tahmin ediyoruz. 36,000 -35,300 ve 35,000 destek, 37,100 ise direnç seviyesidir.

Tahvil-Bono Piyasası: ABD’de bu hafta onaylanarak yürürlüğe girmesi beklenen banka kurtarma planı sonrasında tahvil piyasasında alımlar hızlandı. Cuma günü ortalama %19.20 bileşik ile işlem gören gösterge tahvilin valörlü işlemlerdeki ortalaması da bu alımlarla %18.95'e geriledi. Bu sabah tezgahüstünde güne %19.00 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvilin gün içinde %18.75-19.15 bileşik aralığında işlem görmesini bekliyoruz.

Eurotahvil Piyasası: 2030 vadeli Türkiye eurotahvili bu sabah $146.25 seviyesinden işlem görüyor. Tahvilin ABD 30 yıllık devlet tahvili ile arasındaki getiri farkı ise global piyasalarda görülen rahatlama sonrası 50 baz puanlık düşüş ile 312 baz puanda bulunuyor.

Döviz Piyasası: €/$ paritesi bu sabah 1.4495, $/Yen paritesi 106.60, €/Yen paritesi de 154.55 seviyesinde bulunuyor. $/YTL kuru ise güne 1.2470 seviyesinden başlarken, gün içinde 1.2400 -1.2600 aralığında işlem görmesini bekliyoruz.

Uluslararası Piyasalar: ABD hükümetinin, sorunlu varlıkları bankalardan satın almanın yanısıra, para piyasası fonlarına da (money market funds) sigorta getireceği açıklamasıyla, piyasalarda krizin çözümü yönündeki iyimser beklentiler artıyor. Bu beklentilerle Dow Jones Cuma günü %3.35, S&P 500 endeksi %4.03 değer kazandı.

ABD Hazinesi’nin geçtiğimiz hafta sonunda açıkladığı Kurtarma Planı’nın detayları kısmen netleşti. Hazine, ABD$700 milyara ulaşan banka ve mali kuruluşların bilançolarındaki sorunlu mortgage kredilerini ve bunlara bağlı diğer varlıkları iki yıl içinde devralacak. ABD Kongresi’nin planı bu hafta içinde görüşmesi bekleniyor. Diğer taraftan FED, ABD’nin en büyük yatırım bankaları Goldman ve Morgan Stanley’in statüsünü değiştirerek ticari banka olarak faaliyet göstermelerine izin verdi. Statü değişikliği ile birlikte her iki banka mevduat toplayabilecek ve FED’in iskonto faiz penceresinden faydalanabilecek. İki bankanın durumuyla ilgili geçtiğimiz hafta artan kaygılar nedeniyle, alınan bu karar piyasalar için olumludur. Ancak, Washington Mutual başta olmak üzere diğer finans kurumlarıyla ilgili sorunların yine gündeme geldiğini görebiliriz.

Dow Jones vadeli işlem sözleşmeleri bu sabah %0.80 kayıp ile işlem görüyor. Petrol fiyatları doların değer kaybı sonrasında $97.5 seviyesine yükselirken ABD 10 yıllık tahvil faizi, piyasalardaki rahatlamanın devamında %3.78’e yükseldi. Global piyasalarda bugün ECB Başkanı Trichet’nin ve FED Üyesi Fisher’ın konuşmaları takip edilecek.

Değerli Madenler: Altın bu sabah $865, gümüş ise $12.5 seviyelerinden işlem görüyor. Platin fiyatları $1151, paladyum ise $237 seviyesinde bulunuyor.

Kaynak : Garanti Yatırım
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
    [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• Penguen
      Mahdumu Kamil
      • 02 Mayıs 2008
      • 1387

Borsada tatil 9 gün değil

29 Eylül 2008 tarihinde yarım gün, 3 Ekim 2008 tarihinde ise tam gün seans yapılacak

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) resmi tatil nedeniyle 30 Eylül, 1 ve 2 Ekim 2008 tarihlerinde işlem yapılmayacak.

Borsa Başkanlığından yapılan duyuruda, 29 Eylül 2008 tarihinin yarım gün, 30 Eylül, 1 Ekim ve 2 Ekim 2008 tarihlerinin ise tam gün resmi tatil olması nedeniyle, hisse senetleri piyasasında, 30 Eylül, 1 Ekim ve 2 Ekim 2008 tarihlerinde işlem yapılmayacağı, 29 Eylül 2008 tarihinde yarım gün, 3 Ekim 2008 tarihinde ise tam gün seans yapılacağı bildirildi.

Açıklamada, 25 Eylül 2008 tarihinde gerçekleştirilecek işlemlerin takasının 3 Ekim 2008 tarihinde, 26 Eylül ve 29 Eylül 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek işlemlerin takasının ise 6 Ekim 2008 tarihinde yapılacağı belirtildi.

29 Eylül 2008 tarihinde ikinci seansın yapılmayacağı, gözaltı pazarı seansı işlemlerinin birinci seans içerisinde 11.00 ile 12.00 saatleri arasında gerçekleştirileceği ifade edildi.

Kaynak : Habertürk
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• Penguen
        Mahdumu Kamil
        • 02 Mayıs 2008
        • 1387

ABD'deki Son Gelişmeler ve Öngörüler

Yaşar ERDİNÇ, 22 Eylül 2008

Aşağıda sevgili Atilla Yeşilada'nın ABD'deki kurtarma planı ile ilgili yazısını tekrar veriyorum. Ben de bir özet verecektim ama Atilla bunu en güzel şekilde özetleyip, bu planın çalışıp çalışmayacağı konusunda fikirlerini söylemiş.

Kısaca vurgulamam gerekirse;

- Kanımca tasarı yasalaşacak ve çok ciddi bir problem çıkmayacak. Ama bu hafta içinde bu konunun tartışılmasını dakika dakika izleyeceğiz. Zaman zaman piyasalarda stres yaratan tartışmalar da olur ama planın geçeceğini düşünüyorum. Çünkü ABD'deki tartışmalar genel olarak planın ayrıntıları üzerinde yoğunlaşmış durumda.

- İş ayrıntıya gelince durum biraz değişiyor. Bankalar ve finans kurumlarının elindeki bu kötü aktifler büyük olasılıkla "açık eksiltme" yoluyla satın alınacak. Yani bu bankalar zarar yazmak durumunda kalacaklar ve bunun boyutunu bilmiyoruz. Dolayısıyla geçen hafta hızla yükselen finans kurum hisseleri, bu bilgiler gün ışına çıktıkça tekrar düşüşe geçebilir. İkinci konuyu Atilla çok güzel dile getirmiş. Bu aktifler üzrerine yazılan türev ürünlerin akıbeti muammadır.

Şunu unutmamalıyız ki; bu tür haberler ortaya çıktığı ilk anda piyasa sanki herşey hallolmuş ve problem çözülmüş gibi fiyatlama yapar. Fakat şimdi piyasalar ortaya atılan planın ayrıntılarını bekleyecek ve bu ayrıntılar belli olduktan sonra hangi finansal kuruluşun bundan sonra daha ne kadar zarar yazacağını hesaplamaya çalışacak ve elinde bu kağıtlardan çok fazla bulunan finansal kurumların hisseleri yeniden hızla düşebilecektir. Şu an bu finansal kuruluşların hangileri olduğunu bilmiyoruz, fakat izleyen günlerde bunlarda konuşulmaya başlanacaktır.

Belirtilmesi gereken bir nokta da, bu tür haberler çıktığı anda piyasa yukarı gitmişse, haber gerçekleştiğinde, yani yasa kongreden çıktıktan sonra bunun kâr realizasyonları gelir. Belki de yasanın çıkması beklenmeden de kâr satışları gelebilir. İşte bu yüzden dikkatli olmak gerekiyor. Geçen cuma günü Dow Jones yüzde 3.35 oranında artış kaydetti. Bu sabah gözler Dow Jones future'larında olacaktır. Şu an itibariyle (gece saat 01:20) Dow Jones Future'ları yüzde 1.60 aşağıda bulunuyor. Yani piyasalar hafta sonundaki yorum analiz ve gelişmeleri gördükten sonra, yukarıda belirttiğimiz endişeleri yaşıyor olacak ki, dow jones future'ları yüzde 1 aşağıda bulunuyor. Tabi ki sabah itibariyle ne olacağını bilemeyiz ama Dow Jones için 11.550 seviyesinde güçlü bir direnç oluştu ve bu direncin aşılması şimdilik zor görünüyor.

Dolayısıyla bu haftaya başlarken, geçen haftaki coşkunun bir miktar azaldığını göreceğiz. Belki bu tasarı yasalaştığında yeniden bir yukarı hareket olacaktır ama şimdilik, bizim piyasaların da yine dış dünyaya paralel hareket edeceğini düşünerek, endeks için hareket bandını 33 bin ile 36.500 olarak verebiliriz. Yani endeks 33.000-34.000 aralığına kadar gerileme yapabilir. fakat daha aşağısını görmesi olasılığı bana düşük geliyor. Çünkü ne olursa olsun, bu planın yasalaşacağını ve finans piyasalarındaki paniği durduracağını ve tekrar piyasaların normal haline dönmesine yardımcı olacağını düşünüyorum.

Şunu da vurgulamalıyım ki; eğer Dow Jones'un 10.850'nin altına düşmesi sözkonusu olursa, panik yeniden başlamış demektir ve bu durumda bu yazdıklarımızı bir daha gözden geçirmemiz gerekir. Tabi ki bu tür bir durumda, artık bu tür bir paniği durduracak başka da önlem hayal edemediğim için sonuç tek kelimeyle felaket olur.

Tüm bu noktaları göz önünde bulundurarak bu haftaya başlamakta fayda var. Ama herşey normal giderse Dow Jones'un 10.900 ile 11.400 arasında ve İMKB100'ün de 33 bin ile 36.500 aralığında hareket edeceğini söylemek mümkün.

Aşağıda sevgili Atilla Yeşilada'nın bu plan hakkındaki yazısını tekrar veriyorum.

NOT: Anasayfada bahsettiğimiz iş garantili "ekonomi ve finans uzmanlığı" eğitim programının ayrıntılarını görmek için burayı tıklayabilirsiniz.

Kurtarma Programının Detayları Karanlıkta

Atilla YEŞİLADA, 20 Eylül 2008

Cuma seansında Wall Street de diğer borsalara katılarak ABD Hükümeti’nin teklif ettiği TARP’ı kutladı. TARP-Troubled Assets Relief Program (Kötü Aktifleri Kurtarma Planı) hafta sonunda detaylandırılarak Pazartesi Kongre’ye sunulacak. ABD Kongre’si gelecek Cuma seçim öncesi tatiline çıkıyor, ama tasarıyı yasalaştırmak için bir süre daha oturumlara devam edebilir. Cuma günü sitemize TARP’a karşı çıkanlar ve Plan’dan yararlanarak ekonomiyi canladıracak yeni harcamalar başlatmak isteyenlerin önemli bir engel olduğunu kaydettik. Planın detayları belli olduktan sonra muhalefetin artacağı öngörümüze sadığız, ama uzmanlara göre yasanın ertelenmesi çok zor.

TARP’la birlikte şu ana kadar alınan tedbirleri bir kez daha sıralayalım

• Fed bankalara %2.25’ten iştirakları olan fon yönetim şirketlerindeki VIDIMIK’ları satın almak için kredi açacak. Toplam net aktif değeri 3.7 trilyon dolara ulaşan likit fonların değeri hergün düşen bu menkul kıymetler yüzünden dev itfalar yaşadığını not etmiştik.

• Fed ayrıca Fannie Mae, Freddie Mac ve Federal Home Loan Banks (bizim İller Bankaları benzeri bir kurum) borç senetlerini piyasa yapıcılardan satın almayı artırarak bu kurumlara likidite sağlayacak.

• SEC (bizim SPK’nın ABD karşılığı) 800 civarında finansal hisse senedinde tüm açığa satış işlemlerini geçici olarak yasakladı. İngiltere ve Kanada da aynı yasağı uyguluyor.

• Hazine isteyen likit fonlara mevduat sigortası satarak ana parayı garantiye alacak.

• Fannie ve Freddie bankalar ve ipotek simsarlarından aldığı paketlenmiş ipotek kredilerini (VIDIMIK) artıracak.

• Maliyetinin 500 milyar dolar civarında olması beklenen bir Hazine programı ya da yeni bir banka kurularak açık eksiltme yoluyla temerrütte olan ipotekler bankalardan satın alınacak.

TARP başarılı olur mu?

TARP’ın ana hatları belli ama Şeytan detayda yatar. RQD Economics’in hesaplamalarına göre halen temerrütte olan ipotek miktarı 700 milyar dolar civarında. TARP’ın bu varlıkların tümünü belirli bir iskontoyla satın almak için yeterli fonu var gibi gözüküyor. Ama, iki soru hala kafaları çok meşgul ediyor.

Birincisi, ellerndeki kötü aktifleri nominal değerine iskontoyla satan finansal kurumların sermaye açığı nasıl karşılanacak? İkincisi, bu aktiflerin değerini korumak ya da bu değerin değişiminden yararlanmak için yazılan trilyonlarca dolarlık SWAP, opsiyon ve diğer türev sözleşmelerin akibeti ne olacak? Eğer ipotekler iskontoyla TARP’a satılırsa, sigorta ürünlerinde oluşacak zararı kim karşılayacak?

Bu soruların cevaplarının Pazartesiye kadar bulunması önemli, çünkü piyasalardaki iyimserlik kısa sürede paniğe dönüşebilir.

Yorum

• Penguen
          Mahdumu Kamil
          • 02 Mayıs 2008
          • 1387

İMKB Günlük Bülten

· Migros’ta çağrı fiyatının 1 YTL nominal değerli 100 pay için 21,95 YTL (herbir pay başına 0,2195 YTL) olmasına karar verildi. Çağrı, 6 Ekim 2008 (dahil) tarihinde saat 9:00'da başlayıp 20 Ekim 2008 (dahil) tarihinde saat 17:00'de sona erecektir.

· Tukaş Gıda, nakit olarak 9.976.000 YTL bedelli (%16 oranında) sermaye arttırımı revize edilerek şirketin çıkarılmış sermayesinin nakit olarak 37.650.000 YTL bedelli (%60,3849 oranında) artırılarak 100.000.000 YTL’na çıkarılmasına karar verildiğini bildirdi.

· Tav Havalimanları Holding, JSC Almaata Uluslararası Havalimanı'nın satın alınmasına ilişkin olarak düzenlenen ihalede Goldman Sachs International ile oluşturulan %50/50 ortaklığın ikinci aşamaya davet edildiğini bildirdi.

· Tav Havalimanları Holding, Makedonya'daki faaliyetlerini yürütmek üzere, TAV Macedonia Dooel Skopje ünvanı altında yeni bir şirket kurulduğunu bildirdi. TAV Havalimanları Holding, 10.000 Avro tutarındaki sermayesinin nakden ödenmiş olan şirkete %100 oranında iştirak etmiştir.

· Sinpaş GYO, Ataköy arazisi için en yüksek teklifi verdiği belirtilen Kat Turizm’in Sinpaş Grubunun iştirak ettiği farklı bir şirket olduğunu ve haberin Sinpaş GYO ile ilişkisi bulunmadığını bildirdi.

· Hürriyet Gazetecilik, uluslararası derecelendirme kuruluşu ISS Corporate Services Inc.’ın şirketin kurumsal yönetim derecelendirme notunu revize ederek 10 üzerinden 8,0 (%79,67) 'den 8,5 (%83,21)'e yükselttiğini bildirdi.

· İş Bankası, 825 milyon Amerikan Doları (484,5 milyon Amerikan Doları ve 236 milyon Euro olmak üzere 2 ayrı kredi dilimi halinde) tutarında, 1 yıl vadeli ve 1 yıl vade uzatma opsiyonlu sendikasyon kredisine ilişkin anlaşmayı imzaladı. Dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan söz konusu sendikasyon kredisinin toplam maliyeti Libor+%0,75'tir.

· Tofaş, Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle azalan yurtdışı siparişleri göz önüne alarak, Şeker Bayramı öncesinde 3 iş günü ve sonrasında 3 iş günü üretimine ara vereceğini bildirdi. Bu dönemde, nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecektir.

· Usaş, Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde bulunan ve bir yıldan fazla bir süredir faaliyet gösterdiği sekiz adet satış ünitesini karlı olmadığı için kapatma kararı aldığını bildirdi.

· İpek Matbaacılık, çıkarılmış sermayesinin 170.000.000 YTL kayıtlı sermaye tavanı içinde %200 bedelli artırılarak 51.455.250 YTL'nden 154.365.750 YTL'ne yükseltilmesi nedeniyle çıkarılan 102.910.500 YTL nominal değerli payların 78.437.525,70 YTL'lik kısmı rüçhan haklarının kullanılması sonucu satıldığını, kullanılmayan rüçhan hakları sebebiyle kalan 24.472.974,30 YTL nominal değerli C Grubu payların 30-31 Ekim 2008 tarihlerinde 2 gün süreyle nominal değerinin altında olmamak üzere İMKB'nde oluşacak fiyat ile halka arz edileceğini bildirdi.

· Koza Anadolu Metal, çıkarılmış sermayesinin, 200.000.000 YTL kayıtlı sermaye tavanı içinde, %200 bedelli artırılarak 64.680.000 YTL’nden 194.040.000 YTL’ne yükseltilmesi nedeniyle çıkarılan 129.360.000 YTL nominal değerli payların 127.445.117,37 YTL’lik kısmı rüçhan haklarının kullanılması sonucu satıldığını, kullanılmayan rüçhan hakları sebebiyle kalan 1.914.882,63 YTL nominal değerli C Grubu payların 23-24 Ekim 2008 tarihlerinde 2 gün süreyle Nominal değerinin altında olmamak üzere İMKB’nde oluşacak fiyat ile halka arz edileceğini bildirdi.

Yorum

• Penguen
            Mahdumu Kamil
            • 02 Mayıs 2008
            • 1387

Krizden Korunma Yöntemleri

Eğer küresel finansal krizden korunmak istiyorsanız, kısa vadeli, döviz cinsinden borçlanmalara girmeyin.

Paranızın değerini koruyan ve en azından zarar etmeyen, Hazine kağıdı ağırlıklı yatırım fonlarına yatırım yapabilirsiniz.

Uluslararası yatırım danışmanları, özellikle küçük ve orta ölçekli yatırımcıyı korumak amacıyla bazı tavsiyelerde bulunuyor.

Uzmanlara göre, döviz cinsinden başta olmak üzere her türlü kısa borçlanmalardan kaçınırken, daha makul ve uzun vadeli borçlanmalara yönelmek gerekiyor.

Menkul kıymet cinsinden kısa ve orta vadeli yatırımlarda, Hazine kağıdı ağırlıklı yatırım fonlarına yatırım yapabilineceğini belirtiliyor.

Bankadaki mevduat, sigorta kapsamındaki tutarlar halinde dağıtarak, paranın devlet teminatı sınırları içinde korunması gerekiyor.

Uzmanlara göre, normal faiz yerine, yatırım aracının bileşik faizi ile reklam yapanlara kuşku ile bakın. Çünkü bileşik faiz hesabı, örneğin üç ay için geçerli olacak koşulların tüm yıl içinde devam edeceği varsayımına göre yapılır. Üç ay sonra durumun değişeceğini düşünüyorsanız, vade sonu faize göre yatırım yapın.

Gayrimenkulü çözüp, menkule bağlamayın. Geçmiş krizlerde, evlerini, arsalarını satıp faize hücum edenlerin elinde ne faiz kaldı ne emlağın kaldığı belirtiliyor.

İleride ortaya çıkabilecek muhtemel aşırı harcamalar için tasarruf yapın ve bir köşenizde, öngörülemeyen durumlar için nakit durumda finansman imkanınız olsun.

Dünya borsaları, bu yıl, geçen yıllara göre ortalama üçte bir oranında değer kaybettiği için hisse senetleri oldukça ucuz hale geldi. Eğer en az 2-3 yıllık bir yatırım yapmayı planlıyorsanız mutlaka ileriye yönelik hisse senedi satın alarak portföyünüzde tutun.

Uzmanlar, her kriz döneminin de bir sonucunun olduğunun altını çizerek, ekonomideki gelişmeler karşısındaki yatırımlarınızı panik havasında değil, araştırarak yapmanız gerektiğini vurguluyor.

(Alıntıdır) (Elinde makasla dolaşan Sn.MAGGGMA'nın gazabına uğramamak için kaynak belirtilmemiştir. )

Yorum

• Penguen
              Mahdumu Kamil
              • 02 Mayıs 2008
              • 1387

XU100 Görünüm

Teknik göstergelere bakarak XU100'ün son 5 işlem gününü toparlanma çabası içinde geçirdiği,
              ancak henüz yeterli güce kavuşamadığı söylenebilir.

Yorum

• Penguen
                Mahdumu Kamil
                • 02 Mayıs 2008
                • 1387

Krizden Korunmanın 40 Altın Kuralı

Türkiye gibi krizlere alışık bir ülke olsak da olası bir kriz ihtimali herkesi tedirgin ediyor. Bu durumlarda yapılacak tek şey hiç şüphesiz hayatımızın her noktasında olabildiğine tasarruflu yaşamak.

Bu sayede ay sonunda cebinizi yakan faturalarda yüzde 50'ye varan avantajlar yakalamak mümkün.

İşte dikkat edilmesi gereken 40 altın kural

1-Miktarı ne kadar olursa olsun bankadaki nakit paranızı likit fon ya da kısa vadeli mevduatta değerlendirin.

2-Kredi kartıyla zorunlu kalmadıkça alışveriş yapmayın. Özellikle de uzun vadeli taksitli kampanyalara katılmak için acele etmeyin.

3-İnternet, telefon gibi sabit giderlerinizi minimuma indirecek çözümler üretin. Yakında abone kapma yarışına girecek telefon şirketlerinin kampanyalarını yakından takip edin.

4-Çok zorunlu olmadıkça dayanıklı tüketim malzemelerini yenilemeyin, evinizle ilgili tadilat yapmayın.

5-Kredi kartınızın asgari miktarını bile ödeyemiyorsanız, hemen bir bankaya gidip bireysel kredi alarak borcunuzu kapatın ve borcunuz bitene kadar kartınızı kullanmayın.

6-Bankadan kredi alarak araba ya da ev almayın, bu ihtiyaçlarını piyasalardaki dalga bitene kadar erteleyin.

7-Her ay başında bir bütçe yaparak gelecek ayın harcama planını çıkarın, bunu yaparken de eğlence masraflarınızı kısın.

8-Yeni cep telefonu almak için bir süre daha bekleyin.

9-Kış öncesi evinizin cam ve kapılarının izolasyonunu yaptırın.

10-Sıradan bir televizyon çalışırken ortalama 100 Watt elektrik tüketir. Televizyonu kapatıp da prizden çekmezseniz, tüketim 2 Watt düşer.

11-Cep telefonları ya da MP3 ses cihazlarının ve diğer şarj adaptörü kanalı ile şarj edilen aletlerinin de kullanılmadıklarında fişten çekin.

12-Çamaşır makinelerini tam doluyken çalıştırın. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanarak çamaşırlarınızı daha düşük ısıda yıkayın.

13-Küçük alışverişler için büyük marketlere gitmeyin.

14-Evin diğer fertlerine de olası krize karşı hazırlıklı olunması gerektiğini anlatın ve harcamalarını kısmalarını talep edin.

15-Eğer varsa tasarruflarınızı yönlendirdiğiniz yatırım araçlarını yeniden gözden geçerin. Banka ya da aracı kurumlardan bu konuda uzman portföy yöneticilerinden destek alın.

16-Kullanmadığınız kredi kartları varsa hemen iptal edin. Kredi kartı sayınızı minimuma indirin.

17-Bankacılık işlemlerinde internet ve ATM'leri kullanın. Bu sayede havale ve EFT gibi işlemlerde önemli miktarlarda tasarruf sağlamış olursunuz.

18-Alışverişe çıktığınızda sadece ihtiyacınız olanları alın. Özellikle de evde bir liste yaparak markete gidin. Raflarda her gördüğünüzü sepete atmayın.

19-Marketlerde alışveriş yaparken kredi kartınızı kullanmayın, çünkü cebinizden anında nakit çıkmadığı için gereksiz bir çok ürün alabilirsiniz. Markette nakit parayla yapacağınız alışveriş masraflarınızın azalmasında etkili olacaktır.

20-Zorunlu dayanıklı tüketim ihtiyaçlarınızda ise kredi kartına uygulanan uzun vadeli kampanyaları tercih edin.

21-Mağazalardaki yeni sezon ürünlerini almak yerine birkaç ay sonra başlayacak indirimli kampanyaları bekleyin.

22-İndirim yapılıyor diye bir ürün almayın, bu dönemde sadece zorunlu ihtiyaçlarınız için alışveriş yapın.

23-Aracınıza benzin alırken, kredi kartı kampanyalarından yararlanın. Aynı firmadan üst üste yapılan alışveriş sayesinde önemli oranlarda para puan kazanabilirsiniz.

24-Kredi kartlarından elde ettiğiniz para puanları da alışverişte kullanmayın. Birçok banka uçak bileti alımlarında para puanları iki ya da dörtle çarpıyor.

25-Bireysel emeklilik sistemine üyeyseniz, tasarruflarınızın değerlendirildiği enstrümanları bir kez daha gözden geçirin. Eğer siz uyarmazsanız, birçok şirket yatırım planında değişiklik yapmaz. Bu dönemde fonlarınızın daha defansif yatırım araçlarına yönlendirilmesini sağlayın.

26- Tüm harcamalardan vazgeçin ama aracınızın kaskosu ve sağlık sigortanızdan vazgeçmeyin.

27-Çok zorunlu olmadıkça dışarıda yemek yemeyin.

28-Hemen bir servis çağırarak kış gelmeden kombinizin bakımını yaptırın. Çok soğuk günlerde kombinizi kapatmak yerine düşük ayarda sürekli çalıştırın.

29-Sebze ve meyveleri musluktan akan suda değil, bir kabın içerisinde yıkayın.

30-Varsa sigara ve alkol kullanım miktarını azaltın. Eğer bırakamıyorsanız fiyatı daha ucuz sigaraları tercih edin. En azından kriz dönemi atlatılana kadar kullanacağınız daha ucuz sigaralar bütçenize önemli katkı sağlayacaktır.

31-Otopark masrafları da dikkate alındığında kendi aracınız yerine toplu ulaşım araçlarını tercih edin ve özellikle de büyük şehirlerde ‘akbil’ gibi belediyelerin daha ucuza sağladığı ulaşım imkanlarını kullanın.

32-Eğer kirada oturuyorsanız, konut fiyatlarındaki düşüşü de değerlendirerek çevrenizde daha az kira ödeyebileceğiniz alternatifleri araştırın. Ancak depozito ve taşınma masraflarını da hesaplayın. Özelikle kriz dönemlerinde insanların nakde daha fazla ihtiyacınız olacağını unutmayın.

33-Kısa vadede tatile çıkmayı planlıyorsanız iptal edin. Hem kafanız rahat olmayacağı için tatilden bir zevk almazsınız, hem de yapacağınız masraf kriz döneminde çok önemli ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilir.

35- Birikmiş paranızla geçmişten gelen düşük faizli borçlandığınız taksitleri kapatmaya kalkmayın. Çünkü kriz dönemlerinde faizler daha fazla yükseldiği için mevcut paranızı daha yüksek bir fiyattan satma fırsatı yakalayabilirsiniz.

36-Sadece evde değil yaşadığınız apartmanda tasarruflu ampullerden tutun da asansör kullanımına kadar birçok alanda tasarruf yapılması için çevrenizdekileri uyarın. Bu sayede apartmanı ortak giderleri azalır.

37-Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanın, büyük bir ateşin üzerine küçük kap koymayın. Yemekleriniz ağzı açık kaplarda pişirmeyin.

38-Market alışverişlerinizde özellikle hafta içi ve hafta sonunda indirim yapılan günleri tercih edin.

39-Kış gelmeden önce aracınızı bakıma sokun ve yakıt masraflarını azaltacak tedbirler alın.

40-Çok zorunlu olmadıkça ‘kara gün’ için biriktirilen altın benzeri yastık altı tasarruflarınızı bozdurmayın. Bozdurmanız gerekirse de sadece ihtiyacınız olan miktarını elden çıkarın.

Yorum

• Penguen
                  Mahdumu Kamil
                  • 02 Mayıs 2008
                  • 1387

Haftalık Para Giriş Çıkışları

Acibd 6,111
                  Adana 100,218
                  Adbgr -5,062
                  Adel 12,182
                  Adnac -19,171
                  Aefes -1.362.906
                  Afmas 5,954
                  Afyon 6,985
                  Agyo -64,076
                  Akalt -31,075
                  Akbnk 19.619.600
                  Akcns -1,265
                  Akenr 536,217
                  Akgrt -671,951
                  Akipd 673
                  Akmgy 114
                  Aksa 71,143
                  Aksue 34,259
                  Akyo 1,704
                  Alark -613,31
                  Albrk 1.808.643
                  Alcar 4,344
                  Alctl 49,75
                  Algyo 8,245
                  Alka 172,853
                  Alkim -39,511
                  Alntf 14,153
                  Altin -9,518
                  Alyag -42,051
                  Anacm -106,611
                  Anelt -57,743
                  Anhyt -72,411
                  Ansgr -844,638
                  Arclk -1.499.934
                  Arena 57,47
                  Arfyo 11,584
                  Armda 15,757
                  Arsan -12,936
                  Asels -15,118
                  Aslan 8,803
                  Asuzu -9,096
                  Asyab -4.057.295
                  Atayo 1,477
                  Ateks -12,576
                  Atlas -2,458
                  Atsyo 6,84
                  Aviva 17,99
                  Avrsy -1,208
                  Ayces 5,387
                  Ayen -704
                  Aygaz -1.501.436
                  Bagfs -180,613
                  Bakab -9,785
                  Banvt -188,938
                  Beko -44,594
                  Berdn 8,042
                  Bfren 2,68
                  Bimas -947,42
                  Bisas -5,603
                  Bjkas -611
                  Boluc -152,996
                  Bossa -21,719
                  Boynr -75,414
                  Brisa 11,659
                  Brmen -199
                  Brova -19,283
                  Brsan 44,543
                  Bryat 60,781
                  Bshev -5,495
                  Bskyo -4,032
                  Bsoke -10,495
                  Btcim -15,96
                  Bucim 6,692
                  Bumyo -296
                  Burce -1,539
                  Burva -37,545
                  Bysan 590
                  Carfa 58,573
                  Carfb -21,802
                  Cbsbo -14,174
                  Ccola -71,452
                  Celha 2,316
                  Cemts -31,008
                  Ceyln 189,695
                  Cimsa 152,499
                  Clebi 27,093
                  Cmbtn -14,091
                  Cment -2,812
                  Crdfa -24,26
                  Cytas 19,006
                  Dardl -14,228
                  Dencm 182
                  Deniz 14,372
                  Denta -5,468
                  Derim 6,46
                  Desa 42,139
                  Deva 27,496
                  Dgate -35,651
                  Dggyo -1,579
                  Dgzte 26,587
                  Ditas 24,033
                  Djimtf 0
                  Djistf -18,017
                  Dmsas -11,567
                  Dnzyo 397,555
                  Doas -504,536
                  Dobur 1,487
                  Dogub 12,839
                  Dohol 2.800.850
                  Dokts -119,054
                  Durdo -4,227
                  Dyhol -185,851
                  Dyoby 23,073
                  Ecbyo -4,876
                  Ecilc 212,501
                  Ecyap 55,539
                  Eczyt -123,058
                  Edip -416
                  Egcyo -28,301
                  Egeen -21,011
                  Eggub 53,139
                  Egpro -3,929
                  Egser 43,385
                  Egyo 43,298
                  Embyo 11,205
                  Emkel -20,535
                  Emnis -6,519
                  Enkai -1.580.504
                  Eplas 2,373
                  Erbos -8,301
                  Eregl 16.922.750
                  Ersu 5,125
                  Escom 73,783
                  Esems -8,759
                  Etyat -23,737
                  Evnyo 2,702
                  Fbistf -4
                  Fener -219,096
                  Fenis 52,345
                  Ffkrl -489,192
                  Finbn 67,922
                  Fmizp 58,777
                  Fnsyo -20,91
                  Fonfk 2,157
                  Forts 275,143
                  Frigo 27,742
                  Froto -2.549.494
                  Fvori -142,999
                  Garan -33.447.070
                  Garfa -4,921
                  Gdkyo 3,938
                  Gediz -16,196
                  Gents -15,428
                  Gerel -14,773
                  Gldtrf 284,761
                  Glyho 47,095
                  Golds -895,545
                  Golts 3,633
                  Goody -25,314
                  Grnyo -7,362
                  Gsdho -1.262.739
                  Gsray 165,133
                  Gubrf -728,102
                  Gusgr -193,971
                  Halkb -6.043.148
                  Hdfyo 643
                  Hekts -5,53
                  Hurgz -112,23
                  Hzndr 8,756
                  Ibtyo -64,19
                  Idas -12,936
                  Iheva 88,28
                  Ihlas -1.535.849
                  Indes 8,847
                  Infyo -9,6
                  Intem -11,049
                  Ipmat 249,749
                  Isamb -96,02
                  Isatr 0
                  Isbtr -2,18
                  Isctr -7.032.524
                  Isdjef 2
                  Isfin 552,241
                  Isgsy -46,06
                  Isgyo -488,898
                  Isigtf 0
                  Iskur 0
                  Ismen -9,168
                  Isyat 23,401
                  Izmdc 24,294
                  Izocm 3,578
                  Kaplm -5,937
                  Karel 46,618
                  Karsn 81,315
                  Kartn -13,653
                  Kchol 5.895.064
                  Kent -5,725
                  Kervt 11,739
                  Kipa -12,855
                  Klbmo 6,794
                  Klmsn -317
                  Knfrt -2,85
                  Konya 8,497
                  Kords 1,056
                  Kozad 191,376
                  Krdma -75,83
                  Krdmb 237,989
                  Krdmd 2.285.870
                  Krstl -17,053
                  Krtek 4,366
                  Kutpo -55,862
                  Link 10,226
                  Logo 5,388
                  Luksk 50,275
                  Maalt 46,764
                  Maktk -2,819
                  Meges 10,466
                  Memsa 22,838
                  Merko 15,519
                  Metur 1,61
                  Metyo -16,143
                  Migrs -1.019.100
                  Mipaz -54,325
                  Mmart 184,37
                  Mndrs -180,973
                  Mrbyo -4,252
                  Mrdin -106,118
                  Mrshl 14,655
                  Mrtgg 1,169
                  Mteks 15,602
                  Mutlu -13,621
                  Myzyo 543
                  Mzbyo 13,495
                  Mzhld -5,895
                  Netas -117,241
                  Nfistf 0
                  Nthol 37,855
                  Nttur 511,811
                  Nugyo 40,323
                  Nuhcm 5,549
                  Okant 226,205
                  Olmks -4,05
                  Otkar -300,684
                  Oyayo -5,125
                  Ozfin -48
                  Parsn -291,497
                  Pegyo -127,106
                  Pengd -53,663
                  Petkm -934,265
                  Petun -62,382
                  Pimas -82,949
                  Pinsu -117,451
                  Pkart 55,125
                  Pkent 23,438
                  Pnsut 75,475
                  Prkab -25,488
                  Prkte -181,086
                  Prtas 20,45
                  Ptofs -863,497
                  Raysg -72,996
                  Rysas -314,437
                  Sagyo 30,294
                  Sahol 3.807.729
                  Sanko -11,63
                  Sarky 25,604
                  Sasa 6,249
                  Sekfk 11,78
                  Selec -781,945
                  Selgd -208,751
                  Serve 5,376
                  Silvr -78,286
                  Sise 2.859.811
                  Skbnk 2.213.433
                  Skplc -5,5
                  Sktas -13,736
                  Smistf 0
                  Sngyo -642,087
                  Snpam -3,546
                  Soda -84,277
                  Sonme 2,442
                  Spturf 0
                  Tacyo 10,772
                  Tatks -83,563
                  Tavhl -42,877
                  Tborg -30,512
                  Tcell 5.972.320
                  Tcryo 15,079
                  Tebnk -186,571
                  Tekfk -5,7
                  Tekst -185,796
                  Tektu 19,542
                  Thyao 1.123.669
                  Tire -143,925
                  Tkbnk -13,815
                  Tkfen -381,249
                  Tksyo -13,543
                  Toaso -1.284.220
                  Trcas -176,655
                  Trkcm -144,717
                  Trnsk -813
                  Tskb 112,946
                  Tskyo 2,897
                  Tspor -46,586
                  Ttkom 3.195.646
                  Ttrak -598,158
                  Tuddf -4,322
                  Tukas -23,954
                  Tumtk 10,424
                  Tuprs -4.240.796
                  Ucak 32,081
                  Ulker 338,573
                  Unyec 1,101
                  Usak 3,92
                  Vakbn -2.531.464
                  Vakfn -122,94
                  Vakko 20,528
                  Vanet -372
                  Varyo 532
                  Vesbe 332,27
                  Vestl -346,243
                  Vkfrs -2,017
                  Vkfyt 12,282
                  Vkgyo -1,226
                  Vking -52,933
                  Yatas 10,241
                  Yazic 21,698
                  Ykbnk 9.368.376
                  Ykfin 11,446
                  Ykgyo -161,567
                  Ykryo 5,173
                  Yksgr -68,532
                  Ytfyo 6,835
                  Yunsa -2,763
                  Yygyo -125,493
                  Zoren -139,824

Yorum

• Timur
                    Tecrübeli
                    • 22 Mayıs 2007
                    • 352

teşekkürler sn. Penguen

Yorum

• Penguen
                      Mahdumu Kamil
                      • 02 Mayıs 2008
                      • 1387

İyi Bayramlar

Yorum

• simurg
                        Administrator
                        • 10 Mart 2007
                        • 9248

Penguen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                        Sizin de bayramınız kutlu olsun. Ailenizle birlikte huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.
                        https://twitter.com/keyborsa_simurg

Yorum

• Penguen
                          Mahdumu Kamil
                          • 02 Mayıs 2008
                          • 1387

simurg Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          Sizin de bayramınız kutlu olsun. Ailenizle birlikte huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Yorum

• Penguen
                            Mahdumu Kamil
                            • 02 Mayıs 2008
                            • 1387

Son 1 Haftanın Özeti

Türkiye’de Pazartesi günkü yarım günlük işlemlerin ardından Bayram Tatili’ne girdi fakat bugüne kadar açık olan dünya piyasalarının adeta gelişmeler karşısında çivisi çıktı. Hafta başından bu yana yaşanan gelişmeleri sırasız maddeler halinde özetlemenin konunun anlaşılması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

1- İrlanda’nın ardından Yunanistan da bankacılık sektöründeki mevduatların tamamının devlet garantisi altına alındığını açıkladı,

2- ECB tarafından yapılan faiz toplantısında, %4.25 olan faiz değiştirilmedi ama Başkan Trichet toplantıda faiz indiriminin gündeme geldiğini söyledi,

3- Amerika’da Temsilciler Meclisi 700 milyar dolarlık paketi reddetti. Çarşamba günü Senato’da yapılan görüşmeler de ise vergi istisnalarıyla birlikte paket 850 milyar dolara yaklaştı ve kabul edildi. Paket kabul edilirken sulandırıldı. Paketin bugün Temsilciler Meclisi’nde ele alınacağı açıklandı,

4- Amerika’da açıklanan otomobil satışları (yıllık %27 düşüş) ve ISM imalat verisi (43.5) beklentilerden fazla düşüş kaydetti,

5- Amerikan SPK’sı SEC 2 Ekim’de biten açığa satış yasağını 17 Ekim’e kadar (son kez olduğu ifade edildi) uzattı,

6- Amerika’da mevduat garantisi 100,000 USD’den 250,000 USD’ye çıkarılıyor,

7- Avrupa’da Fortis ve Dexia’ya devlet yardımı yapılarak kısmen devletleştirme yapıldı,

8- Amerika ve İngiltere’de açıklanan konut fiyat endekslerindeki düşüşler devam etti,

9- Warren Buffett Goldman Sachs’dan sonra aynı tip bir çerçeveyle GE’ye de 3 milyar dolar yatıracak ve ortak olacak,

10- Oynaklık endeksi olarak bilinen VIX endeksi 48 seviyesini hafta içinde aşarak tarihindeki en yüksek seviyeye çok yaklaştı,

11- Bankacılık sektöründeki güven erozyonu nedeniyle Libor faizi FED fonlama faizinin 4 kat üzerine çıkarak rekor kırdı,

12- UBS Avrupa’da küçük bir kar açıkladı ve mortgage bağlantılı portföyünü azalttığı belirtildi,

13- Amerika’da yatırım fonlarından ve dünyada EM fonlarından çıkışlar hızlanarak devam ediyor,

14- EUR/USD paritesi 1.47 seviyelerinden hızlı bir çöküşle 1.3600’ya geriledikten sonra şimdilerde 1.3900 seviyesine ulaşmış durumda. Dolar piyasalarda bütün para birimleri karşısında hızlı değer kazandı,

15- Doların güçlenmesi ve global resesyon endişeleri ve hedge fund satışları nedeniyle emtia piyasalarında hızlı fiyat düşüşleri yaşanıyor. Petrol Amerika’da 110 dolar seviyesinden 93 dolara geriledi. Avrupa’da ise 90 doların altında,

16- Altına hücum yaşanırken 900 doların hemen üzerinden gelen satışlar sonrasında altın fiyatı şu sıralarda 844 dolarda,

17- Amerika’da dün açıklanan veriler yine kötü geldi. Haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde kalırken (son 7 yılın zirvesine ulaştı) Ağustos ayı fabrika siparişleri %4 düşüş kaydetti,

18- Amerika’da 2 yıllık swap spreadlerı 150’nin üstüne çıkarak rekor kırdı,

19- FED’in iskonto penceresinden yaptığı fonlama Ekim başı itibariyle (AIG dahil) 410 milyar dolara çıkarak rekor kırdı,

20- FED funds future piyasasında Ekim sonunda yapılacak FED toplantısında %50 ihtimalle 25 baz puan ve %50 ihtimalle 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi fiyatlanıyor,

21- Fransa Avrupa’da da bankalara Amerika benzeri bir yardım paketiyle destek verilmesi önerisi (300 milyar EUR) Almanya tarafında destek bulmadı.

Bu kadar yoğun gelişmeler (ve genelde olumsuz) karşısında dünya borsalarında ciddi çöküşler yaşandı. O çöküşlerden en önemli olanlara baktığımızda (Cuma günkü kapanışlara göre);

a) DJ -%5.9
                            b) Nasdaq -%9.5
                            c) Alman DAX -%6.6
                            d) Fransa -%4.8
                            e) Japon Nikkei -%7.8
                            f) Rusya -%10.3
                            g) Brezilya -%9.1
                            h) Arjantin -%9.7
                            i) Meksika -%6.1
                            j) Macaristan -%2.1
                            k) Polonya -%3.3
                            l) Güney Kore -%3.8

Kaynak : Raymond James

Yorum

• Penguen
                              Mahdumu Kamil
                              • 02 Mayıs 2008
                              • 1387

George Soros - The New Paradigm for Financial Markets

Yorum

• simurg
                                Administrator
                                • 10 Mart 2007
                                • 9248

ne zamana kadar vizyonda olur acaba...
                                https://twitter.com/keyborsa_simurg

Yorum

Working...
                                X

Debug Information