Hisse_Trade 10

Collapse
This topic is closed.
X
Bu konu sabit bir konudur.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • SÜRGÜNEFE
    Tecrübeli
    • 20 Ağustos 2010
    • 1442

Günaydın keyborsa

Yorum

• ahilas34
      Bağımlı
      • 02 Kasım 2011
      • 1442

31.01.2013 Günlük Bülteni

FED'in beklentilere paralel gelen açıklamaları, yurtdışı borsalarının yataydaki görünümünün yanı sıra İMKB'nin dünü önemli bir destek seviyesinden tamamlamış olması nedenleriyle İMKB'nin bugüne 79.000 puan civarından başlamasını bekliyoruz.

ABD'de ADP özel sektör istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesine karşılık son çeyrek büyüme verisinin -0,1% gelerek analistleri şaşırtması, İtalyan petrol ve gaz arama şirketi Saipem'in yaptığı kar uyarısından önce şirket hisselerine gelen ciddi satışlar dün Avrupa borsalarının satış baskısı altında kalmasına neden oldu. FED kararına kadar yatayda seyreden ABD borsaları yapılan açıklama sonrasında yaklaşık %0,3 puan değer kaybıyla günü tamamladı. Yurtiçinde ise, yine anlaşılmaz hareketlerin yaşandığı, önce 82.500 seviyesindeki 20 günlük hareketli ortalamalara doğru bir yükseliş, ardından ise 79.000'deki 50 günlük ortalamalara doğru bir düşüş ve buradan kapanış olduğu görüldü.

FED kararının piyasaya yeni bir şey katacak türden olmaması nedeniyle bugün borsalara etkisinin nötr olmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra gün içerisinde yine ABD'de açıklanacak ve önem derecesi azımsanamayacak kişisel gelir, harcamalar, haftalık işsizlik maaş başvuruları ve Chicago PMI gibi veriler olduğunu görüyoruz. Verilere yönelik beklentilerin genellikle negatif yönde bulunması ve dünkü olumsuz GSYH verisinin gün boyunca yurtdışı borsalarda satış baskısı oluşturmasını bekliyoruz. Bu durumun İMKB'ye de benzer yansıması olacağını söyleyebilirdik ama son günlerde yaşanan aykırı hareketler nedeniyle şu an için bu yönde bir şey ifade etmek çok doğru olmayacaktır. Buna karşılık, yandaki grafikten de görüleceği üzere endeksin 50 günlük ortalamalar seviyesine kadar gerilemiş olması nedeniyle buranın üzerinde kalıp kalamayacağını gözlemekte fayda var. Muhtemelen gün içerisinde bu seviye aşağı yönde kırılıyor izlenimi yaratılarak yatırımcılar panik satışlarına doğru yönlendirilecektir. Şayet bu seviye aşağı yönde kırılırsa, düşüşün geçen günlere benzer şekilde sürmesi muhtemel olacaktır. Bu nedenle, bugün 79.000 seviyesinin kırılıp kırılmadığı takip edilmeli, gün sonuna doğru kırdığından emin olunursa, zararına da olsa hisse azaltmaya gidilmesi düşünülmelidir.

Bugünkü Hisse Tavsiyelerimiz: AKFEN, GARAN

Yorum

• sinterklass
        Tecrübeli
        • 17 Mayıs 2009
        • 1522

i*neler akguv le nasıl oynuyor acaba kaça götürüp yıkıcaklar vatandaşa ...
        Mutluluk uzun dönemde dengeye gelecektir .

Yorum

• ahilas34
          Bağımlı
          • 02 Kasım 2011
          • 1442

Merhaba Arkadaşlar,

İlginç bir günü daha geride bıraktık ve bir kez daha niyet okumada başarılı olduğumuz kanısındayım.. 1. Seans toparlanma ve çıkış görürüntüsü veren endekse öğler arası disket emirleriyle hazırda bekleyen tüm alıcılara mal çıkılarak gaplı bir aşağı açılış yaptırıldı ve sonrasında sert bir satışla 79000 ne kadar indirildi.Sonrasında da milimetrik bir oynamayla 78982 puandan kapanış yapması sağlandı.

Dış piyasalarda ABD de süpriz olarak kötü gelen büyüme verisi piyasalarda dalgalanmaya neden olduysa da hem dow hem de dax endeksleri çabuk toparlandılar ve trendlerini korudular . Diğer dikkat çeken unsur petrol fiyatları ve 115 dolar seviyelerine çıktı bu aralar arabanızın deposunu dolu tutmakta yarar var akaryakıta zam kapıda demektir.

Altında hafif bir toparlanma gözlenirken dolar cephesinde yatay dalgalanma devam etmekte ve yabancı çıkışına ait talepten doğan bir yükseliş gözlenmiyor. Zaten yabancı takas grafiğimiz de yabancı çıkışına dair bir sinyal vermiyor.

Pekii ne oluyor o zaman bu kadar yüksek hacimlerle yapılan işlemlerde kim alıyor kim satıyor. Eğer bunlar değişik ellerse satan niye satıyor alan niye alıyor.Bunların cevabını sorgulamamız lazım..
          Şimdi grafikler diyorki yabancı takası artmakta yani yabancı dediğimiz sıcak para çıkmadığı gibi halen alımlarına devam etmekte(dün yazdığım dolardan çıkış senaryosu gereği). Eh alanı bulduğumuza göre satan da geriye kalan yerli yatırımcı dediğimiz emeklilik fonları,portföy kuruluşları bankalar vs.. olması lazım. Bir başka olasılıkta, ki kuvvetle muhtemeldir yabancıların gerek açığa satış gerekse kendilerinden kendilerine yaptıkları işlemlerle endeksi aşağı çekip seans başında açığa sattıklarını seans sonunda düşük fiyatlardan yerine koyarak kayıtlara da girmeden yaptıkları işlemler oluşturuyordur.

Şimdi şurası kesin 2. not artışı beklentisiyle yılbaşından bu yana borsaya giren birtakım yabancı fonlar Moody's den gelen not artırımı olmayacak haberiyle girdikleri hızla çıkış yaptılar ve bugün itibariyle de endeks yılbaşı seviyesine geri dönmüş vaziyette.

Daha rahat görebilmek amacıyla endeks grafiğini sadeleştirerek ve fibonacci geri dönüş seviyelerini de çizerek koydum.. Grafikte görülen yeşille işaretli kanalın yukarı kırılış yeri bahsettiğim fonların giriş yaptıları zamanı gösteriyor.O zamandan itibaren sert bir yükseliş yaşadık. Ne zamana kadar.?? 3 gün öncesi Moody's not artırımı yok diyene kadar.. Ve çıkış başladı. Ancak bu çıkan para henüz dövize çevrilmedi sanırım bir şekilde Citi, deutche,yada hsbc gibi bankalarda belki yeni bir alım fırsatı çıkar veya dövizi hoplatmadan ağır ağır dönüştürmek için bekletiliyor..

Bu fonların yaptığı çıkışla yabancı takasının bozulmamasına hatta artmasına gelince..Bu fonların Yabancı Bankalarla, ellerindeki kağıtları çok az bir karla veya maliyetine, tahta üzerinden devrederek çıkmak için anlaştıklarını ve bu nedenle hem endeksin düşdüğünün hem de panikle satanların mallarının ucuza kapılarak bir taşla iki kuş vurulmasının sağlandığı gibi bir senaryo yazsak acaba çokmu komplocu düşünmüş oluruz..

Neyse zenginin parası züğürtün çenesini yorarmış bizimki de o hesap oldu. Biz işimize dönelim. Grafikteki mavi çizgiler uzun vadeli trend çizgileri. Kırmızı çizgilerde Fibonacci düzeltme seviyeleri.
          Geldiğimiz noktada hem kısa vade hem de uzun vade trend çizgilerinin geçtiği kuvvetli bir destek bölgesi olması beklenen bir yerin hemen altında bir kapanış yaptık. Bu çizginin yarın için değeri 79500 civarı.. Altta ise 78000 seviyesinden geçen Fibonacci %23,6 düzeltme seviyesi ve onun hemen altında kritik öneme sahip 76500 seviyesi var. Eğer sabah açılışında 79500 üstünde tutunabilirsek 82000 seviyelerine doğru tepkiler görmemiz olası ancak eğer bu olmazsa aşağıda bahsettiğim destekler tepki için izlenmesi gereken seviyeler olacaktır.

Benim stratejim böylesi herşeye gebe ve çok hızlı hareketlerin olduğu bir ortamda kenara çekilip izlemek ve ortalığın durulmasını beklemek yönünde. Borsa da fırsatlar bitmez kaçırılacak birşeyin olmadığını kabulle endeksin durulmasını, yataya sarmasını beklemenin hem kendimin hem de portföyümün sağlığı açısından en doğrusu olacağını düşünüyorum..

Hepinize hayırlı seanslar dilerim..

Pıcus

Yorum

• simurg
            Administrator
            • 10 Mart 2007
            • 9248

77.400 ler görülmeli diye düşünüyorum hala...
            https://twitter.com/keyborsa_simurg

Yorum

• simurg
              Administrator
              • 10 Mart 2007
              • 9248

garanda 8.52...

Yorum

• ahilas34
                Bağımlı
                • 02 Kasım 2011
                • 1442

Hocam, Guko 79,000 de ıkı gun tatıl verdı, 77,400 de bı hafta tatil ister sımdı....

Yorum

• erdal80
                  Katılımcı
                  • 18 Eylül 2012
                  • 127

GÜKO kardeşim bu tatil fikrin bana yaradı, hem ziyaret hem ticaret oldu, yemekleri tatlıları sizleri yad ederek yedim,TAVHL bu arada 11.00 olmuş 11.20 de direnci var versem geri gelirmi acaba,saygılar
                  Beni hayırla ananı ALLAH' ta hayırla ansın

Benim hamd olsun büyük bir derdim yok,
                  Büyük bir ALLAH'ım var.

Yorum

• ARTIK'ÇI
                    kah yerde kah gökte
                    • 02 Temmuz 2009
                    • 914

Herkese selamlar...

Güzel hayırlı kazançlar...

Uzun zamandır yoktum..Bir selam edeyim dedim..

Sağlıcakla..
                    Onlara güneşi işaret ettim, onlar parmaklarıma baktılar...

Yorum

• Ahmet Hakkı
                      Bağımlı
                      • 05 Mayıs 2008
                      • 1121

ARTIK'ÇI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                      Herkese selamlar...

Sağlıcakla..
                      Hoşgeldiniz, iyisinizdir inşallah. Yine yazılarınızı görmek isteriz.

Selamlar

Yorum

• ahilas34
                        Bağımlı
                        • 02 Kasım 2011
                        • 1442

Bugra, ne yaptın besıktas ları?

selamlar hayırlı geceler

Yorum

• sinterklass
                          Tecrübeli
                          • 17 Mayıs 2009
                          • 1522

lınkı sattım ve al sat yaptım 1 ayda kazandığımı 2 haftada verdim ... artık sadece okurum kötü gittimi gidiyor yada basarısızlık diz boyu yada koyun olmaktan çıkamıyorum size bol kazançlar .
                          Mutluluk uzun dönemde dengeye gelecektir .

Yorum

• ARTIK'ÇI
                            kah yerde kah gökte
                            • 02 Temmuz 2009
                            • 914

Son yıllarda internet üzerinden birçok kişi finans dalında tahminler yapıyor,yeni şeyler üretiyor ve forumlarda yazıyor.Hatta bazıları işleri iyice büyütmüş,risksiz kazanç vaad ediyorlar,%100 kazandıran sistem bulduklarını iddaa ediyorlar,hem de çok kısa bir sürede.Peki bunlar gerçekten mümkün mü?
                            Piyasa öyle bir dünya ki en ufak bir haber bile tüm beklentileri boşa çevirebiliyor.İşte bu ufak beklentiye biz sistematik risk diyoruz.Risk tabirini genellersek içerisine;sistematik risk,kur riski,faiz riski,kredi riski,yasal risk,likitide riskini katabiliriz.Hal böyle olunca piyasada kesinlikten bahsetmek yahut uzun vadeli tahminler yapmak mümkün değildir.
                            Piyasada bizi yanılgıya düşüren sadece risk faktörü müdür?
                            Tabi ki Hayır.Yazımda ele alacağım konu ise yatırımcı psikolojisi ve davranışsal finans.
                            Eminim bir çoğunuz daha önce davranışsal finans kavramını duymadınız.Henüz yeni yeni incelemeye alınan bir konu bu.Ekonometri,istatistik,finans gibi bilimler ileriye dönük tahmin yapma da insanı ustalaştırır.Konulara hakim olan birisi para ve sermaye piyasalarında kısa zamanda tanınabilir.Fakat bu ustalığı çok kısa sürer çünkü unuttuğu bir şey vardır.Yatırımcı psikolojisi!!!
                            Örneğin;ben 4 senedir teknik-temel analiz konularıyla ilgileniyorum,system tester,explorer formülleri yazıyorum,paylaşıyorum,ileri düzey istatistik araştırmaları yapıyorum,en çok kazandıran sistemi bulmaya çalışıyorum ama en karlı sistemim bile insanların psikolojisine veya en ufak bir tüyoya yenik düşüyor.
                            Şu zamana kadar biz insanları rasyonel bir varlık olarak gösterdiler.”İnsan akılcıdır,rasyoneldir,ekonomi de rasyonel bir bilimdir.”dediler.Bu doğru değildi.Ben bunu nerden mi biliyorum,ufak bir test yapalım.
                            Neden özellikleri tümüyle aynı olan bir telefonun pahalı olanını almayı tercih ediyorsunuz?Hani ekonomi rasyoneldi,siz rasyoneldiniz.
                            İşte verdiğim alışveriş örneği konunun ince bir ayrıntısıydı.İnsanı tatmin eden bu eylem,beynini bir kaç dakikalığına safdışı bırakır ve kişi rasyonel karar vermekte zorlanabilir.Bazen mağazada beğendiğiniz bir çantayı eve geldiğinizde aldığınıza pişman olabilirsiniz.
                            Örnekler çoğaltılabilir.Bir gün telefoncuya gittiniz ve telefon danışmanı size 1 km ilerdeki mağazamızda sizin almayı düşündüğünüz telefon %5 indirimli dedi.Alacağınız telefon 500 lira.Yürür müydünüz?
                            Başka bir gün koltuk takımı almaya karar verdiniz.Satıcı size 1 km ilerdeki mağazamızda sizin almayı düşündüğünüz koltuk takımı %5 indirimli dedi.Alacağınız takım 3000 lira.Yürür müydünüz?
                            Ee her iki durumda da indirim %5.Fikirleriniz niye farklı??
                            Yerde bulduğunuz 50 lirayla,çalışıp kazandığınız 50 lirayı harcama tutumunuz nasıl olurdu?Sanırım aynı olmazdı.Birini daha rahat harcarken diğerini elde tutmak isterdiniz.Her ikisi de 50 lira.Rasyonellik bunun neresinde?
                            “Pizzamı 4 e bölün çünkü 6 dilim yiyemeyecek kadar tokum.”demiş Yogi Berra.Pizza aynı pizza,rasyonellik adına söylenebilecek belki de en güzel söz.
                            Ben konuyu piyasaya çekmeye çalışırken işin içine rasyonel insan girdi.Çok da iyi oldu,konunun anlaşılması açısından rasyonellik kavramı gerçekten önemli.İşin davranışsal finans kısmı özetle bu.Yatırımcı psikolojisi ise baya geniş bir konu.
                            NEDİR bu yatırımcı psikolojisi;tek kelimeye sığdıracak olursam sürüdür.Bildiğimiz koyun sürüsü.Birçoğunuz haberlerden duymuşsunuzdur,ayı piyasası,boğa trendi,domuzlar derken ben işin içine koyun sürüsünü de kattım.Bu koyunlar tüyolara bağlı hareket eden,yatırımın ne olduğunu bilmeyen,bilgisiz eşine-dostuna danışarak olaya duygularını karıştıran,artık kaybetmeyi alışkanlık haline getirmiş yine de uslanmayan insan topluluğudur.
                            İşte bu kişiler üzerinde örnek vererek yatırımcı psikolojisinin temel kurallarını yazacağım.
                            Adı üstünde psikoloji,bu kavram aklımızda duygular,düşünceler,akıl,beyin,aşk gibi kavramlar canlandırıyor.Sağlam bir psikoloji her insan için gereklidir lakin piyasalarda işlem yaparken aklınızla-kalbinizi birbirinden ayırmanız gerekiyor.İnanın ki ,tamamen sağlam olan bir insan bile piyasa karşısında kalp krizi geçirebilir.
                            Piyasa profesyonelleri harici küçük yatırımcılar,genellikle tüyolarla ayakta durmaya çalışırlar.Bir arkadaştan,topluluktan,seans odasından,internetten ya da hiç tanımadığı birinden duyduğu bir habere inanabilir ve bunu işleme dönüştürebilir.İşte o zaman her şey yeniden başlar.Akıl yerini kalbe bırakır ve kalbiniz,beyninize hükmetmeye çalışır.Ve bunu başarır da.Nasıl başarır?
                            Beyninizin zaaflarından faydalanarak bunu rahatlıkla başarabilir.Örneğin;en zayıf insan bile piyasa girdiğinde hırslanır,özgüveni tavan yapar.Bu kişinin hayatını söndürecek tek şey sadece 1 kez para kazanmasıdır.O parayı kazandıktan sonra daha da hırslanır ve kendine olan güveni kat kat artar.Doğal olarak insan bir işte başarılı olunca o işe daha çok bağlanır ve faaliyetten zevk almaya başlar ama bu anlattıklarım borsa için geçerli değildir.Çünkü hırs ve aşırı güven faktörü kaybetmenize sebep olan en önemli psikolojik zaaflardan bir tanesidir.Bunu yok etmek için konunun ayrıntılarına girmeli,yatırım yaptığınız piyasanın özelliklerini tanımalı ve yatırım danışmanlarından faydalanmalısınız.
                            Beynin yenik düştüğü durumlardan biri de,her habere ani tepkiler vermektir.Piyasada gün içerisinde binlerce haber dolanır,yüzlerce araştırma raporu yayınlanır.Gazetelerde onbinlerce köşe yazarı günlük yazılarını yazar,bunların içinde fikir ayrılıkları yaşayan olur veya ortaya manipülasyon amaçlı tüyolar atanlar olur.Tüm bunları takip etmek,profesyonel yatırımcı için bile oldukça zorken,küçük yatırımcıyı kesinlikle çok yorar. Her gün ekrana bakıp endeksin düştüğünü,piyasaların çakıldığını,parasının pul olduğunu gören yatırımcı attan düşen adama benzer.Aynı şey dayak yiyen bir adamın durumunu anlatır.Bu adam sürekli ayna karşısında gözünün morluğunu,burnunun kırıklığını görünce yediği dayak aklına gelir ve psikolojik olarak yıpranır.Özellikle sert düşüş dönemlerinde ekrana bakmamak daha az acı verir en azından psikolojik olarak tahribatı daha az yapar ve hata yapma olasılığını azaltır.
                            Yatırım stratejinizi terketmek,beynin diğer bir zaafıdır.Herhangi bir işlemde bir miktar kayıp yaşamış olabilirsiniz fakat her kaybınızda sisteminizi değiştirmek ve başka şeyler arama yoluna girişmek beyninizin sizi aldattığının en önemli yansımasıdır.Çünkü beyin her zaman iyiye ulaşmak ister ve başarısızlığı kabullenmez.Sürekli altın yumurtlayan tavuğu aramak sizi kümese sokabilir.
                            Kalp öyle bir organdır ki sevdiği şeyler kabullenir ve bağrına basar.Geriye kalan şeyler ise teferruattan ibarettir.Bir hisse senedi aldınız ve onu sahiplendiniz,memleketinizde faaliyet gören bir bir şirketin hissesi.Belki de o şirkette çalışıyor,para kazanıyor,çocuklarınızı okutuyorsunuz.Bir gün ben size gelip o hisseyi alarak yanlış yaptığınızı söylesem ne dersiniz?Kalbinize yenik düşer beni evden kovardınız heralde.Çünkü kimse sevdiği,sahiplendiği,koruduğu herhangi bir şeye laf ettirmez.
                            Diğer bir zaaf;karda beklemeyip,zararda beklememiz.İnsanoğlu açgözlüdür.Bir kazanmaya başladı mı iyice açılır ve her seferinde daha fazlasını ister.Kumar masalarında evini,arabalarını kaybeden tipler de açgözlü insanlardır.Birkaç sefer kazanırlar ve devranın böyle devam edeceğini sanırlar.Ama bilmezler ki,”Her zaman kasa kazanır.”Bu düşünce yatırımın temelidir.Herhangi bir yatırım aracında kazanmaya başladığımızda,bunun hiç bitmeyeceğini sanar beynimiz.Zaman olur,bir bakarız her şeyimiz bitmiş.O zamanda herkes uzun vadeli yatırımcıyım der daha doğrusu öyle olmak zorunda kalır.Açgözlülük zaafı hayatın her alanında insana kaybettirir.
                            Beynin bir başka zaafı;suçu başkalarına atmaktır.Piyasadaki risklerin en önemlisi sistematik risktir.Büyük bir savaş ya da ekonomik kriz sistematik risk içerisindedir.Bu durumda sadece tek bir piyasa değil,sistemik risk gereği o piyasadan etkilenen diğer piyasalarda çöker.Hal böyle olunca olası kayıplar yaşanması normaldir.Kişi bir pozisyona kendi girdiğinde ve kar ettiğinde gurur duyarken,piyasa riski gereği zarar ettiğinde suçu başkalarına atar.Şirket ortaklarına,fon yöneticilerine,spekülatörlere söver de söver.Halbuki piyasanın içinde risk olduğunu ve her yükselişin bir düşüşü olduğunu en başından biliyordur.
                            Başka bir sebepse sabırsızlık.Finansta belki de en temel kural bekle-kazan kuralıdır.Ne hikmetse bu sözü ortaya atanlarda stratejiye uymakta güçlük çekerler.Piyasada olmak kişiye zevk verir,kazanma arzusu kişileri çok fazla işlem yapmaya götürür ve bulundukları pozisyonda bekleyemezler.Çok sık pozisyon değiştirmek,çok fazla yatırım aracıyla oynamak,maymun iştahlı tavırlar sergilemek,bunları gerçekleştirken alınan zevki çocuk oyuncağına benzetmek beyninizin size oynadığı büyük bir oyundur.
                            Kazanma psikolojisi herkesin içinde vardır.Bazı gruplar piyasanın sadece veriler akışında döndüğünü,teknik-temel analizlerle yatırım yapmanın her zaman kazandıracağını savunurlar.Fakat onlarda bilirler ki işin en önemli kısmı psikolojidir.Farklı insanların haberleri farklı yorumlamaları,beklentileri kendi kılıflarına uydurmaları,bu sayede yaptıkları işlemler piyasaları derinden etkileyebilir.İnsan psikolojisi bir şirketi hatta bir ülkeyi ekonomik krize sokup, batırabilir.
                            Aslında borsa ne bir para oyunu ne de bir ekonomi oyunudur.Borsa başlı başına bir psikoloji oyunudur.İnsanlar borsada sadece para kaybetmezler,umutlarını ve sağlıklarını da kaybederler.
                            İnsanlar kredi kartıyla çok rahat alışveriş yapabilirler;çünkü o sanal paradır.Borsa da böyledir,ekran başında dönen bir sürü parametre vardır,alırsınız-satarsınız ama elinizde somut bir şey yoktur.Böyle olunca da duygularınız sizi farklı yerlere sürükler.
                            Yazı biraz uzun olsa da söylenecek daha çok şey var.Özetle,yatırımda 2 temel kural vardır.Birincisi,”Sakın zarar etmeyin.”diğeri,”Birinci kuralı sakın unutmayın.”Warren Buffett yatırımı 2 cümleyle açıklamış.Bense yazımı en çok beğendiğim sözle bitirmek istiyorum.
                            “Eğer kim olduğunuzu bilmiyorsanız,Borsa bunu öğrenmeniz için fazla maliyetli bir yerdir.”(Adam Smith-The Money Game)

Yorum

• simurg
                              Administrator
                              • 10 Mart 2007
                              • 9248

ARTIK'ÇI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Herkese selamlar...

Sağlıcakla..
                              slm, mesajını geç gördüm kusura bakma .... hoş geldin diyim ben de. yavaş yavaş yeniden ısınmaya başlayıyoruz yazmak için sen de katıl. Şimdilik az ve öz yazmaya devam... endeks ve garan yazısı yeterli

Yorum

• ARTIK'ÇI
                                kah yerde kah gökte
                                • 02 Temmuz 2009
                                • 914

Gözlerinizi kapatın, kısa bir süreliğine rüya alemine dalın. Zihninizde ak sakallı bir dede belirdi mi?

Farz edelim belirdi ve size mükemmel bir güç vereceğini söyledi. Neyi seçerdiniz

Uçabilmek..

Görünmez olmak…

Dünyanın en güçlü insanı olmak.

Çok yakışıklı ya da güzel olmak.

Hangisi?

Benim aklımdan geçen istek, insanların kararlarında etkili olabilmek ve onları istediğim gibi yönlendirebilmekti. Ancak bunu başarırsam diğer insanları olduğu gibi değiştirir, ruhlarına farklı karakterler sığdırırdım. Böylece uçmama veya görünmez olmama gerek kalmazdı.

Bireylerin duygu ve davranışlarının bilinçli-bilinçsiz olarak, diğer kişilerce değiştirilmesi sosyal etkinin en kısa tanımıdır. Çok önemli bir güçtür, zorlama yoktur. Herhangi bir sosyal psikoloji kitabını elinize aldığınızda açar açmaz ilk karşınıza çıkan konu bu olacaktır.

Makalede normatif sosyal etkiden değil bilgilendirici sosyal etkiden bahsedeceğim. Kısaca ne demek, onu açıklayalım. Hayatımızda bazı anlar vardır, doğru olan davranışın ne olduğunu bilmesek de, çevremizdeki insanları gözlemleyip doğru olanı bulmaya çalışırız. Diyelim ki; araba kiralayacaksınız, sıradasınız ve önünüzde 2 kişi var. 2 marka araba var, Hyundai ve Fiat. Siz,Hyundai kiralamak istiyorsunuz fakat arabalar hakkında hiç bilginiz yok, o yüzden önünüzdeki kişileri izleyip onlardan fikir alma çabasındasınız. Önünüzdekinin kendinden çok emin bir tavırla Fiat tercih ettiğini gördünüz. Diğer kişi de keza aynı şekilde bilmiş tavırlarla Fiat’a yöneldi. Sıra sizde?

Her iki müşteride kendinden emin gözüküyordu, siz de onlardan etkilenip başlangıçtaki fikrinizi değiştirdiniz, Fiat kararını verdiniz. Belki de sizin kararınız arkanızdaki sizle aynı durumda olan kişiyi de etkileyecek, hem sosyal etki hem de bilgi akışı dalga dalga yayılacaktı.

Akış, arabalar konusunda gerçekten bilgi sahibi, piyasayı iyi bilen birinin ortaya çıkması durumunda yıkılacaktır. Tam tersine bu seferde kitleler bilgi sahibi insanın peşinden gidecek, Fiat tercih edenler Hyundai seçmeye başlayacaklardır. Anladığınız gibi bir kişi piyasayı allak bullak edecek potansiyele sahiptir.

Krizlerin ortaya çıkışındaki temel sebep, piyasaların çok bilmişleri değil onların arkasına takılan amaçsız sürüdür. Sürü, bir hisse senedini hep beraber alır, yükseldiğinde hep beraber tezahürata koyulur, coşar. Halbuki iyi yatırımcı vasıflarına sahip bir zat, sürünün peşinden koşmak yerine kendi başına hareket etmeyi tercih eder. İnsanların topluluğa uyma çabası, araştırma ve sorgulama ruhlarını körelterek çıkmazlara girmelerine sebebiyet verir.

Sürüye ait olmak zevkli gibi görünse de uzun vadede kazandırdığı pek görülmemiştir ayrıca sürünün fikrini ne zaman değiştireceğini bilmekte olanaksızdır. Kazanmak için sürünün dışında olmalısınız.

Yorum

Working...
                                X

Debug Information