hayırlı uğurlu olsun
Artikcinin yeri...
Collapse
X
-
Tesekkur ederiz...sakirksd Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterhayırlı uğurlu olsunOnlara güneşi işaret ettim, onlar parmaklarıma baktılar...
Yorum
-
Daha dün, yaşam küresi içinde
uyumsuzca titreşen bir kırıntı
olduğumu düşünürdüm.
Şimdi biliyorum ki,
ben kürenin ta kendisiyim,
ve uyumlu kırıntılar halinde
tüm yaşam içimde devinmekte.Onlara güneşi işaret ettim, onlar parmaklarıma baktılar...
Yorum
-
Ekonominin motoru olmakla, büyümenin sürdürülebilirliğinin garantisi olmakla AB Bakanlığı’nın ne alakası olabilir diye düşünebilirsiniz.
Yeni kurulan AB Bakanlığı’nın görevinin müzakere dosyalarını tekemmül ettirmek olduğunu da düşünebiliriz.
Ama acaba sadece öyle mi?
Konuya girmeden AB meselesini bir bakanlık düzeyine taşıyanlara teşekkür ediyorum, Sayın Bakan Egemen Bağış’ı hem kutluyorum, hem de kolaylıklar diliyorum.
Gelelim AB meselesini neden ekonominin motoru olarak gördüğüm konusuna.
Elimde son haftanın ünlü The Economist dergisi ve bu derginin son sahifesinde her hafta verilen dünya ekonomisinin önemli ülkelerinin özet verileri var.
Ve bu verilerde ülkemiz Türkiye açısından çok ilginç bir görüntü var.
Dünyanın önemli ekonomileri arasında, The Economist her hafta 42 ülke ekonomisi verisi yayınlıyor, Türkiye yüzde on bir (%11) ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi; Çin yüzde 9.7, Hindistan yüzde 7.8, Singapur yüzde 8.3, Arjantin yüzde 9.9 büyümüş.
Bu görüntü olağanüstü olumlu bir görüntü, devamı, sürdürülebilirliği herkes, evet herkes için önemli, işsizler, fakirler için yaşamsal.
Ama çok da kolay değil.
Türkiye son çeyrek verilerine göre dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi ama aynı zamanda da cari açığın milli gelire oranı da yüzde 8.0 ile en yüksek ülke; cari açığın milli gelire oranının büyüklüğünde bize yakın başka ülke de yok.
Cari açığın milli gelir muhasebesi anlamında tanımını bir kez daha hatırlatmakta fayda var; cari açık bir ülkenin dış alemle gerçekleştirdiği parasal faaliyetlerde döviz tüketimi ile döviz üretimi arasındaki, sermaye hareketleri ve Merkez Bankası (MB) döviz rezerv hareketleri dışında, fark demek.
Bu açıdan bakıldığında, milli gelire oranı yüzde 8’lik cari açık veri iken, bu açığın sürdürülebilmesi sermaye hareketlerine ya da MB döviz rezervlerinden finansmanına bağlı.
MB rezervleri sınırlı, iş sermaye hareketlerine kalıyor; sermaye hareketlerini ise en genelinde ikiye ayırmak mümkün: Doğrudan yatırımlar ve kısa vadeli sermaye hareketleri (sıcak para).
Yukarıda “cari açığın milli gelire oranı veri iken” ifadesini kullandım; Türkiye ekonomisi için, dışa açık piyasa ekonomisinde, cari açığın azaltılması ise kısa ve orta vadede büyümenin düşürülmesine bağlı ama bu da sosyal açıdan, siyasal açıdan pek arzulanır bir konu değil.
Büyüme, yüzde 11 olmasa dahi, mesela yüzde 7 gibi yine yüksek bir oranda sürdürülecek ise, dış yatırımcının ülkemize kaynak, hem de yüksek oranlarda kaynak sokmasına bağlı.
Yabancı yatırımcının ülkemize kaynak girişi sağlaması, bu kaynakların doğrudan yatırım olarak girmesi yani cari açığın nitelikli finansmanı Türkiye’nin hukuk devleti çıtasını çok daha yukarılara çekmesine bağlı.
Türkiye’nin hukuk devleti çıtasını yabancı yatırımcıyı kalıcı olarak ikna ederek yukarı çekmesi ise AB çıpasının yeniden çok daha güçlü olarak devreye girmesine bağlı.
AB Bakanlığı büyümenin motoru olacak derken de tam bunu söylemek istiyorum.
AB çıpası çok iyi işlemez, Hırvatistan makul sürede yakalanmaz ise ne olur?
Bu durumda yabancı yatırımcı ülkemizin hukuk devleti çıtasının yüksekliği konusunda mütereddit kalır, yabancı doğrudan yatırım mevcut ya da yüzde yedilik büyümenin üreteceği cari açığı kapatamaz ve Türkiye ekonomisi orta vadede düşük yabancı sermaye girişinin finanse edebileceği kadar, mesela yüzde 3-4 büyür; bu büyüme oranları da Türkiye’yi kesmez.
TL’nin sabit kurda olmadığı sistemde, büyük hatalar olmaz ise, şok krizler beklenmemeli.
AB çıpası iyi işlemez ise, kriz dediğimiz şey, tekrar ediyorum büyük hatalar yapılmaz ise, düşük, mesela yüzde iki, yüzde üç yani düşük büyüme olacaktır.
Bu oranlar da Türkiye için çok kötü büyüme oranlarıdır.
Yüksek büyüme-yüksek cari açık ikilisinin birlikteliğinin sürmesi yabancı kaynak girişine yani AB sürecine bağlıdır.
Çin’in 300 milyar dolar cari fazlası var; yüzde onunu her sene doğrudan yatırım olarak çeksek, iş tamamdır ama Çin yatırım için şimdilik AB ülkelerini tercih ediyor.Onlara güneşi işaret ettim, onlar parmaklarıma baktılar...
Yorum
-
tesekkur ederim..HosgeldinizARAGONN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterHayırlı uğurlu olsun HocamOnlara güneşi işaret ettim, onlar parmaklarıma baktılar...
Yorum
-
suan 181.5ARTIK'ÇI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
YKSGR (Haftalik) : 16.30 uzerinde kaldikca, 17.20, 18.00, 19.00 hedeflerine gitmek isteyebilir..Onlara güneşi işaret ettim, onlar parmaklarıma baktılar...
Yorum
-

MANGO (Gunluk), 2.15-2.16 uzerinde kaldikca, kanal degisecek ve ilk kanal direci 2.40 larda gorunuyor..Gunlukte AL vrmek uzere, RSI a dikkat etmek gerek, guzel gorunuyor..2.16 civari 50 gunluk HO seviyesi..Onlara güneşi işaret ettim, onlar parmaklarıma baktılar...
Yorum

Yorum