.İz.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • fizban
    Baş tacımız...
    • 22 Nisan 2009
    • 166

Soru #6: VOB yatırımcılarının küskünleşip ayrılması olası mı?

2000 yılında İMKB'ye küsen yatırımcıların halen daha piyasalara dönmediği biliniyor. Son zamanlarda VOB'da yaşananların da özellikle yerli küçük yatırımcıların ciddi zarar etmelerine yol açtığı, bunun da bir küskünlüğe sebep olabileceğine katılıyorum. Ancak VOB'un hem ürün hem veri akışının iyileştirilmesi ile küçük yatırımcılar değilse bile daha profesyonel yatırımcılar tarafından daha hedge amaçlı kullanılacak bir piyasa olacağını düşünüyorum. Buna bağlı olarak da yakın dönemdeki işlem hacmindeki artışın yerini durgunluğa bırakacağı kanaatindeyim. Bugünkü yazımda da benzer fikirlerime yer vermiştim.

Soru #7: Borsa dışında paranın gidebileceği bir yer pek kalmadı yorumlarına katılıyor musunuz? Aslında siz de dahil kimse bir düzeltme olmadan endeksin buralara geleceğini çok tahmin edemedi. Bir yanda da artık risk içeren seviyelerdeyiz. Ralli için hedef seviye nedir?

1- Risk tercihine göre zaten hiç borsaya girmemiş olanlar mevduatta paralarını değerlendiriyorlar. Diğer yandan halen daha enflasyona endeksli bonolardaki reel getirinin diğer sabit getirili yatırım alternatiflerine göre avantajlı olduğunu ve risk almak istemeyenler için iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum.

2- Benim için rallideki hedef seviyeler çoktan aşıldı bile. Sizin de dediğiniz gibi 40 bin seviyesinin üzeri benim için en azından bu aylar için sürpriz niteliğindeydi. 44,300 seviyesi benim için rallinin zirve seviyesi olmaya aday.
    [COLOR=DarkSlateGray][SIZE=2]Düşmanlarınızı kötülemeyin,
    onlar sizin eserinizdir[/SIZE].[/COLOR]

[SIZE=1][COLOR=DimGray]William Hazlitt[/COLOR][/SIZE]

Yorum

• fizban
      Baş tacımız...
      • 22 Nisan 2009
      • 166

Soru #8: Değerli Ali Ağaoğlu, Görüşlerinize değer veriyorum ve her gün köşe yazılarınızı okuyorum. İMKB endeksi yaklaşık 30000'lerde iken bir düzeltme bekliyor idiniz, ancak bu gerçekleşmedi. Bunu sizi eleştirmek için söylemiyorum, bir ekonomi uzmanı olmamama rağmen bende sizin gibi düşündüğüm için endeks 30000'lerde iken borsaya girmedim. Ancak yanıldık. Borsa endeksi bir coşku içinde 44000'lere dayandı. Gelinen bu noktada aşağıdaki konularda görüş ve önerilerinizi bildirmenizi rica ederim: 1. Banka faizleri çok düştüğünden getirisi önemsiz hale geldi. TCMB başkanının açıklamaları faizlerin bir miktar daha düşeceği ve 2010 yılı sonuna kadar düşük seviyede kalacağı şeklinde özetlenebilir. Hal böyle iken bu seviyelerden borsaya girmemizi önerir misiniz? Endeksin önümüzdeki süreçte nasıl bir seyir alacağını düşünüyorsunuz? Alım için ileride (1-2 ay içinde) daha fırsatlar çıkar mı? 2. İşsizlikte yanılmıyor isem dünya 2.si iken ve yıllık bütçe açığı öngörülenin tahminen 3 katını daha şimdiden aşmış iken bu iyimserlik ve coşkunun sebebini nasıl açıklarsınız? Bu şartlarda ve kriz ortamında nasıl olur da endeks kriz öncesi seviyeleri aşar? 3. USD/TL yaklaşık 1,47 seviyesine geldi. Bu seviyeler USD alımı için bir fırsat sunuyor mu, yoksa daha düşecek mi? saygılarımla, Mustaf Beyhan

Diğer soruları büyük ölçüde yanıtladık. Ama 2'nci sorunuzdaki yorumunuza ben de katılıyor ve bu iyimserliğin sonsuz devam edemeyeceğini temel verilerin ve ekonominin gidişatının önümüzdeki dönemde fiyatlara yansımaya başlayacağını düşünüyorum. Böyle bir durum olduğu taktirde fiyatların gerilediği yere bakılarak yeniden orta-uzun vadeli borsaya yatırım yapma tercihi gözden geçirilebilir.

Soru #9: BU SEVİYELERDEN USD ALIMI ÖNERİYORMUSUNUZ

Ne yazık ki öneremiyorum. Yukarıya gitme potansiyelinin azaldığını, ne olursa olsun geride bırakılan boşlukların kapanacağına inandığım için bu saatten sonra düzeltmelerde inilen yerlere göre karar vermek daha doğru olacaktır.

Soru #10: Banka ve aracı kurumlardaki stratejistlerin ve teknik analistlerin hepsinin kovulmasını öneriyorum. Katılıyor musunuz?

Böyle bir durumda ben de işsiz kalırım. Ancak piyasalardaki son yükselişe yön veren ve kurumlarına para kazandıranlar da buna dahil olursa, ortada piyasa kalmaz. Sizce de öyle değil mi?

Soru #11: Bu seviyelerden sonra IMF etkisi ne kadar olabilir?

Yapılması değil ama yapılmaması ve bunun resmi olarak açıklanması etki yapacaktır

Soru #12: Endeksi yükselten hisseler haricinde hisse taşıyanlar bu yükselişten fayda sağlayamadı onlara ne tavsiye edersiniz?

Dikkat ederseniz borsanın yükselişinde başta bankalar olmak üzere "Endeks 10" diyebileceğimiz İMKB'deki en aktif 5 bilemediniz 10 kağıt lokomotif görevi gördü. Bu grubun dışında kalan hisse senetlerinin performansı endeksin performansını bile yakalayamadı. Daha önceki tecrübeler bu rallide de yeniden kanıtlandı ki, banka hisseleri öncelikli hareket ediyor. Performansı ve bilançosu iyi olan şirketler ancak gecikmeli olarak onlara yetişebiliyorlar. Bir sonraki rallide bunu akılda tutmanızı öneririm.

Yorum

• fizban
        Baş tacımız...
        • 22 Nisan 2009
        • 166

Soru #13: merhaba kocholding hakkında bilgi alabilirmiyim

Bireysel hisse senetleri ile ilgili böylesi bir soru cevap seansı sırasında cevap verme şansımız ne yazık ki SPK kuralları gereğince yoktur.

Soru #14: Düzeltmenin Ekim ayından önce olacağını söylüyosunuz bugün 15:30'da Amerika'dan gelecek haberler, veriler doğrultusunda olumlu düşünecek olursak sizce endeks bugün 45.000'i geçer mi?

Olumlu gelebilecek birçok şey zaten fiyatlara yansıdı, dikkat edersiniz İMKB zaten diğer ABD borsalarından ve hatta diğer gelişmekte olan ülkelerden bile pozitif anlamda ayrışmayı başardı. Bugün ABD'den gelecek olumlu verilerin ekstra bir katkı yapacağını sanmıyorum.

Soru #15: Borsaya bir düzeltme gelecekse bunun ilk sinyalleri nedir?

ndeksteki günlük yüzdesel artışların sınırlı kalmaya başlaması, dönüş günlerinde işlem hacminin istisnai olarak artması ve belli aracı kurumlardan belli hisselere satış gelmesi öncü göstergeler olacaktır.

Yorum

• fizban
          Baş tacımız...
          • 22 Nisan 2009
          • 166

Soru #16: altın hakkında ne düşünüyorsunuz bu seviyelerde alım yapalımmı ?Tekrar 1000 usd test etme ihtimali nedir ?Teşekkürler

Bu yıl sonuna kadar bir bankanın genel müdürüyle 1000 doların görülmeyeceğine dair iddiaya girmiş durumdayım. Belki 1000 USD aşılacak ama yüksek enflasyona geçildiğinde böyle bir hareketin olacağını düşünüyorum.

Soru #17: şu anda alım için ne dersiniz uygunmudur yoksa bekleyelimmi

Ne yazık ki İMKB'de alım öneremiyorum. Endeksin yukarıya gitme potansiyelinin azaldığını, ne olursa olsun geride bırakılan boşlukların bir şekilde kapanacağına inandığım için bu saatten sonra düzeltmelerde inilen yerlere göre karar vermek daha doğru olacaktır.

Soru #18: EUR USD PARİTESİ TAHMİNİNİZ

Parite 1.4335'in aşılması durumunda (ki aşılacağını düşünüyorum) 1.4540 seviyelerine kadar paritenin değer kazanma ihtimali var.

Yorum

• fizban
            Baş tacımız...
            • 22 Nisan 2009
            • 166

Soru #19: Faizlerin %7'li seviyelere inmesi Lira'ya değer kaybettirir mi?

Değer kaybettirmese bile Liranın değer kazanmasını durduracaktır. Zira Türk Lirası'nın faiz cazibesi azalacağından dolayı Lira'ya olan talep yani Lira'nın değer kazanması ihtimali düşecektir. Eğer tek haneli faiz seviyesi küresel enflasyonun ortaya çıkması ve başta Amerika olmak üzere gelişmiş ülkelerin faiz artırımına başlamaları liranın düşük faiz nedeniyle değer kaybetmesi dönemini başlatabilir. Ancak bu gerçekleşmeden önce mutlaka bunun öncü sinyalleri gelecek ve bizler de bunları yazıyor olacağız.

Soru #20: Euro bölgesinin IMF'nin önerdiği gibi faiz oranlarını aşağı çekmesini bekliyor musunuz? Bu durumda EUR/USD paritesi nasıl etkilenir?

Pariteyle ilgili tahminimi biraz evvel verdim ama son açıklanan enflasyon verileri Euro Bölgesi'nde deflasyon olmasa bile "0"a yakınsamış bir enflasyon ortamında bulunulduğunu gösteriyor. Avrupa Merkez Bankası faiz indirimi kararı verse bile bunun parite üzerinde büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum.

Soru #21: İMKB'de Amerika'dan bugün gelecek veri kötü gelirse eğer ciddi bir düzeltme bekleniyor, siz bu görüşe katılıyor musunuz?

ABD'de ekonomi ikinci çeyrekte % 1 ile beklentilerin altında daraldı. Beklenti % 1.5 daralmaydı. Resesyonun hız kesmesi bekleniyordu. Gelen veri bunu teyit etmiş durumda. Beklentilerden iyi olması ABD borsalarını bir miktar memnun etse de sonrasında piyasalar kendi mecralarına geri dönecektir. Bu verinin çok fazla yön gösterici olacağını düşünmüyorum.

Soru #22: Doların değer kaybı için bir alt sınır öngörüyormusunuz, piyasada konuşulan acayip rakamlara bakılınca düşüşün sınırı yokmuş gibi varsayılıyor?

TL'nin sınırsız değer kazanacağını düşünmüyorum. TL'nin düşen faizleri bunu sınırlayacaktır. İçinde bulunduğumuz koşulları düşündüğümüzde 1.4650 seviyesine kadar bir gerileme olsa da 1.4840 ana ekseninden çok fazla uzaklaşılmayacağını düşünüyorum. Ancak EUR/USD paritesinin 1.45'e yükselmesi durumunda Dolar/TL'de 1.4075 seviyesine kadar sürebilecek yeni bir "TL'nin değer kazanma dönemi" yaşanabilir. Yine de bu ihtimalin paritedeki hareketleri de gözönünde bulundurarak düşük olarak değerlendiriyorum.

Yorum

• fizban
              Baş tacımız...
              • 22 Nisan 2009
              • 166

Soru #23: Buğday fiyatları için ne düşünüyorsunuz? Yatay seyir devam eder mi, yoksa bu seviyeleri (Chicago Borsası Eylül vade 515$) dip kabul edebilir miyiz?

Buğday, soya fasülyesi gibi tarımsal emtialardaki fiyat hareketleri önümüzdeki dönemde bir enflasyon endişesi olduğunu yansıtmıyor. En azından kuzey yarıküredeki yeni hasat rakamları netleşene kadar tarımsal emtiaların fiyatlarında çok önemli hareketlerin olmasını beklemiyorum. Altını bir istisna tutarak söylemek gerekir ki tüm emtia fiyatlarında borsaların aksine, ekonomik toparlanmanın ipuçları görülmüyor. Enflasyon endişelerine ve küresel toparlanmanın esas ipuçlarını emtia fiyatlarında aranması gerektiğini düşündüğümden takip etmeye devam etmeliyiz.

Soru #24: Reel sektör verileri ile finans piyasaları uyumsuz gidiyor. Sonuçta reel sektör mü finansal rakamlara uyarak iyileşecek, yoksa finansal piyasalar tekrar mı kötüleşecek?

Finansal piyasaların her zaman reel sektörden önce tepki verdiği, bu piyasalarda herkesin kabul ettiği bir durumdur. Finansal piyasalarda kullanılan enstrümanların yapıları ve bu piyasalarda işlem yapanların risk iştahları piyasalarda zaman zaman aşırı iyimserlik ya da aşırı kötümserlik nedeniyle reel ekonominin gerçeklerini yansıtmadığını da kabul etmeliyiz. Benim beklentim önümüzdeki dönemde finansal piyasalarda şu anda yaşanan aşırı iyimserliğin reel sektörde karşılığını bulamayacağı ve sıfır faiz poltikasıyla desteklenen bu yükselişin yerini çok sert olmasa da önemli bir düzeltmeye bırakacağına inanıyorum. Konuşulduğu üzere bir W dönüşü olmasa da ikinci V ayağının daha kısa ve belki de U'ya benzer bir hareket izleyeceğini düşünüyorum. Sorunuza dönecek olursak, bundan sonra finansal piyasaları reel sektör rakamlarına yakınsayacağını düşünüyorum.

Yorum

• fizban
                Baş tacımız...
                • 22 Nisan 2009
                • 166

Finansonline ın müşterileri ile yaptığı kapalı devre soru-cevap...

Bitti...

Yorum

• MESUTC
                  KEYFE KEDER YAZAR
                  • 22 Mayıs 2008
                  • 4444

Dolu dolu bir sohbet olmuş; elinize sağlık sn fizban, arşivde yer alması da güzel oldu; zaman zaman tekrar dönüp okuyacağım bir söyleşiyi kazandırdığınız için tekrar tşk.ler
                  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti sermaye piyasası kurulu tarafindan yayimlanan seri:v,no:52 sayılı "yatırım danışmanlığı faaliyetine ve bu faaliyette bulunacak kurumlara iliskin esaslar hakkında tebliğ" çerçevesinde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Yapılacak teknik ve temel analizin kişiden kişiye farklılık arz edebileceği bu analizlerde yapılan öngörülerin gerçekleşmeme olasılığının bulunduğu dikkate alınmalıdır.

Yorum

Working...
                  X

Debug Information