.İz.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • serdarkus
    Demirbaş
    • 10 Mayıs 2009
    • 0

Topik hayırlı olsun..

fizban Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu başlık altında biraz düşünelim mi?

" Fiyatlar gerilerken neden birileri sürekli alır? "
    Ya da ;

" Fiyatlar sürekli yükselirken satmaya devam eder? "

Topiğiniz hayırlı olsun Sn.fizban,

Öyle bir soru sormuşunuz ki.. hani bilgisayara demişler ya, “ne var ne yok”
    Soruyu okuyunca, patron merak etti, şu forumda eyi, has çocuklar var ama.. sanki..nasıl desem.. bi de bi test yapsak iyi mi olur ne dedi diye düşünmedim de değil.

Yine de kalbimi temiz tuttum, biraz fikir ürettim.
    Sahi, hocayı bilir misin?

Yorum

• ibrahimd
      Tecrübeli
      • 31 Mayıs 2009
      • 220

Ya da ;

sayın FİZBAN'ın açmış olduğu İZ adlı topiğe katkıda bulunmak amacı ile;
      1-" Fiyatlar gerilerken neden birileri sürekli alır? "
      Bu borsa ile alakalı bir durum ise;A hissesinin kayda değer bir beklentisi olduğu
      x kişisi tarafından biliniyordur,ancak borsalar kriz bahanesi ile düşmeye başlamıştır.Bunu fırsat bilen x kişisi o hisseleri ileride nasılsa bu beklenti ortaya çıkacağını bilerek,(bu çok iyi bir bilanço gelmesi olabilir,şirketin yabancılara satışı veya yabancı bir ortak alma vb durumları olabilir)bahsi geçen x şirketinin hisselerini toplamaya başlar.

2-" Fiyatlar sürekli yükselirken satmaya devam eder? "

Şirket hisse fiyatının ortalama x0,00 olacağını tahmin eden,veya inside trading yolu ile dayısından öğrenen x kişisi,bu beklentinin ortaya çıkma ve piyasaya ilk haber düşmesinin ardından,topladığı malları kademeleri olarak satmaya devam eder.

hocam,sorduğunuz iki soru eğer,borsa ile alakalı ise basit ve yalın olarak naçizane yorum böyle.
      saygılar....
      Yakutun,incinin,elmasın ne kıymeti vardır ki;bir sevgili uğruna harcanmadıktan sonra.
      *Hz.Mevlana*

Yorum

• serdarkus
        Demirbaş
        • 10 Mayıs 2009
        • 0

Hocası bol olan cemaatin aklı dar olur!

serdarkus Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        ..
        Yine de kalbimi temiz tuttum, biraz fikir ürettim.
        Sahi, hocayı bilir misin?
        Hayatım boyu gözledim, hiç şaşmaz.
        Bu toplumda ne zaman bi alengirli iş ya da soru olsa, cevabını mutlaka ya Nasrettin Hoca ‘da ya da Aziz Nesin de bulur.

Hani hocaya sormuşlar, “hocam niye insanların bi kısmı o yana, bi kısmı bu yana gider de hepsi bi yana yan yana gitmezler?”
        Hoca sakalını bi sıvazlayıp cevap vermiş, “hepsi bi yana gitse dünyanın dengesi bozulurdu da ondan!”

Herkes alsa ya da satsaydı, işte o zama adı borsa değil de B tipi fon olurdu derim.

Bitmedi henüz, var birkaç fikir daha aklımda..

Yorum

• Penguen
          Mahdumu Kamil
          • 02 Mayıs 2008
          • 1387

Sn. Serdarkus,

Kuşları ve kuşlu lakaplarımız dolayısıyla kendinizi ve beni horlamayın lütfen. İnsanoğlu tek akıllı mahluk olduğunu ilan etse de tilkilerden sonra en akıllı yaratığın kargalar (kuşlar) olduğu söyleniyor.

Benim de bu VOB işine hiç aklım ermiyor. Havaya bakıp yaz mevsiminde bir gün şort, diğer gün pijama giymenizin sebebini anlayamadım.

Şirket patronu da aynen sizin gibi düşünmüş ve yönetim kurulundan ilk yıl % 200 bedelli, % 200 bedelsiz sermaye artırım kararı çıkartmış ancak sermaye payını % 40’a yükseltebilmiş. Bu yeterli olmayınca ikinci yıl tekrar % 200 bedelli, % 200 bedelsiz sermaye artırımına gidip iki yıl içinde şirket sermayesini 25 kat, sermaye içindeki payını ise % 60’a yükseltebilmiş.

Hak sahibinin hakkını kısıtlama imkanı olmadığından patron bu engeli topacı çevirip 5 koy, 10 koy diyerek aşmış ve yerdeki misketleri toplamış. Ancak geriye kalan % 20’yi garantiye alabilmek için üçüncü bir hamleye ihtiyaç var. Eğer bunu da cevaplarsanız emeklilik döneminde Yönetim Kurulu Başkanlığınız garanti.

Hep şen ve esen kalın.
          [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
          [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
          [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
          [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
          [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• fizban
            Baş tacımız...
            • 22 Nisan 2009
            • 166

"Fiyatlar gerilerken alanlar "

Çok iyi yerden maliyetiniz oluşmuş. Denk gelmiş ya da siz denkleştirmişsiniz. önemi yok. Çünkü size sebebini soran yok)

Genelde 1.ci seans ilk yarım saat içinde satılanlar, (şayet piyasa birgün evveline göre yüksek açılmış ise) büyük bir olasılık ile ve N.Ş.A da isek, 2.ci seans kişiyi tatmin edici bir marj ile tekrar yerine konabiliyor.

Fiyatların yarattığı psikolojik baskı sizi itelemiş," başarılısın ! bak yukardan sattın alttan aldın" dürtüsü ile "fiyatlar gerilerken alanlar" sınıfına dahil etmiştir. Hayırlı olsun!!

Bu işlem çok iyi analiz edilerek yapılamamışsa, ertesi gün size keşke almasaydım da dedirtebiliyor.

Boş bulunup yaptığım hatalardan biridir. Bu yüzden örnekledim.

Yönetim kurulu toplantısı var sanırım. Ben izin ister, hepimize güzel bir gün dilerim.
            [COLOR=DarkSlateGray][SIZE=2]Düşmanlarınızı kötülemeyin,
            onlar sizin eserinizdir[/SIZE].[/COLOR]

[SIZE=1][COLOR=DimGray]William Hazlitt[/COLOR][/SIZE]

Yorum

• Penguen
              Mahdumu Kamil
              • 02 Mayıs 2008
              • 1387

Penguen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              ......
              Ancak geriye kalan % 20’yi garantiye alabilmek için üçüncü bir hamleye ihtiyaç var.
              .......
              Şirket üçüncü yılın ilk çeyreğinde 3 birim, ikinci çeyreğinde 6 birim, üçüncü çeyreğinde 9 birim zarar açıkladı. Bu kötü gidişata dayanamayan kargalar (kuşlar) sonunda gagalarında kalan son peyniri de aşağı düşürdü. Andersen masallarını bilen okumuş çocuklar bendenize düşen peynirleri bu arada tilkilerin topladığını söyledi.

Hiç akıl alır gibi değil ama 9 ay boyunca zararı sürekli artan şirket yılsonu bilançosunda bir öncesi yılın 2 katı kar açıkladı.

Sonuçta; 3 yıllık hummalı bir çalışmanın sonunda A şirketinin halka açıklık oranı % 80'den % 20'ye düşerken karlılık oranı % 10'dan % 20'ye yükseldi.

Her masaldan kendinize bir ders çıkarmanız dileğiyle.
              [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
              [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
              [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
              [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• mecaz
                Tecrübeli
                • 02 Şubat 2009
                • 438

Ya da ;

İstediğiniz gibi bir-iz olsun

..............................
                EGO SUM QUİ SUM........3.5 - 4........

Yorum

• Linda
                  Yeni Üye
                  • 13 Mart 2009
                  • 0

Penguen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  Ülkemizin sayılı holdinglerinden birinin çimento üreten iki şirketi vardır.

A çimento şirketi palazlanma döneminde kurulduğundan halka açıklık oranı % 80, karlılık oranı % 10’dur.

B çimento şirketi holdingleşme aşaması tamamlandıktan sonra kurulduğundan halka açıklık oranı % 20, karlılık oranı % 20’dir.

3 Senelik planlı bir çalışmanın sonunda her iki çimento şirketinin karlılık oranı da % 20’ye yükseltilmiştir.

Peki; bu nasıl başarılmıştır?

Anlatılan hikaye rivayet değil gerçektir.
                  a şirketi için gereken para halktan toplanmıştır, şiddetli düşüşler yaşamaya adaydır, aksi durumda zeka geriliği araştırılmalıdır...

b şirketinin ise parası holdingden, cepten veya a şirketinin katılımcılarından gelmiştir. fiyat inse de çıksa da patronda x00 liradan satılacak zırla kağıt vardır, fiyatlar düşse de yükselse de piyasadan kağıt toplanmasının yegane sebebi budur...
                  al/sat/tut/boru değil, öz be öz alın terli kendi fikrimdir, fikirlerim her an değişebilir, yatırım tavsiyesi değildir!..
                  Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz!..
                  GS: Remember - it is easier to ride the trend then to bet against it.

Yorum

• Penguen
                    Mahdumu Kamil
                    • 02 Mayıs 2008
                    • 1387

Haftanın İz Bırakanı

Bu hafta borsada ender görülen olaylardan biri yaşandı ve FENIS hissesi 3 işlem gününde 7.20 seviyesinden 4.14 seviyesine gerileyerek % 42 oranında değer kaybetti. Yani 30 Haziran sabahı tepeden FENIS hissesi alıp 2 Temmuz günü dipten satan birinin 100 lirasından geriye 58 lira kaldı.

Kayıtlarda şirketin ödenmiş sermayesi 26 milyon TL, halka açıklık oranı % 15 olarak görünüyor. Orantıya vurulursa piyasada dolaşan hisse sayısının 3 milyon 900 bin lot olması gerekir. Halbuki hisse sadece bugün ikinci seansta 7 milyon 390 bin işlem gördü ve tek seanslık hacim neredeyse halka açıklık oranının 2 katına çıktı. Bu çelişki elinde senet olmayanın hisse satması, parası olmayanın hisse alması, birilerinin soluksuz alım-satım yapması veya çeyizliklerin sandıktan çıkarılması ile açıklanabilir. Bu işlem hacmine başka türlü nasıl ulaşılır hiç akıl ermiyor.

Belleklerde iz bırakan bu tür olayları örnek vaka olarak bir köşeye not etmekte fayda var. Sert çıkış ve düşüşler sonrasında artık hiçbir şey eskisi gibi olmuyor ve değişen koşullara göre yeni bir yapı oluşuyor. Teori ve pratik bu tür geri çekilmeleri takip eden 5-10 işlem günü içinde hisselerin FIBO % 50-61.8 geri alım bölgesine kadar yükseliş eğilimi sergilediğini söylüyor. Ancak neresi dip, neresi tepedir, hisse nerede stabil hale gelir onu amcaların insafına bırakıyor.

Yorum

• MESUTC
                      KEYFE KEDER YAZAR
                      • 22 Mayıs 2008
                      • 4444

Sn Penguen,
                      ilginç paylaşımınız için teşekkürler.
                      Matriks verilerinde Fenis hissesinin %29.33 oranında İMKB de işlem gördüğü, takas toplamında 7.625.800 adet hissenin olduğu görülüyor. Şirket temettü ödemek yerine bedelsiz hisse verme tercihini kullanmış sürekli. Sanırım hisse adedi konusunda farklılık buradan doğuyor.
                      Saygılar

Not; Bu topikle birlikte site arşivlik bir topik daha kazanmış oldu; arşivlik topiklerde başarı dilekleri için mesaj yazmaktansa, bir vesile ile bu dilekleri köşeye sıkıştırıvermek bana daha güzel görünür.
                      Sn Fizban ne iyi düşünmüşsünüz, güzel bir topik olmuş, üleşmelerinizin bitmemesi temennisiyle Saygıyla
                      Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti sermaye piyasası kurulu tarafindan yayimlanan seri:v,no:52 sayılı "yatırım danışmanlığı faaliyetine ve bu faaliyette bulunacak kurumlara iliskin esaslar hakkında tebliğ" çerçevesinde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Yapılacak teknik ve temel analizin kişiden kişiye farklılık arz edebileceği bu analizlerde yapılan öngörülerin gerçekleşmeme olasılığının bulunduğu dikkate alınmalıdır.

Yorum

• Penguen
                        Mahdumu Kamil
                        • 02 Mayıs 2008
                        • 1387

Sn. MESUTC,

Hata yapmaya gelmiyor, anında yakalıyorsunuz. Haklısınız; IBS'nın takas kayıtlarında da dolaşımda 7 milyon 625 bin hisse olduğu görülüyor.

Sermaye ve halka açıklık oranı bilgilerine ulaşmak için takas kayıtları yerine doğrudan aracı kurumların şirket kartlarına göz attım. Aşağıdaki her iki linkte de şirketin çıkarılmış sermayesinin 26 milyon, halka açıklık oranının % 15 olduğu yer alıyor ve bu bilgiler İMKB kayıtlarına dayanıyor fikrindeyim.

Yani yaptığım hesaplamada bir hata yok. Bedelsiz sermaye artırımı yoluyla şirket sermayesi arttırılmış olsa bile şirketin halka açıklık oranında bir değişiklik olmaz. Olsa olsa aradaki fark kadar hisse (3 milyon 725 bin) Takasbank emanetine bırakılmış, borsada alım-satım için şirket ortaklarınca SPK'dan izin alınmış, şirket bünyesinde olması gereken bir kısım hisse bir şekilde dolaşıma çıkarılmıştır. Öyleyse durum daha da vahim.

Sevgi ve saygılarımla.

Yorum

• fizban
                          Baş tacımız...
                          • 22 Nisan 2009
                          • 166

Bu oranlar artık forumumuzun yabancı takaslar kısmında orkunleo arkadaşımızın katkıları ile bizlerle paylaşılıyor.

Tablonun yorumu ise: karışık!

Yabancı pay dediği oran yükseliyor şeklinde BİZE GÖSTERİLİYORSA alıyorlar mı demek? Yani biz de mi hisse payımızı arttıralım?

Yoksa tersden mi bakalım?

58....tepemizde iken tam net hatırlamıyorum ama gerekirse verilere döner bakarız, yabancı oran dedikleri rakkam yüksek idi .

Neyin hangi dilime göre yüksek olduğunu nasıl anlıyoruz?

Kısaca, bu tablo nasıl yorumlanırsa bize doğruyu gösterebilir?

Yorum

• simurg
                            Administrator
                            • 10 Mart 2007
                            • 9248

Bu oranlar artık forumumuzun yabancı takaslar kısmında orkunleo arkadaşımızın katkıları ile bizlerle paylaşılıyor.

Tablonun yorumu ise: karışık!

Yabancı pay dediği oran yükseliyor şeklinde BİZE GÖSTERİLİYORSA alıyorlar mı demek? Yani biz de mi hisse payımızı arttıralım?

Yoksa tersden mi bakalım?

58....tepemizde iken tam net hatırlamıyorum ama gerekirse verilere döner bakarız, yabancı oran dedikleri rakkam yüksek idi .

Neyin hangi dilime göre yüksek olduğunu nasıl anlıyoruz?

Kısaca, bu tablo nasıl yorumlanırsa bize doğruyu gösterebilir?
                            Bunların hiç biri piyasanın tam yönünü göstermeye yeterli değildir takaslarda öyle... Sadece diğer indikatörlerinizin yanına temayül göstergesi olarak ekleyebilirsiniz....
                            https://twitter.com/keyborsa_simurg

Yorum

• fizban
                              Baş tacımız...
                              • 22 Nisan 2009
                              • 166

Ali Ağaoğlu Sorularınızı Yanıtlıyor. CANLI

canlı oturuma ayrılan süre 14:30 – 15:45

Yöneltilen soru ve cevaplar:

Soru #1: Rallinin Ekim ayına kadar süreceği söyleniyor, katılıyor musunuz?

Zamandan çok seviye önemli. Son 3 gündeki hızlı hareketin bir süre sonra yavaşlayacağını ve en dipten olmasa bile son yükselişin bir kısmının düzeltileceğini düşünüyorum. Bunun da ekim ayından önce olması normal geliyor.

oru #2: Borsa şu an 43.000'in üzerinde, bu mantıklı bir seviye mi?
                              Mart ayından bu yana borsanın bu yıl içinde 36,500'e kadar gelebileceğini, maksimum seviyenin ise yıl içinde 40 bin olmasının benim açımdan makul olduğunu dile getirmiştim. Bu seviyenin üzerini temel verileri gözönüne aldığımızda normal olarak kabul etmek zor. Ancak alımların bu denli agresif ve hızlı olması stop-loss'ların devreye girmesini ve ralliyi kaçırdım diye düşünenlerin katılımıyla bugünkü seviyelere kadar gelinmesini sağladı. Şu andaki seviyelerin çok da mantıklı olduğunu söylemek zor.

Soru #3: Global piyasalara oranla İMKB şu an çok pahalı kalmadı mı? Düzeltme sizce hangi seviyelerden gelir? Destek 40.000 midir?

Bugün zirvenin görüldüğü varsayımıyla 39,850 puan ilk destek. Bu seviyenin kırılması, içinde bulunduğumuz ana yükseliş trendinin bozulması anlamına gelecektir. Ardından 38,600 ilk ara durak olarak görülüyor. Sonrası için net birşey söylemek için erken.

Soru #4: Daha önce 26.000'ler görülür mü diye sormuştum size şimdi düzeltiyorum 60.000'i 2 ay içinde görür müyüz?

İmkansız demek istiyorum. Ama yine de yoğurdu üfleyerek yeme taraftarıyım. İşsizliğin % 16'dan % 10'a iki ay içinde inmesi ihtimali ne kadar var ise iki ay içinde 60 binin görülme ihtimali bence o kadardır. Ancak bunu söylerken yine de dilimi ısırmayı tercih ediyorum.

Yorum

• fizban
                                Baş tacımız...
                                • 22 Nisan 2009
                                • 166

Soru #5: VOB-30 kontratı yükselişlerde nefes almadan tüm kademeleri çizerek çıkıyor ama düşüşlerde satış imkanı verilmek istenmiyor gibi, bir kaç kademe gevşeyip tekrar stop seviyelerini çalıştırma amaçlı yukarı gidiyor ve bir nevi manipülasyon yapılıyor imajı veriyor; bu fikre katılıyor musunuz?

VOB'un özel bir uzmanlık gerektirdiğini, tek başına VOB'u trade etmenin hayli zor olduğunu, bu bilgi ve beceriye sahip olanların amatör yatırımcılara göre daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle Haziran'ın ilk haftasından itibaren yaşanan hareketlere baktığımızda sorduğunuz tarzda sorunuzdakine benzer şekilde büyük pozisyon taşıyanların yönlendirici olduğu izlenimi doğuyor. Piyasadan anlık veri temin edemeyenlerle, amatör yatırımcıların VOB'da işlem yaparken dar zarar durdurma noktalarını baştan tespit edip buna uygun disiplinli trade etmeleri şart aksi takdirde, VOB'da son zamanlarda yaşanana benzer hüsranlar bundan sonra da yaşanacak.

Yorum

Working...
                                X

Debug Information