Banka ve Aracı kurum Güncel Araştırma Raporları

Collapse
Bu konu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • stockbroker
    Master
    • 28 Temmuz 2008
    • 4807

    #91
    EFG - İş GYO için uzun dönemde AL 07.08.2008

    2Ç08 için İş GYO 20.5 milyon gelir (geçen yıla göre %18 fazla), 12.4 milyon YTL FVAÖK (yıllık%4 artış) ve 6.5 milyon (geçen yıla göre %33 artış) YTL net kar açıkladı. Gelir ve FVAÖK bizim tahminlerimiz civarında fakat net gelir beklentinin altında kalan finansal gelirler nedeniyle bizim tahminimiz olan 8.5 milyon YTL´nin biraz altında.

    2Ç08 gelirlerindeki %18 artışla kıyaslandığında işletme giderleri personel giderlerindeki %70 artış ve dış kaynaklı hizmetlerin masraflarındaki nedeniyle artış geçen yıla göre %64 arttı. Sonuç olarak şirketin işletme giderleri/gelirler oranı %9.1´e çıktı. Geçen yıl bu oran %6.6´ydı. 2Ç08´deki 1.5 milyon YTL karşılık ayırma dönüşü de dahil şirket çeyrek içinde 12.4 FVAÖK elde etti. Bizim tahminimiz de 12.5 milyon YTL idi.

    Şirket, YTL, bu çeyrekte %7 civarında değer kazandığı ve 58 milyon YTL´lik banka mevduatlarının 39 milyon YTL´si döviz olduğu için kur farkından 1.8 milyon YTL kaybetti.

    İş GYO 2Ç08´de % 5.5 kira getirisi sağladı ki bu sektör içindeki en düşüklerden biri, sektör ortalaması %7.0. Hisse net aktif değerinin % 55 altında işlem görüyor, sektör ortalaması %40 ve hisselerin geçmişteki ortalaması %18 idi.

    Genel olarak sonuçlar bizim beklentilerimiz yönünde. Mevcut net aktif değerindeki düşüşün şirket için adil olmadığını düşünüyoruz, fakat şu an için hisselerde artış sağlayacak bir etken görünmüyor. 2.30 YTL hedef fiyatımıza sadık kalıyoruz. Uzun dönemde İş GYO için tavsiyemiz AL kısa dönem içinse Endekse paralel getiri.

    Yorum

    • stockbroker
      Master
      • 28 Temmuz 2008
      • 4807

      #92
      JP Morgan - ´Ağırlığı Artır´ı teyit etti 07.08.2008

      JP Morgan Türk hisse senetleri için 29 Temmuz´da verdiği ağırlığı artır notunu siyasi ve ekonomik iyileşme beklentileri nedeniyle yineledi.

      Geçen hafta piyasanıın gösterdiği güçlü performansa bağlı olarak Türkiye için ağırlık arttır tavsiyemizi tekrarlıyoruz. Tavsiyemizi 5 unsura dayanıyor:

      AKP hükümetinin laik kesimle arasındaki ayrılıklar için köprü kurması ve IMF ve AB çıpalarıyla güçlendireceği yapısal reformlar kadar yeniden ekonomik gelişmelere odaklanması beklentisiyle azalan siyasi belirsizlik.

      Dezenflasyon süreci olasılığı. Ekonomi takımımız enflasyonun Temmuz´da en yüksek seviyesine çıkmasını ve yıl sonunda %9.7´ye düşmesini bekliyor bu da MB´nin 2009 ikinci çeyrekte gevşemeye başlamasına olanak sağlayacaktır.

      Enerji fiyatlarının düşmeye devam etmesi durumunda cari hesaplar açığının iyileşme olasılığı. Enerji fiytlarındaki 1 dolarlık artışın Türkiye´nin cari açığında 450 milyonluk artışa yol açacaktır.

      Görece olarak hareketli işçi piyasası.

      Ucuz değerler 12 aylık fiyat/kazanç 7.4x beklentisi ile. Buna karşılık EMEA ortalaması 8.6x.

      Türkiye´de bankalar, medya, telekom ve Rusya ve Orta Doğu gibi hızlı büyüyen piyasalara yatırım yapan faiz oranı duyarlı şirketleri tercih ediyoruz

      Yorum

      • ÇAKAL
        Ağa'nın Adamı
        • 27 Haziran 2007
        • 2545

        #93
        Yok mu bir hedge fonda çalışan yakınınız?

        Hedge fonlar, dalgada eriyen Mercedes'in peşine düştü

        Mahmut Sancak

        Küresel ekonomik krizden ağır yara alan Alman oto üreticisi Mercedes yatırımcıların hedefi haline geldi. Şirket yetkilileri kısa sürede kâr hedefleyen hedge fonlara yem olmamak için çözüm arıyor..

        http://www.sabah.com.tr/haber,5B7D5F...D42013C45.html
        Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüşme şansı bulamadı,
        Kimileri hep odun kaldı...(Goethe)

        Yorum

        • stockbroker
          Master
          • 28 Temmuz 2008
          • 4807

          #94
          Lehman - Türk hisseleri cazip 13.08.2008

          Lehman yayınldığı raporunda Türk piyasalarının cazip olduğunu belirtti ve öneri listesine yer verdi.

          Diğer piyasalarla kıyasladığımızda değerlemeler düşük.

          Türkiye petrolde net ihracatçı olduğundan düşük emtia fiyatları gelecek yıl için ekonomiye yardımcı olacak ve yatırımcılar Türk piyasasındaki konjonktör karşıtı karakteristiğinden fayda sağlayacaktır.

          Siyasete bağlı olarak devam eden dalgalanmanın hisse piyasasına girmek için fırsatlar sunduğuna ve dalgalanmanın aşağı yönlü eğlimden çok yukarı yönlü eğilimi desteklediğine inanıyoruz.

          Önerilen hisseler

          Tüpraş (Ağırlık arttır) Benzerlerine karşılık önemli maliyet avantajlarıyla EEMEA (Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika) portföyümüzdeki en ucuz rafineri. Yatırımların değeri desteklemesini ve marjları arttırmasını ve hisse başına getirinin yıllık bazda %40 artmasını bekliyoruz.

          İş Bankası (Ağırlık arttır) Özsermaye getiri oranı güçlü çekirdek gelirlerle birlikte artmaya devam ediyor. Banka değerli franchiselarından gelir elde ederek mevduatları için daha az ödeme yapıyor.

          Garanti Bankası (Ağırlık arttır) Güçlü özsermaye getiri oranı ve Türk lirası mevduatlarına düşük bağımlılığı hisse seçimi kriterlerimizi oldukça iyi karşılıyor. Yüksek risk iştahı ile birlikte ekonomik istikrardan kar elde etmesi olası.

          Tofaş (Ağırlık arttır) Tofaş güvenli bir büyüme görünümüne sahip ve en yüksek hisse başına getiri oranı büyüme profiline sahip şirketlerden biri. Ayrıca mevcut güvence altına alınmış büyüme ve yüksek özsermye getiri oranıyla portföyümüzde en az pahalı olan hisselerden biri.

          Arçelik (Ağırlık arttır) Arçelik sektördeki en karlı işletme modellerinden birine sahip ve talep edilmeyen değerlerde işlem görüyor. Piyasanın Arçelik´in büyümekte olan ülkelere yatırımlarını ve yüksek marjlarını görmezden geldiğine inanıyoruz.

          Yorum

          • stockbroker
            Master
            • 28 Temmuz 2008
            • 4807

            #95
            Finans Yatırım - Bağfaş için endeksin üzerinde getiri 13.08.2008

            Bağfaş 2Ç08 için 20.1 milyon YTL net kar açıklayarak 2Ç07’deki 6.7 milyon YTL karı üçe katladı. Satış hacmindeki %45 küçülmeye rağmen şirket ürün fiyatlarındaki artış sayesinde %71 ciro artışı sağladı. Geçen çeyreğe göre ciro artışındaki %33 düşüş mevsimsel nedenlere bağlı. Yıllık bazda şirket işlem performansında kayda değer bir büyüme sağladı. Brüt marj ve FVAÖK %12 arttı. Çeyreksel bazda 1Ç08’de elde edilen karın tekrar edilebilir olmaması nedeniyle karlılık azaldı. Sonuç olarak kümülatif 2008 ilk yarı sonuçları oldukça etkileyiciydi. FVAÖK’de, net gelirde ve kabaran marjlarda üç basamaklı büyüme gerçekleşti. Sektör için iyimser görüşümüz devam ediyor ve Bağfaş için değerlememiz Endeks üzerinde getiri.

            %45 hacim küçülmesine rağmen önemli gelir büyümesi... Satış hacmindeki %45 küçülmeye rağmen Bağfaş’ın cirosu %71 artarak 2Ç08’de 98.3 milyon YTL oldu. Satış hacmindeki küçülme tahminlerimize paraleldi, çünkü fırlayan gübre fiyatları nedeniyle yurt için talepte düşüş bekliyorduk. Ana senaryomuzun 2008’de yurt içi talep için %15 azalma gösterdiğini gözden kaçırmayın. Şirketin IMKB’ye gönderlen açıklamasına göre göre Bağfaş’ın DAP ve NPK tipi gübre satış fiyatları yıllık bazda sırasıyla %120 ve %130 artarak ciro artışını destekledi. Şirketin ihracatı bu çeyrekte 47 milyon YTL’ye çıktı. Geçen yıl bu miktar 27 milyon YTL idi ve büyüme %74 oranında oldu. Bağfaş’ın gelecek çeyreklerde ihracat miktarını arttıracağını düşünüyoruz, çünkü şirket şu anda 3Ç08 için 48 milyon YTL’lik ihracat garantilemiş durumda. Gübre sektöründe mevsimsellik ön planda olduğundan çeyrek kıyaslamalarının yanıltıcı olacağı gözden kaçırılmamalıdır. Nitrojen tipi gübrelere talep baharda (birinci çeyrek) tavan yaptığından ikinci çeyrekte satış hacminde, gelirlerde ve karlılıkta küçülme gerçekleşiyor.

            Yıllık artışa rağmen geçen çeyreğe göre işletim performansı beklentimiz yönünde düştü fakat kümülatif ilk yarı sonuçları etkileyici... Bağfaş, ilk yarıda etkileyici sonuçlar açıkladı. Bunun sebebi sadece şirketin yüksek marjlar sağlayan entegre yapısı değil aynı zamanda artan gübre fiyatları döneminde ham maddelerin ve işlenmiş ürünlerin erken alımı. Bu aynı zamanda artık stoklardan kazanç sağlanamayacağı için şirketin işletim performansının ikinci çeyrekte düşmesini beklememizin sebebi. 2Ç08 için şirketin brüt marjı geçen yıla göre %12 artarak %36 oldu. Fakat çeyrek bazda % 12.6 düştü. Yıl sonu tahminlerimiz geçen yıla göre brüt marjda %10 büyüme olacağı yönünde.

            FVAÖK ve net gelirde üç basamaklı büyüme... FVAÖK marjı 2Ç08’de %31’e çıktı. Geçen yıl bu oran %19 idi ve FVAÖK neredeyse üçe katlanarak 31 milyon YTL olurken 20 milyon YTL olan net gelir yıllık bazda %198 artışa işaret etti.

            Yorum

            • BEDESTENLİ
              Aktif
              • 01 Haziran 2008
              • 276

              #96
              bu gübreleri birilerinin eline verecekler, bir kaç sene çimlendirecekler...
              Evlat Fazla Bıdı Bıdı yapma

              ****BABA YORGUN !!!!

              Yorum

              • stockbroker
                Master
                • 28 Temmuz 2008
                • 4807

                #97
                Prestij Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                bu gübreleri birilerinin eline verecekler, bir kaç sene çimlendirecekler...
                Son 1,5 ayda mal kimden kime geçmiş, bir bak bakalım.

                Satanlar İlk 10 Kurum



                Alanlar İlk 10 Kurum

                Yorum

                • stockbroker
                  Master
                  • 28 Temmuz 2008
                  • 4807

                  #98
                  Morgan Stanley - Tekfen Holding için Ağırlık arttır 14.08.2008

                  Riskleri zorlamanın ödülü: Ağırlığı arttır.

                  Ana senaryomuzda 11.30 hedef fiyat ile %56 artış potansiyeli olan hisse için ağırlığı arttır tavsiye ediyoruz. Riskleri zorlama boğa ortamı senaryomuzda %140 artış potansiyeli ile ayı ortamı senaryomuzda %38 düşüş potansiyeli ile dönüyor.

                  SOCAR’la devam eden görüşmelerde önemli opsiyon değeri.. Tefken, Mayıs ayında inşaat kolunun azınlık hisselerini, SOCAR’ın Azerbaycan, Türkiye ve Kazakistan’daki projelerinin tek üstlenicisi olma şartıyla, SOCAR’a satacağını açıkladı. SOCAR’ın planlanan yatırımlarına dair (Bakü yakınlarında 30 milyar dolarlık petro-kimya planı, Petkim için 10 milyar dolar) basın bildirileri Tekfen’in birikimlerinin her yıl en az iki katına çıkacağını gösteriyor.

                  Yeni proje bildirileri değer arttırmada anahtar olacak.. Yönetim 2008 ikinci yarısı için 2.5 milyar dolar birikim hedefliyor (ikinci yarı için bizim tahminimiz 2.0 milyar dolar) ve Tekfen’in birikiminin %82’sinin olduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki, inşaat sektörü patlaması ile bunun ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz. Tekfen’in inşaat rekorları (sadece 2008’de 8 ödül) ve bölgedeki deneyimi (Tekfen’in alandaki ilk projesi 1977’de Kuveyt’de idi) rekabet açısından önemli bir avantaj.

                  2008 tarım alanı FVAÖK marjında %8 gelişme bekliyoruz.. Tekfen, fiyatlandırma yerel talepten daha çok global fiyatlara dayandığından azalan talep hacmi nedeniyle piyasada pay kazanıyor. Tarım işinin FVAÖK marjı birinci çeyrekte %35 idi ve takip eden üç çeyrekte bu oranlarda gerileme beklememize rağmen yine de geçen yıla göre etkileyici bir yıl olabilir.

                  Yatırımcıların gübre fiyatlarının görünümüne ve birikim büyümesine bakması gerekiyor.. Şirketin temel senaryo tahminlerimizi gerçekleştirebileceğine inanıyoruz ve geçen yıla göre iyi gübre performansı gibi katalizörler ile hisseleri bizim hedef fiyatımıza doğru götürecek proje bildirilerine bakıyoruz.

                  Yorum

                  • stockbroker
                    Master
                    • 28 Temmuz 2008
                    • 4807

                    #99
                    Finans Yatırım & EFG İstanbul - Halkbank için Al 14.08.2008

                    Finans Yatırımın tavsiyeleri şöyle:

                    Halkbank 341.3 milyon YTL net kar ile piyasa tahmini olan 329 milyon YTL’yi ve bizim beklentimiz olan 325 milyon YTL’yi aştı.

                    Toplam hasılat bizim tahminlerimize paralel iken net işletim gelirinin tersine net işletim kayıpları olması beklentiden yüksek olan işletim gelirini dengeledi.

                    Bankanın 2008 ilk yarı net karı 642 milyon YTL oldu. Bu geçen yıla göre %20 artış anlamına geliyor. Yıllık ortalama özsermaye getirisi %30.7 oldu. 2007’de bu oran %28.9 idi.

                    Beklentiler civarında olan 2Ç08 sonuçlarına dayanarak hisse için endeks üzerinde getiri tavsiyemizi yineliyoruz. 12 aylık hedef fiyatımız 10.60 YTL ve 12 aylık hedef piyasa değerimiz 10.4 milyar dolar. Bu oranlar dolar bazında %33 artış potansiyeli gösteriyor. Hisse 2009 tahminlerine göre 5.79x fiyat/kazanç ve 1.49x fiyat/defter değeri çarpanlarından işlem görüyor. 2008 ve 2009 için ortalama özsermaye getirisi tahminimiz %26 üzerinde. I. Grup bankalar 2009 tahminlerinde ortalama 7.31x fiyat/kazanç ve 1.32x fiyat/defter değeri çarpanlarından işlem görüyor. Benzerlerine kıyasla Halkbank hisseleri ucuz.

                    EFG İstanbul ise şu tavsiyelerde bulundu:

                    Halkbank’ın 2008 ilk yarı net karı bizim tahminimiz olan 608 milyon YTL’yi geride bıraktı.

                    Halkbank’ın net faiz marjı döviz kredilerinin artan payı nedeniyle geçen çeyreğe göre %4.7’den %4.5’e düştü. Kredi büyümesi %10, döviz kredileri büyümesi sadece bir çeyrekte %20 oldu.

                    2007 yılında %100 karşılık ayırma yapan banka bu oranı 1Ç08’de %96’ya, 2Ç08’de %92’ye düşürdü. 2009’da bankanın karşılık ayırma oranını %60’a indirmesini bekliyoruz.

                    Yllık ortalama özsermaye getirisi %32.5 ve ikinci çeyrekteki indirgenmiş özsermaye getirisi %26.

                    Temettü dağıtımı ve ortalama üstü kredi büyümesi nedeniyle bu çeyrekte sermaye yeterliliği %17’den %14’e düştü.

                    Halkbank 2Ç08’de 55 mevduat büyümesi gerçekleştirdi. YTL ve döviz mevduatlar ısırasıyla %2 ve %18 arttı. Bu oranların sektör ortalamaları %4 ve %10.

                    Yüksek bankacılık performansı düşük karşılık ayırma, sıkışan sermaye yeterliliği ve kredi oranlarında döviz lehine gerçekleşen ve net faiz marjını etkileyen değişim tarafından gölgelendi. Tavsiyelerimiz değişmedi ve kısa vadede endekse paralel getiri ile uzun vadede AL olarak korundu.

                    Yorum

                    • stockbroker
                      Master
                      • 28 Temmuz 2008
                      • 4807

                      #100
                      HSBC - 9 bilanço analizi 15.08.2008

                      AKÇANSA

                      Akçansa 2008 ilk yarı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre net kar 70 milyon YTL (HSBC yılsonu beklentisi 130 milyon YTL) ile geçen yıla göre %32 düşüş gösterirken, ikinci çeyrekte elde edilen 62 milyon YTL net kar ilk çeyreğe (8 milyon YTL) göre ciddi bir toparlanmaya işaret ediyor. Net kardaki toparlanmanın temel nedeni olarak YTL´nin ikinci çeyrekte daha güçlü bir seyir
                      izlemiş olması öne çıkıyor. Operasyonel tarafta satış gelirleri yarıyıllık bazda %18 artarak (iç pazar gelirleri yaklaşık %5, ihracat gelirleri ise yaklaşık dört kat artış göstererek) 405 milyon YTL (HSBC yılsonu beklentisi 790 milyon YTL) oldu. FVAÖK geçen yıla göre %6 artışla 125 milyon YTL´ye (HSBC yılsonu beklentisi 227 milyon YTL) yükselirken FVAÖK marjı %33´te korunmuş oldu.

                      Sonuçlar HSBC tahminleri ile paralel gerçekleşirken, artan enerji maliyetleri ve iç pazarda gerçekleşen daralmaya rağmen FVAÖK marjının korunmuş olması şirketin göreceli olarak güçlü bir operasyonel performans sergilediğini gösteriyor. Bu çerçeve içinde piyasalar açıklanan sonuçlara kısmi olumlu tepki verebilir. [AKCNS.IS; Mevcut Fiyat: 4.84 YTL, Hedef Fiyat: 6.30 YTL,
                      Endeksin Üzerinde Getiri]

                      AKENERJİ

                      Akenerji ikinci çeyrek vergi amaçlı mali tablolarında 22 milyon YTL net kar açıkladı.Açıklanan ikinci çeyrek net karı geçen çeyreğe göre %60 azalmaya işaret etti. Operasyonel kar marjı ilk çeyrekteki %20’den %14’e geriledi (FAVÖK rakamları açıklanmadı). Gerilemenin en önemli sebebi Haziran ayındaki %8.3’lük doğalgaz zammının ikinci çeyrek finansallarını etkilemesiydi. Ancak Temmuz ayından itibaren geçeli olan %22’lik elektrik zammı sonraki çeyrekte etkisini gösterecek. Akenerji’nin vergi amaçlı mali tabloları ileride açıklanacak olan UFRS mali tabloları için bir gösterge niteliği taşımaktadır.

                      Operasyonel performansta görülen düşüş hisse üzerinde sınırlı da olsa satış baskısı yaratabilir.[AKENR.IS; Mevcut Fiyat: 11.20 YTL, Hedef Fiyat: 15.80 YTL, Endeksin Üzerinde Getiri]

                      ANADOLU HAYAT

                      Anadolu Hayat ikinci çeyrek vergi amaçlı mali tablosunda 9 milyon YTL net kar açıkladı. İkinci çeyrekte açıklanan 9 milyon YTL’lik net kar çeyreksel bazda %31 azaldı. Öte yandan, 2008 ilk yarı yıl net karı 22 milyon YTL olarak açıklanırken geçen yılın aynı dönemine göre %47 oranında arttı. Net teknik kar ise ikinci çeyrekte 0.7 milyon YTL olarak açıklanırken geçen çeyrekte açıklanan 0.2 milyon YTL’lik net teknik karı oldukça aştı. Hayat teknik karının net teknik kara olan katkısı geçen çeyreğe göre %57 oranında azalırken, emeklilik teknik karı geçen çeyrekteki emeklilik net zararı olan 0.08 milyon YTL’den ikinci çeyrekte 0.04 milyon YTL’ye yükseldi. HSBC’nin yıllık bazda %10 büyüme öngören 49 milyon YTL’lik sene sonu net kar tahmini ulaşılabilir görünmekle birlikte 8 milyon YTL’lik net teknik kar tahmininin ulaşılması zor görünüyor. Sigorta şirketleri için vergi amaçlı mali tablolar UFRS mali tablolarıyla paralellik arz etmektedir.

                      Açıklanan sonuçların Anadolu Hayat hisselerini önemli ölçüde etkilemesini beklemiyoruz. [ANHYT.IS; Mevcut Fiyat: 3.40 YTL, Hedef Fiyat: 3.50 YTL, Endeksin Üzerinde Getiri]

                      BİM

                      BİM 2Ç net karı 33 milyon YTL ile geçen seneye göre %42 artış gösterdi fakat HSBC’nin 41 milyon YTL tahmininin altında kaldı. FVAÖK ise 50 milyon YTL (HSBC 60 milyon YTL) ile geçen seneye göre %55 artış gösterdi. 2Ç’de HSBC’nin beklentisinden daha düşük FVAÖK’ün ana sebebi brüt kar marjındaki düşüştü (geçen seneye göre 9 puan ilk çeyreğe göre 5 puan aşağıda). Bunun sonucunda FVAÖK marjı 2Ç’de %4.7 oldu. Satışlar ise ikinci çeyrekte 1,058 milyon YTL ile HSBC tahmini olan 1,061 milyon YTL’ye paralel geldi ve %50 büyümeye işaret etti. Beklentinin altında karlılık bugün piyasadan bir miktar olumsuz tepki görebilir. [BIMAS.IS; Mevcut Fiyat: 49.00 YTL, Hedef Fiyat: 56.00 YTL, Endeksin Üzerinde Getiri]

                      EREĞLİ DEMİR ÇELİK

                      Ereğli 2008 ikinci çeyrek vergi amaçlı finansallarını açıkladı. Buna göre 2008 2Ç vergi öncesi karı 215 milyon YTL ile geçen yıla göre %97 artış gösterdi. Net faaliyet karı ise 356 milyon YTL ile geçen yılın ikinci çeyreğine ve bu yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık iki kat artış gösterdi. Bu artışlar temel olarak ikinci çeyrekte gerçekleşen yaklaşık %50´lik (yılbaşından bu yana yaklaşık %80) ürün fiyatı artışlarına dayanıyor. Bilindiği gibi Ereğli´nin vergi amaçlı sonuçları şirketin %92 konsolide ettiği İsdemir´in katkısını içermediğinden UFRS sonuçlarla farklılık göstermekle birlikte, gösterilen olumlu performans önümüzdeki hafta açıklanacak UFRS sonuçlar için olumlu bir yönlendirme oluşturmaktadır. [EREGL.IS; Mevcut Fiyat: 8.50 YTL, Hedef Fiyat: 9.00 YTL, Endeksin Altında Getiri]

                      MİGROS

                      Migros 5 aylık mali tablolarını açıkladı. Buna göre net kar 105 milyon YTL ile geçen senenin ilk yarısına göre bir ay eksik olmasına rağmen %32 büyümeye işaret etti. Artan net karda yükselen faaliyet karlılığı ve düşük gelen finansman giderleri etkili oldu. FVAÖK ise 159 milyon YTL ile 2007’nin ilk yarısında yakalanan seviyeye 5 ayda geldi. FAVÖK marjı ise Mayıs sonunda %8.2 olarak 2007’nin ilk yarısındaki %6.9 ve 2007 sene sonundaki %6.8’den daha yüksek geldi. Bu sonuçlar karlılığın arttığını göstermesine rağmen şirketin çağrı sürecinde olmasından dolayısıyla önemli bir etkisi olmayacaktır. [MIGRS.IS; Mevcut Fiyat: 20.80 YTL, Hedef Fiyat: 21.85 YTL, Endeksin Altında Getiri]

                      PETKİM

                      Petkim bu yılın ilk yarısında CNBCe beklenti anketi sonucu olan 88 milyon YTL zarar beklentisine karşın 18 milyon YTL zarar açıkladı. Şirket yılın ilk altı ayında 33 milyon YTL FVAÖK rakamı açıklarken bunun bu tutarın büyük bir kısmı ikinci çeyrek içerisinde gerçekleşti. FVAÖK rakamı için piyasa beklentisi 43 milyon YTL zarar seviyesindeydi. Petkim´in stok değer artışı kazançlarının olumlu etkilerinin yanında, ikinci çeyrekteki sektörel toparlanmadan da faydalandığını düşünüyoruz. Net kar ve FVAÖK rakamları geçtiğimiz yıllara göre ciddi kötüleşmeye işaret ediyor olsa da, sonuçların piyasa beklentilerine kıyasla olumlu gerçekleşmesinden dolayı hisse üzerinde yukarı yönlü bir etkisi olabilir. [PETKM.IS; Mevcut Fiyat: 5.70 YTL, Hedef Fiyat: 6.30 YTL, Endeksin Altında Getiri]

                      VAKIFBANK

                      Vakıfbank 2008 2Ç´de 276 milyon YTL net kar açıkladı. Bu rakam yılın ilk çeyreğine göre %41 büyümeye işaret ederken, geçen yılın ikinci çeyreğine göre %6 arttı ve HSBC beklentisi olan 233 milyon YTL´nin yaklaşık %18, piyasa beklentisi olan 240 milyon YTL´nin ise %15 üzerinde gerçekleşti. Yarıyıllık bazda ise ilk yarı karı 473 milyon YTL ile geçen yılın ilk yarısına (478 milyon YTL)
                      göre %1 azalmaya işaret etti. Vakıfbank´ın ikinci çeyrek karı temel olarak (i) ilk çeyreğe göre artan sermaye piyasaları ve kur işlemleri geliri (1Ç´deki 18 milyon YTL gidere karşın 2Ç´de 31 milyon YTL getiri) ve (ii) daha düşük karşılık (1Ç´de 146 milyon YTL iken 2Ç´de 70 milyon YTL) ayrılmış olması öne çıkıyor. Toplam faiz dışı harcamalar, yükselen personel sayısı, yeni marka için yapılan harcamalar ve reklam giderleri nedeniyle geçen çeyreğe göre %9 arttı (yarıyıllık bazda %27). Bununla birlikte açıklanan yarıyıl rakamları geçen yılla kıyaslandığında net faiz geliri %20 artış, ücret ve komisyon gelirleri %43 artış gösterirken, sermaye ve döviz işlemleri gelirleri %89 düşüş ve net faiz dışı harcamalar %27 artış göstererek net karın %1 gerilemesine neden oldu. Vakıfbank´ın net faiz marjı ikinci çeyrekte %4.3´e çekilirken (ilk çeyrek %4.7), özsermaye kârlılığı %20.9 (ilk çeyrek %15.3) ve aktif karlılığı %2.7 (ilk çeyrek %1.7) oldu. Takipteki krediler
                      oranı ise ilk çeyrekteki %4.4´dan %4.1´e gerilerken, sermaye yeterlilik rasyosu %13.7 oldu. Maliyetlerdeki artışın piyasa tarafından bir süre bilindiği göz önüne alındığında beklentilerden daha iyi gerçekleşen net karın piyasa tarafından hafif olumlu karşılanması beklenebilir. [VAKBN.IS; Mevcut Fiyat: 2.47 YTL, Hedef Fiyat: 3.44 YTL, Endeksin Üzerinde Getiri]

                      ZORLU ENERJİ

                      Zorlu Enerji ikinci çeyrek vergi amaçlı mali tablolarında 4 milyon YTL net kar açıkladı. Geçen çeyrekte açıklanan 13 milyon YTL’lik net zarar böylelikle ilk yarıyılda 9 milyon YTL’ye inmiş oldu. İkinci çeyrek faaliyet karı ise geçen çeyrekte açıklanan 8 milyon YTL ile kıyaslandığında neredeyse sabit kalarak 7 milyon YTL olarak açıklandı. Öte yandan operasyonel kar marjı ilk çeyrekteki
                      %7’den %5’e indi. Yılın ilk çeyreğinde açıklanan 20 milyon YTL’lik kambiyo zararı TL’nin ikinci çeyrekte güçlenmesiyle ikinci çeyrekte 61 milyon YTL’lik kara dönüştü. Zorlu Enerji’nin vergi amaçlı mali tabloları ileride açıklanacak olan UFRS mali tabloları için bir gösterge niteliği taşımaktadır. Açıklanan vergi amaçlı mali tabloların Zorlu Enerji hissesi üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. [ZOREN.IS; Mevcut Fiyat: 5.05 YTL, Hedef Fiyat: 7.90 YTL, Endeksin Üzerinde Getiri]

                      Yorum

                      • stockbroker
                        Master
                        • 28 Temmuz 2008
                        • 4807

                        #101
                        Morgan Stanley - Türkiye´nin ağırlığını azalttı 15.08.2008

                        Morgan Stanley, Türkiye için yatırım tavsiyesini, geçen hafta yüzde 24´ten fazla yükselişin ardından, eşit ağırlık´tan ağırlık azalt´a indirdi.

                        Anayasa Mahkemesi´nin AKP´nin kapatılmaması yönünde verdiği karar sonrasında Türk hisse senedi piyasalarında yaşanan yükselişin ardından bu hisselerin değerlerinin yükseldiğini belirten Morgan Stanley, ayrıca ekonomik aktivitede yavaşlamanın yılın ikinci yarısında daha belirgin hale gelmesini beklediğini de vurguladı.

                        Morgan Stanley diğer piyasalara göre yaptığı karşılaştırmada Türk hisselerinin cazibesinin azalması nedeniyle bu kararı aldığını belirtti.

                        Yorum

                        • stockbroker
                          Master
                          • 28 Temmuz 2008
                          • 4807

                          #102
                          Meksa - Endeks yukarı tepkiyi başlatıyor 18.08.2008

                          43600 seviyesindeki direncinden kar satışları ile gerileyen endeks 41,000 seviyesindeki 22 günlük ortalamasına kadar geriledi ve bu seviyeden tepki yükselişi başlattı. Endekste yukarı çıkış yönünde istek olduğu görünüyor.

                          Petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD Doları´nın değer kazanması ABD borsalarında yükselişi başlatırken, IMKB dış piyasalardan olumlu etkilenmeye devam ediyor. Siyasi tansiyonun sahneden çekilmiş olmasınında olumlu etkileri olduğunu görmekteyiz.

                          Önümüzdeki hafta bilanço beklentili hisse bazlı hareketlerin devam etmesi beklenirken, yine ABD´den gelecek datalar etkili olmaya devam edecek. Salı günü ABD yeni konut satışları ve ÜFE rakamı takip edilecek.

                          Çarşamba günü ise Hazine´nin 3.9 milyar YTL düzeyinde itfası bulunuyor. Perşembe günü ise MGK toplantısı bulunuyor. Ayrıca TCMB beklenti anketi sonuçları açıklanacak. Gelecek datalara göre piyasa yönünü tayin edecektir.

                          Yukarı ivmenin önümüzdeki haftada devam etmesi beklenebilir. Bono bileşiklerinin yeniden %18 sınırına doğru gevşemesi hisse senedi piyasalarını yukarı iten önemli bir faktör olmaya devam ediyor.

                          Yorum

                          • stockbroker
                            Master
                            • 28 Temmuz 2008
                            • 4807

                            #103
                            HSBC - Şirket Analizleri 18.08.2008

                            Aksigorta UFRS mali tablolarında ikinci çeyrek net teknik zararını 13 milyon YTL olarak açıkladı. İkinci çeyrek net karı da 8 milyon YTL ile çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %77 ve %79 oranında azaldı. Net kardaki ciddi azalışın temel nedeni temettü gelirinin geçen çeyrekteki 44 milyon YTL´den 13 milyon YTL´ye gerilemesiydi. Aksigorta´nın 6 aylık net karı da yıllık bazda %25
                            azalırken genel olarak sonuçlar bozulma gösterdi. Bu bozulma sebebiyle HSBC´nin sene sonu net kar tahmini olan ve yıllık bazda %10 büyüme öngören 128 milyon YTL´nin ulaşılması zor görünüyor. Açıklanan sonuçlar bugün hisse üzerinde olumsuz etki yaratabilir. [AKGRT.IS; Mevcut Fiyat: 5.35 YTL, Hedef Fiyat: 8.40 YTL, Endeksin Üzerinde Getiri]

                            Alarko GMYO 2008 yarıyıl sonuçlarını açıkladı. Buna göre net kar 9 milyon YTL olurken hatırlanacağı gibi şirket geçen yılın ilk yarısında 1 milyon YTL zarar etmişti. İkinci çeyreğe bakıldığında şirketin döviz tabanlı nakit pozisyonu nedeniyle 3 milyon YTL zarar ettiği görülmektedir. Operasyonel tarafta, şirketin Göl Malikaneleri satışlarından 4.5 milyon YTL, kiralardan ise 1 milyon YTL
                            gelir elde ettiği, buna karşılık proje ve işletim bedellerinden 5 milyon YTL maliyet kaydettiği ortaya çıkmaktadır. Sonuçların belirgin bir trend içermemesi nedeniyle piyasanın açıklanan sonuçlara tepki vermesi beklenmemektedir. [ALGYO.IS; Mevcut Fiyat: 19.80 YTL, Hedef Fiyat: 23.00 YTL, Endekse Paralel Getiri]

                            Anadolu Efes Tekel Bira’nın marka haklarını satın aldı. Hürriyet gazetesinin haberine göre bu satın alma için Anadolu Efes 4.5 milyon YTL ödedi. Tekel Bira’nın %1 civarında Pazar payı bulunuyor. Yatırımın düşüklüğü göz önüne alınırsa bu alımın hisse üzerinde önemli bir etki yapması beklenmemeli. [AEFES.IS; Mevcut Fiyat: 13.20 YTL, Hedef Fiyat: 14.40 YTL, Endekse Paralel Getiri]

                            Anadolu Hayat UFRS mali tablolarında ikinci çeyrekte 8 milyon YTL net kar açıkladı. Geçen çeyrekte açıklanan 9 milyon YTL´lik net kara göre Anadolu Hayat´ın ikinci çeyrek net karı neredeyse sabit kaldı. Öte yandan, 6 aylık net kar da 17 milyon YTL ile yıllık bazda %13 arttı. Net teknik kar ise ikinci çeyrekte 0.9 milyon YTL olarak açıklanırken geçen çeyrekte açıklanan 0.4 milyon
                            YTL’lik net teknik karı oldukça aştı. Hayat teknik karı ise 0.6 milyon YTL ile çeyreksel bazda %10 oranında azalırken, emeklilik teknik karı geçen çeyrekteki emeklilik net zararı olan 0.08 milyon YTL’den ikinci çeyrekte 0.04 milyon YTL’ye yükseldi. HSBC’nin yıllık bazda %10 büyüme öngören 49 milyon YTL’lik sene sonu net kar tahmini ulaşılabilir görünmekle birlikte 8 milyon YTL’lik net teknik kar tahmininin ulaşılması zor görünüyor. Daha önce açıklanan vergi amaçlı mali tablolar UFRS mali tablolarıyla paralellik arz ettiği için açıklanan sonuçların Anadolu Hayat hisselerini önemli ölçüde etkilemesini beklemiyoruz. [ANHYT.IS; Mevcut Fiyat: 3.18 YTL, Hedef Fiyat: 3.50 YTL, Endeksin Üzerinde Getiri]

                            Anadolu Sigorta´nın UFRS ikinci çeyrek sonuçları oldukça iyi geldi. İkinci çeyrek net karı 49 milyon YTL olarak açıklanırken hem geçen çeyrek net karı olan 17 milyon YTL´yi hem de 2007 ikinci çeyrek net karı olan 15 milyon YTL´yi ciddi ölçüde aştı. Hayat dışı teknik kar da geçen çeyrekte açıklanan 8 milyon YTL´yi aşarak 39 milyon YTL olarak açıklandı. HSBC´nin %34 büyümeye işaret
                            eden 74 milyon YTL´lik net kar tahmini güçlü ikinci çeyrek sonuçları sebebiyle düşük kalabilir. Anadolu Sigorta hissesinin açıklanan sonuçlardan olumlu etkilenmesini bekliyoruz. [ANSGR.IS; Mevcut Fiyat: 1.17 YTL, Hedef Fiyat: 1.61 YTL, Endeksin Üzerinde Getiri]

                            Sinpaş GMYO 2008 ilk yarı sonuçlarını açıkladı. Buna göre net kar 3.4 milyon YTL (geçen yılın ilk yarısından 8 milyon YTL zarar) olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk yarısında Sinpaş GMYO´nun gelir tablosunda operasyonel bir gelişme yer almadığı için rakamlar kıyaslanamazken, Satış gelirleri (20 milyon YTL) ve maliyetler (18 milyon YTL) hemen hemen tamamen Avangarden projesinin katkılarından oluştu. Operasyonel giderler artan pazarlama giderleri ve yeni satış ofislerinin açılmış olması nedeniyle ilk çeyreğin hemen hemen iki katı arttı ve 10 milyon YTL oldu. FVÖK ise ikinci çeyrekte 6 milyon YTL zarar gösterirken, 3.2 milyon YTL faaliyet dışı gelirle şirket ikinci çeyrek itibariyle 3 milyon YTL zarar yazmış oldu. Gelir tablosu rakamları düşüşe ve yazılan net zarara işaret etmekle birlikte şirketin ikinci çeyrekte gösterdiği yüksek operasyonel performans bilanço kalemleri altındaki alınan avanslardan (geçen yıla göre yaklaşık 3 kat artarak 116 milyon YTL olan) görülmektedir. Sonuçlar piyasa beklentisi dahilinde olduğundan piyasanın sonuçlara belirgin bir tepki vermesi beklenmemektedir. [SNGYO.IS; Mevcut Fiyat: 4.60 YTL, Hedef Fiyat: 8.20 YTL, Endeksin Üzerinde Getiri]

                            Yorum

                            • stockbroker
                              Master
                              • 28 Temmuz 2008
                              • 4807

                              #104
                              Finans Yatırım - Holdingler Raporu 19.08.2008

                              Makro beklentiler ve Anayasa Mahkemesinin kapatmama kararının ardından düşen iskonto oranı nedeniyle holdingler için hedef piyasa değerlerimizi gözden geçirdik. Koç Holding ve Şişe Cam tavsiyelerimize eklenirken; Alarko Holding, Doğan Holding ve Enka İnşaat listemizden çıktı.

                              ALARK (Endeks üzerinde getiri): Kısa vadede bir tetikleyici yok... Anayasa Mahkemesinin AKP´yi kapatmama kararının ardından oluşan saldırgan piyasa daha çok temkinli hisseleri tercih ettiğimizden Alarko Holding´i listemizden çıkardık.. %58 artış potansiyeli gösteren 12 aylık hedef piyasa değerimiz olan 808 milyon dolar ile endeks üzerinde getiri değerlememizi yineliyoruz.

                              DOHOL (Nötr): Katalizörler yok.. 1.2 milyar dolarlık devasa nakit yığını ve %37 iskontolu net varlık değerine rağmen uzun zamandır beklenen enerji özelleştirmelerinin başlaması hisseyi gölgede bırakabilir. Kısa vadeli katalizörlerin yokluğunda hisse için tavsiyemizi Nötr´e düşürüyoruz.

                              ENKA (Nötr): Yurt içinde endeksin altında kalabilir.. Şirketin Türkiye´deki varlığının sınırlı olması nedeniyle Enka´yı listemizden çıkardık ve tavsiyemizi Nötr´e indirdik. Enka mevcut net aktif değerinin %9 altında işlem görüyor. 12 aylık hedef piyasa değerimiz olan 15.7 milyar dolar %19 artış potansiyelini işaret ediyor.

                              KCHOL (Endeks üzerinde getiri): Migros ve Koç Allianz Sigorta´nın satışıyla Koç Holding´in tek başına net nakit pozisyonunu 12 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Bu güçlü savaş sandığı Holding´in yeni satın alma fırsatları kazanmasına ve/veya borcunu azaltmasına imkan tanıyabilir. Yurt içi siyasi risklerin ortadan kalkmasıyla 12 aylık hedef piyasa değerimizi 9.8 milyar dolar olarak değiştiriyoruz. Bu miktar %28 artış potansiyelini gösteriyor. Endeks üzerinde getiri tavsiyemizi koruyoruz.

                              SAHOL (Nötr): Azalan yrt içi riskler görüntüyü düzeltti.. AKP´nin kapatılmaması kararı piyasalar için bir rahatlama getirdi ve Sabancı Holding´in ve Akbank´ın bağıl görünümünü geliştirdi. Hedef piyasa değerimizi 7.1 milyar dolardan 8. milyar dolara çıkarıyoruz. Sadece %2 artış potansiyeli ile tavsiyemiz Nötr.

                              SISE (Endeks üzerinde getiri): Endeks üzerinde getiri korundu... Şişecam için hedef piyasa değerimizi %18 arttırarak 1.9 milyar dolara çıkardık. Mevcut ner varlık değerinin %22 altında işlem gören Şişecam için endeks üzerinde getiri tavsiyemizi yineliyoruz. 12 aylık hedef piyasa değerimiz olan 1.9 milyar dolar %35 artış potansiyeli gösteriyor.

                              TKFEN (Nötr): Zaman doldu... Mevcut net varlık değerinin %76´sını ve gelirlerin %96´sını oluşturan Tekfen´in iki önemli işi olan inşaat ve gübrede işler oldukça iyi gidiyor. Aslında Tekfen 2007´deki halka arzından bu yana artan petrol ve gübre fiyatları nedeniyle IMKB´de endeksin %67 üzerinde işlem gördü. Anayasa Mahkemesi´nin kararıyla birlikte önemli siyasi risklerin ortadan kalkmasıyla yüksek betalı yurt içi oyunları daha çok tercih ediyoruz ve bu nedenle kısmen savunmacı duruuşundan dolayı Tekfen için Nötr tavsiyesinde bulunuyoruz.

                              Yorum

                              • stockbroker
                                Master
                                • 28 Temmuz 2008
                                • 4807

                                #105
                                Meksa - Ford Otosan için AL 19.08.2008

                                Ford Otosan, 2008 yılı 6 aylık dönemde 299 milyon YTL net kar açıkladı. Şirket´in kar artışı geçen yıl aynı döneme göre %47 oldu. Aynı şekilde satış gelirleri ise %25 artışla 4.168 milyon YTL düzeyinde oluştu. Kardaki artışta, satış gelirlerindeki büyüme, karlılıktaki yükselişler ve kur farkı gelirlerinin geçen yıla kıyasla yüksek olması etkili oldu.

                                2008 yılının ilk altı ayında yurtiçindeki bayilere 41.428 araç (2007/06: 38.411) satarken 141.908 araç (2007/06: 111.997) ihraç edildi. Böylece, Şirket´in toplam satış adedi, geçen yıla göre %22 artarak 183.336 araç (2007/06: 150.408) olarak gerçekleşti. Şirket satışlarının %69´unu ihraç etti.

                                6 aylık dönem itibari ile bakıldığında karlılıklarda yükseliş bulunuyor. Brüt Kar Marjı %12.7´den %14.6´ya yükselirken, FAVÖK Marjı %10.8´den %11.7´ye ulaştı. Özellikle 1Ç dönemde kurlardaki değerleme yüksek ihracat potansiyeline sahip şirketi olumlu etkilerken, 2Ç dönemde bu durum tersine dönmüş ve karlılıklar üzerinde baskı oluşturdu.

                                Çeyrek bazında bakıldığında ise geçen yıl ikinci çeyreğe göre artışlar görülsede, 1Ç döneme göre satış performansında yavaşlamalar görülüyor. 2Ç dönemde 1Ç döneme kıyasla satış gelirleri %6 daha fazla oluşmuş olsada, net kar rakamı %22 daha az gerçekleşti. Bunda en önemli sebep kar marjlarında görülen gerileme oldu. Brüt Kar Marjı 1Ç dönemde %15.3 iken 2Ç dönemde %13.94´e geriledi. FAVÖK Marjı %12.8´den %10.6´ya düştü.

                                Satış performansı bakımından Ford Otosan´ın bilançolarını olumlu karşılıyoruz. Karlılık olarak geçen yılın üzerinde kar marjları devam edebilir. Ancak önümüzdeki çeyrek dönemlerde karlılıklarda gerilemeler bekleyebiliriz. Ford Otosan´ın finansallarını olumlu karşılıyoruz.

                                Ford Otosan için gerçekleştirdiğimiz INA analizimizde şirket için hedef değerimizi 4.558mn USD´dan 4.224mn USD´a düşürüyoruz. Hedef değerinde aşağı yönlü revizyonumuzda azalan kar marjlarının ve pazardaki daralmanın etkisi oldu. Ford Otosan´ın bu değere göre %52 kazandırma potansiyeli bulunuyor. Ford Otosan için AL tavsiyemizi sürdürüyoruz.

                                Yorum

                                Working...
                                X

                                Debug Information