Not Defteri

Collapse
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • narada
    Haberci
    • 04 Mayıs 2009
    • 1737

SpekÜlatÖrler

malum "af" geldi.
    birçok isim yeniden borsaya dönecek...

kimdir bunlar ve ne yapmışlar?

işte EN ÜNLÜLERİNDEN BİRİ denilenin öyküsü.

haber 2004 tarihli. aman ha, yeni sayılmaya...

BORSA SPEKÜLATÖRÜ MECNUR ÇOLAK'TAN ÇOK SAYIDA ÜNLÜYE YÖNELİK KORKUNÇ İTİRAFLAR

Başrolünde Fenerbahçeli eski futbolcu ve ünlü borsa spekülatörü Mecnur Çolak’ın bulunduğu çarpıcı bir borsa hesaplaşması yaşanıyor. Gece trafikte arabadan indirilip kaçırılmak istenen Çolak’ın hikayesi, borsanın içyüzünü de gözler önüne seriyor.

24 Mart 2004 Çarşamba 00:35
    Mecnur'un borsa itirafları

Başrolünde Fenerbahçeli eski futbolcu ve ünlü borsa spekülatörü Mecnur Çolak’ın bulunduğu çarpıcı bir borsa hesaplaşması yaşanıyor. Gece trafikte arabadan indirilip kaçırılmak istenen Çolak’ın hikayesi, borsanın içyüzünü de gözler önüne seriyor. Fenerbahçeli eski futbolcu ve borsacı Mecnur Çolak, on yedi gün önce, 5 Mart 2004 Cuma gecesi İstanbul Maslak’taki Büyükdere Caddesi’nde trafikte seyir halindeydi. Yolunu kesen bir otomobilden inen dört kişi, onu arabasından indirerek etkisiz hale getirdi.

Çolak’ın iki cep telefonunu ve parasını alan şahıslar, “Bizi neden şikayet ettin?” diyerek onu sürüklemeye başladı.

Mecnur Çolak, o hengamede sıkışık trafikten de yararlanarak bu dört kişinin elinden kurtulup kaçmaya başladı. Levent Polis Merkezine sığınan Çolak, “Beni kaçırmaya teşebbüs eden kişiler, Kürşat Yılmaz’ın yeğeni Erdal Çetin ve adamlarıydı” dedi.

Ertesi gün Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelen Çolak, bu kişilerin daha önce kendisinden para talep ettiklerini, bu yüzden savcılığa şikayette bulunduğunu belirtti. Aradan yedi gün geçmişti ki, borsadaki işlemlerin kanunlara uygun cereyan edip etmediğini denetlemekle görevli olan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), savcılığa bir suç duyurusu gönderdi. Bu suç duyurusuna göre, Mecnur Çolak, Beşiktaş Kulübü Başkanı Serdar Bilgili ve MHP eski milletvekili Cemal Enginyurt’un da aralarında bulunduğu 48 kişi, Serdar Bilgili’ye ait Arsan Tekstil hisselerinde manipülasyon yapmıştı.

O geceki olayın perde arkası

Daha önce hakkında ondan fazla suç duyurusu yapılan ve borsada işlem yapması yasaklanan Mecnur Çolak’ın, İstanbul’daki bir mahkeme dosyasında yer alan itirafları, onun 5 Mart gecesi İstanbul’da neden kaçırılmak istendiğini ortaya koyuyor. Fenerbahçe’nin eski kalecisi Engin, “Mecnur, benim 500 bin dolarımı batırdı” deyip bu parasını tahsil etmeye kalkınca devreye Gencay Çakıcı ve Kürşat Yılmaz girmişti. Üstelik Mecnur Çolak’a, “Paramı batırdı” suçlamasında bulunan yalnızca o değildi. Ömür Okudan isimli şahıs da, 𔄙 milyon 750 bin markımı borsada batırdı” demekteydi. “Piyasaya borcum 2 milyon dolar” diyen Mecnur Çolak’ın beş sayfadan oluşan bu çarpıcı itirafları, yıllardır İstanbul borsasında dönen dolapları ve oynanan oyunları gözler önüne sermesi bakımından büyük önem taşıyor. Çolak’ın anlatımları, Gencay Çakıcı’dan Kürşat Yılmaz’a, Beşiktaşlı yönetici Sinan Engin’den Musevi asıllı borsacı Davut Eskinazi’ye, ünlü sanatçılar Mehmet Ali Erbil’den Orhan Gencebay’a, Musevi işadamı Sami Karayel’den halterci Naim Süleymanoğlu’na kadar uzanıyor.

Yıllardır, adeta kumar zihniyetiyle borsada hisse senetlerine trilyonluk rakamlarla nasıl operasyon yapıldığı, küçük yatırımcıların, “keriz silkeleme” denilen bu yöntemlerle nasıl soyuldukları biliniyordu. Batık banka operasyonları sırasında, Ali Balkaner’in Milliyet Gazetesi hisselerine, Hakan Ferhatoğlu’nun ise Sabah Gazetesi hisselerine yaptığı operasyonlar kayıtlara da geçti. Ancak, Mecnur Çolak’ın itirafları, bizzat başroldeki bir oyuncunun kendi ağzından borsadaki bu para oyununu bütün detaylarıyla ortaya çıkarıyor. Mecnur Çolak, hangi hisselere nasıl operasyon yaptıklarını, bazı hisseleri 11 bin liradan toplayıp nasıl 80 binlere kadar çıkardıklarını bütün açıklığıyla anlatıyor. Bu anlatımlarda bulunurken, borsada çok büyük rakamlarla oynayan dört kişinin (Ziya Sesel, İlhami Suaydın, Fahrettin Gönüllü, Mehmet Akdere) ismini vererek, “Bizden çok daha hacimli işlemleri onlar yapıyor. Hatta bunların bir kısmının yurtdışında bulunan paraları ile Türkiye’de hisse senedi alım satımı yaptıkları piyasada söyleniyor” demeyi de ihmal etmiyor.

Borsanın dört büyüğünden Ziya Sesel’e ilk darbe

Mecnur Çolak’ın tarihi değerdeki bu itiraflarına geçmeden bir noktayı vurgulamamız gerekiyor. Tam da, Çolak’ın İstanbul’da kaçırılma tehlikesi yaşadığı gecenin ertesi günü Amerika’dan bir haber geldi.

Amerika’da kadınlar için bir numaralı “yaşam tarzı uzmanı” olarak kabul edilen medya patroniçesi ve televizyoncu Martha Stewart, borsada yaptığı 50 bin dolarlık usulsüzlük sebebiyle sonunu getirdi. Elinde bir kimya şirketinin 280 bin dolarlık hisse senetleri bulunan Stewart’ın borsa danışmanına, bu şirketin ürettiği bir kanser ilacına izin verilmeyeceği bilgisi ulaşınca, Stewart hisselerini erken satarak 50 bin dolar kazandı. Bu bilgiyi borsa danışmanına sızdırmakla suçlanan şirket yetkilisi tutuklanınca, Stewart için de yolun sonu göründü. Aldığı bilgiyle senetleri elinden çıkardığını inkar etti, ancak tatile çıkarken sekreteriyle yaptığı konuşmalar gerçeği ortaya çıkardı. Stewart jüri tarafından dört ayrı suçtan suçlu bulundu. Buna göre, hem bir milyon dolar ceza ödeyecek, hem en az 18 ay hapis yatacak, hem de şirketlerinden çekilmek zorunda kalacaktı.

Buna karşılık, İstanbul borsasında bir çırpıda onlarca “spekülatör”ün ismi sayılırken, Türkiye’de henüz bir “Stewart vakası” yaşanmadı. SPK, bugüne kadar mahkemelere belki de sayısız suç duyurusunda bulundu. Son örneği Arsan olayında olmak üzere onlarca kişiye borsada işlem yasağı getirdi. Ancak bu aktörler her seferinde geri dönmeyi başardı. Örneğin Mecnur Çolak’ın da ismini andığı ünlü borsacı Ali Ziya Sesel hakkında mahkemeler bugüne kadar hep takipsizlik kararı verdi. Adalet Bakanlığı bu kararlara itiraz edince ilk defa geçtiğimiz hafta içinde Ziya Sesel’e, beş yıla kadar hapis cezası verilmesinin yolu açıldı. Yargıtay, Beşiktaş Kulübü’nün başkan adaylarından Hasan Arat’a ait Arat Tekstil hisselerinde manipülasyon yapmakla suçlanan Sesel hakkında İstanbul’daki mahkemenin verdiği takipsizlik kararını kaldırdı ve Sesel’in 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasına karar verdi.

Son zamanlarda borsadaki aktörler arasında isminden sık sık söz ettiren, bir sefer tutuklanmasına rağmen kefaletle cezaevinden çıkmayı başaran Mecnur Çolak, kendi deyimiyle belki de borsadaki “küçük” oyunculardan biri, ama anlatımları çok “büyük” değer taşıyor. 1967’de Bulgaristan’da doğan Mecnur Çolak’ın borsa hikayesi, 1989’da Türkiye’ye futbolcu olarak göç etmesiyle başlıyor. 1998’e kadar Sarıyer, Denizli, Fenerbahçe ve Adanaspor’da futbol oynayan Çolak, 󈬌 yaşında sakatlanınca ve borsada büyük paralar kaybederek çevreme borçlanınca futbolu bırakmak zorunda kaldım” diyor. Borsaya ilk kez Fenerbahçe’de oynarken aldığı 150 milyon lira ile girdiğini belirten Çolak, daha sonra diğer takımlara transfer olurken aldığı paraları da borsaya yatırdığını, ancak bu ilk denemelerinde hep zarar ettiğini vurguluyor.

Köşe yazarları ile ortak operasyonlar

Çolak, arkadaşları ile birlikte ortalama 1,5 trilyon lirayla bir hisse senedine nasıl operasyon yaptıklarını şöyle anlatıyor: “Çevremdeki zengin kişilere, yükseltmeye karar verdiğimiz hisse senetlerini almaları telkinini yapıyordum. Bu kişilere örnek vermem gerekirse, bir gün Mehmet Ali Erbil bizim yazıhanemize geldi, kağıtlar ile ilgilendiğini söyledi. Biz de o günlerde yükseltmeye çalıştığımız İ. Matbaacılık isimli firmayı tavsiye ettik, ancak uygun bir zamanda almadığı için zarar etti. Yine Orhan Gencebay bizi telefonla arayarak kağıtlarla ilgilendiğini söyledi. Ona da aynı hisseyi tavsiye ettik, ancak Gencebay da zarar etti. Bizim bu insanları yönlendirmemizin sebebi, düşük fiyattan alıp belli bir seviyeye çıkardığımız hisse senedinin dolaşımını sağlayarak bizim bir müddet sonra yapacağımız satış işlemlerini kolaylaştıracak suni piyasayı oluşturmaktı. Bu kişiler yüklü alım yaptığında, borsayı takip eden diğer yatırımcılar da bu hisseye yönelmekteydi. Biz bu operasyonları yaparken, finans dünyasındaki köşe yazarları ile de irtibat kurardık. Bir kağıda girdiğimizde, köşe yazarları ile konuşur, onlara da aldırarak kâr ettirmek suretiyle kağıdı onların köşe yazılarına taşırdık. Bu sayede köşe yazarları kâr ederler, biz de belli bir oranda yükselttiğimiz kağıdın daha da yukarılara çıkması için yayın yaptırır, hisse senedinde elde edeceğimiz kazancı artırırdık.”

Bu şekilde birlikte çalıştıkları köşe yazarlarına örnek olarak, iki dergide yazan iki ayrı yazarın adını veren Çolak, anlatımlarını şöyle sürdürüyor: “Bilindiği gibi bir hisse senedinin yüksek fiyatlara çıkartılması için işlem yapılan firmanın sahibi ile anlaşmak gerekmektedir. Burada firma sahibi ile anlaşma yapılmasının sebebi, eğer bir hisse senedinin yüzde yirmisi halka açık ise ve bu hisse senedinde suni bir fiyat hareketi yapılacaksa, firmanın sahibi halka yüzde on daha hisse arz ederek bu oyunu bozabilir. Firma sahibi ile anlaştıktan sonra ilk önce arkadaşlarımıza ait üç hesapta hisse senedine alım yaptırdıktan sonra bu hisse alışlarını genele yayarız. Neticede hisse senedinin alımı bir kartopu gibi büyür ve hisse bizim kontrolümüzde belli bir seviyeye gelir. Sonra, piyasada bu hisse senedinin çok daha iyi fiyatlara geleceği şeklinde söylentiler çıkartarak insanların bu hisse senetlerine yönlenmesini sağlayıp bu hisse senetlerinden çıkmaktayız. Burada firma sahibinin kârı, suni de olsa hisse senedinin fiyatının yükselmesiydi. Çünkü hisse senedine operasyon yapıldıktan sonra, kağıt belli bir noktada duracaktı. Bu nokta da, kağıda operasyona başladığımız fiyatın mutlaka üzerinde olurdu.”

Gruptaki Musevi borsacı

Arkadaşları fındık tüccarı Suat Olgun, Ömer Hacı İbrahimoğlu, Doktor İlhan isimli kişi ve İnfo Menkul Değerler ile birlikte kâr getiren ilk borsa operasyonunu 1998’de Derimond hisseleri üzerinde yapmışlar. “Bu senetler 10 bin liradan toplandı, 45 bin liraya kadar çıktı” diyor. İkinci operasyon Ünal Tarım hisselerine yapılıyor. 36 bin liradan toplanan senetler, 60 bin liraya kadar yükseltiliyor. “Bu işten de şu anda hatırlamadığım miktarda para kazandım” diyen Çolak, bu sefer Ege TV’nin sahibi Sertaç Bakioğlu, Musevi asıllı borsacı Davut Eskinazi, Beşiktaşlı yönetici Sinan Engin, Fenerbahçe eski kalecisi Engin İpekoğlu ve alüminyum fabrikası sahibi Yusuf Gazioğlu ile birlikte yaptıkları Cemtaş hisseleri operasyonunu anlatıyor, “Ancak bu operasyonda zarar ettik” diyor.

Çolak, Ditaş Doğan ve Ege Finans şirketlerine yaptıkları operasyonları ise şöyle anlatıyor: “Ditaş Doğan şirketinin yüzde 51’i bir yabancı firmaya satılacaktı. Arkadaşlarım olan tekstilci Bekir Sami Karayel, Yusuf Gazioğlu, Suat Olgun, Ömer Hacıibrahimoğlu, borsacı Gökmen İlhan ile birlikte Ditaş hisse senetlerini 16 bin liradan toplayıp 50 bin liraya kadar çıkarttık. Bu işlemlerde oldukça başarılı olduk. Ancak Türkiye’de bu sırada deprem meydana geldi, topladığımız bu hisse senedi 20 bin liraya kadar düştü... Davut Eskinazi, Galleria Bowling’in sahibi Mehmet Körpeoğlu, Sertaç Bakioğlu, borsacı Mahmut Kiraz ile birlikte, bin 800 lira olan Ege Finans hisselerinden 600? milyar liralık alım yaptık. Mahmut Kiraz bu paraları borsacı olan Haşim Zerdali, Haşim Kar ve Hacı Celal isimli şahıslardan almıştı. Ancak banka (Egebank) batıyor söylentileri üzerine kağıt düşmeye başladı. Kağıtları bin 200, bin 300 liradan satarak zarar ettik. Işıklar Menkul Değerler’de hesabım olduğu için yapılan bu işlemlerden dolayı 350 bin dolar borçlandım. Bu parayı taksitler halinde sekiz ayda ödedim.”

11 bin liradan 80 bin liraya çıkardıkları hisse senedi

Ersu firmasının sahibi Ali Akman ile anlaşarak Ersu hisseleri üzerinde yaptıkları operasyondan söz eden Mecnur Çolak, bu operasyona diğer arkadaşları ile birlikte Sinan Engin ve eski milli halterci Naim Süleymanoğlu’nun da katıldığını, 11 bin liradan topladıkları hisseleri 80 bin liraya kadar yükselttiklerini belirtiyor. Çolak, “Ancak bu sırada piyasada bilmediğimiz bir nedenle kağıt hızla aşağıya doğru düşmeye başladı. Ortalama 35 bin liradan topladığımız bu hisseleri elimizden çıkarıp bu işten kâr ettik” diyor. Çolak, aynı kişilerle birlikte bu sefer İpmat firmasının hisselerini 16 bin liradan toplayıp 60 bin liraya kadar çıkardıklarını, bu işten elde ettikleri kârı almış oldukları kredilere ödediklerini belirtiyor. Çolak’ın, itiraflarındaki şu satırlar ise 5 Mart gecesine ışık tutuyor:

“Kendisinden para alarak borsada oynayıp 500 bin dolar parasını birlikte batırdığım Engin İpekoğlu (Fenerbahçeli kaleci Engin) benden bu parayı talep etti. Param olmadığı için kendisine veremedim. İşyerimde bulunduğum sırada kapı çaldı. Açtığımda Gencay Çakıcı, Engin İpekoğlu ve yanlarında tanımadığım bir şahıs içeri girdiler. Bu parayı taksitler halinde ödememi istediler. Ben Engin’e, bu işten birlikte zarar ettiğimizi, benim de borcumun olduğunu ve ödeyemeyeceğimi söyledim. Engin beni yumrukla darp etti, ben de kendisine vurdum. İki hafta kadar sonra Engin arkadaşlarımı arayarak benden özür dileyeceğini söyledi. Benimle buluşmak istediğini belirtmesi üzerine, Kürşat Yılmaz’ın adamları Mustafa Öner ile Erdal isimli şahıslar beni bürolarına çağırdılar. Mustafa Öner, Erdal, Ömer Hacı İbrahimoğlu içeride idi. Hemen sonra Engin İpekoğlu geldi. Tekrar borç konusu açıldı. Kürşat Yılmaz’ın adamları bana, Engin İpekoğlu’na olan 500 bin dolar borcumu ödememi istediler. Ben yine Engin’e borcumun olmadığını, kendisi gibi benim de borçlandığımı söyledim. Piyasaya ne kadar borcum olduğunu sordular. 2 milyon dolar borcum olduğunu, kimlere borçlu olduğumu miktarları ile belirttim. Bana bu konuda yardımcı olacaklarını, alacaklı olan şahıslarla görüşüp bu borçlarımı 6𔃏 aya kadar uzatabileceklerini, beni himaye edeceklerini belirttiler. Ben bu şahıslardan açıkça korktuğum için kendilerinden uzak durmaya, hatta kaçmaya başladım.”

İlhami Suaydın ve Mehmet Kutman’ın davaları

Mecnur Çolak’ın kendi ağzından anlatımıyla borsa macerası, son olarak Arsan Tekstil olayıyla sürüyor. İlginç olan SPK’nın usulsüzlükle suçladığı 48 kişiden üçünün Mecnur Çolak’ın itiraflarında adları geçen şahıslar olması. Bunlar, Suat Olgun, Bekir Sami Karayel ve Mahmut Kiraz. Arsan Tekstil olayından önce meydana gelen ve işin içinde ünlü isimlerin bulunduğu en çarpıcı borsa manipülasyonu olayı, öldürülen kumarhaneci Ömer Lütfi Topal’ın geride bıraktığı Emper Menkul Değerler’de yaşanmıştı.

Emper Menkul Değerler’de ortak çalışarak müşterileri 1 trilyon 600 milyar lira zarara uğratmakla suçlanan 29 kişi arasında, Erciyes Menkul Değerler’in sahibi İlhami Suaydın, As Menkul Değerler’in sahibi Mustafa Oduncu, Mahmut İbrahimiye, ünlü dövizci Hüseyin Dere ile oğlu Okan Dere, işadamı Gündüz Kaptanoğlu, borsacı Hakan Ferhatoğlu ve Nasrullah Ayan’a yakınlığı ile bilinen Cem Mardin Horuloğlu da vardı. Bu davaya Fenerbahçeli eski futbolcu ve teknik direktör Rıdvan Dilmen’in de adı karıştı. Öte yandan ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın kuzeni Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Menkul’ün beş yöneticisi, Menderes Tekstil’de manipülasyon iddiasıyla İstanbul’da halen yargılanıyor.

- FARUK MERCAN

cayy

mecnur çolak ın yasakları
    18/05/2001 ÇBS Printaş
    28/06/2001 Avrasya Menkul
    10/05/2002 Vakıf Finansal
    08/08/2002 Ersu Meyve
    17/10/2002 Tukaş
    06/01/2003 Bak Ambalaj
    06/01/2003 Frigo-Pak
    06/01/2003 Işıklar Ambalaj
    17/01/2003 idaş istanbul
    17/01/2003 Çemtaş Çelik
    27/06/2003 Nurol Gayrimenkul
    01/08/2003 Çemtaş Çelik
    15/08/2003 ipek Matbaacılık
    29/08/2003 EGS Finansal
    23/10/2003 Ersu Meyve
    25/12/2003 EGS EGESER
    YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR... yalnızca, not etmek amaçlı denemeleri içerir...

Yorum

• narada
      Haberci
      • 04 Mayıs 2009
      • 1737

Borsa farelerine iyi haber

SPK aldığı kararla haklarında işlem yasağı getirilen tüm kişilerin yasakları kaldırdı

Sermaye Piyasası Kurulu, Bornsa’da haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilere 1 Ekim 2010 itibarıyla af getirdi. SPK, bundan sonra manipülatif işlem yapanlara 2 yıl değil 6 ay ceza verecek. Afla Mecnur Çolak, Orhan Gencebay, Gökhan Şükür ve David Esinazi’nin de aralarında olduğu 153 kişi, yeniden borsaya dönebilecek.

SPK aldığı bir kararla bugüne kadar haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilerin işlem yasaklarını 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla kaldırma kararı aldı. Bundan sonra manipülatif işlem yapanlar ise 2 yıl değil 6 ay ceza alacak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), işlem yasağı uygulama kurallarını değiştirdi ve bugüne kadar haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilerin işlem yasaklarının 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla kaldırılmasına karar verildi.

SPK’dan yapılan açıklamaya göre, kurulun yapılan toplantısında alınan kararla 153 gerçek ve tüzel kişinin işlem yasakları 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla kaldırıldı. Açıklamada, bu kararın alınmasında kurul tarafından piyasaların gerçek zamanlı takibi yapılarak piyasa bozucu işlem ve faaliyetlerin oluşum aşamasında engellenmesi ve İMKB Hisse Senedi Piyasası’nın işleyiş esaslarına getirilen ve getirilecek yeni düzenlemeler ile işlem kuralları açısından piyasanın manipülatif işlemleri en aza indirecek şekilde yapılanacağının göz önünde bulundurulduğu vurgulandı.

3. kez işlem yasağına 5 yıl tedbir

Açıklamada, yeni kurallar çerçevesinde; ilk defa işlem yasağına konu fiili işleyenlere 6 ay süreyle işlem yasağı tedbiri uygulanabileceği bildirilerek, eski uygulamada, bu sürenin 2 yıl olarak benimsendiği hatırlatıldı. İkinci defa işlem yasağına konu fiilin işlenmesi durumunda, işlem yasağı süresi 2 yıl olarak uygulanabileceği kaydedilen açıklamada, “6 ay ve 2 yıllık işlem yasağı tedbirleri geçici işlem yasağı” olarak tanımlanmaktadır. Üçüncü defa işlem yasağına konu olan fiilin işlenmesi durumunda ise “sürekli işlem yasağı” olarak tanımlanan 5 yıllık tedbir uygulanabilecektir” denildi.

Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından piyasa gözetimi üzerine yapılmış ve yapılması planlanan çalışmaların devreye girmesi ile birlikte, gözetim ve denetim yönünden 1 Ekim 2010 itibarıyla Türk sermaye piyasalarında yeni bir dönemin başlayacağı ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:
      “Yeni dönemde işlem yasağı uygulamalarında 30 Temmuz 2010 öncesindeki işlem yasağı verileri geçerli olmayacaktır. Ayrıca, 1 Ekim 2010’dan itibaren geçerli olmak üzere, işlem yasakları kaldırılan kişilerin işlem yasağına konu olan paylarının yasaklı pay statüleri de kaldırılmaktadır. Ancak, işlem yasağı kaldırılan kişiler aleyhine kurulumuzca açılmış davalar, bir tedbir olan işlem yasağı uygulamasından bağımsızdır ve kurulumuzun bu davalarla ilgili uygulamalarında bir değişiklik olmamıştır.”
      Borsa çevrelerinde heyecan yaratan bu karar SPK’nın 46’ncı maddede yaptığı değişiklikle gündeme geldi. Bu değişiklikle birlikte ayrıca halen işlem yasağı devam eden ve mahkumiyet kararı bulunmayan şahıslara ilişkin alınan işlem yasağı kararlarının “geçici” olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı. Böylece borsadaki birçok ünlü spekülatörün işlem yasağı kalktı.

Daha önce de kısmi af gelmişti

Şu an işlem yasağı süresi devam eden manipülatörlerin tamamını affeden SPK, geçmişte de bir af yapmış ancak bunu kısmi şekliyle uygulamıştı. SPK, yaptığı bir düzenlemeyle mahkemece suçu tescillenmeyen borsa oyuncularının işlem yasağı süresini iki yılla sınırlı tutmuştu. Bu değişiklik aralarında İlhami Suaydın ve Ziya Sesel’in de bulunduğu büyük oyuncuların işlem yapma yasağının sessiz sedasız kaldırmıştı. SPK’nın 29 Eylül 2008’de yayınladığı ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren tebliği ile söz konusu spekülatörlerin yeniden borsaya dönmelerinin yolu açılmış karar İMKB kulislerinde, “Şimdi piyasalara hareket geliyor” sözleriyle yorumlanmıştı.

Kırmızı kartlı Mecnur Çolak bile dönüyor

Sermaye Piyasası Kurumu, affı açıkladığı kararında 153 adet yasaklı var derken, resmi sitesinde yasaklı gerçek ve tüzel kişi sayısı dün akşam itibarıyla 149 olarak çıkıyor.
      Bu yasaklıların içinde Ali Karakaya, Bahadır Karlıdağ, David Eskinazi, Ercan Canmutlu, Fatih Karataş, Mecnur Çolak, Muhittin Sertdal, Murat Abbas, Murat Aksoy, Mürşit Çolak, Osman Arkangil, Selçuk Demir, Suat Olgun ilk bakışta dikkati çeken ünlü oyuncular olarak göze çarpıyor.
      Fenerbahçe’de top oynayan Bulgaristan göçmeni Mecnur Çolak, Borsa’nın gelmiş geçmiş en ünlü manipülatörü olarak kabul edilirken, SPK affıyla yeniden İMKB’de oyuncu olup hisse senedi alıp satabilecek. İşlem yasağı biten ancak daha önce yasaklılar arasında yer alan diğer ünlü isimler arasında ise başta Orhan Gencebay olmak üzere Hakan Şükür’ün kardeşi Gökhan Şükür, Ali Ziya Sesel, İlhami Suaydın gibi isimler de vardı.

Yorum

• narada
        Haberci
        • 04 Mayıs 2009
        • 1737

USAŞ UÇAK SERVİSİ A.Ş. / UCAK [] 04.08.2010 17:00:17

AÇIKLAMA:
        Açıklanacak Özel Durum/Durumlar:

Şirketimiz Yönetim Kurulu 04.08.2010 tarihinde yapmış olduğu toplantıda aşağıda metni bulunan kararı almıştır.

"Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan, İMKB Başkanlığı'nın 08.07.2010 tarihli açıklamasında, USAŞ hisse senetlerinin Genel Yönetmeliğin 47. Maddesinin (a) bendi kapsamında Borsa kotundan çıkarılarak, II. Ulusal Pazar'da işlem görmeye başlamasına karar verilmiştir.

İMKB Yönetim Kurulu kararında atıf yapılan hüküm, "...Borsa yönetimince geçerli kabul edilebilecek durumlar dışındaki nedenlerle faaliyetlerinin 3 aydan uzun bir süre için durdurulmuş olması..."nı düzenlemektedir.

Şirketimizin faaliyetleriyle ilgili gelişmeler, özel durum açıklamalarıyla kamuya duyurulmuştur. Şirketimizin tüzel kişiliği devam etmektedir ve ekonomik bulduğu alanlarda faaliyet gösterme olanağına sahiptir.

İMKB'nin şirketimiz payları için aldığı kottan çıkarma ve Pazar değişikliği kararındaki gerekçeler de dikkate alınarak, yeni faaliyet olanaklarının araştırılmaya devam edilmesine; bu konuda somut gelişmeler olduğunda derhal kamuya duyurulmasına ve Şirketimiz paylarının tekrar İMKB kotuna alınarak, Ulusal Pazarda işlem görmesi için gerekli başvurunun İMKB Başkanlığı'na yapılmasına karar verilmiştir."

UÇAK SERVİSİ A.Ş.

Yorum

• narada
          Haberci
          • 04 Mayıs 2009
          • 1737

FİNANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. / [FFKRL] 04.08.2010 17:24:21

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına / İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığına

Açıklanacak Özel Durum/Durumlar: National Bank of Greece S.A. (NBG) unvanlı bankamızın, Finansbank A.Ş.'nin hissedarlarından Fiba Holding A.Ş., Fina Holding A.Ş., Fiba Factoring Hizmetleri A.Ş. ve Girişim Factoring A.Ş. ile 03.04.2006 tarihinde imzaladıgı Hisse Devir Sozlesmesine istinaden Finansbank A.Ş. (Finansbank)'ye ait % 46 oranında hissenin ve % 100 kurucu hissesinin satış işlemi 18.08.2006 tarihi itibariyla tamamlanmıştır. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından, Ankara 16. İdare Mahkemesi'nin 25.03.2010 tarih ve sırasıyla 2010/147 E., 2010/389 K, 2010/148 E. 2010/388 K. ve 2010/149 E., 2010/390 K., sayılı kararlarının yerine getirilmesini teminen 14.06.2010 tarih ve 17/519 sayılı toplantısında zorunlu çağrı yükümlülüğü bulunan NBG'nin, Şirket'in diğer ortaklarına ait payları satın almak için İstanbul Menkul Kıymetler Borsası düzenlemeleri çerçevesinde geriye dönük olarak düzeltilmiş hisse fiyatı olan 1.-TL nominal değerli pay başına mahkeme kararlarında belirtilen esaslar çerçevesinde hesaplanan asgari 2,60.-TL'lik çağrı fiyatı üzerinden çağrı yapmak üzere Sermaye Piyasası Kurul'una başvurmasına karar verilmiştir. Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri: IV, No: 44 sayılı Tebliği (Tebliğ) uyarınca, Finansbank'ın iştiraki Finans Finansal Kiralama A.Ş.'nin diğer ortaklarına ait hisselerini de satın almak üzere usulüne uygun olarak çağrıda bulunmak uzere Sermaye Piyasası Kurumu'na başvuruda bulunmuş ve bahse konu başvurularımız Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygun görülerek, ilgili karar 2010/30 nolu haftalık bültende yayınlanmıştır. NBG, Sermaye Piyasası Kurulu kararlarında belirtilen şartlara uygun olarak hisseleri satın almak üzere çağri süresini 2 Ağustos 2010 (dahil) tarihinden 13 Ağustos 2010 günü mesai bitimine kadar 10 iş günü olarak belirlemiştir.

Finans Yatirim Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla yapılan çağrı işleminin 04.08.2010 tarihi itibariyle neticesini bilgilerinize arz ederiz.

Finans Finansal Kiralama A.Ş.için 1) 04.08.2010 tarihinde Borsa dışında hisse senedi toplama çağrısına karşılık veren; Pay Sahibi sayısı:12 kişi. Nominal Tutar: 1,961,012 TL 2) Borsadan alinan hisse senetleri nominal tutar: Yoktur.

Yukarıdaki açıklamalarımızın, Sermaye Piyasası Kurulunun Seri: IV, No:44 sayılı Tebliğinde yer alan esaslara uygun olduğunu, bu konuda/konularda tarafımıza ulaşan bilgileri tam olarak yansıttığını; bilgilerin defter, kayıt ve belgelerimize uygun olduğunu, konuyla ilgili bilgileri tam ve doğru olarak elde etmek için gerekli tüm çabaları gösterdiğimizi ve yapılan bu açıklamalardan sorumlu olduğumuzu beyan ederiz.

Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Yorum

• narada
            Haberci
            • 04 Mayıs 2009
            • 1737

VARLIK YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / VARYO [] 04.08.2010 17:24:43

AÇIKLAMA:
            Açıklanacak Özel Durum/Durumlar: 24 Mart 2010 tarihinde kamuya duyurduğumuz; yatırım ortaklığı statüsünden çıkılmasına ilişkin esas sözleşme değişikliği ile ilgili 24 Mart 2010 tarih ve 272 nolu, bedelli sermaye arttırımı ile ilgili 24 Mart 2010 tarih ve 273 nolu Yönetim Kurulu kararlarına ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurul'una yapmış olduğumuz başvurulara cevaben Sermaye Piyasası Kurulu'ndan gelen yazı ekte yer almaktadır. Yazıda;

1- Şirketimizin yatırım ortaklığı statüsünden çıkma başvurusunun ; esas sözleşme değişikliklerinin genel kurul ve imtiyazlı pay sahipleri genel kurulunda onaylanması halinde, Şirket genel kurul toplantısına katılan ve ret oyu veren ortakların paylarının, imtiyazlı payların tamamına sahip Tan Egeli tarafından, genel kurul toplantısından önce kamuya en son açıklanan portföy tablosunda yer alan pay başına net aktif değerden daha düşük olmayacak şekilde belirlenecek fiyat üzerinden genel kurul toplantısını müteakip 6 işgünü içinde satın alınması ve satın almaya ilişkin taahütnamenin 6 işgünü içinde Kurul'a iletilmesi ve özel durum açıklaması yoluyla kamuoyuna duyurulması şartıyla kabul edilmesi,

2- Söz konusu taahhütnamenin Sermaye Piyasası Kurulu'na iletilmesi halinde

A) Şirketimiz esas sözleşmesinin yatırım ortaklığı statüsünden çıkmak üzere portföy işletmeciliği faaliyetini kapsamayacak şekilde tadil edilerek portföy yöneticilği yetki belgemizin iptal edilmesi,

B) Esas sözleşmenizin menkul kıymetler yatırım ortaklığı faaliyetini kapsamayacak şekilde değiştirilmesine yönelik esas sözleşme değişikliklerine onay verilmesine, bu kapsamda Şirket özel sözleşmesinde yer alan yönetim kurulu üyesi seçme imtiyazının aday gösterme imtiyazı olarak değiştirilmesi,

C) Faaliyet değişikliğinin görüşüleceği genel kurul toplantısında esas sözleşme değişikliğinin onaylanması halinde, genel kurul toplantısına katılan ve ret oyu veren ortakların paylarının, genel kurul toplantısına müteakip 6 iş günü içince satın alınması gerektiği hususunda Şirketimizin ve Tan EGELİ'nin bilgilendirilmesi,

D) Şirketimiz tarafından aşağıdaki hususlara ilişkin olarak genel kurul toplantısından önce 15 gün süre ile özel durum açıklaması yapılması,

- Faaliyet değişikliğinin gerekçesi,
            - Şirketimiz tarafından yapılması planlanan faaliyet değişikliğine ve yatırım yapılması planlanan alanlara ve yatırımlara ilişkin ayrıntılı bilgiler,
            - Şirketimizin yatırım ortaklığı statüsünü kaybetmesi halinde vergi avantajını da yitireceği hususndaki bilgiler,
            - Şirketimizin yatırım ortaklığı statüsünü kaybetmesi sebebiyle kotasyon koşulları açısından durumunun tekrar değerlendirilmek üzere İMKB'ye başvurması gerektiği ve İMKB tarafından yapılacak değerlendirme sonunda İMKB yönetim kurulunca alınacak olan karar ile şirket hisselerinin Şirketimiz durumuna uygun bir pazarda işlem göreceğine ilişkin bilgi,
            - Faaliyet değişikliğinin görüşüleceği genel kurul toplantısında esas sözleşme değişikliğinin onaylanması halinde, genel kurul toplantısına katılan ve ret oyu veren yatırımcıların paylarının genel kurul toplantısından önce kamuya en son açıklanan pay başına net aktif değerin altında olmayacak şekilde belirlenecek fiyat üzerinden satın alınacağına ilişkin bilgi,

3- Şirketimiz sermaye artırımı başvurusunun, yatırım ortaklığı statüsünden çıkma başvurusuna ilişkin hukuki süreçlerin tamamlanması sonrasında değerlendirilmeye alınması,
            4- Tan Egeli tarafından söz konusu taahütnamenin verilmesi halinde esas sözleşme tadil metninin son haline getirilmesini teminen detayları ekte yer alan düzeltmeleri içeren esas sözleşme tadil metninin Sermaye Piyasası Kurulu'na iletilmesinin gerekli olduğu,

hususları yer almaktadır.

Yorum

• narada
              Haberci
              • 04 Mayıs 2009
              • 1737

KEREVİTAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / KERVT [] 04.08.2010 17:28:18

ALINAN KARARLAR / GÖRÜŞÜLEN KONULAR:
              1. Divan Başkanlığına Ataman YILDIZ'ın, oy toplayıcılığa Ergün AKKAYA'nın ve k tipliğe Ergin DÜLGER'in seçilmelerine oy birliğiyle karar verildi.
              2. Genel Kurul tutanaklarının imzalanması için divan heyetine yetki verilmesine oy birliğiyle karar verildi.
              3. 2009 yılına ait yönetim kurulu faaliyet raporu Yönetim Kurulu Üyesi tarafından okundu, müzakere edildi oy birliğiyle kabul edildi.
              2009 yılına ait denetçi raporu, toplantıya bizzat katılan şirket denetçisi tarafından okundu, oy birliği ile onaylandı.
              4. 2009 yılı faaliyet dönemine ilişkin Bağımsız Dış Denetim kuruluşunun raporu okundu ve müzakere edildi. Müzakere sonucu oy birliği ile kabul edildi.
              5. Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri:XI No:29 "Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği"nde belirlenmiş olan muhasebe ilke ve standartlarına uygun olarak hazırlanmış olan 2009 yılı konsolide bilanço ve gelir tablosu okundu ve müzakere edildi, müzakere sonucu oy birliği ile kabul edildi.
              6. Dönem karından kanuni ihtiyatlar ve ödenmesi gereken vergiler ayrıldıktan sonra kalan kısmın dağıtılmayarak geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesine oy birliği ile karar verildi.
              7. Yıl İçinde Metin YURDAGÜL'ün istifa etmesiyle boşalan yönetim kurulu üyeliğine, 28.04.2010 tarih ve 413 sayılı yönetim kurulu kararıyla, kalan süreyi tamamlamak ve Genel Kurul'un onayına sunulmak üzere göreve seçilen Mehmet TÜTÜNCÜ'nün üyeliği oybirliğiyle onaylandı.
              8. 2009 yılı çalışmalarından dolayı Yönetim Kurulunun ibrasına geçildi. Yönetim kurulu üyelerinin her biri kendi ibralarında sahibi oldukları paylardan doğan oy haklarını kullanmayarak, toplantıya katılan diğer ortakların oy birliği ile ayrı ayrı ibra edildi. Yine yapılan oylama sonucunda denetçiler oy birliğiyle ibra edildi.
              9. Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca Şirketin 2010 faaliyet yılına ilişkin Finansal Tablolarının ve Raporlarının denetimi için Yönetim Kurulu'nca Bağımsız Dış Denetim Şirketi olarak seçilen Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.'nin onaylanmasına oybirliğiyle karar verildi.
              10. Şirket Denetçiliğine; "Barbaros Mah. Ardıç Sok. Kentplus Sitesi 6. Etap F4-14 B.Ataşehir/İstanbul" adresinde mukim, toplantıda hazır bulunan ve sözlü olarak aday olduğunu beyan eden Sinem SUNGUR'un (TC: 37798137892) ve "Merkez Mah. Köroğlu Cad. Eren Sok. New Gök Apt. No:52/9 Çekmeköy Ümraniye/İstanbul" adresinde mukim toplantıda hazır bulunan ve sözlü olarak aday olduğunu beyan Siyne TUÇ'un (TC: 49732353848) bir sonraki Olağan Genel Kurul'a kadar vazife yapmak üzere seçilmelerine ve her birine ücretin tahakkuk ettiği tarihteki asgari ücretin bir aylık tutarı kadar aylık brüt ücret ödenmesine oy birliği ile karar verildi.
              11. Şirket Ana sözleşmesinin "Şirketin Maksat ve Mevzuu" başlıklı 4. maddesinin değiştirilmesi konusu görüşüldü. T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu'nun 27.05.2010 tarih ve B.02.1.SPK.0.13/710 5288 sayılı yazıları ile T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün 07.06.2010 tarih ve B.14.O.İTG.0.10.01/351.02-7972-698403165 sayılı izin yazıları gereğince ekte yer alan tadil metninde gösterildiği şekilde değişiklik yapılması oybirliği ile kabul edildi.

Şirket Genel Müdürü Ergün AKKAYA söz alarak;
              12. 2009 yılında bağış ve yardım yapılmadığı konusunda ortakları bilgilendirdi.
              13. Şirketin Öz Sermaye yeterliliği ile ilgili TTK' nın 324. Madde uygulaması hakkında aşağıdaki bilgileri vermiştir;
              -Sermaye Piyasası Kurulu'nun 21.12.2009 tarih, B.02.1.SPK.0.13-1843 sayılı TTK' nın 324. maddesinin uygulanması ile ilgili yazısına istinaden Şirket Yönetim Kurulu 10.02.2010 tarihinde toplanarak aşağıdaki kararı almıştır. (Karar No:409)
              Söz konusu kararda; şirketin aciz halinde bulunduğu şüphesini uyandıran hiçbir emare bulunmadığının ve mevcut mali performansının göstergesi olarak bu sürecin devamında 2010 yılı içerisinde yayımlayacağı Bilançolarında Öz Sermaye yeterliliğine ulaşacağının gözükmekte olduğunun belirtildiğini; devamında, şirketin mali kaybına yol açmamak için TTK 324. Maddesi kapsamında yeni bir değerleme yaptırılmadan önce, 2010 yılı finansal verilerinin izlenmesine karar verildiğini bildirmiştir. Bilgilendirme sonrasında ortaklardan soru gelmemiştir.

14. Şirket Genel Müdürü Ergün AKKAYA aşağıdaki hususlarda da ortaklara bilgi vermiştir;
              Şirketimizin 3.kişiler lehine vermiş olduğu Teminat, Rehin ve İpotek bulunmamaktadır. 31.12.2009 tarihli Finansal raporların dipnotlarında yer aldığı üzere Şirketin kendi tüzel kişiliği adına vermiş olduğu Teminat, Rehin ve İpotek'lerin toplam tutarı 228.472.700 TL.'dır. Bu tutarın 125.203.950 TL'lık kısmı Şirketin kendi tüzel kişiliği adına ve olağan ticari faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla Alacaklı Bankalar Konsorsiyumu ile imzalanmış olan Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi gereğince Merzeci Holding A.Ş. ve Merzeci grubu şirketlerinin borçlarına müteselsil borçlu ve kefil olunması sebebi ile ilgili şirketlerin lehine verilmiş olunan Teminat, Rehin ve İpoteklerden oluşmaktadır.
              15. Yönetim Kurulu'nun 2009 mali yılında iyi performans gösteren personele 2010 yılı içerisinde toplam 261.000,-TL (İkiyüzaltmışbirbinTürkLirası) tutarında prim ödenmesine ilişkin kararı oybirliği ile kabul edilmiştir.
              16. Yönetim Kurulu üyelerine şirketle ilgili yapacakları muameleler hakkında Türk Ticaret Kanunu'nun 334 ve 335. maddeleri gereğince izin verilmesine oy birliğiyle karar verildi.
              17. Dilek ve temenniler bölümünde söz alan olmadı. Gündemde görüşülecek başka bir madde bulunmadığından Divan Başkanlığınca toplantıya son verildi.

Yorum

• narada
                Haberci
                • 04 Mayıs 2009
                • 1737

Haftalik takas analizi (meksa yatirim)

haftalik olarak takip ettigimiz yabanci yatirimci takas orani degisimlerinde hacimsel anlamda 23.07.2010-30.07.2010 tarih araliginda:
                net alis bazinda turkcell, turk telekom, vakifbank, koc holding, dogan holding ilk 5 sirada yer alirken;
                net satis bazinda garanti bankasi, ds bankasi c, halkbank, thy, akbank on plana cikmaktadir.

Hacimsel bazda alim tarafinda yabanci yatirimci ilgisinin 23.07.2010 tarihli piyasa notumuza parallel bankacilik sektorunden bankacilik disi kesime yoneldigi gorulmektedir. Soz konusu alimlarin
                gectigimiz hafta itibariyle turkcell ve turk telekom (bir onceki hafta sabanci holding ve garanti bankasi’nda ilgi artmisti) uzerinde yogunlasmistir.

Ozgur yurtdasseven

Yorum

• narada
                  Haberci
                  • 04 Mayıs 2009
                  • 1737

TESCO KİPA KİTLE PAZARLAMA TİCARET VE GIDA SANAYİ A.Ş. / KIPA [] 04.08.2010 20:25:28

....

01 Mart 2009 - 28 Şubat 2010 Özel Hesap Dönemi Kar Dağıtım Önerisi:

"Şirketimizin, Seri: XI No: 29 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği uyarınca hazırlanmış 01 Mart 2008 - 28 Şubat 2009 yıllık özel hesap dönemine ait Bağımsız Denetimden Geçmiş Finansal Tablolarında ve Vergi Usul Kanun'na göre hazırlanmış bilançosunda dönem zararı olması nedeniyle, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri: IV, No: 27 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa Tabi Olan Halka Açık Anonim Ortaklıkların Temettü ve Temettü Avansı Dağıtımında Uyacakları Esaslar Hakkında Tebliği ve Kurul tarafından yayımlanmış ilke kararları gereğince kar dağıtımı yapılmamasını oylarınıza arz ederiz."

Yukarıda belirtilen öneri mevcut hissedarların oyuna sunuldu, oybirliği ile kabul edildi.

....

ayrıntılar: http://www.kap.gov.tr/YAY/BILDIRIM/B...ASPX?ID=122971

Yorum

• narada
                    Haberci
                    • 04 Mayıs 2009
                    • 1737

Çıkış kapısına en yakın hisseler!
                    Sermaye Piyasası Kurulu, borsadan çıkmak isteyen şirketler için çıkış kapısını tarif etti. İlk dönemeç şirketin hakim ortaklarının ve birlikte hareket ettiği kişilerin yüzde 95 ve daha yüksek paya sahip olması

Yıllardır birçok şirketin artık İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan (İMKB) ayrılmak istediği dedikoduları dolaşıyordu. Fakat bununla ilgili yasal bir altyapı henüz hazır olmadığı için bu dedikoduların hep bir ayağı havada kalıyordu. Fakat iki gün önce Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) borsadan ayrılmak isteyen şirketler için belirlediği kriterler Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda şirketlerin ve yatırımcıların bilgisine sunuldu.

SPK'nın toplam 4 sayfalık kriterlerinin yer aldığı "Payları borsada işlem gören şirketlerin kendi istekleriyle borsa kotundan çıkma işlemlerinde uyacakları ilke ve esaslar" kararının içerisinde en kritik madde ise borsa kotundan çıkmak isteyen şirketin hisselerinin yüzde 95 ve daha fazlasının hakim hissedarların elinde bulunuyor olması. Ya da daha basit bir ifadeyle bir şirketin yüzde 5 veya daha az hissesi borsada işlem görüyorsa, geri kalan hisseler hakim hissedar veya onunla hareket eden kurum ve kişilerin elindeyse borsadan çıkmak için diğer kriterleri yerin getirip borsadan çıkma imkanı getirildi.

ÇIKMAK İSTEYEN AFM, YÜZDE 95 SINIRINA TAKILDI
                    Bu kriterlerin açıklanmasının ardından, daha önce borsa kotundan çıkmak için başvuruda bulunmuş olan AFM Uluslararası Film Prodüksiyon Ticaret ve Sanayi A.Ş. (AFM Sinemaları), "yüzde 95" kriterini karşılayamadığını belirterek başvurusunun geçerliliğini yitirdiğini bildirdi. AFM Sinemaları, 22 Ekim 2008 ve 9 Ocak 2009 tarihlerinde gönderdiği özel durum açıklamalarında borsa kotunda bulunan menkul kıymetlerinin kottan çıkarılması için başvuruda bulunduğunu ilan etmişti.

YÜZDE 95 KRİTERİNİ KARŞILAYAN ŞİRKETLER
                    Yani borsadan çıkmak isteyen AFM Sinemaları, sermaye kompozisyonu kriterini karşılayamayarak bu hayalinden vazgeçen ilk şirket oldu. Peki SPK'nın tarif ettiği yüzde 95 kriterini karşılayan borsa şirketleri hangileri?
                    Yani bugün borsa kotundan çıkmak isteseler hangi şirketler AFM Sinemaları'nın takıldığı kritere takılmadan gerekli işlemleri gerçekleştirmeye başlayabilir? Listeyi vermeden önce önemli bir noktayı hatırlatmakta fayda var. Aslında bu şirketlerden herhangi biri borsa kotundan çıkmak istediğini beyan etmiş değil. Yani bu liste tamamen "Eğer isterse diğer kriterleri karşılayıp borsadan çıkma imkanına sahipler" listesi. Bu şirketlerin hiçbiri borsadan çıkmak istemeyebilir de.

Hakim hissedarların yüzde 95 veya daha yüksek hisse oranına sahip olduğu hisselerin birçoğu, geçtiğimiz dönemde bir yabancı veya yerli şirkete hisselerini satmış ve hakim ortaklık yapısı değişmiş şirketlerden oluşuyor. Zaten bu hisse satışı veya evlililer sırasında yeni hakim ortaklar, borsadaki azınlık hissedarlara da çağrıda bulunup hisse senetlerini topladıkları için şirketlerin birçoğunda hakim hissedarların hisse oranı yüzde 95'i buluyor veya geçiyor.
                    Buna en net örnekler Denizbank'ın Dexia'ya satışının ardından yapılan çağrı sonucunda Dexia'nın yüzde 99,84, Kent Gıda'nın önce Caddburry Schweppes, sonra da Greencastle'a satışı sonrasında yapılan çağrının ardından bu iki hakim hissedarın yüzde 99,46, Migros'un Moonlight Capital'e satışı sonrasında yapılan çağrının ardından Moonlight'ın yüzde 97,42 oranında hissedarlık oranına sahip olması.
                    Acıbadem Sağlık Hizmetleri'nde Almond Holding, Çimentaş'ta Intercem, Cementir ve Simest, Bossa'da Akkardan Sanayi, Türk Demirdöküm'de Vaillant Sanuer, İzocam'da İzocam Holding, Finansbank'ta NBG Grubu da benzer diğer örnekler.

KALKINMA BANKASI DA YAKIN AMA...
                    Bunların dışında listede Türkiye Kalkınma Bankası da yer alıyor. Fakat Türkiye Kalkınma Bankası'nda ana hissedar Hazine Müsteşarlığı ve bu pay, özelleştirme kararı veya özel bir hisse satış kararı alınmadığı sürece de değişecek gibi görünmüyor. Kalkınma Bankası'nın borsadan çıkma kararı da yaşanması gerekecek olan piyasadaki hisse senetlerini satın alma süreci nedeniyle bir çeşit kamulaştırma operasyonu olacağı için Türkiye Kalkınma Bankası listede sadece hissedarlık yapısını göstermek açısından yer alıyor.

FİNANSBANK: KARARI NBG VERECEK

Bu şirketler arasından Finansbank, borsadan çıkma konusundaki kararı ana hissedarı NBG'nin değerlendirip vereceğini açıkladı. İşte İstinye'deki borsa binasının çıkış kapısına en yakın durumda olan şirketler.

Peki bu şirketler eğer borsadan çıkmak isteseler, geri kalan hisseleri toplamanın ana hissedarlara maliyeti mevcut fiyatlar üzerinden en az ne kadar olacak?

539 MİLYON DOLARLIK HİSSE DIŞARIDA
                    13 borsa şirketinin toplam piyasa değeri 24 milyar 650 milyon doları buluyor. Fakat bu şirketlerin sadece yüzde 5'i veya çok daha azı azınlık hissedarların elinde olduğu için bugünkü borsa fiyatlarından bile bu hisse senetlerini toplasalar 539 milyon dolarlık hisse alımıyla tüm hisse senetleri ana hissedarların elinde toplanıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
                    Fakat elbette SPK'nın çağrı yapılacak fiyatı da belirlemek için koyduğu bazı kriterler var. Örneğin son 5 yıl içerisinde bir şekilde hisse senetleri için çağrıda bulunulmuş olan şirketlerin hisse senetleri, borsadan çıkmak istediklerinde de hesaplamalara dahil edilecek. Beş yıl öncesinden itibaren belirli bir faiz oranı eklenerek yeni bir çağrı fiyatı oluşturulacak.
                    Eğer şirket hisseleri son 5 yıl içerisinde çağrıya konu olmamışsa, bu durumda iki uzman kuruluşa hisse senetlerinin değerlemesi yaptırılarak çağrı fiyatları belirlenecek. Yani çağrı fiyatının bugünkü borsa fiyatından yüksek de düşük de olma ihtimali bulunuyor.

Peki süreç nasıl işleyecek?
                    Eğer bir şirket yüzde 95 veya daha üzeri payı hakim ortakların veya birlikte hareket ettiği kişi veya kurumların elinde bulunuyorsa borsadan çıkmaya karar verirse, öncelikle çağrı fiyatı belirlenecek. Belirlenecek olan çağrı fiyatından çağrı gerçekleştirilecek. Eğer bu süre içerisinde borsadaki hissedarlar çağrıya katılırsa bir sorun yok. Fakat bazı hissedarların çağrıya katılmaması durumunu da göz önünde bulunduran SPK, çağrıya karşılık vermeyen hisselerin üç yıl içerisinde yine satılmak istenebileceği varsayımından hareketle, bu hisselerin Takasbank'ta bloke bir hesapta tutulmasına karar verdi. Bu üç yıl içerisinde hissedarlar istedikleri zaman çağrı fiyatı üzerinden hisselerini ana hissedara satabilecek. Eğer üç yılın sonunda hâlâ çağrıya karşılık verilmediyse, hesaplardaki blokaj kaldırılacak ve talep halinde bu hisseler ana hissedara teslim edilecek.

- HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ / 04 Ağustos 2010

Yorum

• narada
                      Haberci
                      • 04 Mayıs 2009
                      • 1737

Sabancı`da hisse satışı
                      Şevket Sabancı, Sabancı Holding hissesi sattı.

Sabancı'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderdiği açıklamada, 4 Ağustos 2010 tarihinde Sabancı Holding payları ile beher adedi 6,75 TL fiyattan 10 milyon 500 bin adet satış işleminin kendisi tarafından İMKB'de gerçekleştirildiği bildirildi.

Açıklamada, “Bu işlemin sonucunda, ben ve benimle birlikte hareket eden ve Sabancı Holding sermayesindeki payları yüzde 5'i geçmeyen gerçek kişilerin sahip olduğu payların toplamının Holding sermayesine oranının yüzde 9,858'e ulaştığını beyan ederiz” denildi.

GEÇEN SENE DE SATMIŞTI

Şevket Sabancı geçtiğimiz yılın sonunda da 5.60 liradan 500 bin adetlik hisse senedi satışı gerçekleştirmiş ve holdingteki payı yüzde 5’in altına gerilemişti.

Sabancı Holding hisseleri saat 11.55 itibariyle yüzde 2.8 düşüşle 6.90 liradan işlem görüyor.

SABANCI'DAN AYRILIP ESAS HOLDİNG'İ KURDU

Sakıp Sabancı’nın vefatının ardından çocukları Emine Kamışlı ve Ali Sabancı ile birlikte kurduğu Esas Holding’i kuran Şevket Sabancı, halen Esas Holding'in yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor.

Sabancı, geçtiğimiz aylarda Capital Dergisi'ne verdiği röğportajda, Sabancı Holding ile iş münasebetinin kalmadığını söylemiş ve Sabancı Holding ile ilgili bilgi dahi almaya çalışmıyorum. Bazı bilgiler böyle dedikodu şeklinde de gelmeye çalışır, bunlara da kapalıyım” şeklinde konuşmuştu...

Yorum

• narada
                        Haberci
                        • 04 Mayıs 2009
                        • 1737

NETAŞ'IN ÜMRANİYE'DEKİ 100 DÖNÜMLÜK ARAZİSİNE EMLAKÇILAR GÖZ DİKTİ

Telekomünikasyon sektöründeki şirketi Netaş'ın, büyük ortağı Nortel'in şirketteki hisselerini satmak için başlattığı süreç devam ederken, şirketle ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanıyor.

Sabah Gazetesinin haberine göre, Netaş'ın Ümraniye'deki 100 bin metrekarelik arazisine göz diken büyük emlak şirketlerinin Nortel'e ait hisseleri almasından endişe duyuluyor. Böyle bir durumda şirketin yönetimini ele geçirecek olan emlak şirketlerinin, Netaş'ın yıllardır sürdürdüğü teknoloji alanındaki faaliyetlerini ikinci plana itmesinden kaygı duyuluyor.

Emlakçıların şirketi satın aldıktan sonra araziyi rant merkezi haline getirmek, araziyi sattıktan sonra da şirketin faaliyetlerine son vermek isteyebileceğinden korkuluyor. Netaş'ın satışı öncesinde çok önemli bir gayrimenkul varlığına sahip olduğu ortaya çıktı. Netaş'ın Ar-Ge merkezinin de bulunduğu Ümraniye'deki 100 bin metrekarelik (100 dönümlük) arazi küresel emlak şirketlerinin iştahını kabartıyor. Şirketin 2009 yılı finansal tablosunda da yer bulan arazi için biçilen değer 70 milyon lira. Arazinin 70 milyon liranın çok üzerinde bir değere sahip olduğu belirtiliyor. Emlakçıların şirketi aldıktan sonra bu araziye gökdelen yapabileceği söyleniyor.

Öte yandan, Türkiye'den ayrılma kararı alan Kanadalı Nortel'in Netaş'taki yüzde 53.13'lük hissesine talip olan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı da SPK'dan görüş bekliyor. Haberleşme tesis ve teçhizatları üretimi gerçekleştiren Netaş, yurtiçinde başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere, Türk Telekom, Vodafone, Avea servis sağlayıcılarla kamu ve özel kuruluşlar için iletişim altyapıları kuruyor. Netaş, TSK'ya yılda 55 milyon liralık iş yapıyor. Bugüne kadar TSK'nın haberleşme altyapısında önemli bir paya sahip olan Netaş, bu yönüyle de stratejik bir şirket olarak görülüyor.

Halka açıklık oranı yüzde 31.87 olan Netaş, 2009'da net kârını, geçen yılın göre yaklaşık yüzde 100 oranında artırarak 25 milyon liraya çıkardı. Netaş'ta binin üzerinde personel istihdam ediliyor.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2010...mlakci_korkusu

cayy

foreksin sabah gazetesinden alıntılayarak gönderdiği haber böyle.
                        böyle olmasına böyle de, bu HABERİN garip bir tarafı var...

ben biraz kuşkucu bir insanımdır...
                        hadi neyse...

Yorum

• narada
                          Haberci
                          • 04 Mayıs 2009
                          • 1737

Erdemir dünya çelik üretiminde 30’uncu sıraya yükseldi

Erdemir, 2009 yılında dünyanın en büyük çelik üreticileri sıralamasında 20 sıra birden yükselerek, 30’uncu oldu.

Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, Dünya Çelik Derneği tarafından açıklanan 2009 yılı Dünya Çelik İstatistikleri verilerine göre, 2007 yılında 5,4 milyon ton ile en fazla ham çelik üreten firmalar sıralamasında 56’ıncı ve 2008 yılında 6 milyon tonluk üretimi ile 50’inci sırada yer alan Erdemir Grubunun, geçen yıl 6,5 milyon tonluk üretimi ile 30’uncu sıraya yükseldiği bildirildi.
                          Açıklamaya göre, dünyanın en fazla ham çelik üreten firmaları sıralamasında, Rus üreticiler Avrupa dışında değerlendirildiğinde, 2009 yılında Avrupa’nın en büyük 5’inci çelik üreticisi olan Erdemir Grubu, Rus üreticiler Avrupa içerisinde değerlendirildiğinde ise Avrupa’nın en büyük 9’uncu üreticisi oldu.
                          2009 yılında Arcelor Mittal’in (çok uluslu) yüzde 23,7 oranındaki üretim düşüşüne rağmen, 77,5 milyon ton ile ilk sırada yer aldığı dünyanın en büyük çelik üreticileri sıralamasında, üretimi yüzde 29,3 oranında düşüşle 16,3 milyon tona gerileyen Nippon Steel (Japonya) 2008 yılındaki ikinci sıradaki yerini kaybederek dördüncülüğe geriledi.
                          2008’de üçüncü sırada yer alan Baosteel (Şangay) ise yüzde 11,6 oranındaki üretim düşüşüne rağmen ikinci sıraya yükselirken, 2008 yılında 6’ıncı sırada yer alan Posco (Kore), üretimindeki düşüşün yüzde 1,9 seviyesinde kalması sebebiyle 2009 yılında üçüncü sıraya yükseldi.
                          Açıklamada, “Çalışmaları halen devam etmekte olan İsdemir’deki yeni kapasitelerin de devreye girmesi ile Erdemir’in öncelikle yerini sağlamlaştıracağı, daha sonra ise önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Metinvest (Rusya) ve Celsa’yı (İspanya) geride bırakarak, dünyanın ve Avrupa’nın en büyük çelik üreticileri arasındaki tırmanışını sürdüreceği tahmin ediliyor” denildi.
                          Açıklamaya göre, Avrupa’daki ilk 10’daki en büyük çelik üreticileri sıralaması ve bu ülkelerin dünyadaki sıralamaları ile üretim miktarları şöyle:
                          Sıralama Üretim
                          Dünya Avrupa Firma (milyon ton)
                          ----- ------ ---------------- -------------
                          1 1 Arcelor-Mittal (çok uluslu) 77,5
                          9 2 Severstal (Rusya) 20,1
                          10 3 Evraz (Rusya) 16,7
                          18 4 Riva (İtalya) 11,3
                          20 5 ThyssenKrupp (Almanya) 11
                          23 6 Magnitogorsk (Rusya) 9,6
                          27 7 CELSA (İspanya) 7,8
                          28 8 Metinvest (Rusya) 7,4
                          30 9 Erdemir (Türkiye) 6,5
                          36 10 Voestalpine (Avusturya) 5,5

-milliyet / 16:41 | 15 Temmuz 2010

Yorum

• narada
                            Haberci
                            • 04 Mayıs 2009
                            • 1737

ELEKTRİK DAĞITIM İHALE TARİHİ AÇIKLANDI

Özelleştirme idaresi elektrik dağıtım ihale tarihini açıkladı.
                            Dört elektrik dağıtım şirketinin ihalesi, 9 Ağustos Pazartesi günü yapılacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye ait Boğaziçi, Dicle, Gediz ve Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş'deki yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirme ihalelerinin nihai pazarlık görüşmeleri 9 Ağustos'ta gerçekleştirilecek

Yorum

• narada
                              Haberci
                              • 04 Mayıs 2009
                              • 1737

2010 yılı temettü ödemeleri ve sermaye artırımları
                              http://www.tacirler.com.tr/arastirma/temettu.pdf

Yorum

• narada
                                Haberci
                                • 04 Mayıs 2009
                                • 1737

bedelsiz verme potansiyeli en yüksek 30 hisse

Konya çimento %5256
                                İttifak Holding %3613
                                Bagfaş %2195
                                Göltaş Çimento %1886
                                Netaş telekom %1876
                                Alaorko Carrier 1523
                                Kartonsan%1431
                                Good-year%1397
                                Alarko GYO%1152
                                Bsh Ev aletleri %1144
                                Afyon Çimento %1067
                                Yazıcılar Holding %924
                                Eczacıbaşı Yatırım% 770
                                Tüpraş %731
                                Kent Gıda %729
                                Migros%714
                                Kerevitaş gıda%696
                                Pınar Süt%578
                                Marshall%576
                                Ege gübre%508
                                Ak enerji %479
                                adel Kalemcilik%475
                                Çimsa%455
                                esem Spor giyim%442
                                çimentaş%435
                                söktaş%401
                                Anadolu efes%400
                                Pınar Et ve un%389
                                Transtürk holding%389
                                Altınyınıs Çeşme%382
                                borusan Mannesmann%378
                                Bak ambalaj%357
                                Çelebi%352
                                Nuh çimento%347
                                Nurol GYO%342
                                Pınar Su%336
                                Ford Otosan%336
                                Bim%335
                                Coca Cola%332
                                Doğuş Otomotiv%330
                                Tesko Kipa%325
                                aselsan%317
                                Akmerkez GYO%313
                                Sabancı holding%311
                                Brisa%306
                                Aygaz%301
                                Kordsa Global%297
                                İş Bankası B%293
                                Carrefoursa(A)%287
                                Carrefoursa(B)%287

-para dergisi

Yorum

Working...
                                X

Debug Information