Dünya Gündemi 2009

Collapse
X
 
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • WaX
    Selçuklu Torunu
    • 10 Mayýs 2009
    • 695

    #46
    dunyaya mi acilmaya karar verdin cakal amca
    Twitter: @smsener
    FB : smsener

    Yorum

    • WaX
      Selçuklu Torunu
      • 10 Mayýs 2009
      • 695

      #47
      acilan acilana

      kapanan yokmu hic ?
      Twitter: @smsener
      FB : smsener

      Yorum

      • ÇAKAL
        Aða'nýn Adamý
        • 27 Haziran 2007
        • 2545

        #48
        WaX Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
        dunyaya mi acilmaya karar verdin cakal amca



        ABD'nin raporu: "Ermeniler 2 milyon Müslüman'ý katletti"

        Bugünlerde Türk dýþ politikasýnda bize göre, çok olumlu geliþmeler yaþanýyor.
        Yakýn zamanda "ters" tavýrlar yaþadýðýmýz komþularýmýza Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan ve Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu þimdiye kadar alýþýk olmadýðýmýz hoþgörü ve kararlý biçimde barýþ çubuðu uzatýyor. Para birliði, vizesiz iliþkiler, bölgede ortak tavýr ve ortak çýkar gözetme süreci yaþanýyor. Bu anlamda da eskiye dönük bazý dosyalar da açýlýyor. Örneðin ABD'nin PKK üst yöneticilerini uyuþturucu trafiðinin üst düzey yöneticisi ilan etmesi gibi. Bir de 30 yýl önce gündeme gelen Ermeniler'in de soykýrým yaptýðýna iliþkin ABD raporu gibi. Bugünlerde bu dosya yine elden ele dolaþýyor. Bilen vardýr ama yaþ ortalamasý 25-30 olanlarýn haberi yoktur. Konu hakkýnda bu jenerasyonun da bilgi edinmesi gerekir. Hem de Türk-Ermeni iliþkilerinin barýþ güzelliklerini yaþadýðý bu ortamda gereklidir de. Dosyaya bakýlýnca, ABD eski Baþkaný Reagan'ýn danýþmaný Fein: "Beyaz Saray araþtýrma yaptý, Ermeniler'in 2 milyon Müslüman Osmanlý'yý katlettiðinin ortaya çýktýðý görülüyor. Ermeniler, kendi arþivlerini açmýyor, çünkü bu gerçeðin ortaya çýkmasýný istemiyor" diyor.
        ABD eski Baþkaný Ronald Reagan'ýn hukuk danýþmanlýðýný yapan Bruce Fein, sözde Ermeni soykýrýmý iddialarýný deðerlendiriyor. Ermeniler'in bu iddialarýnýn son derece asýlsýz olduðunu belirten Fein, Reagan'ýn baþkan olduðu 1981'de bu konunun Beyaz Saray tarafýndan araþtýrýldýðýný ve iddialarýn asýlsýz olduðunun belgelendiðini söylüyor. Ermeni soykýrýmý konusunda Fein'in açýklamalarý þöyle devam ediyor: "Osmanlý Ýmparatorluðu'nun azýnlýklara karþý 'müthiþ' sayýlabilecek bir özen gösterdiði gerçeðini unutmamak gerekir. Azýnlýklar, kendi dini özgürlüklerini ve hayatlarýný son derece rahat bir þekilde sürdürdü. Ermeni terör çeteleri I. Dünya Savaþý sýrasýnda Fransa ve Rusya ile birlikte Osmanlýlar'ý öldürdü. Bu rakamýn 2 milyon civarýnda olduðu bir gerçek. Ermeni kayýplarýnýn ise 500 bin civarýnda olduðu araþtýrmalarla kanýtlandý. Burada asýl önemli konu, Ermeniler'in ihanetidir. Osmanlý da kendisini savundu. Özellikle ABD'de yaþayan Ermeniler, soykýrým yalaný ile büyük getirim saðlýyor. ABD yönetimi de büyük paralar döndüðü için Ermeniler'i karþýsýna almak istemiyor. Ermeniler ýsrarla kendi arþivlerini açmýyor. Çünkü yýllardýr soykýrým yalaný ile dönen getirimi kaybetmek istemiyorlar. Arþivler açýldýðý anda gerçek ortaya çýkacak."
        Tarih gerçekleri saklar ve zamaný gelince de dýþa vurur.
        Türk-Ermeni iliþkilerinde de bazý odaklarýn karþý çýkmasýna raðmen, olumlu geliþmeler, tarihin satýr aralarýndaki gerçeklerin bilinmesiyle barýþ, sevgi ve kardeþlik yolunda hýzla ilerleyecek. Bu bakýmdan dýþ politikamýz, bu ve buna benzer diðer olumlu geliþmelerle "kiþilik" bulmaktadýr.
        Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
        Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

        Yorum

        • ÇAKAL
          Aða'nýn Adamý
          • 27 Haziran 2007
          • 2545

          #49
          Son Osmanlý mirasý yýkýlýyor
          Mekke'de, Kabe'nin etrafýndaki Osmanlý mirasý revaklar yýkýlýyor. Bin Ladin Þirketler grubu tarafýndan yürütülen proje kapsamýnda tavaf alanýnýn geniþletilmesi hedefleniyor. Yýkým iþlemi Kurban Bayramý'ndan hemen sonra hacýlar döner dönmez baþlayacak
          Son Osmanlı mirası yıkılıyor - 04.11.2009 - Dünya - Yeni Şafak
          Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
          Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

          Yorum

          • ÇAKAL
            Aða'nýn Adamý
            • 27 Haziran 2007
            • 2545

            #50
            Serpil Yýlmaz Sobe
            ÖZAL, KUZEY IRAK’IN TOKÝ’SÝ OLUYOR


            12 Kasým Perþembe 2009


            Barzani ve Talabani, Saddam döneminde kendilerine yardým eden Cumhurbaþkaný Turgut Özal’a vefa borcunu, oðlu Ahmet Özal’a iþ kapýlarýný açarak ödüyor

            Irak Kürdistan Bölge Yönetimi (IKBY) Baþkaný Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaþkaný Celal Talabani, yaný baþýmýzda yeni bir dünya kurarken, “Paran var mý?” diye sormadan teker teker Türkiye’den yatýrýmcý davet ediyordu.
            Ýlk örnek 9. Cumhurbaþkaný Süleyman Demirel döneminde Talabani ile dostluklarý kuran gazeteci Ýlnur Çevik olmuþtu.
            Bölgeye havaalanlarý, bakanlýklar, konut siteleri ve altyapý gibi projeleri gerçekleþtiren müteahhitlerin baþýnda Kürtlerden çok, MHP’liler ya da Karadenizliler geliyordu.
            Kuzey Irak’ýn en büyük serveti olan petrol sahalarý, yabancý þirketler arasýnda ilk olarak Türkiye’ye; Çukurova ve Pet Holding’e verildi.
            Irak Türkmenlerinden, Erbil doðumlu, YÖK eski Baþkaný Ýhsan Doðramacý gibi, bölgede okullar ve hastaneler açan “Fethullah Gülen Hareketi“ saðlam temeller atýyordu.
            Doðramacý’nýn yeðeni Sinan Çelebi’nin, IKBY’nin yeni kurulan hükümetinde Ticaret ve Sanayi Bakaný olmasý rastlantý deðildi.
            Karar kesindi: Türkiye, Irak’ý Kuzey’den yakalayýp Batý’ya doðru yanaþtýracaktý.

            Bayan Barzani’yi görmedik
            Barzani ve Talabani’nin Türkiye’yi “arkalarýna almak“ konusundaki iþtahý, merhum Cumhurbaþkaný Turgut Özal’ýn oðlu Ahmet Özal’a kadar uzandý.
            Saddam döneminde zulüm gören Barzani ve Talabani, Özal’ýn kendilerine “kýrmýzý pasaport“ vermesini ve peþmergelere sýnýrlarý açmasýný unutmamýþtý.
            Ahmet Özal “Bundan 4-5 yýl önce Talabani ve Barzani’nin davetiyle Kuzey Irak’a gitmiþtim. Bundan bir yýl önce Mesud Barzani bölgede iþ yapmam için beni davet etti. Annem ile birlikte Barzani’nin Selahattin’deki ‘Devlet Konukevi’nde 3 gün misafir olduk” diyor.
            Özal’a, annesi Semra Özal ile gittikleri Erbil’de “Barzani’in eþi ev sahibi olarak sizi karþýladý mý, kendisini gördünüz mü?“ diye de sordum.
            Özal “Hayýr“ dedi. Þaþýrmadým, zira IKBY topraklarýnda feodal baský altýnda yaþayan Kürt kadýnlarý görünür deðil.
            “Kürt yönetimi 280 bin konut yapmak istiyor. Bugüne kadar yapýlanlar tam da beklentilerini karþýlayamamýþ. Çünkü halk apartmanda oturmaya alýþmamýþ, tek evler tercih ediliyor. Ben de ilk etapta þehir merkezine 10 kilometre mesafede 1000 tane ev yapacaðým. Bu sayý 5000’e kadar uzanabilir. Kuzey Irak’ýn TOKÝ’si olacaðýz” diyen Ahmet Özal’a petrol sahasý da ikram edilmiþ.
            Özal “Petrol sahasý alabilmek için günde 20-30 bin varil petrol çýkaran bir operatörle iþe girmek gerekiyor. Pet de, Çukurova da yabancý ortak aldýlar. O nedenle biz de yabancý bir operatör arayýþýný sürdürüyoruz” bilgisini veriyor.

            Babam, Cem Uzan ile beni uyardý
            Hem Türkiye’nin ilk özel TV kanalý Star ile Kanal 6’nýn kurucusu, hem de ayný dönemde babasý baþbakanlýk makamýnda bulunan Ahmet Özal’a medya-siyaset iliþkisini de sordum, anlattý:
            IMF, Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý’nýn özerkleþmesini talep ediyor ve bu yüzden Türkiye ile anlaþma imzalanamýyor. Medya hancý, siyasetçiler yolcudur. Bir gün babam beni ve ortaðým Cem Uzan’ý yanýna çaðýrýp, ‘Beni ekranlarýnýzda çok gösteriyorsunuz. Bu tutumunuz bana da, size de zarar veriyor. Halk tarafsýzlýðýnýza saygý duymaz’ diye uyardý. Ondan sonra bazen öyle haberler yaptýk ki, kabinedeki bakanlarla küstürdük.”
            Özal, bugünün dili ile özetleyecek olursak, babasýndan “Yandaþ medya olmayýn” nasihatý aldýðýný vurguluyor.

            ‘ASKERE 5 SAAT BRÝFÝNG VERÝRDÝ’
            Tarihi öznel koþullarýndan soyutlayýp tekrarlamak isteyenlerin bakýþ açýsýyla verilmiþ bir hüküm: Özal olsa Baþbuð’u görevden alýrdý!
            Baþbakan Tayyip Erdoðan’ýn da olduðu bir toplantýda, bir akademisyenin ortaya attýðý “söz konusu rolü” soru cümlesine çevirip, Ahmet Özal’a yöneltiyorum.
            Özal, “Necdetler olayý“ ya da “3N hadisesi“ olarak arþivlerde yer eden geliþmeyi þöyle anlatýyor:
            “Babam atamayý imzalamadan bastýrýlan Genelkurmay davetiyesini, terbiyesizlik olarak gördü ve Öztorun’un istifasýný istedi, Necip Torumtay’ý Genelkurmay Baþkaný yaptý.”
            Özal’ýn anlatýmý ile döneme tanýklýk edenlerin aktarýmlarý birbiriyle örtüþüyor. Ancak ortada dönem analizi yapmaya muhtaç bir durum da yok deðil.
            Öztorun o günlerde istifa gerekçesini “Özal ile aramda laiklik konusunda görüþ ayrýlýðý var” diye açýklamýþ, ordunun içindeki darbe ateþi de sönmemiþti!
            12 Eylül’ün ekonomisti
            Özal, babasýnýn askerleri “ülkesini seven bir topluluk“ olarak gördüðünün altýný çizerek bizi 12 Eylül dönemine götürüyor; “Bülend Ulusu hükümetinde babam baþbakan yardýmcýsý olarak ekonominin yönetimindeydi. Kendisi ‘Ekonomik kararlarý almadan önce askerlere 5 saat brifing verir, onlarý ikna ederdim’ demiþti” sözlerini aktarýyor.
            Elbette, ekonomide liberal dönüþümün temelinin atýldýðý “24 Ocak Kararlarý”, 12 Eylül 1980 rejiminin en belirgin karakteriydi.

            Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
            Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

            Yorum

            • ÇAKAL
              Aða'nýn Adamý
              • 27 Haziran 2007
              • 2545

              #51
              TPAO, Fizan'da petrol buldu



              Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðý (TPAO), Libya'nýn Fizan þehrinde petrol keþfinde bulundu.Osmanlý Ýmparatorluðu döneminde sürgün yeri olarak bilinen Fizan'da bulunan petrolün, son 10 yýl içerisinde bölgede yapýlan aramalardaki en zengin keþif sahasý olduðu tahmin ediliyor. TPAO'nun Libya'da yeni bulduðu petrol sahasýnda günlük 3 bin varil petrol üretilecek. Türkiye Petrolleri, Libya'daki çalýþmalarýnda 3 bin metre derinlikte petrole ulaþtý. Günlük 3 bin varil üretim olarak belirlenen kapasiteyle ilgili çalýþmalar devam ediyor. Arama sahasýndaki kesin rezerv ve üretim araþtýrmalarla kesinleþtirildikten sonra yapýlacak. TPAO petrolü, Hindistan'ýn milli petrol þirketi OVL ile birlikte ortak buldu. Son yýllarda yurtdýþýnda sondajlara hýz veren Türkiye'nin milli petrol þirketi TPAO, Azerbaycan, Kazakistan, Libya baþta olmak üzere Irak, Suriye, Türkmenistan gibi birçok ülkede arama-üretim iþi yapýyor. Þirket; 40,7 bin varili yurtiçi, 33 bini varili yurtdýþý olmak üzere günlük toplam 73,8 bin varil petrol üretiyor.
              TPAO, Fizan'da petrol buldu -  ZAMAN GAZETESÝ [Ýnternetin Ýlk Türk Gazetesi]
              Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
              Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

              Yorum

              • ÇAKAL
                Aða'nýn Adamý
                • 27 Haziran 2007
                • 2545

                #52
                Bir bu eksikti.

                AB dibe vurdu



                Türkiye'nin AB'de yeri olmadýðýný savunan Belçika Baþbakaný Van Rompuy'un AB'nin tepesine, diplomasi tecrübesi olmayan Barones'in de Dýþiþleri Bakanlýðý görevine getirilmesi birlik içinde tepkiye yol açtý. Kýzýl Danny, 'AB bu tercihle dibi boyladý' dedi.

                Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
                Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

                Yorum

                • ÇAKAL
                  Aða'nýn Adamý
                  • 27 Haziran 2007
                  • 2545

                  #53
                  Fransýz bankasý müþterilerini uyardý: Yeni çöküþe hazýr olun!


                  23.11.2009



                  Fransýz Societe Generale Bankasý, müþterilerine gönderdiði 68 sayfalýk raporda 2 yýl içinde yaþanabilecek yeni bir çöküþe karþý altýn ve tarýmsal ürünlere yatýrýmý tavsiye etti

                  FRANSIZ Societe Generale Bankasý, müþterilerine gönderdiði 68 sayfalýk raporda, ülkelerin içine düþtüðü büyük borç yüküne dikkat çekerek, önümüzdeki 2 yýl içinde yeni bir çöküþ yaþanabileceði konusunda uyarýlarda bulundu. Bankanýn Varlýk Yönetimi Birimi'nin baþýnda olan Daniel Fermon'un yönetiminde kaleme alýnan çarpýcý raporda, "Henüz hiç kimse, küresel bir ekonomik çöküþ ihtimalinden kurtulduðumuzu söyleyemez" dendi. Hükümetlerin yeni önlemlere para harcamamasý durumunda dahi kamu borcunun milli hasýlaya oranýnýn 2 yýl içerisinde Ýngiltere'de yüzde 150, ABD'de yüzde 125 ve Japonya'da yüzde 270'e çýkacaðýný öngören Banka, dünyadaki toplam kamu borcunun da 45 trilyon dolara ulaþabileceðini belirtti.

                  BORSALARDA ÝKÝNCÝ DÝP
                  Yüksek kamu borcunun özel sektörün üzerindeki yükümlülükleri ve risklerin kamunun üzerine yüklendiðine dikkat çekti. En kötü senaryosunu düþük büyüme-rekor bütçe açýklarý üzerine kuran Societe Generale, hisse senetleri, dolar ve petrolde düþüþ, altýn ve hammadde fiyatlarýnda yükseliþ öngördü. Banka'nýn kötümser senaryosunda hisse senetlerinin yeniden Mart 2009 seviyesine geri çekileceði öngörüldü. Raporda, küresel durgunluðun sürmesi nedeniyle petrol fiyatlarýnýn da 50 dolara kadar inebileceði savunuldu. 2010 ve 2011'de küresel talebin düþük seyredeceði bunun da petrol fiyat artýþlarýný sýnýrlayacaðýný öngören Banka, "Düþük fiyat arzýn artmasýný da engelleyecek. Bunun net sonucu olarak OPEC'in boþ kapasitesi yükselecek ve petrol fiyatlarý düþüþe geçecek" tahmininde bulundu.



                  Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
                  Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

                  Yorum

                  • ÇAKAL
                    Aða'nýn Adamý
                    • 27 Haziran 2007
                    • 2545

                    #54
                    Taraflar hazýrlanýyorlar...

                    Amerika ve Ýsrail'in Ýran'ýn nükleer programýný durdurmak için son çare olarak askeri yollara baþvuracaklarý çok güçlü bir ihtimal uzun zamandýr ortada.
                    Her iki ülkenin liderleri bu hususu 'askeri seçenek dahil, her þey söz konusu' diyerek defalarca dile getirdiler zaten.
                    Bu iki gücün tek tek ya da birlikte Ýran'ýn nükleer tesislerine saldýrma ihtimalinin çok güçlü olduðunu Ýran da pekâla biliyor. Bunun için de saldýrýlara karþý çoktandýr hazýrlanýyor.
                    Nitekim, bu sebepten dolayý Ýran bugünlerde muhtemel hava saldýrýlarýna karþý geniþ çaplý bir askeri tatbikat yapýyor. Geçen pazar baþlayan ve adý 'Velayet Semalarýnýn Koruyucularý' olan tatbikat Ýran silahlý kuvvetleri ile Devrim Muhafýzlarý (Sipah-Pasdaran) kuvvetleri tarafýndan ortaklaþa yürütülüyor.
                    Tatbikat beþ gün sürecek ve Ýran'ýn kuzeybatýsý, batýsý, güneyi ve güneybatý bölgelerini kapsayacak. Ana amacý da nükleer tesislerini hedef alacak muhtemel hava saldýrýlarýna karþý Ýran'ýn hava savunmasýný kuvvetlendirmek, buna dönük tedbirleri almak olarak özetlenebilir.
                    Bu amaç Ýranlý askeri yetkililer tarafýndan da dile getirilmiþ bulunuluyor. Ýran'ýn bir süre önce ihdas ettiði Hava Savunma Komutanlýðý Komutaný General Ahmet Migrani bu konuda, '...düþmanlarýmýzýn askeri yeteneklerini iyi biliyoruz. Bununla ilgili verileri analiz edip deðerlendirebilecek durumdayýz.' derken bu arada Rusya'nýn üç yýl önce Ýran'a saðlamayý taahhüt ettiði, (ancak bugüne kadar bu taahhüdünü bir türlü yerine getirmediði) Rus yapýmý S-300 hava savunma sistemlerini zikrederek ' Ýran ve Rusya'nýn ortak çýkarlarý var. S-300'ler konusunda biz Rusya'nýn Siyonistler tarafýndan etkilenmesini istemiyoruz.. Rusya'nýn bu sistemleri bize en kýsa zamanda teslim etmesini bekliyoruz' þeklinde konuþarak adeta Rusya'ya sitem etmiþ de bulunuyor.
                    Televizyonlardan bir kýsmýný izlediðim bu tatbikat esasen Ýran'ýn bu konuda gerçekleþtirdiði tatbikatlarýnýn en sonuncusu oluyor. Ýran bu tatbikatla bilinen ya da bilinmeyen hava savunma tedbirlerini bir kere daha gözden geçirerek muhtemel hava saldýrýlarýna karþý son hazýrlýklarýný denemiþ olacak herhalde.
                    Ýran'ý bu tatbikata özel olarak zorlayan ana sebep de herhalde hasýmlarýnýn planladýklarý hava saldýrýlarý tatbikatlarý ve Ýran'ýn bunlara karþý uygulayacaðý tedbirleri denedikleri çeþitli tatbikatlar olsa gerek. Bu çerçevede, bu ay bu köþede iki defa ele aldýðým Juniper Cobra Tatbikatý hemen akla gelen tatbikat mesela. Amerikan Avrupa Komutanlýðý, Füze Ajansý ve Ýsrail kuvvetlerinin ortak yaptýklarý bu tatbikatta Ýran hava savunma sistemleri ile balistik füzelerinin muhtemel bir çatýþmadaki performanslarý, alabilecekleri tedbirler ele alýnmýþ, iþin tabiatý gereði tatbikat sonuçlarý da açýklanmamýþtý.
                    Ayrýca, bu tatbikattan önce Ýsrail'in kendi baþýna Akdeniz üzerinde, Yunan sularýna yakýn bölgelerde ve bazý haberlere göre Cebelitarýk Boðazý çevresinde tam kapsamlý, geniþ çaplý hava saldýrýlarý provalarý yaptýðý da yazýlmýþ, söylenmiþti. Tabii bunlarýn sonuçlarý da ayný þekilde açýklanmamýþtý.
                    Bu ve benzeri hava saldýrýlarý provalarýna ilaveten Ýsrail'in saldýrýlarda kullanmayý planladýðý sýðýnak delici bomba tedarikini artýrdýðý, bu çerçevede Amerika'ya geçen aðustosta 100 adet kýsaca LJDAN denen lazer güdüm donanýmlarý sipariþ ettiði haberlerde yer almýþtý. Bunlara ilaveten Ýsrail'in son nesil sýðýnak delici bombalarý kendi imkânlarýyla geliþtirdiði de söyleniyor ayrýca. Ýran'ýn bugün yürüttüðü tatbikat, Amerika ve Ýsrail'in bilinen ve bilinmeyen tatbikatlarý, geliþtirdikleri bombalar ve diðer donanýmlar taraflarýn muhtemel askeri karþýlaþmaya karþý hazýrlandýklarýný açýkça ortaya koyuyor. Taraflar hazýrlanýyorlar; ancak biz bu hazýrlýklarýn hazýrlýk safhasýnda kalmasýný temenni ediyoruz elbette; zira aksi halde bugünden tahmini zor problemlerin çýkacaðý, bölgeyi büyük bir ateþin saracaðý hemen hemen kesin sayýlýr.
                    f.ertan@zaman.com.tr

                    24 Kasým 2009, Salý
                    Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
                    Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

                    Yorum

                    • ÇAKAL
                      Aða'nýn Adamý
                      • 27 Haziran 2007
                      • 2545

                      #55
                      ABD savaþ uçaklarý Yemen'i bombalýyor!
                      Sessiz sedasýz, bölgesel etkileri olacak, belki bazý ülkelerin parçalanmasýna yol açabilecek bir savaþýmýz daha oldu. Irak iþgalinden sonra, en yýpratýcý savaþ olma ihtimali yüksek. Sadece bölgesel deðil, yýllardýr burada tartýþtýðýmýz; enerji savaþlarýndan jeopolitik mücadelelere, mezhep çatýþmalarýndan terörle mücadele safsatasýna kadar, bildiðimiz her konuyla baðlantýlý bir savaþ bu. Görünüþte bir aþiretin, topluluðun isyaný ama daha þimdiden çokuluslu müdahale aþamasýna geldi bile.

                      Kýsaca, Osmanlý'nýn Yemen'de aðýr kayýplar vermesinin, ýsrar etmesinin sebebi neyse, bugünkü savaþýn sebebi de o. Dikkatle okuyalým. Büyük bir güç mücadelesine tanýk oluyoruz. Türkiye'nin bu geliþmeye ilgisiz kalmasý beklenemez.
                      ABD savaþ uçaklarý Yemen'i bombalýyor! - Ýbrahim Karagül - 15.12.2009 - Yazarlar - Yeni Þafak
                      Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
                      Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

                      Yorum

                      • ÇAKAL
                        Aða'nýn Adamý
                        • 27 Haziran 2007
                        • 2545

                        #56
                        Kürt Borsasý açýldý

                        HÜSEYÝN KAÇAR-Diyarbakýr
                        07.02.2010



                        Irak'ýn kuzeyinde yönetimi elinde bulunduran Kürt Bölgesel yönetimi Erbil Menkul Kýymetler Borsasý'ný resmen açtý. Borsa Baþkaný Ahmet Abdulrahman Bengin, 10 milyar Irak dinarýyla ekonomi dünyasýna adým attýklarýný söyleyerek, piyasa oyuncularýnýn yerli firma ve bankalardan oluþtuðunu söyledi. Bengin, bir buçuk yýldýr borsanýn kurulmasý ve resmi iþlemlerin tamamlanmasý için çalýþmalar yürüttüklerini belirterek, "Hükümet, piyasayý desteklemek ve halkýn güven duymasýný saðlamak için, borsaya yüzde 20 oranla katýldý. Borsaya katýlan ve tümü yerli olan firma ve bankalarýn toplam sermayeleri, 8.1 milyar Irak dinarýdýr" dedi. Borsada Zagros Grubu, Korek Telekom, Irak Ortadoðu, Aþur ve Kuzey Bank firmalarý yer alýyor.
                        Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
                        Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

                        Yorum

                        • ÇAKAL
                          Aða'nýn Adamý
                          • 27 Haziran 2007
                          • 2545

                          #57
                          Almanya Dýþiþleri Bakaný Guido Westerwelle “Alman vergi verenlerin Yunanistan’a boþ çek sunamayacaklarýný” söyleyerek, ülkenin AB kaynaklarýyla kullanýlmasý seçeneðini devre dýþý býraktý. Liderlerin açýklamalarýndaki belirsizlik, günlerdir sorunun çözümü üzerine konuþan Avrupa ülkelerinin somut plan üzerinde görüþ birliðine varamadýklarýný gösteriyor.

                          ÇİN İŞİ, YUNAN İŞİ PİYASAYI BOZAN 2 KİŞİ - Milliyet.com.tr
                          Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüþme þansý bulamadý,
                          Kimileri hep odun kaldý...(Goethe)

                          Yorum

                          • MAGGGMA
                            ...................
                            • 12 Haziran 2007
                            • 1375

                            #58
                            Karadeniz'de petrol arama baþlýyor
                            Karadeniz'de petrol ve doðalgaz arayacak olan dünyanýn en büyük ikinci petrol arama platformu Leiv Eiriksson, iki aydýr demirli bulunduðu Sinop Limaný'ndan ayrýlarak sondaj yapacaðý bölgeye hareket etti.






                            Çarþamba 17.02.2010 - 19:50

                            Türkiye ve Brezilya adýna Karadeniz'de petrol arayacak olan dev ultra derin petrol arama platformu Leiv Eiriksson, Sinop'un 90 mil açýðýndaki ilk sondaj sahasýna gitmek üzere bugün akþam saatlerinde Sinop Limaný'ndan ayrýldý. Dev platformda süren hazýrlýk çalýþmalarýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan limanda hareketli saatler yaþandý.

                            Sýem Danýs adlý yardýmcý gemiden son yüklemelerin yapýlmasýnýn ardýndan yapýlan anonsla platform personelinin yerini almasý istendi. Dev platform, daha sonra saatte 6 mil hýzla Sinop Limaný'ndan hareket etti. Platformun Karadeniz'de açacaðý ilk sondaj kuyusuna Sinop'tan 15 saatte ulaþacaðý tahmin ediliyor. 10 Þubat tarihinde baþlamasý planlanan sondaj çalýþmalarýnýn platformdaki çamur pompasýndaki arýza nedeniyle yaklaþýk 10 günlük bir aksama yaþandýðý belirtiliyor.

                            Sinop Limaný'nýn yaklaþýk 2 mil açýðýnda iki aydýr demirli bulunan Leiv Eiriksson'da, seyir sýrasýnda gerekli nedenlerle sökülen 4 pervaneden 2'si ile kulenin montaj çalýþmalarý yapýlmýþtý. 50 bin ton aðýrlýðýndaki platformun enerji ihtiyacýnýn ise 44 MW gücündeki elektrik motorlarý ile saðlandýðý bildirildi. Ýstanbul ve Ankara baðlantýlý lojistik destekleri Samsun ve Ýnebolu üzerinden saðlanacak olan platforma, Ýnebolu'dan deniz yoluyla, Samsun'dan ise hava yoluyla lojistik destek verilecek.
                            Platformda, aralarýnda delici, teknisyen, mekaniker, doktor, aþçý ve temizlik görevlisinin de bulunduðu 117 personel görev yapýyor.

                            TPAO ile Petrobras arasýnda oluþturulan konsorsiyuma göre günlük masrafý 1 milyon lira civarýnda olan platform, deniz tabanýndan yaklaþýk 5 bin 500 metre derinlikte çalýþacak. 6 ay içinde ilk sonuçlar alýnacak. Önceki yýllarda yapýlan sismik çalýþmalara göre Karadeniz'de 10 milyar ton üretilebilir petrol rezervi bulunduðu tahmin ediliyor. Ýlk sondaj kuyusundan petrol veya doðalgaz çýkma ihtimalinin ise yüzde 17 olduðu kaydedildi.

                            Yorum

                            • MAGGGMA
                              ...................
                              • 12 Haziran 2007
                              • 1375

                              #59
                              Türkiye'den gaz, petrol ve bor ataðý


                              Türkiye'den gaz, petrol ve bor ataðý


                              Enerji Bakanlýðý 2010-2014 stratejik planý açýklandý. Buna göre, yerli kaynaklara elektrik üretimine öncelik verilecek.


                              Cuma

                              2015 yýlýna kadar Türkiye’de çýkartýlan petrol ve doðalgaz miktarý 2 katýna yükseltilecek. Borda kapasite artýrýlacak...

                              Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Daire Baþkanlýðý tarafýndan hazýrlanan, ‘’Enerji Bakanlýðý 2010-2014 Stratejik Planý’’nýn tanýtýmý yapýldý. Planýn sunumunu yapan Enerji Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Daire Baþkaný Þeref Efe, planda yer alan hedeflerin önemli bir kýsmýnýn ‘’meydan okuma’’ olduðunu kaydetti. Ýþte plandan bazý baþlýklar:

                              RÜZGAR GÜLÜ KATLANACAK

                              Yapýmýna baþlanan 3 bin 500 MW’lýk yerli kömür yakýtlý termik santrallarý ve 5 bin MW’lýk HES’ler 2013 yýlý sonuna kadar bitirilecek. l 2014 yýlýna kadar nükleer santral inþasýna baþlanacak.

                              Yerli kömür, petrol ve doðalgaz arama ve üretim faaliyetleri artýrýlacak. l Yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payý 2023 yýlýna kadar en az yüzde 30 olacak. Geçen yýl 802,8 MW olan rüzgar enerjisi kurulu gücü, 2015’te 10 bin MW’ye, 77,2 MW olan jeotermal enerjisi kurulu gücü de 2015 yýlýna kadar 300 MW’ye çýkarýlacak. l 2015’e kadar, Rusya’nýn doðalgaz ithalatýndaki payý yüzde 50’nin altýna indirilecek.

                              Türkiye’nin 2008 yýlý petrol üretimi 19,3 milyon metreküp, dýþa baðýmlýlýk yüzde 93. Doðalgaz üretimi ise 1 milyar metreküp, dýþa baðýmlýlýk yüzde 97.3. 2015’e kadar, petrol ve doðalgaz üretimi iki katýna çýkarýlacak.

                              NABUCCO HIZLANACAK

                              Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattý’yla ilgili anlaþma süresi uzatýlacak. Nabucco Doðalgaz Boru Hattý Projesi’nde inþaat 2011’de baþlanacak.

                              Ceyhan’ýn entegre bir enerji merkezi haline getirilmesi saðlanacak. 2015 yýlýna kadar, Ceyhan’a gelen petrol miktarý 500 milyon varile çýkarýlacak.

                              2009 yýlýnda 1,3 milyon ton olan bor kimyasallarý ve eþdeðeri ürün üretim kapasitesi 2015 yýlýna kadar 2,8 milyon tona çýkarýlacak.

                              30 MÝLYAR DOLARI BULAN ENERJÝ GÝRDÝSÝ AZALTILMALI

                              Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Taner Yýldýz, bakanlýðýn Stratejik Planýnýn en önemli parçasýndan birinin Cumhuriyetin 100’üncü kuruluþ yýldönümü olan 2023’e kadar bütün yerli kaynaklarý harekete geçirebilmek olduðunu bildirdi. Ýthalatta 2009 yýlýnda 30 milyar dolarlara ulaþan bir enerjisi girdisi olduðuna dikkati çeken Yýldýz, bunun mutlaka azaltýlmasý gerektiðini, bunun için de petrol ve doðalgaz aramalarýna dönük faaliyetlerin, ödeneklerin artýrýlmasý gerektiðini söyledi.

                              KAynak: Ajanslar

                              Yorum

                              • MAGGGMA
                                ...................
                                • 12 Haziran 2007
                                • 1375

                                #60
                                Dolar baþaþaðý ama akaryakýt yine ayný!

                                Akaryakýt fiyatlarý dolarýn düþmesine raðmen sabit kalýyor. Akaryakýt daðýtým firmalarý yýllardýr 3 ileri 1 geri yaparak fiyatlarý katlayarak ilerliyor. Son günlerde dolar deðer kaybetmesine raðmen akaryakýt fiyatlarý gerilemiyor. Hatta bugün Fuel Oil'e zam geldi.

                                Petrolün varil fiyatý 84-85 dolar aralýðýnda oynarken petrol kaynaklarýna en yakýnda bulunan ülkemizde akaryakýt fiyatlarýnda dünya birinciliðini elimizden düþürmüyoruz.

                                Petrolün fiyatýný hep varil hesabýyla öðreniriz. Ancak bir varilin kaç litre aldýðýný çoðumuz bilmiyoruz. 1 varil petrol=159 litreye denk geliyor. Þu anki ham petrolün litre fiyatýný bulmak çok kolay. 1 litre ham petrol= 84/159=0.52 dolara denk geliyor. Yani bu da 0.76 TL. Ancak ülkemizde iþlenmiþ halde petrol istasyonlarýndan araçlarýmýza aldýðýmýz benzin veya motorin 5 katýna satýlýyor.

                                TÝCARÝ ARAÇLAR ALTERNATÝFÝ KULLANIYOR

                                Dolarýn sert düþüþüne raðmen akaryakýt fiyatlarýna müdahale edilmemesi garipsenir bir durum oldu. Ülkemizde taþýmacýlýk büyük bir paya sahip. Ancak ticari araç sahipleri akaryakýttan tasarruf etmek için doðayý kirletir hale geldiler. Yakýt tanklarý mazot yerine 10 numara yað ile doluyor. 10 numara yað hem aracýn motoruna hem de çevreye oldukça zararlý. 1 kamyonun 100 km'de 22-25 litre arasýnda yakýt tükettiðini düþünürsek doðu illerinden Ýstanbul'a mal taþýyan bir kamyonun yaktýðý yakýt yaklaþýk olarak 1.250 TL oluyor. Ancak ayný yolu 10 numara yað ile kateden bir kamyon 750 TL'lik bir yakýt masrafýyla hedefine ulaþýyor. (10 numara yað=1.90 TL)

                                Yakýt masraflarýyla baþa çýkamýyorlar

                                Taksici esnafý da motorin ve LPG'den þikayetçi. Ýþlerinin zayýf olduðunu belirten taksici esnafý yakýt ve yedek parçanýn pahalýlýðýndan yakýnýyor. Esnafa akaryakýtýn vergi indirimli olarak verilmesini dile getiren taksiciler bu sayede para kazanabileceklerini söylüyorlar. Ayrýca 10 numara yað yeni nesil otomobillerde kullanýlamadýðý için motorini en yüksek fiyattan tüketmek zorunda kalýyorlar.

                                Kaynak: Habertürk

                                Yorum

                                Working...
                                X

                                Debug Information