Teknoloji Dünyasından haberler.

Collapse
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • Dragon
    Bağımlı
    • 09 Haziran 2007
    • 941

Herkese bedava internet

Finlandiya, ülkedeki bütün vatandaşların 1 Megabit internet hakkına sahip olduğunu açıkladı ve bu bağlantıyı herkese ücretsiz olarak sunacağını duyurdu.

Ülkenin İletişim ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre hazırlanan yeni bir yasa ile her vatandaşın 1 Mbit internet hakkı olduğu ve bunun ücretsiz olarak verileceği belirtildi. Temmuz ayından itibaren yürürlüğe alınacak yasa ile herkese ücretsiz internet hakkı verilecek.

Yeni kanun yürürlüğe konduğunda her vatandaşın 1 Mbit internet bağlantısı olacak ve bunun için ödeme yapmayacaklar. Finlandiya'da hükümet, 2015 yılından itibaren her vatandaşın sahip olacağı yasal internet bağlantısının 100 Mbit olması için çalışma yaptığını açıkladı.

cnet..
    Ben ben değilim,Sen olmayınca
    Sen sen değilsin,Ben olmayınca

Yorum

• Dragon
      Bağımlı
      • 09 Haziran 2007
      • 941

İnternetimiz kaliteli değil

Oxford Üniversitesi Said İşletme Okulundan MBA öğrencileri ile Oviedo Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Bölümü tarafından gerçekleştirilen ''2009 Geniş bant Kalite Araştırması''nda Türkiye, geniş bant bağlantı kalitesi ve penetrasyon oranı bakımında 66 ülke arasında 42'inci sırada yer aldı.

Cisco'dan yapılan yazılı açıklamada yer verilen ve küresel çapta ikinci kez yapılan araştırmaya, bu yıl 24 ülke daha eklenirken 240'ı aşkın ilde geniş bant kalitesi ölçüldü.

Araştırma sonuçlarına göre, 66 ülkenin 62'sinde geniş bant bağlantı kalitesi, geçtiğimiz yıla oranla yükseldi.

İndirme (download) hızı, yüzde 49 oranında artarak 4.75 Mbps'ye yükselirken, yükleme (upload) hızı, yüzde 69 artarak ortalama 1.3 Mbps'ye yükseldi. Geniş bant internette gecikme hızı, yüzde 21 oranında düşerek 170 milisaniyeye geriledi.

Güney Kore, geniş bant liderliği tablosunda 138.6 puanla en üstte yer alırken, Japonya 115.3 puanla ikinci, Hong Kong 111 puanla üçüncü oldu. İsveç, İsviçre, Hollanda, Singapur, Lüksemburg, Danimarka ve Norveç, listede ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı.

2009 yılında geniş bant kalitesini yüzde 72 oranında yükselten Güney Kore, yüksek penetrasyonla birlikte Japonya'dan liderliği aldı.

Aynı dönemde geniş bant kalitesi yüzde 38 oranında artan İsveç, Avrupa'daki en yüksek geniş bant kalitesiyle, ilk 10'da Güney Kore ve Japonya'yı yakalarken, nüfusu yoğun iller ve kırsal bölgelerde gözlenen geniş bant kalite farkını en hızlı kapatan ülke oldu.

Türkiye, geniş bant bağlantı kalitesi ve penetrasyon oranı bakımından geniş bant liderliğinde 66 ülke arasında 42'inci sırada yer aldı.

39 ülkenin, standart çözünürlükteki web tv seyretmek, dosya paylaşımı veya düşük çözünürlüklü video iletişim araçlarını kullanmak için yeterli geniş bant kalitesine sahip olduğuna yer veren araştırmaya göre, Güney Kore, Japonya, İsveç, Litvanya, Bulgaristan, Letonya, Hollanda, Danimarka ve Romanya'da yüksek çözünürlüklü internet TV veya 3-5 sene içinde hayata geçmesi planlanan video iletişim araçları gibi gelecek nesil web uygulamalarına yetecek seviyede bağlantı kalitesi bulunuyor. Geçen yıl içinde geniş bant kalitesini en fazla artıran ülke yüzde 72 ile Güney Kore olurken, Bulgaristan yüzde 56 ile ikinci, Litvanya yüzde 55 ile üçüncü, İsveç yüzde 38 ile dördüncü ve Romanya yüzde 34 ile beşinci oldu.

Ülkelerin büyük çoğunluğunda şehir merkezleri ile kırsal kesimlerde kalite bakımından farklar olduğu gözlenirken, Litvanya, Rusya ve Letonya, dijital kalitede en büyük farkların gözlendiği ülkeler oldu. İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve İzlanda'da şehir merkezleri ile diğer bölgeler arasındaki kalite farkının çok daha düşük seviyelerde olduğu belirlendi.

Büyük şehirler dışında, en yüksek kalitede bağlantı olanağı tanıyan ülkeler ise Japonya, Kore ve İsveç olarak sıralandı.

cnet..

Yorum

• Dragon
        Bağımlı
        • 09 Haziran 2007
        • 941

Canon da mum ışığında fotoğraf çekecek

Kısa bir süre önce 102.400 ISO değerine sahip D3s modelini tanıtan Nikon'un ardından Canon da aynı ISO değerine sahip dijital SLR modeli EOS 1D Mark IV'ü duyurdu.

Firmanın özellikle profesyoneller için geliştirdiği bir model olan 1D Mark IV, 16.1 Megapiksel çözünürlük, 50-102.400 ISO aralığı, 45 noktalı AF fonksiyonu, saniyede 10 kare fotoğraf, DIGI IV işlemci ve Full HD video çekebilme gibi özelliklere sahip.

Kullandığı CMOS sensör APS-H boyutlarında olan üründe 1.3X fokal çarpan bulunuyor. Ürünün ABD fiyatı 4999 dolar olarak açıklandı.

cnet..

Yorum

• Dragon
          Bağımlı
          • 09 Haziran 2007
          • 941

Lig TV maçlarını internetten canlı izleyin

Superonline, Türkiye’de bir ilke daha öncülük ederek internet üzerinden HD kalitesinde canlı yayın sunmaya başladı.
          Bundan böyle, Superonline Fiber İnternet aboneleri SuperPlay ile tüm Lig TV maçlarını HD kalitesinde internetten seyredebilecek. Superonline Fiber İnternet aboneleri, SuperPlay ile Lig TV’de yayınlanan maçları ve programları, fiber internet hızı sayesinde HD kalitesinde ve canlı olarak izleyebilecek.
          SuperPlay Lig TV kullanıcılarının ek bir ücret ödemesine veya program yüklemesine gerek kalmayacak uygulamada, farklı kalitelerde HD yayın seçeneği olacak. Böylelikle kullanıcı istediği an yayını farklı kalitelerde izleme imkânı da bulacak.

Superonline, SuperPlay platformunda ayrıca, dünyanın en çok seyredilen filmlerini de DVD kalitesinde izleyicilerle buluşturuyor. Tıkla ve izle kolaylığında sunulan yayına Superonline SuperPlay adresinden ulaşılabiliyor.

cnet..

Yorum

• Dragon
            Bağımlı
            • 09 Haziran 2007
            • 941

3G ile cepten bedava Windows 7 eğitimi

Netron, Microsoft ve Turkcell işbirliği ile Windows 7’nin kurumsal özelliklerinin aktarıldığı mobil eğitime, 3G uyumlu cep telefonunuz üzerinden ücretsiz ulaşabilirsiniz.
            Netron, Microsoft Windows 7 konusunda dünyada ilk kez gerçekleşen bir uygulamaya imza atarak, yeni işletim sisteminin temel kurumsal özelliklerini 3G uyumlu cep telefonları üzerinden aktarıyor. Turkcell hattından, 5232’ye iletilen bir kısa mesaj ile söz konusu mobil eğitim, cep telefonlarına gönderiliyor. Mobil eğitimde sunulan içerik, özellikle şirket, kurum ve kuruluşlardaki karar verici mercileri hedefliyor. Eğitim, Windows 7 kullanmayı planlayan kuruluşlara, bu sistemin sağlayabileceği maliyet ve zaman avantajları hakkında pratik bir fikir verirken, yeri işletim sisteminin performans ve güvenlik konusundaki yenilikleri konusunda da aydınlatıyor.

Neler anlatılıyor?
            Bilişim eğitimine yönelik güçlü altyapısıyla dikkat çeken Netron tarafından özel olarak hazırlanan 3G mobil eğitimde, Windows 7’nin kurumsal kullanımına yönelik 7 yeni ve kolaylaştırıcı özellik tanıtılıyor. Tanıtılan başlıklar ise; “Arama Federasyonu, Direct Access, Branch Cache, Virtual Desktop Infrastructre, Bit Locker To Go, App Locker ve Windows Touch” olarak sıralanıyor.

cnet..

Yorum

• Dragon
              Bağımlı
              • 09 Haziran 2007
              • 941

Yeni Messenger 2010 geliyor

Windows Live Messenger 2010'a ait internete sızan ekran görüntülerinde büyük yenilikler göze çarpıyor.

Windows Live paketlerinden dördüncüsünün içinde yer alacak olan Windows Live Messenger 2010 getireceği devrimsel yeniliklerle şimdiden heyecan yarattı. Hem arama motoru Bing'ihem de Messnenger'ı önümüzdeki yıl iPhone'larla kullanıma hazır hale getirmek için uğraşan Microsoft'un, Live Messenger 2010 için aldığı çok önemli karalar var.

Noewin adlı sitenin yayınladığı ilk ekran görüntülerine göre yeni Messenger'da Facebook, Twitter ve blog sayfalarıyla etkileşim olacak. Messenger listenizdeki kişilerin Twitter ve Facebook hesaplarındaki değişimler anlık olarak Messenger içinden görülebilecek. Aynı zamanda bu kişilere ait blog sayfalarındaki değişimler de izlenebilecek. Böylece tek bir program içinden sosyal ağlaarın tamamı izlenebilecek.

Messenger'daki bir diğer yenilik ise sekmeli sohbet olacak. Şu anda ancak ek programlarla bu özellik kullanılabiliyor. Windows Live Messenger 2010'da ise aynı pencerede birden fazla kişiyle mesajlaşmaya olanak tanıyan sekmeli sohbet özelliği standart olarak gelecek.
              Son yenilik ise Live Writer olacak. Yeni MS Office ile birlikte kullanmaya başladığımız Ribbon menü yapısı Live Messneger 2010'da da kullanılacak.

2010 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürülmesi beklenen Live Messenger 2010'un daha pek çok yeniliği bünyesinde barındırması bekleniyor. Ortaya çıkan bu üç özellik bile şimdiden oldukça büyük ses getirdi.

cnet..

Yorum

• Dragon
                Bağımlı
                • 09 Haziran 2007
                • 941

Türk Hacker grubu İsviçre'yi karıştırdı

İsviçre sitelerine yoğun bir saldırı gerçekleştiren Türk hacker grubu 1923TURK'ün mesajı çok açık.

İsviçre'de cami ve minarelerle ilgili kriz devam ederken en ünlü Türk hacker gruplarından birisi olan 1923Turk-Grup gerçekleştirdiği saldırılarla İsviçre'deki yüzlerce siteyi çökertti. Özellikle sağ partilerin sitelerini hedef lan grup daha önce de Türkiye aleyhinde yayınlar yapan pek çok siteyi çökertmişti.

Çökertilen sitelere konan görüntülerden bir tanesi de bu.

Dadaşlar Grup Komutanlığı, Efeler Özel Harekat Grup Komutanlığı, Bordo Bereliler Grup Komutanlığı, Fatihler Özel Harekat Grup Komutanlığı gibi alt gruplara ayrılan 1923Turk-Grup, dünya sıralamasında şu anda ikinci sırada bulunuyor.

cnet..

Yorum

• Dragon
                  Bağımlı
                  • 09 Haziran 2007
                  • 941

Bilgisayar kullanıcılarına önemli uyarı

Başımızın yeni belasını henüz pek çok anti virüs yazılımı bulamadığı için korunmak için yapacağımız tek bir şey var.

Güvnenlik yazılımları üreten Symeantec ve ShadowServer'dan gelen haberlere göre pek çoğumuzun gün içinde kulandığı Adobe Reader ile risk altındayız. Adobe Reader ile açtığımız PDF dosyalarına gizlenen Trojan.Pidief.H adlı trojan dosyayı açtığınız anda bilgisayarınıza bulaşıyor.

Sorun keşfedileli henüz bir hafta oldu. Adobe'den gelen açıklamaya göre bu sorunu engelleyecek olan yama 10 Ocak tarihinde yayınlanacak.

Pek de alışık olmadığımız şekilde PDF dosyalarından bulaşıyor olması ve şu an için henüz izinin sürülemiyor olması pek çok uzmanı tedirgin ediyor.
                  Bu tehlikeden uzak durmak için Adobe Reader'ın Javascript özelliğini iptal etmeniz gerekiyor. Bunun için Adobe Reader'ı açtıktan sonra menüden Edit -> Preferences -> JavaScript yolunu takip edip Enable Acrobat JavaScript seçeneğinin yanındaki onay işaretini kaldırmamız gerekiyor.

Yapılan testlerde 41 antivirüs programından sadece 5 tanesinin bu trojan'ı yakalayabildiği ortaya çıktı. Testi başarı ile geçen anti virüs programları şunlar;
                  • McAfee
                  • eSafe
                  • NOD32
                  • AntiVir
                  • Kaspersky

Konu hakkında daha fazla bilgi almak için Adobe - Security Advisories: APSA09-07 - Security Advisory for Adobe Reader and Acrobatadresini ziyaret edebilirsiniz.

cnet..

Yorum

• Dragon
                    Bağımlı
                    • 09 Haziran 2007
                    • 941

Kontör devri kapanıyor, 3 boyutlu tv geliyor

2010 yılında Türkiye'yi daha pek çok yenilik bekliyor; yeni uydular, yerli arama motoru, internete bağlanabilen televizyonlar yolda...

Yıldız Teknik Üniversitesi ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ortaklaşa düzenledikleri Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumu’nun sonuçları açıklandı. Türkiye'nin ve dünyanın bilişim teknolojilerindeki mevcut durumunun bir fotoğrafı çekilirken aynı zamanda gelecek yeni teknolojiler için de önemli kararlar alındı.

Bu kararlar arasında en çok kişiyi etkilemesi beklenen uygulamaların başında kontör uygulamasının kaldırılması geliyor. Pek çok farklı tarife ile kafaları karıştıran kullanıcılar artık rahat edebilecek. Kontör yerine artık "süre" satın alınacak. Böylece kullanıcılar ne kadar konuşma haklarının kaldığını karmaşık hesaplar yapmadan takip edebilecek.

Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumu boyunca birinci gün ve ikinci gün iki farklı sonuç bildirgesi yayınlandı.
                    1. GÜN SONUÇ BİLDİRGESİ

1- Bilisim sektöründe, ekonomik kriz döneminde büyüme, yatırımlar ve istihdam artışı sürmüştür. Sektörün büyüklügü 2000 yılında 10 milyar dolar iken, 2008’de 31 milyar doları aşmıştır.
                    2- Haziran 2009 – Aralık 2009 tarihleri arasında 9.3 milyon abone, mobil numara taşınabilirligi sisteminden yararlanmıştır.
                    3- Haziran 2009 – Aralık 2009 tarihleri arasında 6 milyon 3N abonesi oluşmuştur.
                    4- 3N yetkilendirmeleri ile birlikte Hazine’ye 1 milyar Avro nakit devri gerçeklesmistir.
                    5- New York, Paris, Londra gibi merkezlerle karşılastırıldıgında, stanbul su anda en hızlı 3N sebekesine sahip şehirdir.
                    6- IPTV 4’ten IPTV 6’ya dönüsüm olacaktır.
                    7- Yerli arama motoru kurulacaktır.
                    8- Yazılım sektörüne standartizasyon ve sertifikasyon getirilecektir.
                    9- Cep telefonlarında, kontör yerine kuruş hesabına gidilecektir.
                    10- 2008 – 2013 arasında mobil veri trafiginin 66 kat artması ve bu trafiğin yüzde 66’sının video olması beklenmektedir.
                    11- En çok mobil televizyon izlenen zamanlar, prime time ve futbol maçları olarak ölçümlenmistir.
                    12- Fiber optik alt yapının yaygınlasması ve transmisyon amacıyla kullanılmasıyla üretilmekte olan içerik daha da zenginleşecek ve ar-ge yatırımları artacaktır.
                    13- Türkiye’de yaklasık 40 milyon internet kullanıcısı bulunmaktadır.
                    14- Hane bazında sabit hat üzerinden internete bağlanma penetrasyonu Türkiye’de yüzde 32, AB üyesi ülkelerde ortalama yüzde 54’tür. Türkiye’nin 2010 sonu itibariyle AB ortalamasını yakalaması beklenmektedir.
                    15- Single RAN Yönetimi sayesinde yüzde 80 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.
                    16- LTE (4N) teknolojisi sonrasında 30 dakikalık, 150 MB’lık bir film, 11 saniyede indirilebilecektir.
                    17- Dünyada 4 milyar telefon kullanıcısı bulunmaktadır.
                    18- Mobil operatörlerin sunduğu katma degerli servislerin hiç biri, henüz kişiden kşiye arama trafiğinden daha yoğun bir trafik oluşturmamaktadır.
                    19- Kullanıcı tarafından üretilen içerik gelecekte daha önemli olacak, operatörler ise giderek daha fazla taşıyıcı rolü ile ön plana çıkacaktır.

2. GÜN SONUÇ BİLDİRGESİ

1- Uydu haberlesmesi, karasal ve iklimsel olumsuzluklardan etkilenmeyen, alternatifsiz bir teknolojidir.
                    2- Türksat uyduları üzerinden yapılan SD yayın sayısı 254, HD yayın sayısı ise 6’dır.
                    3- 2010’da 3 boyutlu televizyon yayıncılıgı baslayacaktır.
                    4- 4A ve 4B uyduları üretim asamasında olup, 2012’de kullanıma sunulacaktır.
                    5- Halen Türkiye’ye ait bir gözlem uydusu bulunmamaktadır. Göktürk Gözlem Uydusu, 2012’de kullanıma sunulacaktır. Böylelikle orman yangınları, sel felaketleri v.b. gözlenebilecektir.
                    6- Türkiye’nin 2012’de 5 yörüngede isletilen, 7 uyduya sahip olması hedeflenmektedir.
                    7- Ar-ge faaliyetlerini gelistirecek düzenlemelerden birkaçı sunlardır: Teknokentlerde finansal avantaj sağlanması, proje fonlarının zamanında karşılanması, bilişim kentleri kurulması ve ekonomik faaliyetlerin bütünleştirilmesi, bilişim uzmanı yetşitirecek eğitim kurumlarının artırılması, inovasyon kültürünün gelistirilmesi, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi, yerli malının tercih edilmesi.
                    8- Ulaştırma Bakanlığı’nın yaklaşık 200 milyon dolar ar-ge kaynagı bulunmaktadır.
                    9- Gelecekte, sanal dünyayla gerçek dünyan daha fazla bütünlesecek. Hantal cihazlar yerine çok fonksiyonlu, küçük ve kolay tasınabilir ürünler öne çıkacak.
                    10- Türkiye bilişim sektöründeki fırsatların basını düsük girisim sermayesi ile yazılım çekmektedir.
                    11- Veri merkezlerinin Türkiye’de kurulması için devletin destek vermesi gerekmektedir. Böylece Bulut Bilisim alanındaki fırsatlardan da yararlanılabilecektir.
                    12- Yakın gelecekte kullanmakta oldugumuz aletler internet’e doğrudan bağlı olacaktır. Böylelikle örneğin bir araba nerede olduğunu bildirebilecek, müzik setine CD takılmayacak ve kendisi internetten indirecek. Su, elektrik sayaçları okunmayacak, internet üzerinden kendileri bildirimde bulunacaklar.

cnet..

Yorum

• Dragon
                      Bağımlı
                      • 09 Haziran 2007
                      • 941

Yılbaşı kartlarındaki büyük tehlike

Yeni yıl kutlaması için bu yıl tüm dünyada 500 milyondan fazla e-kart gönderileceği tahmin ediliyor. Bu kartlardan bazıları size hiç istemediğiniz hediyeler getirebilir.

Günümüzde artık birçok insan, düşük maliyeti ve çevre dostu olmaları nedeniyle özel günlerde arkadaşlarına ve sevdiklerine tebrik göndermek için e-kartlara yöneliyor. Dünyanın lider internet güvenlik firması AVG tarafından yapılan araştırma, insanların dörtte üçünün sevdiklerinden ya da bir meslektaşlarından gelen e-kartları otomatik olarak açtıklarını ortaya koydu.

E-kartları açmadan dikkatlice okumayı seçmek ise hayati önem taşıyor. Suçlular, masum kurbanların bilgisayarlarına virüs göndermek için e-kartları kullanıyor. Riskli e-kartlar genellikle güven duyulan arkadaş veya akrabalardan geliyor gibi gösteriliyor ve alıcı böylece aldatılıyor.

Bu öyle büyük bişr risk ki, Amerika’da FBI müdür yardımcıları adına gönderilen sahte e-postalardan sonra e-kartların riskleri hakkında resmi bir uyarı yayınlandı. AVG Laboratuarları tarafından yapılan araştırmaya göre; bu yılbaşında tüm dünyada 500 milyondan fazla kişinin e-kart göndereceği tahmin ediliyor. Yılbaşı süresince gönderilen tebrik katlarından sadece %0.1’i bile güvenlik tehdidi içerse binlerce bilgisayar hasar görebilir. Bu hasar sonucunda iş dosyaları, aile fotoğrafları, videolar, e-postalar kaybedilebilir. Ayrıca, bu nedenle yaşanacak iş kaybı da hayli fazla olacaktır. Bu tehlikelere ek olarak, bilgisayarların sahipleri kimlik hırsızlığı konusunda da hedef olabilir.

Ancak AVG’nin önerileri sayesinde, güven içinde e-kart alabilmeniz yine de mümkün. İşte size güvenliğiniz için 6 ipucu;1. Ekleri açmayın: Düzgün e-kart şirketlerinin web sitesine gidip doğrudan kartı görmenize izin veren link bağlantıları vardır. Eklerden sakının ve kaynağı belli olmayan hiç bir şeyi indirmeyin.

2. Şüphelendiyseniz, silin: Eğer e-kartı gönderen ya da konu adı biraz garip görünüyorsa, kartı derhal silin.
                      3. Nereye bağlandığınızı bilin: Güvenliğiniz için tasarlanmış internet güvenliği yazılımı kullanın. Bu yazılımlardan biri olan AVG AntiVirus Free 9.0’ı LinkScanner teknolojisi ile internetten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bu yazılımlar, size gelen e-kart ile bağlanacağınız ve sisteminize zarar verecek tüm kötü amaçlı yazılımları gönderen web sitelerini yakalar ve engeller.
                      4. Neye baktığınızı bilin: Aslına bakarsanız çoğu e-kart dolandırıcılığında onu ele veren bazı işaretler vardır. Yanlış yazılan isim ve kelimelere, kimden geldiğini bilmediğiniz e-kartlara, bir dost v.b gibi gizli isimlere ve garip web sitesi adreslerine dikkat edin.
                      5. Her zaman küçük harflerle yazılmış koşulları içeren dökümanları iyice okuyun: Bazı e-kart dolandırıcılarının anlaşma maddelerinde sizin adres defterinizdeki herkese e-mail gönderebilme şartı bulunuyor. Bu nedenle neyi kabul ettiğinizi bildiğinizden emin olun.
                      6. Tamamen Ücretsiz AVG LinkScanner ile korunun: Windows kullanıcıları, kullandıkları güvenlik ürünü ne olursa olsun AVG LinkScanner® ile gerçek zamanlı Türkçe korumaya ulaşabiliyorlar. AVG LinkScanner, kullanıcılara mevcut güvenlik yazılımlarının üstünde ilave gerçek zamanlı bir koruma katmanı sağlıyor. Program, bir bağlantının arkasındaki web sayfasına bakarak ya da tarayıcınıza girdiğiniz web adresini inceleyerek ve söz konusu bağlantının herhangi bir tehdit oluşturup oluşturmadığını analiz ederek çalışıyor. Şayet söz konusu web sitesi tehlikeli ise AVG LinkScanner kullanıcının söz konusu sayfayı indirmesini engelliyor. Bu, Windows XP ve Vista kullanıcılarının bir bağlantıya tıklamalarının güvenli olup olmadığını, önemli olan anda, yani bağlantıya tıklamadan hemen önce gerçekten bilmeleri anlamına geliyor.

AVG LinkScanner sayesinde yılbaşında e-kart tehditleri korkulu rüya olmaktan çıkıyor. Detaylı bilgi için www.avg.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

cnet..

Yorum

• Dragon
                        Bağımlı
                        • 09 Haziran 2007
                        • 941

Kaçak ADSL'e dikkat!

Komşular arası ADSL dayanışması başınızı yakabilir!

Türkiye’de son dönemde artan kaçak internet kullanımıyla ilgili olarak, internet servis sağlayıcılarından uyarı geldi. ADSL internetin paylaşılarak kullanılması, sözleşmeyi imzalayan müşterilere Türk Ceza Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle birlikte ağırlaşan cezai müeyyideler getiriyor.
                        ADSL hizmeti sözleşme gereği yasal olarak bireysel kullanımla sınırlı bir hizmet ve dolayısıyla sözleşme kuralına, satış koşullarına uygun tüketilmesi gerekiyor. Fiyatlandırma çalışmaları, hizmet kalitesi ve benzeri türlü kriterlere göre ortalama bir müşteriye göre planlayarak sunulan ADSL hizmetinin bir sitede, apartman gibi yerlerde tek müşteri adına toplu olarak kullanılması, sözleşme kurallarının dışında illegal kullanılması anlamına geliyor. Tüketicilerin imzaladıkları sözleşme kurallarına aykırı olan bu durumun yasa dışı olduğunu bilmeleri ve müşterilerin daha büyük sorunlarla karşılaşmamaları için İnternet Servis Sağlayıcıların da illegal olan bu tür kullanımları bildirmesi ve engellemesi gerekiyor.
                        Ancak bundan daha önemli olan, hukuki boyutunun dışında bir kritik bir başka boyutu daha var. Günümüzde internet artık fevkalade yaygın ve her konuda tüketilen bir mecra. Güvenlik bu noktada çok büyük önem arz ediyor.

Tüketicilerin basit gibi görünen kaçak internet kullanımıyla karşı karşıya kaldıkları riskler inanılmaz büyük sıkıntılara yol açabilir nitelikler taşıyor. Artık elektronik bankacılıktan sosyal paylaşım ağlarındaki özel bilgilere kadar, e-posta ortamlarında iletişimden elektronik ticarete kadar internet o kadar hayatın içinde kullanılıyor ki, kişisel güvenlikle ilgili zafiyet doğurabilecek her şey, tüketicilerin karşılaşacağı çok daha büyük sorunlara dönüşebiliyor.

Örneğin, internetin apartmandaki ya da sitedeki komşularla paylaşılması durumunda, faturası ve ticari sözleşmesini yapan kişiye ait internet hattı üzerinden başkalarının yaptıklarını bilmek ve dolayısıyla meydana çıkabilecek herhangi bir suçtan kurtulmak mümkün değil. Bir e-ticaret sitesinde para transferiyle ilgili veya dolandırıcılıkla ilgili bir meselede soruna muhatap olacak kişi, hattan faydalandırılan kişi ya da kişiler değil hat sahibi olan kişinin kendisi olacaktır. Çünkü bütün kayıtlar suçun gerçekleştiği işlemin bu kişinin hattı üzerinden yapılmış olduğunu gösterecektir.STB ve Servisler Pazarlama Müdürü Hakan Gökçe Akgün, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamda şunlara dikkat çekiyor: “Müşterimizin yüklendiği risk ve olası zarar, bizim servis sağlayıcı ve işletmeci olarak ettiğimiz zarardan çok daha büyük. İnternette oluşabilecek en küçük risk tüketicilerimizin hiç arzu etmediğimiz hukuki ya da hukuk dışı unsurlar arasında oluşabilecek bir takım negatif iletişimlere maruz kalmalarına yol açabilir. Kaçak internet kullanımında sözleşme sahipleri kendileri göndermediği halde örneğin hakaret içeren bir e-posta, Facebook veya MSN iletisi nedeniyle adli sorunlar yaşamanın yanı sıra umulmadık şekilde hakarete maruz kalmış kişilerin saldırısına bile uğrama riskleri var. İnternet Servis Sağlayıcılar adli mercilerden gelen “Bu mesaj nereye, kimden, hangi saatte gitmiştir, kim erişmiştir” gibi sorulara lisans yükümlülüğü çerçevesinde bilgileri paylaşmak durumundalar. Bu yüzden müşterilerimizin büyük mağduriyetler yaşamamaları için kaçak internet kullanımından uzak durmalarını, bu gibi durumlardan şüphelendiklerinde çağrı merkezimize, ilgili kurumlara başvurmalarını rica ediyoruz. Zira dünyada güncelliğini koruyan en önemli problemlerden birisi niteliğindeki çocuk pornografisi içeren internet sitelerine veya yasadışı başka sitelere giriliyor olabilir.”

Türk Ceza Kanunu’nun yenilenen ilgili maddelerine göre hattın sahibi bilgisi dışında bile olsa Akgün’ün bahsettiği gibi durumların tamamı bilişim suçları kapsamında sorumlu tutuluyor. Kaçak internet kullanımına giren ortak ADSL kullanımlarında, internet üzerinden işlenen suçlarda, ADSL aboneliği kimin adınaysa, o kişi ya da firma hukuken sorumlu tutuluyor.

Kaynak:Cnet

Yorum

• Dragon
                          Bağımlı
                          • 09 Haziran 2007
                          • 941

Cep telefonuyla göz muayenesi artık mümkün!

Göz muayenesi için artık doktora gitmek şart değil. Tek ihtiyacınız...

MIT Media Lab araştırmacıları, kişinin kendi göz muayenesini yapabilmesine olanak tanıyan kolay kullanımlı, ucuz bir cihaz geliştirdi.

Orijinal olarak Near-Eye Tool for Refractive Assessment (NETRA) isimli küçük plastik cihazın en önemli özelliği, sadece cep telefonu ekranına takılarak kullanılabiliyor olması.

Kullanıcı cihazı telefona taktıktan sonra ekrana bakıyor. Daha sonra telefon yeşil hatları kırmızı olanlarla üst üste bindirene kadar tuşlara basıyor. 2 dakikadan daha az bir süre içerisinde yazılım, kullanıcının herhangi bir görme bozukluğunun olup olmadığını belirliyor ve kişinin gözleri hakkında reçete yazıyor.
                          Yazılım şimdilik sadece miyop ve hipermetrop gibi refraktif durumları test ediyor. Ancak araştırmacılar, gelecekte kataraktın dahi cihazla saptanabileceğini savunuyor.

Proje çerçevesi içerisinde cihaz şu anlık sadece 1 ya da 2 dolara üretiliyor. Bunun sebebi de, özellikle gelişen ülkelerde sağlığı tehdit eden hastalıkların iyileştirilememesinin temel sebebi olarak görülen "yüksek tedavi ücreti" kavramını hafifletmek.

Kaynak:Cnet..

Yorum

Working...
                          X

Debug Information