Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
THY hisseleri çıldırdı!Ekonmoik krize rağmen büyüme performansını sürdüren Türk Hava Yolları hisselerinde sıra dışı bir hareket yaşanıyor. THY hisseleri yılbaşından bu yana tam yüzde 263 değer kazanırken, İMKB 30 arasından en yüksek değer artışı sağlayan ikinci hisse oldu.
Eren Güler / HÜRRİYET
İMKB'de yılbaşından bu yana yaşanan yükseliş endekse iki kata yakın prim yaptırdı. Ancak bazı hisselerdeki performans endeksi katlarken, yatırımcılarını da zengin etti.
100 BİN LİRA 363 BİN LİRA OLDU
THY hisseleri yılbaşında sadece 1.07 lira iken, dünkü kapanış itibariyle 3.88 liraya yükseldi. Böylece hisseler aradan geçen 9.5 ayda yüzde 263 değer kazandı. Yılbaşında hisselere 100 bin lira koyan bir yatırımcının portföyü de 363 bin liraya yükseldi.
HİSSELER NEDEN YÜKSELİYOR?
Avrupa'da ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden biri havacılık sektörü olmasına karşın Türkiye'de rüzgar tersten esiyor.
İstanbul'un transit ülke olma avantajını iyi kullanan ve krizde açtığı yeni hatlar ve yaptığı yatırımlarla dikkat çeken THY, şimdi de bunun meyvelerini topluyor.
THY, kriz dönemi olan Ocak-Eylül döneminde 18.6 milyon yolcu taşıdı. Bu rakam kriz olmayan geçen yıl ise 16.9 milyon kişi düzeyindeydi. Yani THY, kriz ortamında yolcu sayısını yüzde 10.1 artırmış oldu.
Burada dikkat çeken en önemli artış ise transit yolcu sayısında. Aynı dönemler itibariyle THY'nin dıştan dışa transit yolcu sayısındaki artış yüzde 43.9 olarak gerçekleşti.
İlk 10 ayda arzedilen koltuk sayısında da ciddi bir artış var. Koltuk sayısı ocak-eylül 2008 döneminde 34.1 milyar iken, 2009 yılının aynı döneminde yüzde 20.6 artarak 41.2 milyara tırmandı.
THY'nin konma sayısı ise aynı dönemler arasında yüzde 11.4 artışla 141 bin 450'den 157 bin 633'e çıktı.
YÜKSELİŞ DEVAM EDEBİLİR
Ak Yatırım Menkul Değerler'in THY analisti Görkem Göker, THY hisselerinin yurtdışı benzerleri ile mukayese edildiğinde iskontolu olduğuna dikkat çekti. THY'nin büyüme dinamikleri ve operasyonel performansı göz önüne alındığında bu iskontoyu hak etmediğini belirten Göker, şöyle devam etti:
Aradaki farkın kapanması gerekiyor. Biz bu fark halen devam ettiği için hisselerdeki yükselişin durması gerektiği kanatinde değiliz. Sonuçta THY en beğendiğimiz şirketler arasında. Şirketin büyüme performansına ve geleceğine dair çok kuvvetli inancımız var.
THY'nin İstanbul'un doğal lokasyon avantajını çok iyi kullandığına dikkat çeken Göker, Bu durum özellikle transit yolcu sayısına çok olumlu katkı sağlıyor. THY de transit yolcuya çok önem veriyor ve avantajı iyi kullanıyor diye konuştu. Göker şöyle devam etti:
Bu sene ilk 8 ayda Avrupa Havayolları Birliği datalarına göre toplam kapasite yüzde 4.2 daralırken, THY yüzde 22 artış gösterdi. Bu da THY'nin slot hakkı kazandığı anlamına geliyor. Yurtdışındaki rakiplerinin boşalttığı slotları THy kapatıyor ve önümüzdeki dönemde bunun meyvesini yiyecek.
Thy, krize ragmen rusya pazarinda buyumeye devam ediyor
kuresel ekonomik kriz nedeniyle bircok firma kuculme yolunu tercih ederken,turk hava yollari (thy) buyumeye devam ediyor. Her yil 3 milyona yakin rus turistin turkiye'ye tasindigi rusya piyasasinda thy kapasitesini 2009'da yuzde 40 artirdi. Moskova'da seremetova havalimani'ndan istanbul ataturk havalimani'na ucan thy, moskova domodedova havalimani'ndan sabiha gokcen havalimani'na da ucuslara basladi. Yeni hattin acilisi vesilesiyle moskova metropol otelde bir program duzenleyen thy, acentalara plaket verdi. Gecede
bir konusma yapan turkiye moskova buyukelcisi halil akinci, thy'nin dunyayi istanbul uzerinden rusya ve orta asya'ya tasidigini soyledi. 1990'li yillarda ilk moskova seferleri basladigi zaman bircok kimsenin endise ettigine deginen akinci, "rus havayollari aeroflot vardi. Thy'nin basarili olup olamayacagi konusunda endiseler vardi. O donemde cem kozlu'nun genel mudur olmasi da bir sansti. Bugun thy dunyayi istanbul uzerinden rusya ve orta asya'ya tasiyor." dedi. Akinci, yeni hattin acilmasini da yerinde bir calisma olarak degerlendirdi.
Yeni hattin acilmasi ile ilgili bir araya gelindigini kaydeden thy rusya federasyonu temsilcisi mefail deribas, krize ragmen rusya piyasasinda faaliyetlerini artirdiklarini ifade etti. Deribas torende, "thy olarak 2004'ten bu yana inanilmaz basarilara imza atildi. 15 milyon olan yolcu kapasitesinin 27 milyona cikarilmasi hedefleniyor. 2004'de 60 olan ucak sayisi, bugun 125'e cikti. Filonun 250'ye cikarilmasi hedefleniyor." diye konustu.
rusya pazarinda hizli bir gelisme sagladiklarini kaydeden deribas, 2004'te 60 bin olan yolcu kapasitesinin 500 bine tasinmasinin planlandigini belirtti.
istanbul-moskova hattinda haftalik yedi seferle ucuslarina baslayan thy, 3 ü istanbul biri antalya olmak uzere gunluk sefer sayisini dorde, haftalik ucuslarini da 28'e cikarmis durumda. 2006 yilinda moskova hattina, st.petersburg, kazan, rostov ve ekaterinburg noktalari eklenirken, 2009'da ufa devreye girdi. 2010 yilinda da soci ve novosibirsk sehirleri de thy'nin ucus noktalarina eklenecek. Thy'nin yeni hatti sabiha gokcen-domodedova ucuslari 9 kasim'da hizmete baslayacak. Gunde bir kez planlanan hattin onumuzdeki donemde gelistirilmesi planlaniyor.
Istanbul-moskova gidis gelis 189 euro
cihan haber ajansi'na yeni hattin acilisi ile ilgili daha once degerlendirmede bulunan deribas, basarilarinin sirrini su sekilde anlatmisti: "personelimiz bir takim ruhu icinde ve ozverili olarak calisiyor. Calisma ortamlarimiz uygun. Bilet ucretlerinde cesitlendirme politikalarinin yani sira, yeni telefon santrali, turkce ve rusca telefonla bilet alabilme imkani ilgiyi artiriyor. Yilda iki kez kapsamli tanitim ve reklam calismalari yapiyoruz. Thy biletini satan yuzlerce acentemizle iliskilerimizi gelistirmeye ozen gosteriyoruz."
istanbul-moskova gidis-donus biletleri 189 euro olarak planlanirken, moskova-istanbul gidis-gelis 212 euro olacak. Tek tarafli ucuslar ise 118 euro olarak planlaniyor. Istanbul ataturk havalimani'ndan moskova seremetova havalimanina ucuslarda en dusuk bilet 231 euro'dan satiliyor
-cihan-
YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR... yalnızca, not etmek amaçlı denemeleri içerir...
Yorum