MEMSA Mensa Mensucat

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • exitus123
    Kıdemli
    • 17 Mart 2013
    • 3035

Benim kaç tane mesajımı okudun, o zat yazdığım mesajlarla prim yapmak için kullandı..o site de hala modüratörlerin küfürlerini, bencilliklerini, ben sahibim, ben topiğin erkeğiyim edasını çekmeye devam edebilirsiniz.. Eğitim şart karot abinin dediği gibi...

Kendi yazıp kendi oynayan kişiye attığım mesajları istersen yollayayım,, ben ne yazmışım , o benim arkamdan ne tazmış!!

Bi de borsa nın incisiymiş !!! Ha ordan derler adama!! Sen önce kişiliğini düzelt , herkesin okuduğu topikte KY, SPK ya ..... Küfür etmemeyi öğren

Biri çıkar sesini keser!!!

neco65 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Diğer köyde topik kapatıldı exitus123 ün şahsi atışmaları nedeniyle memsa zedelerin organize olması
    engellendi.Amacım burada tartışma ortamı yaratmak değil bunuda belirteyim ki benle de tartışmaya girilmesin.Amacımız zamanla insanları yavaş yavaş bu yeni köye çekmekti şimdi nolacak göreceğiz.Buraya gelen sayısı 20 lerde iken eski köyde hala bekleyen 100 lerce insan var.En azından toplantıya katılanların ve yanında bir kaç kişi getirelerle umarım burasıda kalabalıklaşır ve saayımız artar yoksa eski çoğunluğu bile saglayamayacagız gibi görünüyor.

Yorum

• karot43
      Çalışkan
      • 17 Mart 2013
      • 2534

exitus123 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Benim kaç tane mesajımı okudun, o zat yazdığım mesajlarla prim yapmak için kullandı..o site de hala modüratörlerin küfürlerini, bencilliklerini, ben sahibim, ben topiğin erkeğiyim edasını çekmeye devam edebilirsiniz.. Eğitim şart karot abinin dediği gibi...

Kendi yazıp kendi oynayan kişiye attığım mesajları istersen yollayayım,, ben ne yazmışım , o benim arkamdan ne tazmış!!

Bi de borsa nın incisiymiş !!! Ha ordan derler adama!! Sen önce kişiliğini düzelt , herkesin okuduğu topikte KY, SPK ya ..... Küfür etmemeyi öğren

Biri çıkar sesini keser!!!
      exitus,konuyu kapatalım.ve önümüze bakalım...varsa memsa ile ilgili birşey paylaş...ama o şunu yazdı,bu şunu yazdı...gereksiz şeyler bunlar,yararı yok yani...
      AV OL,AVCI OL:AMA AVCIYA YARDIM EDEN KÖPEK OLMA...!!!
      GERÇEKCİ OL,OLANAKSIZI İSTE...!!! CHE

Yorum

• jdanovan
        Yeni Üye
        • 14 Nisan 2009
        • 40

ayrıştırma , ötekileştirme olmadan yani normal güzel cümleler ile başlayıp devam edelim. kimse kimseyi rencide etmesin

Yorum

• exitus123
          Kıdemli
          • 17 Mart 2013
          • 3035

Ok karot abi, sana yolladığım dilekçelerde ben yorumladım, SPK kural hatısına göz yumacakmı göreceğiz ? Bültenleri takibe devam.. SPK kural hatası yaparsa o tadil metnin iptali için ticaret bakanlığına başvururuz....

Bağımsız yönetim kurulu üyeleri bu olaylara göz yummaları BİST haberiyle tescillendi..

Artık SpK onlar için işlem yapacaktır
          karot43 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          exitus,konuyu kapatalım.ve önümüze bakalım...varsa memsa ile ilgili birşey paylaş...ama o şunu yazdı,bu şunu yazdı...gereksiz şeyler bunlar,yararı yok yani...

Yorum

• exitus123
            Kıdemli
            • 17 Mart 2013
            • 3035

Spk ya Bist in kap haberiyle dilekçeleri yazalım bağımsız yönetim kurul üyeleri icin yeni üye atanması için

Yorum

• karot43
              Çalışkan
              • 17 Mart 2013
              • 2534

exitus123 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Ok karot abi, sana yolladığım dilekçelerde ben yorumladım, SPK kural hatısına göz yumacakmı göreceğiz ? Bültenleri takibe devam.. SPK kural hatası yaparsa o tadil metnin iptali için ticaret bakanlığına başvururuz....

Bağımsız yönetim kurulu üyeleri bu olaylara göz yummaları BİST haberiyle tescillendi..

Artık SpK onlar için işlem yapacaktır
              küçük yatırımcı için her türlü adımı atmaya hazırım ben...ben ilk yada ikinci spk bülteninde yeni ayarlar yapılacağını:enaz şu kısıtlamaların kaldırılacağını bekliyorum...

Yorum

• karot43
                Çalışkan
                • 17 Mart 2013
                • 2534

herif 0,27 yaktı...çok korktuk faitt...))

Yorum

• exitus123
                  Kıdemli
                  • 17 Mart 2013
                  • 3035

SERMAYE PİYASASI KURULU
                  ANKARA 13.09.2013
                  Merkezi Kayıt Kurumu’ nda ……..sicil numarasına sahip bireysel yatırımcıyım. BİST’ de ortağı olduğum MENSA SINAİ TİCARİ VE MALİ YATIRIMLAR A.Ş (MEMSA)’ nin sermaye piyasası kanuna aykırı eylemleri BİST ‘ in KAP’ da yaptığı açıklamayla
                  ‘’ BORSA İSTANBUL A.Ş. [MEMSA] 09.09.2013 17:44:37
                  Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Kararı

Borsa Yönetim Kurulu'nun 09/09/2013 tarihli toplantısında, Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar A.Ş (Şirket) ile ilgili olarak,

A.Kotasyon Yönetmeliğinin 24. ve 27. maddeleri çerçevesinde,

* Şirketin 31/12/2013 tarihine kadar sermaye artırımı işlemlerinin tamamlanmaması,
                  * Şirketin 31/12/2013 dönemi finansal tablolarının yayınlandığı tarih itibariyle finansman yapısının iyileşmediğinin tespit edilmesi,
                  * Şirketin ortaklık yapısının güncel ve doğru olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda 30/09/2013 tarihine kadar ilan edilmemesi,

durumlarının herhangi birisi gerçekleştiğinde Borsamızın 206 Sayılı Gözaltı Pazarı Kuruluş ve Çalışma Esasları Genelgesi'nin uyarınca, Şirket paylarının İkinci Ulusal Pazar kaydından çıkarılarak Borsamız Gözaltı Pazarı'na alınacağının Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda ilan edilmesine,

B. Şirketin aylık bildirim yükümlülüğünün

1) Şirketin ve konsolidasyona tabi tüm grup şirketlerinin ilgili ay sonu itibariyle kısa ve uzun vadeli finansal borçları ile dönem içerisinde ödenen ve vadesi geldiği halde ödenemeyen finansal borç toplamına ilişkin bilgileri,
                  2) İlgili ay sonu itibariyle Şirketin ve konsolidasyona tabi tüm grup şirketlerinin personel, vergi ve sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları ile söz konusu kuruluşlara vadesi geldiği halde ödenemeyen borç toplamına ilişkin bilgileri,
                  3) İlgili ay sonu itibariyle Şirketin ve konsolidasyona tabi tüm grup şirketlerinin, tüm gelir kaynaklarından elde etmiş olduğu gelirler ile mali tablo dönemi başlangıcından ilgili ay sonuna kadarki gelirlerin kümülatif toplamına ilişkin bilgileri,
                  4) İlgili ay sonu itibariyle, tüm ana üretim birimleri (tekstil, konfeksiyon, enerji) kapasite kullanım oranlarına ilişkin bilgileri,
                  5) İlgili ay sonu itibariyle Şirket aleyhine ve/veya Şirket ile ilgili olarak şirket ortakları aleyhine açılmış olan mevcut tüm davalara ilişkin bilgileri,
                  6) Şirketin güncel ve doğru ortaklık yapısına ilişkin bilgileri,
                  7) Şirketin sermaye artırım işlemlerine ilişkin güncel duruma ilişkin bilgileri

içerecek şekilde güncellenerek devam etmesine karar verilmiştir. ‘’

Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kendilerine verilen görev ve fonksiyonları yerine getirmedikleri tescillenmiş olup, bu üyelerin SPK kurumuyla olan eski ilişkileri nedeniyle mevzuata çok hakim oldukları halde şirket yönetiminde söz sahibi olamadıkları ortadadır. Görevlerini layıkıyla yerine getirmeyen, SPK kanunu madde 112 ‘ ye göre suça ortak olan, SPK mevzuatına uygun çalışmayan bağımsız yönetim kurulu üyelerinin üyeliklerinin iptal edilmesini, SPK’ nın atayacağı yönetim kurulu üyelerinin iş başına getirilmesini istiyorum.
                  Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.
                  ADRES:
                  T.C. No:

Bu dilekçeye ekleme yapmak isteyenler..

Yorum

• exitus123
                    Kıdemli
                    • 17 Mart 2013
                    • 3035

karot abi affına sığınarak son kez hisseanalizden ayrılışımla ilgili yazıyı ekleyim. 23.07.2013 yazmışım... Benim sonrasında sınav işleri olduğu için girmedim malum siteye.. Hiçbir yazımda yayınlanmadı... Arkamdan benim rumzumu anarak mailleşmemizi topiğe taşıyan zatın karekterini sende tanımış durumdasın... BU KONUYLA SON KEZ yazıyorum...

MİLLET beni suçlayacaklarına aynaya baksınlar...

1. 23-07-2013 22:17 #9
                    drtusss

202
                    Ettiği Teşekkür : 0
                    4 mesaja 4 teşekkür aldı
                    Cevap: MEMSA hisse yorum analiz haber
                    sayın mustafa bey , bu yazınızı size iade ediyorum.. Bizlerden özür dilemedikçede artık bu sitede yokum..

Admin olarak ağzınızı düzeltin bence, bu şekilde yazı yazmak neyi değiştirecek.. Hakaretlerinizi size iade ediyorum..

Banlayın beni bu saatten sonra... Sitenizin birleştiriciliği olamadığı ortada, bazı kişilerin hakaretleri diz boyuyken yaptıklarınızı unutmadık.. Onlar hala yazıyor..

Bokunuzla siz olgunlaşın bence..( Bu söz kişiye iadedir)

İyi geceler...
                    umutsari Nickli Üyeden Alıntı
                    size son sözüm..

hisseanaliz.net,siz burada orada bokunuzla gülle oynarken..

galatasaray sportif a.ş ye dava açmış tek borsa internet sitesidir..

günlerce aylarca tvlerde çıktık konuştuk..

eğer içinizde dava açmaya niyetli olanınız var ise istanbul iftar toplantısına gelin dedik..GELEN OLMADI.

BİZ GALATASARAYA DAVA AÇARKEN hiçbir forum sitesi destek vermedi ..YEMEDİ.

TÜM RİSKLERİ GÖZE ALIP,tek başımıza dava açtık..bedelli yapma yasasını DEĞİŞTİRTTİK...SPK BAŞKANINI DEĞİŞTİRTTİK..

götünüzde iş yok..

anca ona buna laf atma ..karılar hamamı gibi..

açın bakın galatasaray kApda yayınlanan davalara..

tek tek rumuzlarını yazayım sizlere..
                    1. 23-07-2013 22:47 #14
                    umutsari

51.820
                    Ettiği Teşekkür : 56.492
                    30.879 mesaja 224.431 teşekkür aldı
                    Cevap: MEMSA hisse yorum analiz haber
                    Sponsorlu bağlantılar

drtusss Nickli Üyeden Alıntı
                    sayın mustafa bey , bu yazınızı size iade ediyorum.. Bizlerden özür dilemedikçede artık bu sitede yokum..

Admin olarak ağzınızı düzeltin bence, bu şekilde yazı yazmak neyi değiştirecek.. Hakaretlerinizi size iade ediyorum..

Banlayın beni bu saatten sonra... Sitenizin birleştiriciliği olamadığı ortada, bazı kişilerin hakaretleri diz boyuyken yaptıklarınızı unutmadık.. Onlar hala yazıyor..

Bokunuzla siz olgunlaşın bence..( Bu söz kişiye iadedir)

İyi geceler...

Acı ama gerçek .. Ben dediğimde bir hata varmı diye döndüm baktım..

İnan bana yok . 2 tane 3 tane memsacı grup oluşmuş..

Hepsi birbirini birşeyle suçluyor..

Senin yada benzeri birinin sitede yazsa nolur yazmasa nolur ..

Borsa konusunda Kendine ne hayrın dokunmuş ki yazacaklarınla borsada başkasına ne hayrın olsun..

Kalbini kırmayı çok iyi becerebilirim ben dünkü çocuk değilim..

Ancak memsada zarar ettiğinden zaten üzgün olduğunu düşündüğümden

Susuyorum sana..

Selametle ..

İnş kalbinden. Geçen gibi olur memsa..

Allah gönlüne göre versin.

Atın bunu süresiz..

Bir dahada ricacı olma drtuss.

İyi geceler sana.
                    Düşerken iki şeyi asla unutma..

Kimin seni ittiğini ve kimin seni tutmadığını..

vitaminsiz kalma..

Yorum

• karot43
                      Çalışkan
                      • 17 Mart 2013
                      • 2534

exitus123,ben bu yaptığını onaylamıyorum...SÖZ GÜMÜŞSE,SUKUT ALTINDIR...BE ARKADAŞ YAA...!!!

Yorum

• karot43
                        Çalışkan
                        • 17 Mart 2013
                        • 2534

exitus,özeline bir bakarmısın...

Yorum

• exitus123
                          Kıdemli
                          • 17 Mart 2013
                          • 3035

ok, zaten kapattım o konuyu...... son du..... THE AND DİĞER KÖY

karot43 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          exitus123,ben bu yaptığını onaylamıyorum...SÖZ GÜMÜŞSE,SUKUT ALTINDIR...BE ARKADAŞ YAA...!!!

Yorum

• exitus123
                            Kıdemli
                            • 17 Mart 2013
                            • 3035

erendiz dediği gibi kaç kişi SPK dilekçe yazdı bu hafta, bak gelir yoklama yapar.....

Yorum

• karot43
                              Çalışkan
                              • 17 Mart 2013
                              • 2534

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

22 Haziran 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28685
                              TEBLİĞ
                              Sermaye Piyasası Kurulundan:

PAY TEBLİĞİ
                              (VII-128.1)

Fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımı
                              MADDE 19 – (1) Payları borsada nominal değerinin altında işlem gören ortaklıklar bilanço açığının kapatılması amacıyla sermaye azaltımı yapabilir. Yapılacak sermaye azaltımı ile münhasıran bilanço açığı kapatılır. Sermaye azaltımına konu tutarın, yapılacak sermaye azaltımı sonrasında hesaplanacak payların düzeltilmiş borsa fiyatının payların nominal değerinin yüzde yirmisini aşmayacak şekilde belirlenmesi zorunludur. Bu hususa uyulmadan yapılacak başvurular Kurulca işleme alınmaz.
                              (2) Bilanço açığı, ortaklığın Kurul düzenlemelerine göre hazırlanmış, bağımsız denetimden geçirilmiş ve genel kurulca onaylanmış son yıllık finansal tablolarındaki geçmiş yıl zararları ile dönem zararlarının toplamını ifade eder. (3) Ortaklıklar tarafından bu maddede belirtilen esaslar kapsamında sermaye azaltımı yapılmak istenmesi ve ortaklıkta belirli pay gruplarına veya belirli bir grup oluşturan pay sahiplerine imtiyaz tanınmış olması durumunda, yapılacak sermaye azaltımı nedeniyle değişmesi gereken esas sözleşmenin sermayeye ilişkin maddesi hakkında Kurulca uygun görüş verilmiş tadil tasarısının ihraççıya verilmesinden önce, esas sözleşmede gerekli değişikliklerin yapılması suretiyle imtiyazlara son verilmesi şarttır. İmtiyazlara son verilmeyerek sermaye azaltım işleminin yapılması için ortaklığın yönetiminde kontrol sahibi olan kişiler ve/veya sermayesinde imtiyazlı paya sahip bulunan ortaklar tarafından sermaye azaltımı öncesinde, Kanunun 25 inci maddesi çerçevesinde diğer ortaklara pay alım teklifinde bulunulması zorunludur.
                              (4) Bu ortaklıkların bilanço açığının bulunmaması veya yapılacak sermaye azaltım tutarının bilanço açığından fazla olması durumunda, ortaya çıkacak olan fazlalık için sermaye azaltımı ile sermaye artırımına eş anlı olarak karar verilmesi gerekir. Bu takdirde yapılacak sermaye artırımının asgari olarak söz konusu fark kadar fazla olması zorunludur. Sermaye artırımına ilişkin izahnamenin Kurulca onaylanmasına ilişkin başvuru sermaye azaltımına ilişkin olarak Kurula yapılacak başvuru ile birlikte yapılır.
                              (5) Sermaye azaltımı ile sermaye artırımına eş anlı olarak karar verilmesi sonucunda, önceki ve sonraki sermaye tutarları arasında herhangi bir değişiklik olmasa bile, esas sözleşmenin sermayeye ilişkin maddesinin tadil edilerek bu maddeye söz konusu işlemi açıklayan bir hükmün eklenmesi zorunludur.
                              (6) Fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımları, sadece pay sayısının azaltılması suretiyle yapılabilir. (7) Bağımsız denetçi tarafından olumsuz görüş bildirilmiş veya görüş vermekten kaçınılmış finansal tablolar, sermaye azaltımı işlemlerine esas teşkil edemez. (8) Sermaye azaltımında pay sahipleri arasında eşitsizlik yaratmayacak bir yöntemin belirlenmesi esastır. Bununla birlikte sermaye azaltım işlemlerinin pay sahipleri arasında eşitsizlik yaratacak şekilde yapılmasının planlanması durumunda, kendi aleyhine eşitsizlik yaratılacak pay sahiplerinin tamamının onayının alınması zorunludur. (9)Sermaye azaltımı işlemlerinin usulüne uygun olarak sonuçlandırılması, ortaklık yönetim kurulunun sorumluluğundadır. (10) Fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımlarında TTK’nın 473 üncü maddesinin ikinci fıkrası ile 474 üncü ve 475 inci maddeleri uygulanmaz. (11) Bu maddenin üçüncü fıkrasındaki esaslar saklı kalmak kaydıyla, ortaklığın kayıtlı sermaye sisteminde olup olmadığına bakılmaksızın sermaye azaltımlarında aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekir. a) Esas sözleşmenin sermayeye ilişkin maddesinin yeni şekline uygun görüş alınmak üzere bu Tebliğin 8 numaralı ekinde belirtilen belgeler ile ayrıca sermaye azaltımı ile eş anlı olarak sermaye artırımı yapılması durumunda bu Tebliğin 3 numaralı ekinde belirtilen belgeler ile, payları GİP’te işlem gören ortaklıklar bakımından ise bu Tebliğin 4 numaralı ekinde belirtilen belgeler ile Kurula başvurulur. b) Madde tadil tasarısı için ortaklığın tabi olduğu özel mevzuatlar uyarınca başka bir kurumun da izni ya da onayı gerekiyorsa, söz konusu izin ve onaylar alınır ve gerekli diğer prosedürler yerine getirilir. c) Sermayenin azaltılmasının nedenlerine, sermaye azaltımının hangi esaslar çerçevesinde yapılacağına, söz konusu azaltımın ortaklık malvarlığında herhangi bir eksilmeye yol açmayacağına ve ortaklığa sağlayacağı faydalara ilişkin olarak yönetim kurulunca hazırlanacak raporun en geç sermaye azaltımının görüşüleceği genel kurul toplantısına ilişkin gündemle birlikte ortaklara duyurulması, ortaklık merkezinde ortakların incelemesine hazır bulundurulması ve bu raporun genel kurulca onaylanması zorunludur. ç) Sermayenin azaltılmasına ilişkin esas sözleşme değişikliği ile konuya ilişkin yönetim kurulu raporu esas sözleşme değişikliğine ilişkin Kurul uygun görüşü tarihinden itibaren azami altı ay içinde yapılacak genel kurul toplantısında karara bağlanır. Altı ay içerisinde genel kuruldan geçirilerek onaylanmayan tadil tasarısı geçerliliğini yitirir. Söz konusu genel kurul kararı alınırken varsa oydaki imtiyazlar kullanılamaz. Sermaye azaltımı imtiyazlı pay sahiplerinin haklarını ihlal ediyorsa, imtiyazlı pay sahipleri özel kurulunun da esas sözleşme değişikliğini ve yönetim kurulu raporunu onaylaması gerekir. İmtiyazlı pay sahipleri özel kurulu hakkında TTK’nın 454 üncü maddesi uygulanır. Sermaye azaltımının karara bağlanacağı genel kurul toplantısındaki toplantı ve karar nisabı, Kanunun 29 uncu maddesinin altıncı fıkrasındaki esaslara göre tespit edilir. d) Genel kurulca alınan sermaye azaltım kararı ile onaylanmış yönetim kurulu raporu, genel kurul tarihini takiben on beş gün içerisinde ticaret siciline tescil ettirilerek TTSG’de ilan edilir. (12) Sermaye azaltımı ile eş anlı olarak ya da sermaye azaltımının sonuçlanmasından itibaren iki yıl içerisinde yapılacak sermaye artırımlarında, yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortakların yeni pay alma haklarının tamamını kullanmaları zorunlu olup, bu suretle elde edecekleri payları, ihraç edilen payların borsada işlem görmeye başlamasından itibaren bir yıl süreyle borsada satamazlar. Söz konusu kişiler izahnamenin onaylanmasına ilişkin başvuru sırasında, konuya ilişkin taahhüdü Kurula iletirler. Bu fıkra kapsamında söz konusu kişilerin taahhütlerine ve bunların içeriğine izahnamede yer verilir.Yönetim kontrolünün belirlenmesinde Kanunun 26 ncı maddesinin ikinci fıkrası hükmü esas alınır.Bu fıkrada belirtilen süre içinde söz konusu payların kısmen veya tamamen bu fıkra hükmüne uygun olarak borsa dışında satılması veya devredilmesi durumunda Kurulun özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde özel durum açıklaması yapılması zorunludur. Ortaklığın yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortakların borsa dışında satacakları ve bu fıkra kapsamında ihraç edilen paylarını alanlar da bu sınırlamaya tabidir.
                              (13) Sermaye azaltımı ile eş anlı olarak ya da sermaye azaltımının sonuçlanmasından itibaren iki yıl içerisinde yapılacak sermaye artırımlarında, artırılan sermayeyi temsil eden payları satın alacak yatırımcıların talebinin alınmasından önce, ortaklığın içinde bulunduğu genel durumu açıklayan ve içeriği Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğince belirlenen risk bildirim formunun kullanılması ve bu formun sermaye artırımına katılacak yatırımcılarca imzalanması zorunludur. Satış işleminin elektronik kanallar dahil her türlü iletişim kanalları kullanılarak gerçekleştirilmesi durumunda, bu yükümlülük işlemin gerçekleştirilmesinden önce söz konusu formun yatırımcı tarafından okunduğunun yatırımcı tarafından elektronik ortamda onaylanması suretiyle de yerine getirilebilir.

Yorum

• karot43
                                Çalışkan
                                • 17 Mart 2013
                                • 2534

28 Ağustos 2012 SALI
                                Resmî Gazete
                                Sayı : 28395

YÖNETMELİK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:

ANONİM ŞİRKETLERDE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILACAK

GENEL KURULLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, anonim şirket genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılma, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy kullanmaya ilişkin usul ve esasların düzenlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, anonim şirket genel kurullarına elektronik ortamda katılmaya, öneride bulunmaya, görüş açıklamaya ve oy kullanmaya ilişkin usul ve esasları, genel kurullara elektronik ortamda katılmaya ve oy vermeye ilişkin esas sözleşme hükmünün örneğini, oyun hak sahibi veya temsilcisi tarafından kullanılmasının esaslarını, Elektronik Genel Kurul Sisteminin işleyiş esaslarını ve bu sistemin katılımcılarının yükümlülüklerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 1527 nci maddesinin beşinci fıkrasına dayanılarak düzenlenmiştir.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,

b) Borsaya kote şirket: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası düzenlemeleri uyarınca borsaya kote olan anonim şirketleri,

c) Elektronik Genel Kurul Sistemi (EGKS): Genel kurullara elektronik ortamda katılmayı teminen 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 10/A maddesi uyarınca payları Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından kayden izlenen borsaya kote şirketler için Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından sağlanacak elektronik platformu ve diğer şirketlerin 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 1527 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca kuracakları veya destek hizmeti alabilecekleri bilişim sistemini,

ç) Elektronik ortamda katılma: Anonim şirket genel kurul toplantılarına EGKS’den katılmayı, görüş açıklamayı, öneride bulunmayı ve oy kullanmayı,

d) Güvenli Elektronik İmza: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 4 üncü maddesinde tanımlanan elektronik imzayı,

e) Hak sahibi: 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca anonim şirket genel kurul toplantısına elektronik ortamda katılma hakkı olan gerçek veya tüzel kişiyi,

f) Kanun: 13/1/2011 tarihli ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununu,

g) Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK): 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 10/A maddesi uyarınca kurulmuş olan Merkezi Kayıt Kuruluşunu,

ğ) Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS): Ticaret sicili işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü, ticaret sicili kayıtları ile tescil ve ilan edilmesi gereken içeriklerin düzenli olarak depolandığı ve elektronik ortamda sunulduğu merkezi ortak veri tabanını da içeren, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve yönetilen uygulamayı,

h) Tevdi eden temsilcisi: Kanunun 429 uncu maddesinde belirtilen temsilciyi,

ı) Toplantı başkanlığı: Kanunun 419 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca oluşturulan başkanlığı,

ifade eder.

Genel kurula elektronik ortamda katılmaya ve oy vermeye ilişkin esas sözleşme hükmü örneği ve uygulama

MADDE 5 – (1) Kanunun 1527 nci maddesi uyarınca EGKS’yi uygulayacak şirketlerin esas sözleşmesinde, aşağıda belirtilen hükmün genel kurul toplantılarının düzenlendiği maddelerden biri içerisinde yer alması zorunludur:

“Genel kurul toplantısına elektronik ortamda katılım

Şirketin genel kurul toplantılarına katılma hakkı bulunan hak sahipleri bu toplantılara, Türk Ticaret Kanununun 1527 nci maddesi uyarınca elektronik ortamda da katılabilir. Şirket, Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca hak sahiplerinin genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılmalarına, görüş açıklamalarına, öneride bulunmalarına ve oy kullanmalarına imkan tanıyacak elektronik genel kurul sistemini kurabileceği gibi bu amaç için oluşturulmuş sistemlerden de hizmet satın alabilir. Yapılacak tüm genel kurul toplantılarında esas sözleşmenin bu hükmü uyarınca, kurulmuş olan sistem üzerinden hak sahiplerinin ve temsilcilerinin, anılan Yönetmelik hükümlerinde belirtilen haklarını kullanabilmesi sağlanır.”

(2) Hak sahipleri ve temsilcilerinin elektronik ortamda genel kurul toplantısına katılma ve oy kullanmasına imkan tanıyacak şirketler, yukarıda belirtilen esas sözleşme hükmünde herhangi bir değişiklik yapmadan bu metni esas sözleşmelerine aktarmak zorundadır. Esas sözleşmelerinde bu maddede belirtilen esas sözleşme hükmü bulunan şirketler, yapacakları her genel kurul toplantısında hak sahiplerinin ve temsilcilerinin genel kurula elektronik ortamda katılabilmelerini ve oy verebilmelerini sağlamak zorundadır.

(3) Payları MKK tarafından kayden izlenen borsaya kote şirketlerin yapacakları genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılma, temsilci tayin etme, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy verme işlemleri MKK tarafından sağlanan EGKS üzerinden yapılır.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Kurul Öncesi İşlemler
                                Genel kurula ilişkin bilgi ve belgelere erişimin sağlanması

MADDE 6 – (1) Kanunun 1527 nci maddesi uyarınca EGKS’yi uygulayacak şirketlerin, genel kurul toplantılarına ilişkin Kanun ve esas sözleşme gereği yapılması zorunlu olan çağrıları, genel kurul öncesi hak sahiplerinin incelemesine sunulması zorunlu olan belgeleri ve toplantı gündemine ilişkin belgeleri güvenli elektronik imzalı olarak Kanunda öngörülen süreler içinde EGKS’de hak sahiplerinin erişimine hazır bulundurmaları zorunludur.

Genel kurula elektronik ortamda katılma bildirimi

MADDE 7 – (1) Genel kurula elektronik ortamda şahsen veya temsilcileri aracılığıyla katılmak isteyen hak sahipleri bu tercihlerini EGKS’den bildirmek zorundadır.

(2) Genel kurula hak sahibi yerine temsilcinin katılacağı durumda temsilcinin kimlik bilgisinin EGKS’ye kaydedilmesi zorunludur. Temsilcinin toplantıya fiziki katılacağı durumlarda da yetkilendirme bu şekilde yapılabilir. Hak sahibi temsilci tayin ederken temsilcisini genel olarak yetkilendirebileceği gibi her bir gündem maddesine ilişkin ayrı ayrı da yetkilendirebilir. Katılma haklarını temsilci olarak kullanan kişi, temsil edilenin talimatına uygun oy kullanır.

(3) Tüzel kişi hak sahipleri adına, birinci ve ikinci fıkra uyarınca EGKS’de yapılacak bildirimlerin tüzel kişi imza yetkilisince Kanunun 1526 ncı maddesinin dördüncü fıkrası gereğince şirket namına kendi adlarına üretilen güvenli elektronik imzayla imzalanması gerekir.

(4) Bildirimler, hak sahibinin talimatına uygun olarak payların tevdi edildiği kuruluş tarafından da yapılabilir.

(5) Genel kurul toplantısına elektronik ortamda katılacağını bildiren hak sahibi bu tercihini EGKS’de geri alabilir. Elektronik ortamda katılma yönündeki bu talebini geriye almayan hak sahibi veya temsilcisi genel kurul toplantısına fiziken katılamaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Genel Kurul Anındaki İşlemler
                                Toplantıya katılım

MADDE 8 – (1) Genel kurula elektronik ortamda katılım, hak sahiplerinin veya temsilcilerinin güvenli elektronik imzaları ile EGKS’ye girmeleriyle gerçekleşir.

(2) Toplantıya elektronik ortamda katılan hak sahipleri ve temsilcilerine ilişkin liste toplantı başlamadan önce EGKS’den alınır. Bu liste, Kanunun 407 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca çıkarılacak Yönetmelik hükümleri çerçevesinde hazır bulunanlar listesinin oluşturulmasında kullanılır.

Toplantının elektronik ortamda açılması

MADDE 9 – (1) Genel kurul toplantısı fiziki ve elektronik ortamda aynı anda açılır. Toplantının açılabilmesi için ilgili mevzuattaki şartların yerine getirildiğinin Bakanlık temsilcisince de tespiti zorunludur. EGKS’deki teknik işlemlerin toplantı anında yerine getirilmesi için toplantı başkanı tarafından uzman kişiler de görevlendirilebilir.

Elektronik ortamda görüş iletme

MADDE 10 – (1) Hak sahibi veya temsilcisi, elektronik ortamda katıldığı genel kurul toplantısında görüşlerini elektronik olarak iletir.

Oy verme

MADDE 11 – (1) Genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılanlar, toplantı başkanının ilgili gündem maddesine ilişkin oylamaya geçildiğini bildirmesinden sonra, oylarını EGKS üzerinden kullanır.

(2) Her gündem maddesinin toplantı başkanının oylamaya geçildiğini bildirmesinden sonra ayrı ayrı oylanması zorunludur. Hak sahibi veya temsilci ilgili gündem maddesine ilişkin olarak verdiği oyu değiştiremez. Oylama sonucu, EGKS üzerinden toplantı başkanına iletilir. Toplantı başkanı bu sonucu ve varsa elektronik ortamda gönderilen muhalefet beyanını tutanağa işletir.

Tutanak

MADDE 12 – (1) Hazır bulunanlar listesi ve toplantı tutanağı toplantı bitiminde Bakanlık temsilcisine elektronik belge taşımaya ve saklamaya elverişli bir ortam içerisinde de teslim edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve son hükümler
                                Şirketlerin yükümlülükleri

MADDE 13 – (1) Kanunun 1527 nci maddesi uyarınca genel kurul toplantısına elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sistemini uygulayacak şirketler ile bu amaçla destek hizmeti sunacak şirketler, bu Yönetmeliğin diğer maddelerinde belirtilen yükümlülüklerin yanında aşağıda belirtilen yükümlülükleri de yerine getirmek zorundadır:

a) Şirketler, EGKS'nin bu Yönetmelik ve Kanun hükümlerine uygunluğunu Bakanlık tarafından çıkarılacak Tebliğde belirlenen esas ve usullere uygun olarak tespit ettirip tescil ve ilan ettirmek zorundadır.

b) Şirketler, varsa organın temsilcisi, bağımsız temsilci ve kurumsal temsilcilerin bilgilerini EGKS’de hak sahiplerinin bilgisine sunar.

c) Şirketlerin kendisi veya destek hizmeti aldıkları şirketler, EGKS’de yapılan tüm işlemlere ilişkin kayıtları, genel kurula elektronik ortamda katılan hak sahiplerinin ve temsilcilerinin kimlik bilgilerini, elektronik ortamda, bunların gizliliğini ve bütünlüğünü sağlayarak on yıl süreyle saklamak zorundadır. Borsaya kote şirketler için söz konusu saklama zorunluluğu MKK tarafından yerine getirilir.

ç) Payları MKK tarafından kayden izlenen borsaya kote şirketler, kendileri veya destek hizmeti aldıkları kuruluşlar aracılığıyla genel kurul toplantısına ilişkin görüntü ve ses naklini EGKS’ye aktarmak ve sistemin işleyişine ilişkin olarak Bakanlık tarafından çıkarılacak Tebliğle belirlenecek işleyiş esaslarına uymak zorundadır.

d) Şirketlerin EGKS’yi kurmak yerine destek hizmeti alımını tercih etmeleri durumunda destek hizmeti alınan şirketler için de birinci fıkranın (a) bendi hükmü uygulanır. EGKS’den kaynaklanan nedenlerle hak sahiplerinin uğrayacağı zararlardan gerek destek hizmeti alan gerek destek hizmeti veren şirketin sorumluluğu genel hükümlere göre belirlenir.

Elektronik genel kurul sistemindeki işlemler

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca hak sahiplerinin elektronik ortamda genel kurula katılabilmeleri için EGKS’ye güvenli elektronik imza ile giriş yapmaları gereklidir.

(2) EGKS üzerinden oluşturulan belgeler; toplantı başkanlığını oluşturan üyeler, şirket yöneticileri ve Bakanlık temsilcisi tarafından güvenli elektronik imza ile de imzalanabilir.

Bakanlığın düzenleme yetkisi

MADDE 15 – (1)Bu Yönetmeliğin uygulanmasına ve EGKS’nin taşıması gereken teknik ve güvenlik kriterlerine ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılacak bir Tebliğ ile düzenlenir.

Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen esas sözleşme değişikliğinin, payları MKK tarafından kayden izlenen borsaya kote şirketlerce, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra yapacakları ilk genel kurul toplantısında yapılması zorunludur. Bu esas sözleşme değişikliğinin ilk genel kurulda yapılacak olması, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle hak sahiplerinin genel kurul toplantısına elektronik ortamda katılmaları için gerekli olan sistemin kurulması ve hak sahiplerine elektronik ortamda katılma imkanının sağlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

(2) Bakanlıkça, genel kurula ilişkin belgelerin EGKS tarafından MERSİS’e elektronik ortamda aktarılması uygulamasının başlatılmasına kadar genel kurul belgeleri toplantı bitiminde, toplantı başkanı tarafından, Bakanlık temsilcisinin kurumsal elektronik posta adresine veya Kayıtlı Elektronik Posta hesabına gönderilir veya elektronik belge taşımaya ve saklamaya elverişli bir ortam içinde Bakanlık temsilcisine teslim edilir.

(3) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce, çağrısı yapılmış genel kurullara bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik 1/10/2012 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

Yorum

Working...
                                X

Debug Information