Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
Öncelikle hoş geldiniz. Üyeliğiniz hayırlı, uğurlu olsun.
Hisseyi alırken kendinize mutlaka bir hedef belirlemişsinizdir. Eğer hedef belirlemedim derseniz “Gideceği limanı bilmeyen gemiye hiçbir rüzgardan hayır gelmez” diyeceğim.
Hissenin 5 günlük HO’sı 11 Ocak’tan sonra ilk kez 30 Temmuz’da 25 ve 55 günlük HO’ları yukarı geçme başarısı göstermiş. Mart ayının ortasından beri genelde yatayda seyretmiş ve bir tek 3 Haziran’da 3.14 seviyesini görmüş. Bu nedenle 3.10-3.14 aralığının kuvvetli direnç niteliği taşıdığı ve kırılırsa hissenin üzerindeki baskıdan kurtulacağı söylenebilir. Dünkü kapanışlara göre seanslık ortalamalar 5/2.92, 25/2.74, 55/2.68 seviyelerinden geçiyor.
Bütün söyleyebileceklerim bunlardan ibaret. Alın-satın-tutun deme hakkını kendimde görmem. Nasıl alım kararını hür iradenizle verdiyseniz bundan sonraki kararları da bir başınıza vermek durumundasınız.
Her şey dilediğinizce, gönlünüzce gerçekleşsin.
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
Grafik ilgimi çektiği için üyelerle paylaşmak istemiş ve x ekseninde RİSK, y ekseninde BEKLENEN GETİRİ ibareleri yer aldığı için ayrıca bir açıklama yapma gereği de duymamıştım.
Harita yatırımcının doğru tercihlerde bulunarak riskini minimize, karını maksimize etmesini hedefliyor ve geçmişe dönük olarak son 100-200 gün arasında hisselerin nasıl bir tavır sergilediğini ortaya koyuyor. Seçilen gün sayısı değiştikçe hisselerin bölge ve sıraları da değişiyor.
1 nci bölgede Getirisi Pozitif/Riski Negatif, 2 nci bölgede Getirisi Pozitif/Riski Pozitif, 3 ncü bölgede Getirisi Negatif/Riski Negatif, 4 ncü bölgede Getirisi Negatif/Riski Pozitif değerdeki hisseler yer alıyor. Riski yüksek, getirisi negatif olduğu için en belalı bölgenin 3 ncü bölge olduğu söylenebilir.
Son 100 günlük verilere göre hazırlanan örnek haritaya bakılırsa ADBGR veya BSOKE hissesini seçen bir yatırımcı pek rasyonel davranmıyor. Bilgisayar kayıtlarından sildiğim için şu an isimlerini zikredemiyorum ama pembe renkli bölgede 218, 246, 192, 242, 239, 241 sıra numarasıyla yer alan senetlerin ise sağladıkları getiri ve risk düzeyine bakılarak taşımaya değer olduğu söylenebilir. Karar verirken hisselerin listedeki sırasına değil xy ekseni üzerindeki konum ve değerleriyle merkeze olan uzaklıklarına itibar etmek daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Dilerim tatmin edici bir açıklama olmuştur. Kolay gelsin.
Dün DJI'ın % 2.93, DAX'ın % 2.65 prim yaptığı ortamda XU100'ün % 2.36 gerilediğine şahit olduk. Normalde dış piyasalardaki yükselişlere misliyle cevap veren borsamızın bu tavrını yadırgamış olmalıyız. Ortaya çıkan bu tezatı yine teknik analizle açıklamak mümkün olabilir.
Grafiğe bakarak 33.000 seviyesinden ısınmaya başlayan İMKB'nin 41.000 seviyesi yukarı geçilirken hararetinin arttığını ve kanal dışına çıkan endeksin üzerinde bir köpük tabakası oluştuğunu, dünkü geri çekilme ile bu köpüğün alındığını söyleyebiliriz.
42.000 desteği çalıştığı sürece XU100 bir önceki zirve seviyesi olan 44.000'leri zorlayabilir ve endeks söz konusu seviyenin üzerinde kalıcı taban oluşturabilirse ancak o vakit daha yüksek hedefler gündeme gelebilir. Hergün kendini yukarı atan mevcut çıkış kanalının tabanı dünkü kapanışa göre 39.000 seviyelerinden geçiyor. Bu destek aşağıya geçildiği takdirde yükseliş umutlarını bir başka bahara ertelemek gerekir düşüncesindeyim.
SORU : Sayın Penguen biraz değişik bir sorum olacak bu sefer. Eggub, Bagfas ve Gubrf'te çok kısa sürede, geçen pazartesiye kadar neredeyse % 80'lere varan bir düşüş yaşandı. (Bagfs 192 seviyesinden 113'ü, Gubrf 59 seviyesinden 30'u görüp, aynı seans içinde önce dipten % 8 sonrasında bir haftada % 40 artıp 43 seviyesine geldi) Bu hareketlere bağlı olarak 30 Temmuz'da Gübre Fabrikaları yönetimi bir yazı ile kamuya açıklanmamış bir durum olmadığını belirtti. Özete gelecek olursak altyapısı sağlam görünen, batma riski olmayan, gübre gibi sürekli yükselen bir fiyata sahip bir malzeme satan firmalardaki böyle garip fiyat hareketlerini neye bağlarız?
Mesela şu an tüm gübrelere taban yaptırdılar.
-----------
Sn. Teknik Destek,
CEVAP : Bu soru tarafınızdan evvelce de sorulmuş idi. Bende “bu sevdasından vazgeçmenizi” söylemiş idim. Aynı soruyu tekrar tekrar sorarak nasırıma basmak ve beni bağırtmak mı istersiniz?
İMKB Başkanlığı şirket hisselerindeki olağanüstü dalgalanmanın nedenlerini sormuş onlar da buna karşılık cevap vermişlerdir. Sonuçta şirketin 1 YTL’ye ihraç ettiği hisse senedini 59 YTL’ye yükselten şirket yönetim kurulu değil, piyasa oyuncularıdır.
Aşağıya sözünü ettiğiniz hisselerin grafiklerini kopyalıyorum. Grafik üzerindeki yeşil, mavi, kırmızı çizgiler bana göre kısa, orta, uzun vadeli hareketli ortalamaları gösteriyor. Gördüğünüz gibi sene başından beri HO’lar birbirine paralel hareket etmiş. BAGFS’ta Haziran ortasında, GUBRF ise Temmuz ortasında kısa vadeli HO’lar orta vadeli HO’ları aşağıya kesmiş. Dikey kırmızı çizgilerle işaretlediğim yerler bence “Kapı açık, arkanı dön ve çık” şarkısının söyleneceği yerlerdi. BAGFS grafiğinde mavi daire ile işaretlenen nokta ise önceki zirveyi geçemeyen tepki olarak dikkati çekiyor ve “Postacı kapıyı iki kere çalar” sözünü hatırlatıyor. Grafikte fiyatların sonradan HO’ların birer birer üstüne çıktığı görülüyor. Ancak bunun bir önemi yok. Kalıcı yükseliş için HO’ların birbirini teker teker yukarı kesmesi gerekiyordu.
Hiçbir hisse sürekli çıkmaz veya sürekli düşmez. Bizler nereye gitmek istiyorsak oranın vasıtasına binmeli ve gideceğimiz yere vardığımızda veya arıza durumunda bulunduğumuz araçtan inmeliyiz. Böyle yapmaz isek sonunda kaptan şoför “Beyler son durak” diye seslenir ve kontağı kapatıp bizi otobüsten indirir.
Olayların nedenini, niçinini sorgulayarak kendinizi boşuna yormayın. Borsada olup bitenleri akıl ve matematikle açıklamak mümkün değil. Evvelce de dile getirdiğim gibi eğer elinizde yeterli senediniz varsa gökte kanat çırpan bir hisseye yerlerde takla attırabilir; eğer yeterli paranız varsa ayakta duramayan bir hisseye kanat takıp gökyüzünde uçurabilirsiniz. Her ikisinden de mahrumsanız o vakit büyüklerinizin sözünü dinleyin, rahat edin.
Anladık
Ağalar ödünç aldıklarını
Geri veriyorlar
Ancak
Zenginin keyfi gelene kadar
Fakirin canı çıkıyor
Bunu bilmiyorlar
Amerika hizli dustu, USD hizli deger kazandi, Asya'yi JPY topladi, EM'ler dayandi, bugun MBIA ve Fannie Mae'ye hazirli olun
Sigorta şirketleriyle ilgili beklentilerin AIG sonrası olumsuza dönmesi, bankalarda satışın hızlanması, Wal-Mart satışlarının beklentilerin altında kalması ve işsizlik başvurularının beklentilerden çok kötü çıkması dün Amerikan borsalarını ev satış rakamlarının beklentilerden iyi olmasına karşın hızlı şekilde düşmesine neden oldu. DJ %1.9 ve Nasdaq %1.0 oranında geriledi. Vadeli işlemlerde Amerikan borsaları %0.2 yukarıda gözüküyor.
ECB’nin ve BoE’ın faizleri beklendiği gibi değiştirmediği günde Avrupa borsaları %0.3 oranında geriledi. Amerika’da olduğu gibi sigorta şirketlerinde satışlar yoğunlaştı. ECB’nin karar sonrası yaptığı açıklamada faiz artırım konusunda aceleci olunmayacağı sinyalinin alınması görece olumlu algılandı. Bu sabah Asya’da algılamanın olumsuz olmasına karşın uluslararası piyasalarda EUR ve JPY karşısında hızlı bir değer kazancı sürecine giren USD nedeniyle Japon Nikkei’nin ihracatçı şirketler sayesinde artıya döndüğünü görüyoruz. Diğer Asya piyasalarında ise hafif aşağı yönlü ama yataya yakın bir seyirden bahsedebiliriz.
Nijerya ve İran ile ilgili son gelişmelerin yanında OPEC’in de Eylül ayında üretim değişikliği yapmayı düşündürmediği değerlenmeleri sonrasında Avrupa’da 116 ve Amerika’da 118’e gerileyen petrol dün Amerika’da 120 dolardan işlem gördü. Petrolün hafif toparlanması LATAM’daki EM’lerin borsalarındaki düşüşleri Amerika’ya göre sınırladı. Bovespa dün %0.9 geriledi. Yatırımcılar bugün Amerika’da TSİ 15:30’da açıklanacak 2Ç08 birim işgücü maliyet verisini takip edecek. Karlar tarafında da iki şirket çok yakından takip edilecek: Fannie Mae (beklenti EPS: -0.48) ve MBIA (beklenti EPS: -1.46).
Kaynak : Raymond James Securities
IMKB`DE BİR ÖNCEKİ HAFTA YASANAN %15 DOLAYİNDAKİ YÜKSELİSİN ARDİNDAN, GEÇEN HAFTA GENELDE REALİZASYON AMAÇLİ SATİSLAR GÖZLENDİ. HAFTA BASİNDA 43602 SEVİYELERİNİ GÖREN IMKB-100 ENDEKSİ, SALİ GÜNÜNDEN İTİBAREN ARTAN REALİZASYON BASKİSİYLA HAFTANİN SON İSLEM GÜNÜNDE 40770 SEVİYESİNE KADAR GERİLEDİ. HAFTAYİ 40949 SEVİYESİNDE, BİR ÖNCEKİ HAFTAYA GÖRE, %4.73 ORANİNDA DEGER KAYBİ İLE KAPATAN ENDEKSTE, CUMA GÜNÜ %1.63 ORANİNDA DEGER KAYBİ GERÇEKLESTİ. PİYASA ÜZERİNDE GEÇEN HAFTA YASANAN REALİZASYON BASKİSİNDA ENDEKSTE TEMMUZ AYİ ORTASİNDAN İTİBAREN YASANAN HİZLİ YÜKSELİSİN YANİNDA, İÇERİDE TEMMUZ AYİNDA BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELEN ENFLASYON VERİLERİNİN VE AKP HAKKİNDA İKİNCİ BİR DAVA AÇİLABİLECEGİNE İLİSKİN ÇİKAN HABERLERİN, YURTDİSİ TARAFTA BORSALARDA HAFTANİN İKİNCİ YARİSİNDAN İTİBAREN ARTAN SATİS BASKİSİNİN ETKİLİ OLDUGU GÖRÜLDÜ. HAFTANİN SON İSLEM GÜNÜNDEKİ SATİSLARDA KAFKASLARDA GÜNEY OSETYA BÖLGESİNDE ORTAYA ÇİKAN GERGİNLİGİN DE ETKİLİ OLDUGU GÖZLENDİ.
IÇERİDE BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELEN ENFLASYON VERİLERİNİN VE AKP HAKKİNDA YENİ BİR DAVA AÇİLABİLECEGİNE İLİSKİN HABERLERİN ORTAYA ÇİKARDİGİ KAYGİLAR SÜRMEKLE BİRLİKTE, GELEN HAFTA PİYASALAR ÜZERİNDE ETKİLERİNİN DAHA SİNİRLİ OLACAGİ, IMKB`NİN GEÇEN HAFTA BOYUNCA OLDUGU GİBİ, HAFTA BOYUNCA AGİRLİKLİ OLARAK DİSARDAKİ GELİSMELERE DUYARLİ BİR SEYİR İZLEYECEGİ DÜSÜNÜLMEKTEDİR.
HAZİNE`NİN ÇARSAMBA GÜNÜ GERÇEKLESTİRECEGİ 14.1 MİLYAR YTL`LİK İTFASİ ÖNCESİNDE, HAFTANİN İLK İKİ GÜNÜNDE DÜZENLEYECEGİ İHALELER VE MERKEZ BANKASİ PARA POLİTİKASİ`NİN PERSEMBE GÜNÜ AÇİKLANACAK FAİZ KARARİ DA PİYASALARDA ÖNEMSENMEKTEDİR.
HAFTA BASİNDA ENDEKSİN ÖNEMLİ DESTEKLERİ 40700, 40300, 40000 VE 39700 SEVİYELERİNDEDİR. ÖZELLİKLE ENDEKSİN YAKLASİK 1.5 AYDİR İÇİNDE BULUNDUGU KİSA-ORTA VADELİ OLARAK NİTELENDİRDİGİMİZ YÜKSELEN HAREKETİN TREND ÇİZGİSİNE DENK GELEN 39700 SEVİYESİ ANA DESTEK OLARAK ETKİLİ OLACAKTİR. KİSA VADELİ GÖSTERGELERİN ASİRİ SATİM BÖLGESİNDE BULUNMASİ, BU BÖLGEDEN DÖNÜS YÖNÜNDE ORTAYA ÇİKAN SİNYALLER DİKKATE ALİNDİGİNDA, PİYASA ÜZERİNDE GEÇEN HAFTA BASİNDA 43602 SEVİYELERİNE KADAR YASANAN YÜKSELİSİN ARDİNDAN, BASLAYAN SATİSLARİN 39700 SEVİYESİNİN ÜZERİNDE DURULMAYA BASLAMASİ, BU SEVİYENİN ÜZERİNDEN YENİ BİR TOPARLANMA HAREKETİNİN BASLAMASİ BEKLENEBİLİR.
OLASİ BİR TOPARLANMA HAREKETİ İÇİNDE İSE, İLK ETAPTA EN KİSA VADELİ ALÇALAN TREND ÇİZGİSİNE DENK GELEN 42400 SEVİYELERİ HEDEFLENEBİLİR.
Kaynak : TEB Yatırım
Grafiğe bakıldığında Mayıs başında 13.100 seviyesinde zirve yapan DJI’nın ay sonunda 12.750 desteğinin altına sarktığı, düşüşün hız kazanmasıyla Haziran sonunda 11.750 desteğini de devre dışı kaldığı görülüyor.
Temmuz ortasında 10.850 seviyesinde dip yapan DJI'nın bu tarihten itibaren yükselişe geçtiği ve son 2 işlem gününde 11.750 direncini tekrar yukarıya zorladığı izleniyor.
Söz konusu direnç kalıcı destek haline dönüşürse DJI yakın gelecekte 11.750-12.750 kanalında hareket edebilir ve buradaki güçlenme İMKB’ye de yansıyabilir.
Destek olmasını umut ettiğimiz 11.750 seviyesi köstek olarak öne çıktı ve DJI son 2 işlem gününde geriledi.
Dün DJI dalgalı bir seyir sonrası % 0.94, DAX % 2.48 değer kaybederken İMKB bu düşüşlere kayıtsız kaldı ve % 0.50 kayıpla günü kurtardı.
Ancak endeks yerinde saysa bile teknik göstergeler gün geçtikçe güç kaybediyor.
3 gün önce kendini gösteren 40.700 desteği bu kez görevini yapmaz ise FİBO % 38.2 geri alım seviyesine karşılık gelen 39.400 desteğinin devreye gireceği düşüncesindeyim.
Attık attık ama yine tutturamadık. Akıl sahibi insan 5 dakika bekler ve endeksin açılışını gördükten sonra grafik ekler ama maalesef ondan da yoksunuz.
Attık attık ama yine tutturamadık. Akıl sahibi insan 5 dakika bekler ve endeksin açılışını gördükten sonra grafik ekler ama maalesef ondan da yoksunuz.
Akşam seansını/kapanışını hele bir görelim.Gün batmadı daha.:36_1_25: :36_1_25:
Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüşme şansı bulamadı,
Kimileri hep odun kaldı...(Goethe)
Yorum