Kuşadası Feneri

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • ÇAKAL
    Ağa'nın Adamı
    • 27 Haziran 2007
    • 2545

ÇAKAL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sn.abim diyorlarki şubat ayı borsa için dert ayı olacakmış.Ben de diyorum ki 7.600 -8.300 arası dow da mallarını toplarlar.Buralar maliyetlenme yeri DOW için.Bizi bilemem.Bakarsın yarın gireriz İsrail'e. Ve ilk kalkış dow'da olur.2 yıl içinde de en az 20.000 li seviyeleri görür.
    Abi şahidimsin.
    Yalnız ağır tonajlı kamyonların kalkışı zor olur çamurda.1-2 ittirip geri çekmeleri lazım.Daha operasyonlarının bittiğini düşünmüyorum.
    Sevgiler.
    Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüşme şansı bulamadı,
    Kimileri hep odun kaldı...(Goethe)

Yorum

• Penguen
      Mahdumu Kamil
      • 02 Mayıs 2008
      • 1387

Hafta Sonu Sohbeti

Sn. Ketenhelva,

Nezaketiniz için teşekkür ederim. Arnavutluk’a da Ankara’ya da gidecek takadım yok. Gide gide köyüme gidebildim. Bizim köyün Muammer Hoca adında bir imamı vardı. Yatsı namazından sonra istirahate geçilmiş. Sağa dönse de sola dönse de gözüne uyku girmemiş. O da kalkmış eline boya kutusu ile fırçayı alıp köyün bütün elektrik direklerine “Başbakan .. bakan” yazmış. Eğer kastınız buysa köye siyaseti sokan ve sürgüne gönderilen Hocanın durumuna düşmek istemem doğrusu.

Sevgili ÇAKAL,

İsterseniz beni şahit yazmayın. “Karakolda doğruyu söyler, mahkemede şaşarım.” Haberiniz olsun.

İyi hafta sonları dilerim.
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
      [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• ketenhelva
        ..................
        • 10 Aralık 2008
        • 1488

sayın penguen;hoş bir anekdot,kastım elbet o degildir,yazım açıktır,gayret ve iyiniyetinizin farkındalıgı vurgulanmak üzere aciz bir kulun teşekküründen ibarettir..

en derin saygılarımla..
        her şey olacağına varır..

Yorum

• EDY
          Yasaklı
          • 15 Aralık 2008
          • 1381

Penguen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Biliyorum bu tür söylemler yüzlerde tebessüm yaratıyor. Siz yine de lütfen iyi niyetimden ve içtenliğimden kuşkuya düşmeyin.

İnsanoğlu çoğunlukla ya çevresinde olan-bitene kayıtsız kalmakta ya da teferruat denizine dalıp orada boğulmaktadır. Halbuki evrende her şey bizlerin yaşamını kolaylaştıran belirli bir düzen ve ahenk içinde gerçekleşmektedir.

Bunun farkında olan biri; 4’ten sonra 5 rakamının, L’den sonra M harfinin, RE’den sonra Mİ notasının geldiğini bilmekte ve bu ritme ayak uydurma gayretinde bulunmaktadır. Bunu göz ardı edip akıntıya karşı kürek çekenler ise çoğunlukla hayal kırıklığı ve başarısızlığa uğramaktadır.

Misal; aşağıdaki grafikte 5 ileri, 5 geri hareket sonrasında gerçekleşenlere bakarak şimdiki 3 ileri, 3 geri hareketi takiben bizi bekleyen tabloyu tahmin etmek fazlaca akıl gerektirmez kanısındayım.

Bilgi, deneyim ve sezgilerini kullanarak görüş beyan eden ve ileriye dönük varsayımlarda bulunan insanlar elbette belirli bir riski de üstlenmektedir. Aklı selim insan ihtiyatlı hareket eder ve her öngörüsünün bire bir gerçekleşeceğini iddia etme gafletinde bulunmaz.

Öyleyse ortaya çıkan sonuca bakarak isabetli tahminde bulunulduğu ve başarılı olunduğu da söylenemez. Olsa olsa bize nefes alma fırsatı tanıyan Yaradan; doğruyu görme ve bunu ifade etme imkanı bahşetmiştir.
          Penguen abi ne güzel satirlar bunlar diye yazmadan gecemedim... Eline emegine yüregine saglik... Seninle tanismama vesile olan Kaptan abiden bize bu ortami sunan simurgdan Allah razi olsun...

Bu arada imzandaki satirlar icinde gündüz düsüncelerimi yazacaktim... Her nasilsa unuttum... Hayat düsturum Mevlana´dandir, "ya oldugun gibi görün, yada göründügün gibi ol"... Fakat senin imzandaki sözlerini hic duymamistim Mevlana`nin... Sevdim....

Yorum

• Penguen
            Mahdumu Kamil
            • 02 Mayıs 2008
            • 1387

Haftalık Göstergeler

Simurg Hoca karne tatilinde hem kendi rahat durmuyor, hem de etrafa rahat vermiyor. Benim payıma da bir şeyler düşmüş ve geçen hafta sonu yayınlanan İskambil Destesinde yer alan hisselerin prim oranlarını sıralamam istenmiş.

Bakıp gördüğüm kadarıyla haftanın en çok prim yapan ilk 3 hissesi (MYZYO % 50, INFO % 38, TAVHL % 37) listede yer alıyor. Ancak sonrasında sıra-seri bozuluyor ve listede HZNDR % 22, EVNYO % 17, BJKAS ve INTEM % 12, DOGUB % 11, ALGYO % 10 dışında sözü edilmeye değer hisse bulunmuyor. Sarf edilen emek ve zaman ile karşılaştırıldığında ortaya çıkan sonuç benim açımdan tatmin edici değildir.

Bu hafta hisselerin Haftalık Göstergelerini inceledim ve çıkan tabloyu da aşağıya kopyaladım. Tabloya ilişkin çekincelerimi de sıraladım.. Geçen haftaki gibi 52 lik bir İskambil Destesi hazırlamak için hisse grafiklerini A’dan Z’ye gözden geçirmek gerekiyor. Vakit darlığından kısmetse o işi haftaya yaparız.

Tablo;

* Bu haftaki kapanış fiyatı kısa vadeli hareketli ortalama ve kısa vadeli hareketli ortalaması uzun vadeli hareketli ortalama üzerinde seyreden hisseleri kapsamaktadır.
            * Seçim yapılırken hisselerin seceresine bakılmış ve yolcunun düşe kalka da olsa çıktığı yola devam edeceği mantığından hareket edilmiştir.
            * Tablodaki hisselerin bir bölümünün günlük ve haftalık göstergeleri ayrı ayrı veya hep birlikte güç kaybetmektedir.
            * Bir hissenin istikrarlı bir çıkış yakalayabilmesi için günlük ve haftalık göstergelerinin birlikte ve birbirine paralel hareket etmesi gerekir.
            * Başarılı sonuç elde etmek için bu esas göz önünde tutulmalı ve hangi otobüse, ne zaman, nereden binilip nerede inileceği iyi hesap edilmelidir.
            * Otogara varıldığında veya herhangi bir kaza vukuunda otobüs anında terk edilmelidir.
            [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
            [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
            [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
            [FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]

Yorum

• simurg
              Administrator
              • 10 Mart 2007
              • 9248

Bakıp gördüğüm kadarıyla haftanın en çok prim yapan ilk 3 hissesi (MYZYO % 50, INFO % 38, TAVHL % 37) listede yer alıyor. Ancak sonrasında sıra-seri bozuluyor ve listede HZNDR % 22, EVNYO % 17, BJKAS ve INTEM % 12, DOGUB % 11, ALGYO % 10 .
              Allah nazardan saklasın..
              https://twitter.com/keyborsa_simurg

Yorum

• Penguen
                Mahdumu Kamil
                • 02 Mayıs 2008
                • 1387

Ekonomistler üç harfte anlaşamıyor: U, L, V

Referans, 07 Şubat 2009

ABD ve küresel ekonomi resesyonda. Şimdi ise bu sürecin ne kadar süreceği U, L ve V tipi eğriler üzerinden tartışılıyor. Ekonomik daralmanın bir kaç yıl sürdüğü 'U' tipi resesyon ihtimali yüksek. ABD'de 11 resesyonun 6'sı U tipiydi.

Resesyon artık sıradan vatandaş için bile en azından "kötü" hissiyatı uyandıracak kadar günlük ekonomi literatürüne girdi. Başta resesyonda olduğunu kabullenmekte zorlanan ya da krizin kendilerini vurmayacağını sanan ekonomiler de artık gerek harcama paketleri gerek faiz indirimleri gerekse devletin piyasaya hiç olmadığı kadar müdahale etmesiyle artık "resesyon zırhları"nı giyiniyor. Şimdi ise asıl tartışma konusu ABD'deki resesyonun dolayısıyla da küresel ekonomideki resesyonun kaç ay ya da kaç yıl daha süreceği. Ekonomistler bu konuda aralarında 3'e bölünmüş durumda; U'cular, V'ciler ve L'ciler. Yani resesyonun U, V yada L tipi olacağını savunanlar. Bu harfler ekonomik büyüme grafiğindeki aşağı ve yukarı yönlü hareketleri temsil ediyor. U tipi resesyonda dip seviye bazen bir kaç sene devam ettikten sonra ekonomi yükselişe geçiyor. Buna en iyi örnek 1929 Büyük Dünya Bunalımı. ABD ile birlikte Türkiye'nin de yaşadığı 1994 ve 2001 krizleri ise "V tipi" yani dipten bir kaç ay gibi oldukça hızlı bir dönüşün yaşandığı resesyon tipi. En korkutucu olan resesyon tipi ise L, yani durgunluk, 10 yılını kaybeden Japonya'da olduğu gibi oldukça uzun yıllar sürüyor. Uzmanlara göre 2009 mali baskılar, kayıplar ve iflaslarla zor bir yıl olacak. En kötü senaryo olan L tipi bir sürecin yaşanmasına 3'te 1 ihtimal veriliyor. U tipine 3'te 2 ihtimal veren ABD'li kahin ekonomist Nouriel Roubini, ancak agresif, efektif ve koordineli kararlar alınması halinde yavaş da olsa ekonomik toparlanmanın 2010 yılında başlayabileceği ve V tipi bir çıkış yaşanabileceğini düşünüyor.

ABD'de ortalama resesyon süresi 11 ay

ABD ekonomisi İkinci Dünya Savaşı'ndan 2001'deki krize kadar 10 kez resesyona girdi. Bu sürede resesyonlar 6 ila 16 ay arasında sürdü ve ortalama resesyon süresi de 11 ay olarak belirlendi. Türkiye ekonomisinde durgunluğun genelde bir yıl sürdüğünü belirten Gedik Yatırım'a ait bir rapora göre ise şu ana kadar Türk ekonomisi 15 kez küçülme yaşadı ve her 5 yılda bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldı.İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD'nin yaşadığı 11 resesyonun 6'sı "U", 3'ü "V", biri ise "W" olarak nitelendirilen resesyonlardı. Şu anda yaşanan krizin de "U" tipi olacağı öngörüleri hakim. ABD'nin ve küresel ekonominin Japonya'dakine benzer "L" tipi bir resesyona girme riskini ise FED'in, muadili BoJ'un 10 yıl önce yaptığına kıyasla çok daha agresif bir politika izliyor olması azaltıyor.

Türkiye'de 2001 ve 1994 resesyonları 1 yıl sürmedi

V tipi resesyonlar sadece birkaç çeyrek dönem boyunca sürüyor ve U tipi resesyonlara kıyasla ekonomiye daha az zarar veriyor. Ayrıca bu tipte Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ile istihdam ve satış gibi parametreler de çok fazla etkilenmiyor. 2000'li yılların başında ABD'de yaşanan "dotcom" krizi sonrası GSYİH'nın bir sene bile geçmeden toparlanması V tipinin en iyi örneklerinden biri olarak gösteriliyor. ABD'de 1990-91 krizi de 2001 krizi de 8'er aylık bir resesyon sürecini getirmişti. Türkiye'nin de bundan 8 yıl önce ve 1994 yılında yaşadığı krizlerde V tipi bir resesyonist dönemden geçilmişti. 1994 krizinde Türkiye'de cari açık 1 milyar dolardan 6.4 milyar dolara fırlamış, GSMH yüzde 6 daralmış, 500 bin kişi de işini kaybetmişti. Ancak bir yıl geçmeden resesyon dönemi sona erdi. Bankacılık sektörünün darbe aldığı 2001 krizinde ise ilk çeyrekte GSMH yüzde 4,2 çakılmıştı. Ekonomi ikinci çeyrekte ise yüzde 11,8 daralarak tarihi rekorunu kırdı. Resesyonda 2002'nin mart ayında dip görüldükten sonra GSYİH hızlı bir yükselişe geçti. ABD'de ise 2001 resesyonu, teknik olarak resesyona girildiğini resmen ilan etme yetkisine sahip kurum olan NBER'ın verilerine göre sadece mart ile kasım ayları arasında yani sadece 9 ay sürmüştü. ABD, 1994 krizinden de "V tipi" olarak nitelendirilecek bir hızla çıkmıştı.

ABD Büyük Buhran'da 3 yıl Japonya 10 yıl kaybetti

Dip noktadan V tipi'ne kıyasla daha uzun hatta bir kaç yılı alabilecek bir sürede çıkışı temsil eden U tipi resesyona en iyi örnek olarak ise ABD'nin 1929 ila 1933 yılları arasındaki süreci gösteriliyor. 1929 Büyük Buhran döneminde ABD ekonomisinde büyüme 3 yıl ekside kalmıştı. ABD'nin 1973 Kasım'ı ile 1975 Mart'ı arasında yaşadığı 16 aylık resesyon da U tipine dahil ediliyor. "L" tipi resesyonun en iyi örneği olarak Japonya'nın 10 yıl süren durgunluğu gösteriliyor. Çok nadir rastlanan bir durum olan "L tipi" resesyonda ekonomi yıllarca eksi büyümede gidiyor. 1992 ila 2002 yılları boyunca önceki yıllarda şişen kredi balonunun batık krediler sebebiyle patlamasının ardından resesyonda kalan Japonya küresel ekonomideki etkinliğini iyice kaybetmişti. Ülkenin küresel GSMH içindeki payı 1994`te yüzde 18 civarındayken, 2007'ye gelindiğinde bu oran yüzde 8'e kadar düşmüştü. Aynı dönemde Japonya kişi başına düşen gelir açısından OECD ülkeleri arasında ikinci sıradan onsekizinci sıraya kadar gerilemişti.

Yorum

• Penguen
                  Mahdumu Kamil
                  • 02 Mayıs 2008
                  • 1387

Dün Foruma bilgi amaçlı aktarılan Haftalık Göstergeleri iyi yerlerde seyreden Hisse Listesi ile ilk seans sonunda oluşan primler karşılaştırıldığında % 7’nin üzerinde prim yapan 6 hissenin listede yer aldığı görülüyor. Liste isabet kaydetme arzusu bir kenara bırakılarak hazırlansa da ortaya çıkan sonuç belirlenen yol-yöntemin doğru olduğunu gösteriyor.

Yorum

• Penguen
                    Mahdumu Kamil
                    • 02 Mayıs 2008
                    • 1387

66'ya bağladık

Tablo;

9 Şubat kapanışlarına göre seçili 5 teknik gösterge bazında ilk 150’ye giren ve 5/5 koşulunu sağlayan
                    66 hisseyi göstermektedir.

Yorum

• Penguen
                      Mahdumu Kamil
                      • 02 Mayıs 2008
                      • 1387

XU100 Saatlik / Soru-Cevap

Açılışla birlikte 26.800 seviyesindeki ilk destek kırılınca endeks 26.400 seviyelerinden geçen ikinci desteğine yöneldi. Şu an için bu desteğin görevini yaptığı ve endeksi tuttuğu görülüyor. Saatlik grafikte XU100’ün 26 binin altına sarkması halinde yeni bir durum değerlendirmesi yapmak yerinde olur.

SORU :

Bir sorum olacaktı; WSR göstergesinin rakamı negatiflik büyüdükçe hisse/endeks ucuz olur diye biliyorum yanlışsa lütfen? Düzelteyim/öğreneyim.

CEVAP :

Kendileri para kazansın diye kafamızı karıştırdıkları yetmiyormuş gibi bunun üstüne ağalar bizi hatalı harekete yönelten bilgiler veriyor.

Teknik göstergelerin değerinin düşük veya yüksek olmasın bakılarak bir hissenin aşırı satım veya aşırı alım bölgesinde olduğu söylenebilir. Ancak bana göre hisse fiyatı ile teknik gösterge değeri arasında doğrudan bağ kurularak bu hisse ucuz veya pahalı denilemez.

Mürekkep yalamış insanlar aşırı satım bölgelerinden alım, aşırı alım bölgelerinde ise satım tavsiyesi geçiyor. Halbuki tecrübeler en çok zararın aşırı satım, en çok karın da aşırı alım bölgelerine denk düştüğünü gösteriyor. Hal böyle olunca akıl hocalarının bizim yanımızda mı yoksa karşımızda mı olduğunu kestirmek güçleşiyor.

Diğer teknik göstergeler pozitif değer alırken WSR’nin negatif değer almasının sizi yanıltması normal. Yerinizde olsam teknik göstergeler konusunda tercihimi yönü yukarı olan ve soldan-sağa hareket edenlerden yana kullanırdım. WSR özelinde ise – 50 değerini yukarıya geçen hisseleri takibe alır ve seçim yapmak gerektiğinde – 30 / 0 bölgesinde bulunan hisselere odaklanırdım.

Yorum

• EDY
                        Yasaklı
                        • 15 Aralık 2008
                        • 1381

Kendileri para kazansın diye kafamızı karıştırdıkları yetmiyormuş gibi bunun üstüne ağalar bizi hatalı harekete yönelten bilgiler veriyor.

Mürekkep yalamış insanlar aşırı satım bölgelerinden alım, aşırı alım bölgelerinde ise satım tavsiyesi geçiyor. Halbuki tecrübeler en çok zararın aşırı satım, en çok karın da aşırı alım bölgelerine denk düştüğünü gösteriyor. Hal böyle olunca akıl hocalarının bizim yanımızda mı yoksa karşımızda mı olduğunu kestirmek güçleşiyor.
                        Kutero abinin bana demis oldugu gibi... Fala inanma falsiz kalma durumu.... Bu kisa zamanda ögrendigim tek sey var... Oku, dinle ama arastir.. Ve her daim son kararini kendin ver...

Yorum

• Penguen
                          Mahdumu Kamil
                          • 02 Mayıs 2008
                          • 1387

Grafik Okuma

Bu işler hep böyle olur.

"Züğürt düz ovada yolunu şaşırırken, zengin arabasını dağdan aşırır".

Piyasada rüzgarlar ters esmeye başlayınca amcalar;

* Saat 10:30'da 1.50 kademesinde hazır bekleyen 53 bin alıcının yüzünü güldürdü.

* Bizim gibi gününü ekran karşısında geçirmek yerine tüm vaktini torunlarına ayırdı.

* Ve saat 16:55'te 1.45-1.46-1.47-1.48-1.49 kademelerindeki 49 bin satışı kaldırdı.

Yorum

• simurg
                            Administrator
                            • 10 Mart 2007
                            • 9248

Bu işler hep böyle olur.

"Züğürt düz ovada yolunu şaşırırken, zengin arabasını dağdan aşırır".

Piyasada rüzgarlar ters esmeye başlayınca amcalar;

* Saat 10:30'da 1.50 kademesinde hazır bekleyen 53 bin alıcının yüzünü güldürdü.

* Bizim gibi gününü ekran karşısında geçirmek yerine tüm vaktini torunlarına ayırdı.

* Ve saat 16:55'te 1.45-1.46-1.47-1.48-1.49 kademelerindeki 49 bin satışı kaldırdı.

Tüccar dediğin böyle olacak...
                            https://twitter.com/keyborsa_simurg

Yorum

• Penguen
                              Mahdumu Kamil
                              • 02 Mayıs 2008
                              • 1387

Vaziyetin Resmi

Van'lı vatandaşlarımızdan sonra dün Wall Street kasapları da B.H.Obama şerefine kurban kesti ve DJI bir günde % 4.61 değer kaybetti.

FED gecelik faiz oranını son olarak 0.25'e çektiğine göre DJI yatırımcısının bir günde uğradığı zararın kaç yıllık faiz gelirine karşılık geldiğini varın siz hesap edin.

Demek ki dünyanın neresinde olursa olsun menkul kıymet borsalarında yatırım yapmak bıçak sırtında yürümekle aynı kapıya çıkıyor.

Yorum

• Penguen
                                Mahdumu Kamil
                                • 02 Mayıs 2008
                                • 1387

Penguen Nickli Üyeden Alıntı
                                Endeks Avrupa Borsalarındaki kısmi toparlanmalara ayak uydurup ikinci seansta 25.6xx seviyelerini görebilir. Yine de 26 binin altında kalan tüm tepkilerin Kış Güneşinden öte bir nitelik taşımayacağı ve yüzümüzü güldürse de içimizi ısıtmayacağı kanısındayım.
                                Dün yukarıdaki satırlar Seans Salonuna aktarıldığında endeks 25.290 seviyesindeydi. Öğleden sonra en yüksek 25.513 puan görüldü ve nokta atışı gerçekleştirilemedi. Lakin bu sabah endeks yüksek açılıp 25.674 seviyesini gördü. Gözünü Avrupa Borsalarına yöneltince de endekste gevşeme süreci başladı. Bana göre dün sabah 10:20'de 25.100 seviyesinden başlayan mini tepki bu sabah 10:10'da 25.400 seviyesi aşağı geçilirken sona erdi.

Buradan çıkaracağımız ders; gerileme sürecinde olsa bile dikkatli ve yakından takip edilir, karşısına geçip diklenmek yerine ona ayak uydurulur ve aza kanaat edilirse endeksin payımıza düşeni teslim edeceğidir.

Yorum

Working...
                                X

Debug Information