Penguen Nickli Üyeden Alıntı
Mesajı göster
Kuşadası Feneri
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Ellerine sağlık abi. Dostlar , biraz kafa yorarsa garfiklerden payına düşeni alacaktır.;)
-
Geçmişten Geleceğe - Son / Kendimiz çalıp kendimiz dinliyoruz.
Simurg Hocam,
Sn. Naz’ın da belirttiği gibi foruma eklenen grafiklerin çoğunluk tarafından doğru anlaşıldığını ve yeterli ilgiyi gördüğünü sanmıyorum. Korkarım kendimiz çalıp kendimiz dinliyoruz.
Grafiklerin Ocak 2003-Aralık 2007 döneminde dalga boyu endeksin üzerinde olan hisseleri gösterdiğini söylemiştik. Biraz daha detaya inersek grafiği yayınlanan her bir hissenin dip-zirve farkı 10'nun üzerinde. Hatta BFREN, VARYO, ACIBD, RAYSG, TEKTU, FINBN, KRDMB, SKBNK, TSKB, IZOCM, MYZYO, ISFIN ve DEVA 'da bu fark sırasıyla 162,7/52/47,2/38/36,2/34,6/34,5/ 33,3/ 32,5/31,6/31/30,8/30,6 kata ulaşmış görünüyor. Daha da anlaşılır biçimde söylersek elindeki 1.000 TL ile dipten BFREN alıp zirveden satmayı başarabilen bir yatırımcının sermayesi 162.700 TL’na ulaşmış. Borsa dışındaki başka bir yatırım aracından bu kazancı elde etmek mümkün değil.
Yarının dünün bire bir tekrarı olacağı iddia edilemez. Ancak biz her yarış öncesinde müsabıkların geçmiş performanslarına bakıp düşüncelerimizi harmanlar, geleceğe dönük tercihlerimizi bu paralelde yaparız. Hisse senetleri için de aynı kıstası uygulamak rasyonel bir tavır olur kanısındayım.
Grafikler; hisse senetlerine uzun vadeli yatırım aracı olarak bakılır ve 3U formülü uygulanırsa (yani uygun zamanda, uygun fiyattan, uygun hisse alınırsa) borsadan diğer yatırım araçlarının ve günlük hisse kazançların kat be kat üzerinde gelir elde edilebileceği mesajını taşıyor.
------------
1. Bu çalışma Ocak 2003-Aralık 2007 döneminde dalga boyu endeksten yüksek hisseleri kapsamaktadır.
2. Yeşil-mavi-kırmızı eğriler kısa-orta-uzun vadeli haftalık ortalamaları göstermektedir.
3. Dikey mavi-kırmızı çizgiler orta vadeli ortalamaların uzun vadeli ortalamaları yukarı-aşağı kestiği noktaları;
4. Yatay mavi-kırmızı çizgiler belirtilen dönemdeki taban-tavan fiyatları belirtmektedir.
Last edited by Penguen; 04 Aralık 2008, 20:25.[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
-
Aralık 2008 - Aylık Gündem
Sn. Nnakres,
Bir yana İMKB-100 endeks grafiği, diğer tarafa değerlendirmeye alınan hisse grafiği konulup bir karşılaştırma yapılacak olursa hangi hissenin endekse paralel hareket ettiği, hangi hisseye spekülatör eli değdiği anlaşılabilir.
Bizim bunlar arasından bir seçim yapmamız gerekirse tercihimizi endeksle korelasyon içinde olan senetlerden yana kullanmamız gerekir.
İMKB'de işlem gören 340'a yakın hisse sayısı göz önünde bulundurulur ve konu sizin belirttiğiniz manada ele alınırsa yatırım yapmaya değer hisse sayısı 40'ı geçmez.[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
-
Teknikçi Avı
Kırmızı 24.688 başlığıyla yukarıdaki grafik yayınlandığında endeks 24.883 seviyesinden kapanmıştı ve bir daha o seviyenin üzerinden kapanış yapma başarısı gösteremedi. Bugünkü kapanışın (24.034) da iyi yerden gerçekleştiği söylenemez.Penguen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterİlk seans kapanışına göre 10 seanslık HO 24.688 seviyesinden geçiyor.

Aşağıdaki grafikte elips içindeki bölgeye bakılarak piyasa yapıcılarının teknikçi avına çıktığı düşünülebilir. Yine de dış borsaların tatil süresi içindeki seyrine ve basında çıkan IMF anlaşmasının bayram ertesinde gerçekleşeceğine ilişkin haberler kullanılabilir ve kaleci ters köşeye yatırılabilir.
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
-
Buyur, burdan yak
IMF ile ilgili tüm bilgiler yanlış!
Ne bayramdan sonra IMF heyeti gelecek, ne de 25 milyar dolarlık bir kredi anlaşması yapılacak!
Türkiye ile IMF görüşmeleri tam bir muammaya dönüştü. Önce Başbakan Erdoğan, “Aralık ayı sonuna kadar anlaşma yapılacak” dedi. Ardından, IMF sözcüsü Caroline Atkinson, "Görüşmelerde hangi noktada olduğumuz konusunda bir şey söyleyemem. Ancak Türk yetkililerinin program için resmi bir başvurusu olmadı" dedi.
Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Mehmet Şimşek ise "IMF ile müzakereler devam ediyor. Müzakereler tamamlandıktan sonra resmi başvuru yapılacak" dedi.
Ardından ünlü haber ajansı Reuters ilginç bir haber geçti: “IMF heyeti bayramdan sonra geliyor.” Daha sonra da 18 aylık bir stand-by ile 25 milyar dolarlık kaynak sağlanacağı iddiası ortaya atıldı.
Ankara’dan IMF ile masaya oturan kaynaklar ise tüm bu haberleri yalanlıyor. Bize ulaşan bilgilere göre, IMF ile görüşmeler devam ediyor ancak anlaşmanın çerçevesi henüz belirlenmedi. Daha da önemlisi bilgi aldığımız kaynaklar, bayramdan sonra IMF heyetinin Türkiye’ye geleceği yönündeki haberleri yalanlıyor.
Ortaya atılan 25 milyar dolar rakamının da hatalı olduğu IMF ile masaya oturan isimler tarafından ısrarla yalanlanıyor.
Ve Bakan Şimşek’in dediği gibi müzakereler sonuçlanmadan her hangi bir anlaşmanın da yapılması mümkün değil.
Bu yüzden ne bir başvuru var, ne sağlanacak kredinin miktarı, ne de IMF heyetinin hangi tarihte Türkiye’ye geleceği belli değil…
Kaynak : Habertürk[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
-
Dünya borsaları coştu, Türkiye tatilde
Obama'nın yeni planı, otomotiv sektörüne uzatılan yardım eli borsaları rahatlattı.
Piyasalar ülkelerin ikinci yardım paketlerine kilitlendi. (Basından)

Fiyat yükselişleri sonucu hareketli ortalamaların birbirine yakınlaşması beklenir.[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
-
Zıt fikirler çarpışıyor
Sn. Asd1980,
"Üyeliğiniz hayırlı olsun" diyeceğim ama üye kaydının üzerinden 2 ay geçtikten sonra ilk mesajınızı yazdığınız için "Bayramınız kutlu olsun" desem
daha uygun olacak.
Torunlarını seven, evlatlarının üzerine titreyen ve küresel ısınmayı kendine dert edinen aksi, inatçı ihtiyarla
akrabalığınız varsa lütfen kendisine selam söyleyin.
-----------
'Hisse senedi alma zamanı' diyenlerin gerekçeleri
1- Yurt dışı piyasalar, alınan paket kararlarının etkisiyle duruldu. Bundan sonra paketlerin ekonomi datalarına etkileri gözlenecek.
2- Türkiye'de gelecek ekonomik paketin etkisiyle, bazı sektör ve hisselerde değerlemeler yükselir. Bu da hisselerin prim potansiyelini artırır.
3- IMF ile anlaşılması durumunda, Türkiye, gelişen piyasalara göre farklılığını ortaya koyar.
4- Krizin yoğun olarak yaşandığı dönemlerde, İMKB rüştünü ispat etti. Macaristan, Rusya gibi ülke borsalarında sorun yaşanırken, İMKB likit yapısını korudu. Hisse satmak isteyen sattı. Bu da gelişmekte olan ülkeler arasında yeni alım hareketlerinde Türkiye için pozitif bir durum.
5- İMKB diğer ülke borsalarına göre değerleme açısından daha yüksek iskonto oranına sahip.
6- Önümüzdeki iki çeyrek süresince ABD verileri iyileştikçe, gelişen ülkelere yatırım artar. Yatırımcılar, ucuz hisselerde pozisyon oluşturmaya başladı bile.
7- Bayram tatili sonunda yurt dışında da Noel tatili sürecine girileceği için fonların satışları, büyük ölçüde bu haftaya kadar tamamlanacak. Sonrasında piyasalar daha rahat hareket edecektir.
'Hisse alımı için erken' diyenlerin gerekçeleri
1- Büyük fonların panik havasındaki satışları duruldu. Ancak bu yeni dalgalarda satmayacakları anlamına gelmiyor. Önümüzdeki 1-2 çeyrek daha satış hareketi gözleyebiliriz.
2- Gelişmiş ülkelerdeki değerlemeler gelişmekte olan ülkelere göre daha cazip seviyelere geldi.
3- Gelişmekte olan piyasalarda şirket değerleri temel açıdan ucuz seviyelerde bulunmakla birlikte dünyada açıklanan önlem paketleri, piyasalarda ancak kısa süreli düzelmeler yaratabilir.
4- Hükümetin IMF ile yerel seçimler nedeniyle anlaşmazlığa düşmesi ve ekonomik pakette beklentilerin karşılanamaması, sert satış hareketini beraberinde getirir.
5- Piyasalardaki yukarı hareketler, satış fırsatı olarak görülebilir.
6- Türk finans sektörü iyi görünse de ihracat ağırlıklı çalışan reel sektör şirketleri, küresel ekonomideki yavaşlamadan olumsuz etkileniyor.
7- Veriler, 2009'un ikinci yarısında görece bir toparlanmaya işaret etmeyebilir. Bu da yeni dipleri beraberinde getirir.
Kaynak : Borsa Gündem[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
-
2000'den çıktım yola, 2007'de verdim mola
Olayların sebep ve sonuçlarını sorgulamak yerine başkalarının peşinden gitmek küçük yatırımcının kolayına gelir ve köşe başlarında konuşulan birbirinden farklı rivayetlere kulak verir. Ardından duymak istediklerini dile getiren her kim ise peşi sıra onu izlemeye koyulur. Bu yolculukta önde olanlar rüzgarı, ayazı göğüsleyip kestikleri için arkadakilerin seyahati genelde rahat ve ferah geçer.
Toplu yürüyüş sonunda çayır-çimen kaplı ve gelinciklerle süslü bir tepeye varılırsa önderler omuzlara alınıp kahraman ilan edilir; aksi söz söyleyen olursa anında ağzının payı verilir. Eğer yolculuk bir uçurumun kenarında sonlanırsa bu kez baştakilere toplumu yanlış yönlendiren hain damgası vurulur ve hepsi uçurumdan aşağı atılıp kötü ruhlara kurban edilir.
Bu kısır döngü bireyler akıllarını başlarına devşirip kendileriyle ilgili kararları kendileri verme ve bu kararlarının sonuçlarını üstlenme sorumluluğunu benimseyene dek böylece sürer gider.
Son dönemde endeksin yönüne ilişkin varsayımlara, bunların lehinde ve aleyhinde yazılıp çizilenlere bakınca insanın aklından yukarıdaki düşünceler geçiyor.
Teknik analiz ile ilgilenen ve ona bir nebze itimat eden kişiler; trendlerin de zaman dilimleri gibi bir çevrim içinde hareket ettiğini kabul eder. Geceleri gündüzün, kışları yazların takip etmesi gibi her yokuşun bir inişi olduğunu bilir.
Teknik analize kıyısından köşesinden bulaşanların önünde sihirli küreleri yoktur. Hiçbir insana da bugünden yarına neler olacağını bire bir bilme hakkı bahşedilmemiştir. Bu durumda elde mevcut bilgi, beceri ve tecrübeler harmanlanarak yani düne ilişkin donelerden yola çıkarak yarına ilişkin öngörülerde bulunulabilir.
İsterseniz 2000 zirvesinden sonra ne zaman, neler olduğuna bakarak bugünü ve yarını yorumlama gayretinde bulunalım. O zaman ki zirveden sonra endeks % 67 oranında gerilemiş ve 50 ay (4 yıl, 2 ay) süren bir düşüş-yatay seyir sonrasında eski zirvesine ulaşabilmiştir.
2000 zirvesi 100 kabul edilecek olursa dip % 33 seviyesinde ve 13 ncü ayda görülmüştür. Yatay seyir sürecinde dalga boyu % 65, 73 ve 70’e ulaşan 3 tepki yükselişi izlenmiştir. Söz konusu oranlar 2007 zirvesine uyarlanacak olursa bunların karşılıkları 19.000-38.000-43.000 ve 41.000’e karşılık gelmektedir.
Bilirim grafikleri açıp bakmak, ele kağıt-kalemi alıp hesaplamalar yapmak size külfet gelir ve söz konusu 3 tepkinin hangi zaman dilimlerinde görüldüğünü sorarsınız. Hani birlikte balık tutacak, pişirecek, servis edecektik?
Önce masada oturup servis tabağında kızarmış balık beklemekle bu işlerin olmayacağını ardından eski tepki zirvelerinin 16-24-34 ncü aylarda görüldüğünü söyleyeceğim.
Peki biz şu an 2007 düşüşünün kaçıncı ayındayız? Yanıt alamadığıma göre 14 ncü ayında olduğumuzu hatırlatmak da bana düşüyor. Bu verilerden yola çıkarsanız son dönemde sağda-solda konuşulan 30.000 üzeri endeks hedeflerini anlayıp yorumlamanız da kolaylaşacaktır.
Mevsimin kış olduğunu, kıştan sonra baharın, bahardan sonra yazın geleceğini söylemekte bir sakınca yoktur. Ancak … 18 Şubat 2008’de yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okulların tatil edildiğine bakıp 18 Şubat 2009’da da kar yağacağını ve okulların kapanacağını iddia etmek kahinlik olur. Kahinlikle işimiz yoktur. Bunca sözün sarfından maksat destekli nişan vaziyeti almak ve gez-göz-arpacığı aynı hizada buluşturup isabetli atış yapmaktır.
Kararlarınız isabetli, şansınız açık olsun.
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
-
Senin bu yazım tekniğine gıpta ediyorum sevgili dostum..
Hele,
"" Hani birlikte balık tutacak, pişirecek, servis edecektik? "" demen yokmu..
Olmaz..Armut piş ağzıma düş..
Sevgilerimle..İhtimal dahilinde olan hiçbir şey gözardı edilemez..
İhtimal dahilinde olan her şey için tedbirli olmak gerekir..
[SIZE=3][I][FONT=Comic Sans MS]Grafiklerimi toplu halde görmek için[/FONT][/I] [/SIZE]:
[url]http://kutero.blogspot.com/[/url][COLOR="#000000"][/COLOR]
Yorum
-
Sevgili Penguen;bir kaç paragrafa, hem dünü hem bugünü hem de geleceğe dair beklentileri hoş bir üslupla özetlemişsiniz. Şahsıma düşen payı fazlasıyla aldım. Yüreğine sağlık...
Yorum
-
Dünya Borsalarındaki Aylık/Yıllık Kayıplar
Sevgili Kaptanım, Simurg Hocam,
Meramımı herkesin kullandığı kelimelerle söylesem hem yazdıklarımı okumaz, hem de “armut piş, ağzıma düş” diyerek bana doğru olanı göstermezdiniz.
Lisedeki sosyoloji öğretmenim yazılıların sonunda yanına vardığımda yüzüme bakıp gülümser ve hiç okumadan sınav kağıdının üzerine 10 yazıp imzalardı.
Sizin yaptığınızın da ondan bir farkı yok. O gün olduğu gibi bugün de “payıma düşenden fazlasını aldığımı” düşünüyorum.
Mevlam her dileğinizi gönlünüze göre versin.
------------
İMKB en çok kaybettiren 19. borsa
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, 2008 yılı Ekim sonu itibarıyla yüzde 51.7 aylık bazda da yüzde 22.8 oranında geriledi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 2008 yılı Ekim sonu itibariyle yüzde 51,7 kayıpla en çok kaybettirenler sıralamasında 19'uncu sırada yer alırken, aylık bazda da yüzde 22,8 kayıpla en fazla kaybettiren 22'nci borsa oldu.
AA muhabirinin Dünya Borsalar Federasyonu verilerinden derlediği bilgilere göre, 2008 yılının 10 aylık döneminde, Tahran borsası yüzde 14,7'lik kazançla değer kazanan tek borsa olarak dikkati çekti.
Aynı dönemde en fazla değer kaybeden borsalar ise yüzde 87,8 ile İzlanda, yüzde 72 ile Güney Kıbrıs, yüzde 71 ile Şangay olurken, onları Şenzen, Lima, İrlanda, Atina ve Lüksemburg borsaları izledi.
Yılın 10 aylık döneminde en az kaybettiren borsalar ise yüzde 22,7 ile Mauritus, yüzde 23,2 ile Santiago, yüzde 27 ile Bermuda oldu.
AYLIK BAZDA
Borsaların aylık bazdaki performanslarına bakıldığında, verilerine ulaşılan 62 borsanın tamamının değer kaybettiği görüldü.
Bu yılın ekim ayında İMKB, 36.051,30 puandan 27.832,93 puana gerileyerek, yüzde 22,8 kayıpla en çok kaybettiren 22'inci borsa olarak belirlendi.
Aynı dönemde aylık bazda en çok kaybettiren borsa yüzde 71,5'lik düşüşle yine İzlanda olurken, onu yüzde 37,3 ile Lima, yüzde 36,9 ile Lüksemburg ve yüzde 32,7 ile Mısır borsaları izledi.
Ekim ayında en az kaybettiren borsalar ise yüzde 7,6 ile Bermuda, yüzde 7,9 ile Yeni Zelanda, yüzde 9,1 ile Santiago, yüzde 9,3 ile İsviçre ve yüzde 9,7 ile Malta oldu.
Kaynak : Habertürk[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
Yorum