Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
İMKB-100’ün Haziran-Ekim 2002 döneminde oyalandığı 8.000 seviyeleri yükselişin başlangıç, Ekim-Kasım 2007’de yukarı zorladığı 58.000 seviyeleri bitiş noktaları varsayılır ve FIBO yüzdeleri rehber kabul edilerek bir değerlendirme yapılacak olursa geri çekilme sürecinde 28.000-27.500 seviyelerinin destek vazifesi üstleneceği söylenebilir.
Buna göre uygun yerden pozisyon aldığınızı düşünebiliriz.
Evvelce Ocak 2000’de 20.600 seviyelerinde zirve yapan İMKB-100 endeksi Şubat 2001’e kadar geçen süre zarfında verdiklerinin 2/3’sini geri almış ve 6.800 seviyelerinde dip yapmıştır.
1998 sonu ile 2000 başı arasında 2.000’den 20.000’e varan büyük yükseliş ile son yükseliş arasında mukayese yapılacak olursa bu yükselişin daha uzun zamana yayıldığı ancak getirisinin öncekine nazaran daha düşük kaldığı görülmektedir.
Benzer özellikler gösterseler de farklı zamanlarda gerçekleşen iniş ve çıkışların birbirinin tıpatıp aynı olması beklenemez. Yine de iki yükseliş birbiriyle kıyaslanır ve bir önceki yükselişin geri çekilme oranı (% 66) bu yükselişe uygulanırsa (58.000*0.33) endeksin bir sonraki uzun vadeli yükselişini 19.500-19.000 tabanından başlatacağı düşünülebilir.
Buna göre sabırsız davrandığınızı ve risk aldığınızı söylemek gerekiyor.
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
13 Ekim Pazartesi
İngiltere Eylül Ayı ÜFE Verisi (TS; 11.30).
14 Ekim Salı
Almanya Ekim Ayı Zew Endeksi (TS; 12.00).
ABD’de Pepsi 2008 3. Çeyrek Bilançosu (ABD’de Piyasalar Açılmadan Önce).
15 Ekim Çarşamba
ABD Eylül Ayı ÜFE Verisi (TS; 15.30).
ABD Eylül Ayı Perakende Satışlar Verisi (TS; 15.30).
ABD Ekim Eyı Empire State İmalat Endeksi (TS; 15.30).
ABD Haftalık Petrol Stokları Verisi (TS; 17.35).
ABD’de Beige Book
ABD’de JP Morgan 2008 3. Çeyrek Bilançosu (ABD’de Piyasalar Açılmadan Önce).
ABD’de Wells Fargo 2008 3. Çeyrek Bilançosu (ABD’de Piyasalar Açılmadan Önce).
16 Ekim Perşembe
ABD Eylül Ayı TÜFE Verisi (TS; 15.30).
ABD Haftalık İşsizlik Sigortası Başvuruları (TS; 15.30).
ABD Eylül Ayı Sanayi Üretim Endeksi (TS; 16.15).
ABD Ekim Ayı Philadelphia İmalat Endeksi (TS; 17.00).
ABD’de Bank of New York 2008 3. Çeyrek Bilançosu (ABD’de Piyasalar Açılmadan Önce).
ABD’de Citigroup 2008 3. Çeyrek Bilançosu (ABD’de Piyasalar Açılmadan Önce).
ABD’de Merrill Lynch 2008 3. Çeyrek Bilançosu (ABD’de Piyasalar Açılmadan Önce).
ABD’de Google 2008 3. Çeyrek Bilançosu (ABD’de Piyasalar Açılmadan Önce).
17 Ekim Cuma
TCMB Ağustos Cari İşlemler Dengesi (Saat 17.00).
ABD Eylül Ayı Konut Başlangıçları (TS; 15.30).
ABD Ekim Ayı Michigan Üniversitesi Güven Endeksi (TS; 17.00).
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
mefardan S.O.S.asyabanka çok fena yakalandık.kısa vadeye yorum bekliyorum
Sn. Mefar,
Hoşgeldiniz. Üyeliğiniz hayırlı, uğurlu olsun.
Hissenin grafiğine baktım. Grafik "ASYAB da açılan pozisyonlar Mart 2008 ortasında kapatılmalı ve bir daha da pozisyon açılmamalıydı" diyor.
Üzüntülerimi bildirmek dışında yapabileceğim birşey yok. Yaraya tuz basmak için isterseniz bir hikaye anlatayım.
Bu bayram elini öpmek için 75 yaşındaki ilkokul öğretmenimi ziyaret ettim.
Pek duygulandı. Sımsıkı kucakladı ve hararetle sırtımı patpatladı.
- "En vefalıları sen çıktın. Hiç irtibatı kesmedin" dedi.
Bense;
- "Hocam arkadaşlara tokat, bana yumruk attınız. Eğer her birini tekme-tokat dövseydiniz. Bugün hepsi kapınızda kuyruk olmuştu" dedim.
Sözün Özü : En iyi borsacılar, piyasanın en çok tokadını yiyenler arasından çıkar.
ilgine teşekkürler .artık buralardayım.küçük yatırımcıydım.biraz daha küçüldüm.asyab hakkında her şeyi bilmem gerek.geldiyi.gittiyi.önemlisi gideceyiyer neresi.yanlış kağıt olduğu belliydi ama penguene zahmet bi el atıver
ilgine teşekkürler .artık buralardayım.küçük yatırımcıydım.biraz daha küçüldüm.asyab hakkında her şeyi bilmem gerek.geldiyi.gittiyi.önemlisi gideceyiyer neresi.yanlış kağıt olduğu belliydi ama penguene zahmet bi el atıver
Yanlış kapı çaldınız. Yanlış insandan yardım istiyorsunuz.
Bir garip ademim. El atsam ne olacak, ne değişecek ki? Tufanda yerle yeksan olan Ağrı Dağı'nı bir karıncanın tekrar eski haline getireceği masalına çocuklar bile inanmaz.
Bir hisse hakkında herşeyi bilmeniz sonucu değiştirmez. Bilgiye vakıf olanın sonucu etkileyecek gücü de olmalı. Gücü yoksa insan boyundan büyük işlere kalkışmamalı ve yaparım-ederim iddiasıyla meydana çıkıp milleti kendine güldürmemeli.
Bu mevsimde ve bu havada "günlük, güneşlik günler göreceğiz" veya "şu hisse şuradan şuraya gidecek; uçacak-kaçacak" diyen biri çıkarsa mutlaka tımarhane kaçkınıdır.
Size tavsiyem;
* Olayı sukunetle karşılayınız.
* Halinize şükrediniz ve Yaradanın başka kayıp ve acılar vermemesi için dua ediniz.
* CITIBANK'a varıp Mister lerin satışı kesmelerini, SANKO'ya varıp Amca ların kuvvetli alış girmelerini isteyiniz.
* Bana bu konuda başkaca soru sormak yerine son olarak Rusya MICEX'de cirit attığı belirlenen Mark Mobies'e bir mektup yazarak İMKB'ye de uğramasını rica ediniz.
-----
Mark Mobius, büyük düşüş kaydeden şirketlerin peşine düştü!
Templeton Asset Management Başkanı Mobius gelişmekte olan piyasalardaki tecrübesi ile birçok mali kriz atlattı. 2.9 milyar dolar varlığı olan şirketi son çalkantıdan oldukça fazla etkilendi. Şirket yılbaşından bugüne %49 düştü.
Mobius, "BRIC ülkeleri için heyecanlıyız çünkü bu piyasaların her biri çok cazip seviyelere geldi." dedi ve "Şu anda en çok Brezilya ve Çin hisselerimiz var. Fakat, Hindistan ve Rusya´da da bir grup hisse heyecan verici." diye ekledi.
BRIC ülkeleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin bu yıl düşüşteler. Brezilya´da Bovespa %46, Çin´de Şangay Bileşik %62 ve Hindistan´da Sensex endeksi %48 düştü.
Rusya´da RTS endeksi bu yıl %63 geriledi ve gelişmekte olan büyük piyasalarda en kötü performansı sergiledi. Günlük durdumalar nedeniyle son günlerde Moskova´da işlemleri tahmin etmek çok zor ve çift haneli kayıplar alışılmış hale geldi.
"Rus hisseleri şu anda çok ucuz çünkü çok büyük düşüş yaşadılar." diyen Mobius değerlemeleri çok cazip olduğu için Rus hisseleri aldığını söyledi.
Rusya ve Brezilya gibi birçok gelişmekte olan ülke ana emtia ihracatçıları ve son günlerde emtia fiyatlarındaki düşüş etkisini gösterdi. Mesela petrol vadeli işlemleri Temmuz´daki rekor seviyesinden %46 aşağıda.
Fakat Mobius uzun vadede emtia fiyatlarının çoğunlukla yükseleceğine inanıyor...
Kaynak : Habertürk
Piyasalarda kriz sona ermiş değil ama atılan adımlar sayesinde kriz ortamının en şiddetli hali (akut dönem) şimdilik geride kalmış gibi gözüküyor. Maddeler halinde bakacak olursak;
1- Avrupa’da önlem ve sermaye artırım fırtınası yaşandı dün. Barclays 6.5 milyar sterlin’in üzerinde sermaye artırımına karar verdiğini açıkladı. RBS’te aşağıda bahsedeceğimiz önlemlerle her bankanın sermaye yeterlilik rasyosu %9’un üzerine çıkacak.
2- RBS devlet yardımıyla da 20 milyar sterlin sermaye artırıyor. Ayrıca RBS ile birleşmesi gündemde olan HBOS ve Lloyds’a toplam 37 milyar sterlinlik sermaye enjeksiyonu yapılacak.
3- Rusya ve Ukrayna’nın şimdilerde yaşadığı sıkıntıyı bir yıl öncesinden ve dünyada ilk ülke olarak yaşayan Kazakistan 2009 ve 2010 yılında ekonomiyi desteklemek için 10 milyar dolarlık kaynak ayırdığını açıkladı.
4- Benzer bir kaynak Avusturulya’dan geldi. Avusturulya Hükümeti bu sabah 7.3 milyar dolarlık bir kaynak açıkladı.
5- Almanya dün detaylarını açıkladığı kurtarma paketi yaklaşık 500 milyar EUR civarında olacak. Yaklaşık 100 milyar dolar sermayelendirme ve 400 milyar dolar işlem garantisi için kullanılacak.
6- FED ile Avrupa Merkez Bankaları ile arasında yapılan yeni anlaşmaya gore dolar likidite işlemlerinde değişiklik yapıldı ve FED neredeyse sınırsız dolar enjeksiyonu garantisi vermiş oldu.
7- İzlanda ve Macaristan’ın IMF ile bu kriz sırasında anlaşan ilk ülkeler olması beklenirken Sırbistan ve Ukrayna IMF’den finansman isteyeceklerini açıkladı.
8- Morgan Stanley’e 9 milyar dolar yatıracak olan Mitsubishi MUFG anlaşma koşullarının değiştiğini açıkladı ve %21’lik tercihli hisseyi 9 milyar dolara alacağını açıkladı. Anlaşmanın Mitsubishi lehine değişmiş olmasına karşın anlaşmanın gerçekleşiyor olması Morgan Stanley hisselerinin %87 civarında yükselmesine neden oldu.
9- İtalya bankacılık sektörüne 20 milyar EUR’dan fazla kaynak aktarırken Fransa hükümeti banka borçlarını garanti edeceğini ve bankaların sermayelendirilmesi için yeni bir kurum oluşturacaklarını açıkladı.
10- Avusturya da bankacılık sistemine 100 milyar EUR’luk bir kaynak ayıracağını söyledi.
11- 4 Kasım’da yapılacak Başkanlık seçimlerine yaklaşılırken son anketlerde Obama %53’e karşılık %43 önde gözüküyor. Dün Obama’nın yaptığı açıklamada seçim kampanyası içinde mortgage kredisi ödeyen bazı kesimlere 90 gün süreyle morataryum ilan hakkını verileceği ifadesi yer aldı.
12- Analistlere gore Wells Fargo Wachovia’nın yatırım bankacılığı bölümünü ya satacak ya da kapatacak
13- Yukarıda bahsettiğimiz ve Avrupa’dan gelen çözüm paketlerinin toplam büyüklüğü 1.8 trilyon dolara ulaşırken Amerikan Hazinesi sadece saglikli bankalardan hisse alacağını açıkladı.
14- WSJ’daki habere gore (ki bugün TSİ 15:30’da yapılacak açıklama ile doğrulanması bekleniyor) Amerikan Hazinesi 9 bankaya sermaye koyacak. Koyacağı sermaye karşılığında tercihli hisse alması beklenen Amerikan Hazinesi’nin ortak olacağı bankaların arasında Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Bank of America, Merrill Lynch (Bank of America’nın oldu zaten) Citigroup, Wells Fargo, Bank of New York Mellon ve State Street bulunuyor. Farklı miktarlarda bulunulacak sermaye desteğinin nihai rakamları bugün açıklanacak.
15- Banka sermayelendirilmesinin toplam tutarının 250 milyar dolar olması beklenirken (ki bu 700 milyar dolarlık paketin içinde yeralıyor) bu işlem bittikten sonra Amerikan Hazinesi ihale yöntemiyle bankalardan kötü aktifleri de almaya başlayacak.
16- Krizin durumuyla ilgili en yakından takip edilmesi gereken gösterge olduğuna inandığımız gecelik ve bir haftalık Libor ve Euribor dünkü işlemlerde 20 baz puanın biraz üzerinde geriledi. Gelecek günlerde bu hareketin trende dünüşüp dönüşmediği izlenmeli.
17- Piyasalardaki paket, sermaye ve kurtarma furyası sayesinde Amerikan borsaları tarihindeki en hızlı günlük yükseliş hareketini yaptı. DJ %11.1 ve Nasdaq %11.8 oranında yükseldi. Vadeli işlemler de bu yükselişin ardından %2’ye yakın yukarıda bulunuyor.
18- Dün Avrupa piyasalarında da UBS ve Deutsche Bank önderliğinde hızlı bir yükseliş yaşandı ve Avrupa tarihinde de görülen en hızlı günlük hareket gerçekleşti.
19- Bu sabah iyimserlik Asya’da devam ediyor. Dün tatil olan Japonya bu sabah %14 civarında yukarıda. Diğer Asya piyasalarında da %6’yı aşan yükselişler mevcut. Ayrıca dün Brezilya’nın da %14.7 oranında yükseldiğini belirtelim.
20- Krizin yüksek banka dış borcu nedeniyle en çok etkilediği yerlerin başında gelen Rusya dün dünyadaki iyimserliği paylaşamadı ve açılışta %6.3 düştükten sonra yeniden kapatıldı.
21- Yatırımcılar bugün kar tarafında Amerika’dan gelecek 20’den fazla kar rakamını izleyecek. Ama bunların içinde en önemlileri seans öncesi açıklanacak Johnson & Johnson (Beklenti EPS: 1.12) ve seans sonrası açıklanacak olan Intel (Beklenti EPS:0.34) karı olacak. Ekonomik veri olarak da Amerika’da değil ama Avrupa’da TSİ 12:00’de sanayi üreyimi (önceki: -0.3%, Beklenti: 1.2%) ve Almanya’da da TSİ 12:00’de ZEW endeksi açıklanacak.
Kaynak: RJS
Dünya'da kredi daralması, spekülatif amaçlı para saklama ve sistemden para çıkarmalar gelişmiş ülkelerde hat safhada yaşanıyor.
Bunun üzerine ABD ve Avrupa borsalarda gösterişli yükselişler görülmesine ve devlet garantilerine rağmen, parayı anavatanlarına çekemiyor. ABD Hazine Bakanı ve AB'den yetkililer ise para çekmek için korku salmaya başladılar bile.
Dün bir yabancı kurum, Arjantin ve Venezuella ile Türkiye'yi bir kefeye koyarak Türkiye'nin ihraç ettiği bonolara yönelik tavsiyesini tuttan sata düşürdü. Türkiye, son yaşanan krizden sonra özellikle finansal sistemi zarar gören, yüksek kamu borçları nedeniyle default riski olan ülkeler ile bir tutuldu.
Dünya'da kredi daralması, spekülatif amaçlı para saklama ve sistemden para çıkarmalar gelişmiş ülkelerde hat safhada yaşanıyor.
Bunun üzerine ABD ve Avrupa borsalarda gösterişli yükselişler görülmesine ve devlet garantilerine rağmen, parayı anavatanlarına çekemiyor. ABD Hazine Bakanı ve AB'den yetkililer ise para çekmek için korku salmaya başladılar bile.
Dün bir yabancı kurum, Arjantin ve Venezuella ile Türkiye'yi bir kefeye koyarak Türkiye'nin ihraç ettiği bonolara yönelik tavsiyesini tuttan sata düşürdü. Türkiye, son yaşanan krizden sonra özellikle finansal sistemi zarar gören, yüksek kamu borçları nedeniyle default riski olan ülkeler ile bir tutuldu.
ABD'de yaşanan sert düşüşün ardından piyasalar yeniden karıştı
Durgunluk korkusu ve açıklanan paketlerin yetersiz kalacağı beklentisi piyasaları yeniden karıştırdı. ABD'de özellikle bankacılık ve enerji sektörüne gelen satışların etkisiyle borsalarda yaşanan sert düşüşler İMKB'ye de yansıdı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 6,26 oranında değer yitirdi.
İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 366,65 puan düşerek 27.600,71 puandan kapandı.
Bileşik Endeks 12 Temmuz 2005'ten bu yana ilk kez 27.000 puanlı seviyelerden kapanmış oldu.
Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer kaybı yüzde 1,31 oldu.
İlk seanstaki 1.476,35 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.843,00 puan geriledi.
Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 6,26 düşüş kaydetti.
KAYIP YÜZDE 50'YE ULAŞTI
Borsa’da 2007 sonuna göre kayıp yüzde 50,30’a ulaştı. Bileşik Endeksteki iki günlük kayıp yüzde 9,61’e, 2007 sonuna göre kayıp ise yüzde 50,30’a ulaştı.
İngiliz Merkez Bankası'nın yeni tedbirleri öğleden sonra Avrupa borsalarında kayıpların bir miktar telafi edilmesini sağlarken, güne artı başlayan Dow Jones ilk dakikaların ardından gelen satışlarla yeniden eksiye geçti. FED Başkanı Ben Bernanke'nin durgunlukla ilgil olumsuz açıklamaları yatırımcıları daha fazla tedirgin etti. 29 Ekim'de yapılacak FED toplantısında faizlerin indirileceği beklentisi güçlendi.
AVRUPA BORSALARI GERİLİYOR
Avrupa borsaları, ABD'nin ve diğer Avrupa ülkelerinin aldığı önlemlerin yetersiz kaldığı ve durgunluk endişeleri nedeniyle gün içerisinde keskin düşüşler yaşadı.
ASYA BORSALARI ÇAKILDI
Asya borsaları ABD'de alınan önlemlerin yetersiz olduğu ve durgunluk endişeleri nedeniyle, günü keskin düşüşlerle tamamladı.
Tokyo Borsası günü düşüşle tamamladı. Borsanın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi, düne göre, yüzde 11,41 (1.089,02 puan) azalarak 8.458,45 puan oldu.
Güney Kore'de borsa yüzde 9,4 (126,50 puan) değer kaybederek 1.123,78 puandan kapandı.
Avustralya'da borsa yüzde 6,67 (286,6 puan) azalarak 4013,4 puana geriledi. Dün 69,83 dolardan kapanan Avustralya doları bugün 66,81 dolara indi.
Yeni Zelanda'da borsa yüzde 4,82 (141,88 puan) değer kaybetti.
SPK'nı suç duyurusunu ardıldan Doğan Grubu hisselerine gelen sert satışlar, bazı hedge fonların battığına yönelik söylentiler ve ekonomilerin krizden kolay kolay çıkamayacağı yönündeki beklentileri borsadaki düşüşte etkili oldu.
Kaynak : Habertürk
Yorum