İİ aksamlar herkese penguen hoca yokk İİdİr İnŞallah
Hisse_Trade 10
Collapse
This topic is closed.
X
Bu konu sabit bir konudur.
X
X
-
Mevlana der ki;
Bildiklerini anlat Ama akıl vermeye kalkma, Anlatılanları iyi dinle; Ama hepsini doğru sanma.
Sessiz kalmak,bir şey bilmediğin anlamına gelmez,Çok konuşmak da çok şey bildiğini göstermez..!
YAZDIKLARIM YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR BU BÖYLE BİLİNE...
Yorum
-
radyolog Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterX 30 - 1,19
ykbnk - 3,78
garan - 2,60
sİzce bİr garİplİk var mi
yok abi normal inşallah eksiler çoğalmaz.......
Mevlana der ki;
Bildiklerini anlat Ama akıl vermeye kalkma, Anlatılanları iyi dinle; Ama hepsini doğru sanma.
Sessiz kalmak,bir şey bilmediğin anlamına gelmez,Çok konuşmak da çok şey bildiğini göstermez..!
Yorum
-
Sevgili Hiram,hiram Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterİİ aksamlar herkese penguen hoca yokk İİdİr İnŞallah
Nazik düşünce ve tavrınız için müteşekkirim. Hamdolsun iyiyim.
Sürekli ortalıkta gezinip herşeye maydonoz olmak ve ortamın huzurunu kaçırmak yerine mesaj bırakıp uzaklaşmanın hepimizin hayrına olduğuna karar verdim. ;)
----
Ziyaretçi Mesajı
Cezve - 15-11-2012 22:20
Hocam,bize yol göstermenizi ve bir iki kelam yazmanızı istiyoruz.Doğrudan hisse ismi zikretmek istemiyorsanız bile,hangi kriterlere odaklanmamız gerektiğini belirtin.Saygılarımızla...
-----
Fıkra dağarcığım iyidir ama anlat bakalım dediklerinde anlatamam. Ortada mutlaka bir mevzu olmalı ve kafamın içindeki sazın tellerinden birine dokunulmalıdır. Ancak o zaman bilgi ve düşünce serbest kalıp söze ve yazıya dönüşür.
Böyle bir girişle başladım çünkü soruyu anlayamadım. Böyle olunca “sorun nedir, nasıl çözülebilir, ben ne yapabilirim, nereden ve kimden destek alabilirim” sırası izleyen problem çözme tekniğini devreye aldım. Haliyle “Uzun vade için biriktirebilecek hisseler” köşesindeki tüm mesajları okudum.
Hisse biriktirmek ifadesi güzel bir tanım. Çünkü hisselerle ilgili olmayı, imkanlar nispetinde onları sahiplenmeyi ifade ediyor. Tanım bu işe gönül vermek gerektiği koşulunu da bünyesinde barındırıyor. Ancak her zaman hissede olmak gibi yanlış bir çağrışımda bulunuyor. Eğer hobilerini tatmin eden koleksiyoncu değilsek tacir kimliğine bürünmeli ve ticaretin alış+veriş=kar kuralını uygulamaya koymalıyız.
Bedelli sermaye artırımından sağlanan gelir yerinde kullanılacak ve şirketin cirosunu, karını arttıracaksa bunun ortaklara zararı değil yararı olur düşüncesindeyim. Şirket faaliyetlerini genişletip çeşitlendiriyor, satışlarını arttırıyor, yıldan yıla karını, öz sermayesini, pazar payını yükseltiyorsa ortakların hayrına büyüme odaklı bir yol izliyor demektir.
Üyeler genelde endeks hisselerini tercih ederim, XU100 hisselerinin dışına çıkmam mealinde mesajlar bırakmışlar. İyi de biz endeksi değil hisse senetlerini alıp satıyoruz. Ben olsam A’dan Z’ye tüm hisseleri gözden geçirir; sermayesi ve halka açıklık oranı düşük, uzun süredir sermaye arttırmayan ve yüksek bedelsiz potansiyeli olan hisselerden yana seçimde bulunurdum.
Mesajlarda “düştükçe alırım” ifadesi kullanılmış. Geçenlerde bana zorla Candan Erçetin’in “Onlar yanlış biliyor” şarkısını çaldırdınız. Çünkü akıl ve mantık düştükçe değil çıktıkça almak gerektiğini söylüyor. Bizim ne aylar-yıllarca bekleyecek zamanımız, ne de koca şirketin tüm hisselerini toplayacak paramız var. Bu yaklaşım o hissenin uzun süreli hamallığını yapmamızla sonuçlanır.
Ben hisse senedini alıp satmayacağım bir köşeye koyup yıllık temettüsünü alacağım diyenler mevduata negatif faiz uygulanan bu dönemde haklı sayılırlar. Bu bahçeye fidan dikip, evde inek besleyip ailenin süt ve meyve ihtiyacını kendi kaynaklarımızdan karşılamakla aynı kapıya çıkıyor.
Patron olsam ülkenin kaderine hükmeden siyaset kurumu ile çatışmazdım diyenler haklı. Aksini yapanların yel değirmenlerine savaş Don Kişot’tan farkı yok. Böyle yapanlar Vosvos’un üstüne çıktığında kendinden geçen ve arabasını TIR’ın üstüne üstüne süren sürücülere benziyor. Bunun bedelini de yolun kenarına savrulup malından-canından olmakla ödüyor. Bu tür yol kazalarında şoförle (patron) birlikte aynı araçta bulunan yolcular (yatırımcılar) da zarar görüyor.
Ne zaman Yeni Türkü’nün Çember şarkısını dinlesem aklıma borsa ve hisse senetleri geliyor. İlla çemberin içinde olmak ve sürekli hisse senedi taşımak gerekmiyor. Çünkü günlük paydoslar, hafta sonu tatilleri, yıllık izinler bizim şarj olup yaptığımız işe daha fazla enerji sarf edebilmemiz için veriliyor.
Doğru kararlar vermek için bilgili olmak, bunun için de konuyla ilgili olmak gerekiyor. Ticaret yapan insan, dünya ve ülke gündemini takip etmeli ve güne ekonomi, siyaset, borsa haberlerini okuyarak başlamalı. Olan bitenin ileride nasıl gelişmelere yol açacağına dair akıl yürütmeli ve kafasında bir fikir oluşmalı. Fikrini hayata geçirme aşamasına geldiğinde ise eskilerin “erken çıkan yol alır” sözünü hatırlamalı.
Geçmiş tecrübeler bulunduğumuz yer, gideceğiz yol ve yönü iyi hesap etmemiz gerektiğini söylüyor. Eğer yön hedefimize uygunsa kürek çekmemiz gerekmiyor; nehre kayığımızı indirmemiz yeterli oluyor. Piyasayla inatlaşır, akıntıya karşı kürek çekersek millet dağları aşarken biz yerimizde sayıyoruz.
Son söz: Yeterli param olsa bu işlere hiç kafa yormaz, hisse senedi alıp satmak yerine bir şirket kurup halka açardım. Sonrasında bir ağaç gölgesine hamak kurup yan gelip yatardım.
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
-
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]MEVLANA'dan :[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Ok gibi doğru olsam; yay ile atarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Yay gibi eğri olsam; elde tutarlar beni,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Doğruda aç görmedim; eğride tok,[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Comic Sans MS][COLOR=black][B]Eğri yay elde kalır; menzil alır doğru ok ![/B][/COLOR][/FONT]
Yorum
-
3Ç12 Bilançoları
alper özdamar
3. çeyrekte birçok sanayi şirketi açıkladığı sonuçlarla hayal kırıklığına sebep oldu. Bunların başında sitenin Editörün Seçimi bölümünde incelediğim Menderes Tekstil ve Mondi Tire Kutsan geliyor. Yine aynı bölümde teknik analizini paylaştığım Borusan Yatırım ise endeksteki düşüşle beraber desteğini aşağı kırdı. Buna karşın olumlu sonuçlar açıklayan Mutlu Akü en azından 5,85 direncini zorlayacak gibi görünüyor; 3. çeyrekte kar açıklayan Pimaş ise konsolidasyona devam ederken kuvvetli duruşunu bozmadı. Yine bilançolar öncesi teknik analiz bölümümüzde incelediğim Petrol Ofisi ve Sasa Polyester zarar açıklayarak hayal kırıklığı yaratırken, Credit West Faktoring ise olumlu rakamlar açıklayarak yükseliş hedefine ulaştı. Kiler Gayrimenkul ise desteğinde yatay seyrine devam ediyor. Özetle 3. çeyrekte incelediğim şirketler/hisseler kabaca 2:1 oranında beklentilerimi karşılayamadı. Durumu Ziya Paşa’ya havale ediyorum. Bu arada Aksa Akrilik, Pınar Su ve Türk Tuborg dikkat çekici 3Ç12 rakamları açıkladı. Bunlardan Pınar Su ve Türk Tuborg’u fırsat bulunca detaylı inceleyeceğim.
Yorum
-
Cihan Borsaları
ABD’nin Dow Jones endeksi (DJI) Cuma günü önceki yazıda belirttiğim 12.500 seviyesinden makul bir işlem hacmiyle tepki verdi. DJI‘nin kısa vadede tepkisine devam ederek 12.750 – 12.850 aralığına ulaşması beklenebilir. Lakin DJI‘nin Cuma günkü işlem hacmi düşüş trendinin sona erdiğine kanaat kılmamıza el verecek düzeyde değil. Şu anki duruma göre tepki yükselişi tamamlandıktan sonra DJI tekrar düşüşe başlayabilir gibi görünüyor. Sanırsam Amerika’da en kötüyü henüz görmedik. Amerikan borsaları göçerken nispeten daha iyi duran Avrupa endeksleri sonunda düşüşte Amerika’yı yakalamaya başladı. Cuma günü 7.000‘i aşağı kıran Alman DAX desteğini 6.750 – 6.850 aralığında bulabilir. İngiliz FTSE‘de de 5.500‘ü göreceğiz herhalde. Gelişmekte olan ülke endekslerinden Brezilya’nın BOVESPA‘sı 55.000 desteğine, Rus RTX ise 1.950 desteğine yakın; BOVESPA ve RTX buralardan Amerika’ya paralel şekilde yukarı tepki vermeye teşne… Hindistan’ın SENSEX‘iyse geçen hafta göçtü, “SENSEX bir İMKB değil” dediydik…
Endeks-i Şahane
Tüm bu hengame içinde gelelim Endeks-i Şahane‘nin son durumuna… Endeks-i Şahane geçen hafta 1,43%‘lük düşüşle 71.000 seviyesinin biraz altında bir kapanış yaptı. Böylece İMKB 100 endeksinin 2012 yılı getirisi 38,08%‘e geriledi. Endeks endikatörümün Cuma kapanış itibariyle son durumu aşağıdadır:

Görüldüğü üzere panik yapmaya lüzum yok. Endeks için sinyalin “SAT” a dönmesi kısa vadede pek mümkün görünmüyor. Uyumsuzluk çizgisi de son ayların dip seviyelerine yaklaştı. Mevcut durumda en kuvvetli ihtimal, endeksteki düzeltmenin tamamlanmasının ardından yeni bir zirve denemesi olacaktır (belki de son zirve).
Teknik olaraksa İMKB 100′de son birkaç haftadan farklı bir şey yok. Yurtdışının bozuk olduğu ortamda endekste sınırlı, sıkışık bir düzeltme yaşanıyor. İMKB 100 endeksi tüm zamanların zirve seviyesinden yalnızca 2.500 puan uzakta. Teknik olarak endekste henüz bir sıkıntı bulunmuyor. Her hafta olduğu gibi bu hafta da endeksin kuvvetli desteğinin 68.500‘de olduğunu tekrarlayayım. 68.500 seviyesi yüksek işlem hacmiyle, sert şekilde aşağı kırılmadıkça görünüm olumludur ve hedef yeniden 73.000 – 74.000 direncidir. Bu bağlamda 68.500 risk-sever yatırımcılar için makul bir alım seviyesidir. Ha, fiyatlar şu anda yüksek, risk de yüksek. Bunu zaten defalarca dile getirdiğimi kıymetli okurlar takdir edecektir. Bu bağlamda risk-sevmez muhafazakar yatırımcılar yeni hisse alımları için bir sonraki krizi beklemelidirler. Ama muhafazakar yatırımcılar bunu zaten bilmektedir, değil mi efendim?
Yorum
-
DÖVÜNMEYİN. NEYE LAYIKSANIZ O ŞEKİLDE YÖNETİLİRSİNİZ
Yorum
-
-
günaydın herkese.Birilerine göre ya Allah'a tapmalısın ya da Atatürk'e. Oysa Allaha şükür, Atatürk'e teşekkür diye bir seçenekte var ...
Yorum
-
günaydın kolay gelsin...Mevlana der ki;
Yorum

Yorum