FED 2014....DEFLASYON....AKILLI PARA....ve SON FURGUN....

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • erol.erdem
    Yasaklı
    • 16 Aralık 2009
    • 83

Aslında bu yazıyı ''Küresel ekonomi ......'' başlığına eklemek gerekirdi fakat orası kapatılmış...

Pozisyonlar açılıyor,strateji olarak da ''skender'in'' pozisyonu tahmin edilmeye çalışılıyor. ''Skender'', bu stratejide dünyadaki en güçlü oyuncu, mesela Fed'i kontrol ediyor, Abd'de ki 5 büyük bankayı kontrol ediyor.

Bunlara kesinlikle katılmıyorum. Öncelikle Fed'i kesin olarak kontrol edemiyor. Çünkü; Skender'in elindeki fonların %70'i Abd dolarıdır. Bernanke geldikten sonra, faiz sıfıra yakına getirildi ve üstüne de dolar basılıp saçılmaya başlandı. Skender, elindeki fonların değerini korumak için bütün dünyada 40 takla atmaktadır.

Abd'de ki beş büyük bankaya gelelim. Lehman battıktan sonra, bu bankalara likidite, devlete verdikleri hisseler karşılığında verildi. Abd hazine yetkilileri de gidip, bu bankaların yönetim kurullarına oturdular.

Abd'de süreç şöyle gelişti : Skender, önce Abd başkanlığını kaybetti, sonra Fed'i kaybetti, Lehman sonrasında da beş büyük bankadaki kontrolünü kaybetti.

Aşağıdaki yazıyı Mahir Kaynak 18 şubat 2010'da yazmış. Skender'in siyasi kayıplarını anlatıyor.

BU ORTAMDA GÜVENİLEBİLECEK TEK FİNANSAL OLMAYAN ENSTRÜMAN ALTINDIR...

Ukrayna’daki devlet başkanlığı seçimleri henüz sonuçlanmamış olmasına ve ikinci turun sonunda yeni devlet başkanının belirlenecek olmasına rağmen genel eğilim turuncu devrimin sona ereceğini göstermektedir.

Devlet dışı aktörler her zaman siyasette etkili olmuşlardır ama devletin yerine geçememişlerdir. Yasa dışı örgütler, dini kurumlar, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları gibi örgütlenmeler her zaman siyasette etkin olmuşlardır. Ancak son yıllarda devletin de üzerinde bir etkiye sahip olma iddiasında olan bir gücün ortaya çıktığı görülmekteydi. Küresel sermaye alışageldiğimiz ve devletlerin belirleyici olduğu siyaset dönemini sonlandırmak ve dünya ölçeğinde bir yönetim oluşturmak peşindeydi. Bu yolda önemli başarılar elde etmiş ve büyük ülkeler de dahil birçok yerde belirleyici konuma gelmişlerdi. Mesela Yeltsin döneminde Rusya’yı kontrol etmekteydiler, ABD’nin yönetiminde belirleyici olmuşlardı. Ancak onları gerçekleştirdikleri renkli devrimlerle tanıdık. Para sihirbazı olarak adlandırılan G. Soros bu gücün simgesi olmuştu ve devrimlerin arka planında onun adı geçiyordu.

Bu siyasi gücü uzun zamandan beri izliyordum ve 11 Eylül saldırısını küresel sermaye ile ulus devletler arasındaki çatışmanın gün yüzüne çıkması olarak değerlendirdim. Bu çatışmanın ulus devletlerin zaferiyle sona ereceğini ve küresel sermayenin siyasal gücünü yitireceğini öngörmüştüm. Yaşadığımız ekonomik kriz küresel sermayeyi etkisizleştirme projesiydi ve bu güç kan kaybediyordu.

Ukrayna’daki turuncu devrim küresel sermayenin en önemli kazanımlarından biriydi. Dünya ölçeğindeki dengelerde önemli bir yere sahip olan Rusya’nın stratejik bir bölgesini kontrol altına almıştı. Son seçimlerin bu ülkedeki turuncu devrimi sonlandıracağı ve Rusya’nın stratejik kaybının telafi edileceği söylenebilir.

Bir soruyu cevaplandırarak küresel sermayenin rolü daha iyi anlaşılır. Son yıllarda Çin’in hızlı bir ekonomik gelişme sağladığı ve çok uzun olmayan bir vadede ABD’yi de geçerek dünyanın en büyük ekonomik ve buna bağlı olarak askeri gücü olacağı söyleniyordu. Bu gelişmenin arka planında bu ülkeye akan yabancı sermaye olduğu biliniyordu. Eğer küresel sermaye ABD tarafından kontrol ediliyorsa neden kendisini ikinci plana atacak böyle bir süreci destekliyordu?

Gerçekte küresel sermaye herhangi bir devletin kontrolünde değildi ve onu belli bir coğrafyayla özdeşleştirmek yanlıştı. Bu güç tüm dünyayı yönetmek iddiasındaydı ve ülkeler arasında bir ayırım yapmıyordu. Çin onun için hem ucuz işçiliğin olduğu ve yatırım yapılması uygun olan bir yerdi hem de bu ülkenin tasarrufları ona çok büyük bir kaynak sağlıyordu. Tüm dünyayı finans kurumları sahip ve yöneticileri yönetecek ve bu yönetim dünyaya refah ve barış getirecekti. Çünkü savaşlar farklı güçleri temsil eden devletler arasındaydı ve tek bir gücün yönettiği dünyada savaş olmazdı.

Bu idealin iyi ya da kötü olduğunu tartışmak anlamsız. Sadece mümkün olup olmadığı sorgulanabilir ve bana göre tarihin seyri buna imkan tanımamaktadır. Şimdi bu gücün tasfiye sürecini yaşıyoruz ve bu süreç her ülkede etkisini gösterecektir.

Yorum

• erol.erdem
      Yasaklı
      • 16 Aralık 2009
      • 83

Bir söylenti var.

10 gün önce yazmıştım. Tayyip Erdoğan ve Deniz Baykal eşleri ile birlikte ev ziyareti yapmışlardı. Chp'de bir şeylerin kaynadığının göstergesiydi.

Sonrasında Kemal Kılıçdaroğlu hakkında soruşturma açılmıştı. Bu soruşturma aslında onun için bir destekti fakat her zamanki gibi kullanamadı garibim.

Tayyip Erdoğan için, Chp'nin başında Deniz Baykal yada Kemal Kılıçdaroğlu olmuş hiç fark etmez. Yeter ki ikisinden biri olsun.

Fakat söylentiye göre, Chp genel başkanlığı için bir hanım düşünülüyor. Bu hanımefendi hukukçu...

Deniz Baykal ve Önder Sav'ın anlaşamamalarının sebebi bu...

Sonuçta, Kemal Kılıçdaroğlu dönemi bitiyor.

Yorum

• repalize
        Aktif
        • 05 Aralık 2011
        • 311

sn erol bey
        bir kaç yıl öncede chp nin başına kılıçdaroğlu geldiğinde klasörlerle geliyordu halkın umudu olmuştu.. ama görüldü ki vaziyet böyle değil

en nihayetinde kendine oy dahi veremedi

gelen hukukçu olsa ne yazar abi...m,illet nezdinde sandıkta başarılı çıkmak için kendi iç hesaplarınızdan arınmış olmalısınız..kim gelirse gelsin iç hesaplar bitmedikten sonra parti ismi önemli değil.. hiç biri başarılı olamaz..

tarih bunun örnekleriyle dolu

konuyla ne alakası varsa bende yazdım kusura bakmayın..

Yorum

• manaw
          havacı
          • 28 Ekim 2011
          • 896

kuzu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          ha ha ha...bu ilk degil lem...25 yildir kendisi ile birlikte kutmu gumas yataklar ustunde cok murad alip murad verdik.... ne o bakire...nede ben....ben cevik oldugum ucun daha cok murad aldim....
          etme guzu,

alınıyorum.

Yorum

• greenspan41
            Aktif
            • 30 Nisan 2009
            • 327

2011 Yılında Brezilya Merkez Bankasının Döviz rezervi %22 artarak 352 milyar dolara dış ticaret fazlası 29 milyar dolara ulaşmış. USD/BRL 1.74
            2011 Yılında Döviz Rezervimiz 77 Milyar Dolar. Dış ticaret açığımız 100 milyar dolara dayanmış vaziyette. usd/try 1.77

Yorum

• kuzu
              furuşan akıncı
              • 11 Aralık 2008
              • 13961

exper.....

once hosgelmissin....ozlettin lem....

kim bu vetan evladi.....korkunc bi savascidir....yayili duzende furusur....ayni anda karsi pozlara cok girmisizdir....10 yildir birlikteyiz...birbirimizi tanimayiz....

sistemi benimkiyle ayni....furusma duzeni yani....trade mantigi yani....

BU SON DUSUSTE O LONGDA YAKALANDI.....BEN SHORTTUM....O CALININ DIBINE YATTI....STOP OLMADI...IKSEN OLMAZ....

ne oldu....

bildir bildir kar yaziyor simdi....halbuki zarar yazacakti....ilk gorunumde....

kuzunun sistemi.....BU ISTE....CALISIYOR....
              YAZDIKLARIM sadece sohbet icindir...baskasinin gorusu ile borsada islem yapan ayvayi cig yer...parmaklarin tuslarda ise....SENSIN SORUMLU OLAN...AGLAMA DUVARI ISE KUDUSTE...ne ararsan kendinde ara....

Yorum

• kuzu
                furuşan akıncı
                • 11 Aralık 2008
                • 13961

SEVGILI TNAA...

eline saglik bitanem....o grafikleri bide yakin cekim koyabilirmisin....mesala 6 aylik....
                YAZDIKLARIM sadece sohbet icindir...baskasinin gorusu ile borsada islem yapan ayvayi cig yer...parmaklarin tuslarda ise....SENSIN SORUMLU OLAN...AGLAMA DUVARI ISE KUDUSTE...ne ararsan kendinde ara....

Yorum

• kuzu
                  furuşan akıncı
                  • 11 Aralık 2008
                  • 13961

degerli dostlar...

cok guzel seyler yazmissiniz....KEYBORSA SAYENIZDE REFERANS FORUM OZELLIGINI....SURDURUYOR.....

bakin bi adim ondeyiz hep.....

ARALIKTA....bu forum 2012 de cikis olacagi tartisti....poz aldi....VE CIKIS OLDU.....

simdi ise.....hizla baslik degisti.....neyi tartisiyor....BU SON FURGUN DIYOR....gene gelecegi tartisiyor....simdiyi degil....

Yorum

• Tnaaa28
                    Analizci
                    • 18 Ağustos 2011
                    • 1334

kuzu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    SEVGILI TNAA...

eline saglik bitanem....o grafikleri bide yakin cekim koyabilirmisin....mesala 6 aylik....
                    XU100

XU30

XU30 da en üstte gözüken kırmızı çizgi ho değil trend çizgisidir... !
                    " Yazdıklarım şahsi düşünceler, analizler ve yorumlarım olup yatırım tavsiyesi kapsamında değerlendirmeyiniz..."

Yorum

• kuzu
                      furuşan akıncı
                      • 11 Aralık 2008
                      • 13961

bilginin sel gibi aktigi bi forum olduk....BIZI GIPTA ILE IZLIYORLAR.....

BURADA IMKANSIZLAR TARTISILDI....saklananlar arandi....gorunenler itildi....bilinenler unutuldu...BILINMIYENLER HAYKIRILDI....

KEYBORSA OLARAK....LIDERLIGIMIZ TARTISILMAZ SURECEK....

bizbize kurban....elbize kurban....DUSTURU SURECEK....

Yorum

• kuzu
                        furuşan akıncı
                        • 11 Aralık 2008
                        • 13961

Tnaaa28 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                        XU100

XU30

GRAFIMIZ BU....teknik olarak....orta vadede....cikis teyit edildi....20 gunnuk....asagidan gelip 50 gunnugu yukari kesti....fiyat....200 gunnukler etrafinda....bear bull un dedigi uc ortalamada gidiklanacak....

bizim derdimiz su....duzeltme var mi ve nerede olacak.....

ilk duzeltme....fiyatsal denge hali olustumu gelir....

bu denge....genelde....bu 6 aylik grafta.....5...10....ve 20 gunnugun opusmesi halinde sonlanir....bu opusme....duzeltme geldiginde....hizla 20 gunnuge inilir....su anda ulusal 30 da....bu rakkam 64 700 de....yukseliyor hergun....

duzeltme geliyorum demez....birden gelir ve 20 gunnuge yonlenir....

duzeltme bitisini biz....5...10...ve 20 gunnugun opusmesi ile anlariz....

duzeltme baslangicini ise....5...10...20 gunnukler arasi farkin acilmasi sinyaller....FIYATSAL UCURUMLAR....buyudumu....farklar yani....BEN GELIYORUM DER...

Yorum

• Tnaaa28
                          Analizci
                          • 18 Ağustos 2011
                          • 1334

Kuzu dayım ben kaçarım arkadaşlar bekler... gideyim ortamlara akayım biraz... sana kolay gelsin... umarım grafların faydası olur...

herkese iyi akşamlar olsun...
                          " Yazdıklarım şahsi düşünceler, analizler ve yorumlarım olup yatırım tavsiyesi kapsamında değerlendirmeyiniz..."

Yorum

• kuzu
                            furuşan akıncı
                            • 11 Aralık 2008
                            • 13961

SAOL TNAAA....eline saglik....bu graflari senin topgide koy....burada sayfalar hizli gidiyor....orada referans olarak kalsin....

Yorum

• kuzu
                              furuşan akıncı
                              • 11 Aralık 2008
                              • 13961

unutmayin....2008 de dipten donup olan cikista....200 gunnugunde yuzde 8 ustunden duzeltme gelmisti....yani ikilmiyen dot kalmamisti....benimki dahil....unutamiyorum...cunki kol kesmistim....tarihimde ilkti....

Yorum

• PEGA_SUS
                                Yasaklı
                                • 21 Ağustos 2011
                                • 2790

KUZU abi, bende bunu buldum, işine yarar belki

(tam piyasa yardırma ralli moduna girmişken, 6 lı rakamlar konuşulurken, zamanımı bunun PEGA... diyenler varsa, okusun ama kaileye almasın )

BAZI IVIR-ZIVIR EKONOMİ HABER-YORUMLARI

*Dünya Bankası, Türkiye’yi En Riskli Ülke İlan Etti;

Dünya Bankasının “2012 Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”nda, Türkiye için;

“2011 yılında Türkiye’nin cari açığı ülkeye gelen doğrudan yabancı sermayenin 6 katına çıktı. Ayrıca Türkiye’nin kısa vadeli borcu da, döviz rezervlerinin yüzde 80’ine ulaştı. Bu durum Türkiye’yi gelişmekte olan ülkelerin ‘en kırılgan ülkesi’ haline getiriliyor”

denildi.

2012’de Türkiye, gelişmekte olan ülkeler ortalamasından daha düşük olarak büyüyecektir. Büyüme hızının düşmesi, risk olarak görülen cari açığın da düşmesine yol açacaktır ama, Avrupa Birliğine yaptığımız ihracat da azalacaktır. Çünkü 2012 yılı Avrupa ülkeleri için , resesyon yılıdır.

Türkiye’nin önemli sıkıntıları vardır. Bunlardan biri “enerji ithalatı” diğeri de faiz ve kâr transferidir.

Bankaların %50 sinden fazlası yabancılara satılınca, bu yolla her yıl en az 6 Milyar Dolar dışarı çıkıyor. Dış borçlar için ise her yıl 15 Milyar Dolar civarı dövizi faiz ödemeleri için transfer ediyoruz…

*Independent’tan Kritik Türkiye Uyarısı;

Independent on Sunday gazetesinin dünya sayfalarında yer alan, Patrick Cockburn imzalı yazıda;Türkiye’de korkunç bir ekonomik balon büyüyor, sonu Yunanistan gibi olabilir, denmektedir. Büyümekte olan Türkiye ekonomisinin, esasen yabancı sermaye girişine dayandığı ve kısa süre içinde bu akışın sona ereceği, dış siyaset alanında da sorunlu bir dönemin başlayacağı iddia edilmektedir.

*Wall Street Journal;

Türkiye’nin Büyümesi Düşebilir;

“Türkiye’nin ekonomik verileri ve özellikle güçlü nüfusu ve diğer temel değerleri yanlış yorumlanıyor.

Türkiye’de son üç yılda enflasyon en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bu durum Türkiye’nin büyüme performansının düşeceğinin en önemli işaretidir” dedi…

*CDS(Credıt Default Swap) Poliçesi Primleri;

CDS en basit anlatımıyla bir tür sigorta poliçesidir. CDS, bir borç enstrümanının “batık” riskine karşı “prim” sayılan ödemeler karşılığında sigortalayan ve mali piyasalarda el değiştirebilen bir sigorta poliçesidir.

Türkiye’nin 2011 başı itibarıyla 135 olan CDS’leri; Merkez Bankası hataları+Hükümeti anlamsız baskıları+yükselen enflasyon+ büyüyen Cari Açık ile bugüne geldiğimizde 301’e yükseldi. Yani, ödenen primler 2,2 kat arttı…

Örnek olarak bazı ülkelerin CDS prim oranları;

Polonya 284-Güney Afrika 201-Meksika153- Çin145-Brezilya162- Türkiye 301 !..

*Dış Borçta 23 Yılın Zirvesi;

**-Eylül 2011 itibariyle toplam dış borç stokumuz 310 Milyar Dolara, Özel Sektörün dış borç stoku ise 204 Milyar Dolara ulaştı.

**-Kısa vadeli dış borç stokunun, toplam borç stoku içindeki oranı 1989 yılından bu yana en yüksek seviyeye, %28.8 e ulaşarak ayrı bir rekor kırdı.

**-Temmuz-Aralık 2011 döneminde Merkez Bankası net döviz rezervlerinde 16 Milyar Dolar erime oldu.

**-İlk kez, Merkez Bankası döviz rezervleri, kısa vadeli borç stokunu karşılayamıyor !…

RİFAT SERDAROĞLU

hiçbiri kafaya takılacak konular değil..hele borsanın son hareketinden sonra hiç değil..bu sebepten sıradan bir bilgi olarak bir köşecikte dursun..

bunları yerli gazateciler yazsa, diret silivriyi boylarlar

Yorum

Working...
                                X

Debug Information