Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
FED 2014....DEFLASYON....AKILLI PARA....ve SON FURGUN....
Skender, sürü oluştururken aşağıdaki psikolojik mevzuyu kullanmaktadır. Faydası olabilir.
Değersizlik inancı sendorumu (DIS) nedir?
Bir insanın bilinçaltında yerleşmiş olan değersiz olduğuna olan inancın ortaya çıkardığı duygu, düşünce ve davranışların tümüdür.
Her insanın bilinçaltında değersizlik inancı (DI) değişik düzeylerde vardır. Bu inancın yerleşimi bir süreçtir. Kaçınılması çok zor olan hatta mümkün olmayan bir süreç.
DI temel bir inançtır. Bu inanç kendine bağlı değişik mini inançlar oluşturur. Bunlar yetersizlik, güçsüzlük, beceriksizlik, çaresizlik, zayıflık vs gibi inançlarıdır.
Sendrom tıbbi bir terimdir. Bedenin farklı organlarında birbirine benzer hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına sendrom denir. Örneğin Behçet Sendromu. Aynı tip yaralar hem ağızda, hem gözde, hem de cinsel organların cilt bölümlerinde ortaya çıkar. Yani aynı anda bir çok organ aynı tip mekanizma ile hastalığa yakalanmış olur. Sendrom diyebilmemiz için hastalık belirtilerini yaratan mekanizma ortak olmalıdır. Örneğin otoimmün mekanizma gibi. Behçet Sendromunda bedenin bağışıklık sisteminde bir bozukluk söz konusudur. Beden kendini yabancı bir madde olarak algılayıp kendi bedeninde tahribat yaratır. Aynı sebep değişik belirtilerle kendini gösterir. Yani görme bozukluğu olabilir. Ağızda yaralara bağlı olarak yeme bozukluğu ortaya çıkar gibi.
Eğer mekanizmalar farklıysa o zaman sendromdan bahsedemeyiz. Oluş nedenleri farklı iki hastalığın aynı kişide bulunması söz konusudur.
Değersizlik inancı değişik kişilerde değişik davranış modellerine neden olur. Psikolojide bu farklılıklar farklı mekanizmalara bağlıymış gibi sunulur. Kişilik farklılığı denir. Ya da değişik ruhsal hastalık adları adı altında incelenir. Sanki her biri için farklı hastalık yaratan mekanizmalar varmış gibi.
Ama bu kitapta ben bu farklı gibi görünen davranış şekillerinin hemen hepsinin değersizlik inancından kaynaklandığını açıklamaya çalışacağım. Ortak mekanizma aynı olunca tüm bu davranış, duygu ve düşünce şekillerini sendrom adı altında inceliyorum. Adına da değersizlik inancı sendromu (DIS) diyorum.
Bu bir açıklama modelidir. Ama model hemen bir çok açıklanması zor olan davranış şekillerini kolaylıkla açıklamaktadır. Bu açıklama için zihin modeli ve inanç sistemlerinin oluşum görüşleri temel olarak alınmıştır. Bir kişiye anlamsız gelen davranışlar akla yatkın bir mekanizma ile açıklandığı ve kişinin aklı da bu açıklamaya yattığı andan itibaren kişide olumlu değişimler başlamaktadır. Doğru açıklama iyileşmeye giden ilk adımdır. Bu açıklama temelinde organize edilen zihinsel çalışmalar eğer iyi sonuç veriyorsa o zaman bu açıklama doğru olmasa da yararlı olmaktadır. Ben de kendi pratiğimde bu açıklamayı zihinsel düzeyde iyileştirme çalışmalarımda temel aldığım zaman çok daha etkin sonuçlar almaya başladım.
Dikkat; duygu değil inanç;
Benim değersizlik kavramına getirdiğim en büyük katkı bunun bir inanç olduğunu ileri sürmemdir. Yoksa değersizlik psikolojide bilinen bir kavramdır. Ancak tüm psikoloji kitapları ve öğretileri bunu sanki doğuştan gelen bir his olduğunu ileri sürerler. Bu kavramın babası olan Alfred Adler tüm hastalıkların içinde bir aşağılık kompleksi olduğundan bahseder. Bizde de halk arasında bu kavram aşağılık kompleksi olarak bilinir.
Aşağılık kompleksi bir insanın kendini diğer insanlardan aşağı hissetmesidir. Bu kompleksin açıklamasına bakıldığı zaman benim bu kitapta anlatmaya çalıştığım değersizlik inancıyla pek benzerliği olmadığı görülecektir. Adler bir çok sorunun zamanla aşağılık kompleksine yol açtığını ileri sürer ama bu tezlerini dayandırdığı sağlam bir teorisi de yoktur. Adler'e göre kişi önce yetersizliğini fark eder ve bu yüzden aşağılık kompleksi hissetmeye başlar. Sonra bunu kompanse etmek için nevrotik semptomlar geliştirir. Halbuki, bu kitapta da göreceğiniz gibi değersizlik inancı çoğu zaman gizli kalır. Çoğu ciddi başarıların ardında güçlü bir değersizlik inancı neden olarak durur.
Aşağılık kompleksi bir hakaret olarak algılanır. Bir kişiye böyle bir şey dediğinizde size tepki gösterecektir. Bir yönüyle bu tepkiye hoş bakabiliriz. Ama değersizlik inancını iyi anlamamız gerekir. Bu bir süreçtir. gelişimin bir parçasıdır. Kimse bu süreçten kendini kurtaramaz. Bu nedenle alınacak kızacak bir şey yoktur. Red etseniz de bilinçaltınız bildiğini okuyacaktır.
Hemen birinci bölümde böyle bir kavramla karşılamak sarsıcı olabilir. İçinde değersizlik inancı olan bir kişinin böyle bir inanca sahip olması kolay kabul edilecek bir kavram değildir. hemen şu anda içinizde bir huzursuzluk hissetmişseniz, içinizde bir tepki hissetmişseniz değersizlik inancınız titreşmiş demektir. İçinizdeki değersizlik inancını gizleme çabası içinde olan bilinçaltınız bunu sizden bile gizlemeye çalışacaktır. Ama bilinçli olarak hemen şunu fark etmeniz gerekir. Böyle bir inanç sizin seçiminiz değildir. Utanılacak bir şey değildir. hemen herkesin bilinçaltında belli oranda yerleşmiş bir inançtır ve belli bir sürecin sonunda oluşmuştur.
İçinizdeki değersizlik inancı bugüne kadar sizi koruyan, sizin yaşamınızda başarılı olmanızı sağlayan bir etken olarak işgörmüştür. hele hırslı, mükemmelliyetçi ve bu yönlerinizle çevrenizde sevilen, takdir edilen, gıpta edilen ve iyi yaşam koşullarına sahip bir kişiyseniz hemen içinizdeki değersizlik inancına teşekkür edin.
Ama artık bu inançla yaşamak zorunda değilsiniz. Bu nedenle içinizdeki bu inancın özelliklerini öğrenmeye başlayabilir ve yaşamınızda istediğiniz yönde değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz.
Dr. Bülent Uran
---------------------------------
Değersizlik İnancı Sendromu
Değersizlik İnancı Nasıl Oluşur ve Gelişir?
Bir insanın doğal gelişimi engellendiği oranda değersizlik inancı ortaya çıkmaya ve güçlenmeye başlar. Her insanın içinde doğuştan gelen gelişme potansiyeli vardır. Fiziksel bir engel yoksa her insan aynı gelişme sürecini gösterir. Beş duyusuyla etrafı tanır, öğrenir ve öğrendiklerini gelişmek ve hayatta kalmak için kullanmaya başlar.
İnsan doğası gereği doğuştan gelen bir yetersizliğe sahiptir. Kendi başına bırakılırsa kısa sürede ölür. Yani belli bir aşamaya gelene kadar yaşaması başka insanların bakımına bağlıdır. Öğrenmek başka insanları modellemekle olan bir şeydir. Onların davranışlarını modelleyerek öğrenir. Etrafını tanır. Yararlıyla yararsızı birbirinden ayırır. Bakıcısına düşen birinci görev onun temel ihtiyaçlarını karşılamaktır. ( Hava, su, besin, barınma gibi). İkinci görevi ise ona hayatı tanırken gerçek tehlikelerden uzak tutmaktır.
Değersizlik inancı yerleştiren değişik durumlar ve davranışlar:
Çocuğun öğrenme çabalarına saygı duymamak
Bu iki görevdeki aksaklıklar çocukta ben yetersizim inancı yerleştirmeye başlar. Halbuki çocuğun içinde ben de yapabilirim inancına göre hazır bir program vardır. Çocuğun kendi başına öğrenme çabası engellendiği oranda bu olumlu programın yerini yetersizlik inancı almaya başlar. Örneğin kendi çabası ile koltuğa tırmanmaya çalışan çocuğa arkadan iterek yardım edilirse çocuk “ ben tek başıma yapamam” inancını yerleştirmeye başlar. Ya da tek başına yemek yemeye çalışan çocuğun elinden kaşığı alır ve ona yedirmeye çalışırsak “ sen yapamazsın” mesajını vermiş oluruz.
Çocuğun doğal gelişimine saygı duymamak
İnsanın gücü sınırlıdır. Her yaş için yapacakları sınırlıdır. Bunun doğal bir gelişim olduğu mesajını çocuk almalıdır. Aksine bu sınırlılık sanki doğal değilmiş gibi mesajlar verilirse yetersizlik inancı yerleşmeye başlar. Su içerken üstüne döken çocuğa kızılması gibi. Eleştirel ailelerde büyüyen çocuklarda değersizlik inancı güçlüdür.
Çocuğun bir takım beklentileri karşılaması gerektiği inancını yerleştirmek.
İyi bir şeyler yaptığı zaman ödül vermek ama diğer zamanlarda ilgilenmemek.
Bir şeyi başaracağı zaman bir ödül alacağını belirtmek.
Başkalarından daha iyi olması gerektiği beklentisini yerleştirmek.
Çocuğu yok saymak
Ne iyi ne de kötü bir şey yaptığı zaman tepki göstermemek, onaylamamak, ya da çocuk yokmuş gibi davranmak. En gizli, en yaralayıcı değersizlik inancı yerleştiren davranış şekli budur.
Aile bireylerinden birinin çocuğu terk etmesi. (Boşanma ya da ölüm gibi). Çoğunlukla görülen durum babanın aileyi terk etmesi şeklindedir. Çocuk babası olmadığı için etrafından utanmaya başlar. Utanmak ya da utandırılmak kendi başına değersizlik inancını yerleştiren bir duygudur. Çocuk utandığı için değersiz olduğuna inanır. Değersiz olduğuna inandıkça daha çok utanır.
Çocuğun duygularının yok sayılması ya da duygularını ifade ettiği zaman utandırılması. Ağladığı zaman kızılması. Kızdığı zaman azarlanması. Çocuğun kendi içinde suçlu olduğu inancını yerleştirmesi. Ben yanlışım, ben hatalıyım, ben utanç dolu bir kişiyim algısı oluşmaya başladıkça değersizlik inancı güçlenmeye başlar.
Cinsel, fiziksel ya da ruhsal tacizlerde ve istismarda bulunmak
Değersizlik inancının yerleşmesi çoğu zaman anne karnında başlayan bir süreçtir.
Değersizlik İnancı Bulaşıcıdır
DIS bulaşıcıdır. Nesilden nesile aktarılan bulaşıcı bir hastalık gibidir. Anne-babası, çevresi bu sendroma yakalanmış bir çocuğun bu hastalıktan korunması mümkün değildir.
DIS na yakalanmış bireylerin tek amacı bu inancı gizlemektir. Bu inancı gizlemek için savunma mekanizmaları iş başındadır. Savunma mekanizmalarının başında da başkaları tarafından değersizlik olarak kabul edilecek hiçbir özelliğe sahip olmamaları gelir. Buna kendi çocukları da dahildir. Çocuk kendi uzantılarıdır. Çocuğun sahip olduğu özellikler sanki kendi özellikleridir. O halde çocukları hiçbir şekilde kendilerindeki değersizliği belli edecek davranışlarda bulunmamaları gerekir.
Toplum tarafından onaylanmayacak her türlü davranıştan, özellikten çocuklarını uzak tutmaları gerekir. Çocukları kendilerini “utandırmamalıdır”.
Bu nedenle çocuk ya mükemmel olmaya doğru teşvik edilir. Bu tip aileler teşvik edici ailelerdir. Bir şekilde kendileri de mükemmel olmak çabası içindedirler.
Bir diğer grup aile ise gizlenemeyen sürekli açık veren ailedir. Yani kendilerini değerli gösterecek savunma mekanizmaları zayıftır. Ya fakirlerdir, ya toplumsal kategorileri düşüktür. Sanki savunmaları delik deşiktir. Bu delikleri çocuk kapatmak zorundadır. Bu nedenle her türlü silahla çocuğa bu görev yüklenmeye başlar.
Akıllı ol. Uslu ol. Çalışkan ol. Birinci ol. Büyük adam ol. Bizi utandırma. Elalemindiline düşürme. Yüzümüz kara çıkarma. Ben seni bunun için mi doğurdum?
Anne babaların çoğu çocukların bilinçaltında beklenti yaratır. Bilinçaltı bu beklentileri sorgulamaz, sorgulayamaz. Peşinen uymak zorunda hisseder. Hele DI yerleşmeye başlamışsa daha çok uymak zorunda hisseder. Kendisini beğendirmek zorundadır. Anne babaya bile beğendirmek zorundadır. Öğrendiği savunma mekanizmalarından biri budur.
Ama insandır ve ne kadar çaba gösterirse göstersin bu beklentileri karşılayamaz. Gücü sınırlıdır. Hele anne baba kolay beğenen bir yapıda değilse ne yaparsa yapsın bu karşılama yetersiz kalır.
Tüm çabalarına rağmen bu yetersizliği yüzüne vurulmaya devam eder. Yetersizliği değersizliğe doğru gittikçe pekişmeye başlar.
Değersizli İnancını yok etme Teknikleri
İnanç soyut bir kavramdır. Fiziksel gerçekliği yoktur. Ama inancın fiziksel gücü vardır. Bu gücü besleyen, bu inancı yerleştiren duygulardır. O halde inancı ortadan kaldırmak için bu inancı destekleyen savunma mekanizmalarını ve bu savunma mekanizmalarının duygularını ortadan kaldırmamız gerekir.
Sorun bilinçaltındadır. Sorunu ancak bilinçaltı iyileşme tekniklerini kullanarak ortadan kaldırabiliriz. Günümüzde en yaygın ve etkin kullanılan bilinçaltı iyileşme teknikleri hipnoz, EFT ve NLP dir.
Hipnoz uygulamalrı duygu boşaltmaya odaklı olmalıdır. Duygu boşaltmaya odaklı hipnoz teknikleri regresyon hipnoterapisi ve duygu boşaltan otohipnoz teknikleridir.
ziirrrtttt telefon....timoty i ver....timoty ben skender....ceneni kapa ve don....almanin kafasi kalindir anlamaz....1930 dada bunnar...PARA VIRMEM DIYE TUTTURDU...fransa ruhr u isgal etti....sonra ikinci dunya harbi cikti....
DOGRU DIYORLAR.....MART 31 GUN CEKER....
bunnarin annadigi dil....RUN ON A COUNTRY tekrar....portekiz ve spain beraber....nasilll....KOL BUKER MI.......
YAZDIKLARIM sadece sohbet icindir...baskasinin gorusu ile borsada islem yapan ayvayi cig yer...parmaklarin tuslarda ise....SENSIN SORUMLU OLAN...AGLAMA DUVARI ISE KUDUSTE...ne ararsan kendinde ara....
kuzu amca nasıl bu kadar cok yönlü olabiliyorsun. borsayı biliyorsun ama , şu yazdığın mesajlardan hareketle borsa senin tüm bilgi birikiminin yüzde 10 u gibi geliyor bana.
bazen yazdığından hiçbir şey anlamıyorum. anlatmak istediğini öyle bir şekilde anlatıyorsun ki tarihten giriyorsun , fizikten giriyorsun ,kimyadan giriyorsun , bir de bununla kalmayıp alakasız olayları ilişkilendirebiliyorsun. birde bunu insanların dikkatini çekerek yorumlayabiliyorsun.
öyle mesajların var ki o mesajı anlamak icin google'da kapsamlı arastırma yapması lazım. her alanda genele hakim olduğun gibi spesifik konuları da biliyorsun.
ancelina colidende anlıyosun antik yunandanda.
sen bunları nerden biliyosun kuzu amca
KENANIM saol....
yuce rabbim....beni ele yaratmis....bizim erzurum 2000 rakimdadir....usagi yaman olur...kisin kendi boyunda yagan karla harman olur....yazin koyunlarin pesinde palandokende....sansliysa eger....anasi yamansa bi lavas ekmek ve yagsiz civil peynirle aksam eder....o daglar yamandir....adami zorla okutur....KURTULUS UCUN....fethullah hocamin koyu bizim koyden iki koy uzakta....o sunni....ben alevi....turkiyenin tek sakali olmuyan kiyafeti batili hocasidir....ve daglari oynatmistir....
dedim ya....erzurumun usagi yaman olur....hele birde korgalali ise...ibrahim hakki nin memleketi....gorelim mevlam neler eyler....eylerse guzel egler....diyerek....1700 lu yillarda...matematik...astrology....tip....felsefe ve dini iceren....muhtesem bi kitap yazmistir....bu kitabinda yok yoktur....hersey vardir...kadinla ne zaman yatarsan oglan edinirsine kadar....
bilgi....islam dinince cok onemsenmis....nerede olursa git bul ve edin...denmistir...
emme....
cahil hocalar....bilgiye ulasmanin zorlugunu gorunce...bilgiyi sekle donusturmus...abdest almadan alda namaz kilmaya kadar....sekilsel farkliliklara takilip bi suru mezhep yaratarak islami bolmuslerdir...bilgiyi birakip... sarlatanlara mahkum kalan islam ULKELERI BATININ OYUNCAGI OLMUS....arap bahari...iran seheri...gibi bati odakli kiskirtmalarla ne uduyu belirsiz yeni bi BELIRSIZLIGE itilmektedir....
bu kadar onemli din adami geldi gecti islam dininde....biteki dahi...yeniliyorum biteki dahi...NEDEN ISLAM ULKELERI BU ACINACAK DURUMDALAR....NASIL KURTULUR BU DURUMDAN...diye bi fetva...bi kitap yazmamistir....
bi tek sevin veya sevmeyin....dadasim ugrasiyor bu isle...
fethullah hocam....bunu degistirmiye ugrasiyor emme cok zor bu is....
YAZDIKLARIM sadece sohbet icindir...baskasinin gorusu ile borsada islem yapan ayvayi cig yer...parmaklarin tuslarda ise....SENSIN SORUMLU OLAN...AGLAMA DUVARI ISE KUDUSTE...ne ararsan kendinde ara....
Sn. Kuzu , yukarıdaki yazınızı 3 kez okudum , okudum ..son cümlede kafam karıştı ... İslam adına böyle bir düşüncesi olan kişi , ideallerini kendi ülkesinde neden gerçekleştirmez. Merakım Siyasi amaçla değil, Sadece sevin veya sevmeyin dediğiniz için yazdım.. Bu arada yorumlarınızın altında beğen,tşk.rü eklediğimi görüyorsunuzdur. Her ne kadar yazdıklarınızı bazan çözemesemde .. Oldukça süper bilgi ve deneyim sahibisiniz...Helal olsun size ... Ben şahsım adına her konuda sizi zevkle, dikkatle okuyorum , Lütfen yazınız ...EMEĞİNİZ İÇİN SAĞOLUN.. Herşey gönlünüzce olsun..... selamlarımla,
Dalga karakteristiğini de dikkate alarak grafiklerimize bakalım:
yukarida ustu kapali yazdigim kol bukme ile....TUNCER in bu graftaki 22 000 endeks devrede....BABO da burayi verip durdu....daha degil demistim ona ilk 48 000 e iniste....
simdi hem baboya....hemde tuncere gayri temam diyorum....
eliot dalgalarini sayanlar sunu gozardi ettikleri ucun surekli yanilirlar....
nedir bu...
siyaseten dunyayi yoneten gucun yapmak istedigi ile....once bunu tespit edecen...nedir bu...TEK DUNYA TEK DEVLET.....
bu nasil kurulur....
ulkeleri borclandirirsin....sonra krizi cikarir yunan daki gibi herseye razi edersin....
simdi....
avrupada yeni sekillenmme ucun....bi eliot dalgasi ilazim....BU SART....KOL BUKULECEKTIR....
cunki....
DUNYA YONETILIYOR.
dolar bazında 2.2 dolar hedefinize bugünden itibaren mi başlıyoruz.....sn.kuzu...doğrusu korkuyu iyi verdiniz....
hindistanda yüzde 2 ekside...tşk.ler..
su anda elinde cogunlukla short azinlikla long var....LONGLARDAN KURTULMASI LAZIM....
NITEKIM AZ ONCE....71 800 ila 72 100 araliginda tam 8000 kontrat longunu UFLEDI....
KIME....
SHORTA YONELTTIGI SURUYE....onlarin sartli stoplari nedeniyle ALIS yazmislardi....long olmak istiyorlardi...shorttan zararina cikmak istiyorlardi....
SKENDER....bu usaglari kirmadi....tam 8000 kontrat dosedi....hem longdan kurtuldu....HEMDE KAR EDECEK USAGLARA....TABII DURSAYDILAR....OKKALI BI ZARAR YAZDIRDI....
PAZARTESI....bu durumda bugunun dibi 71 375 den acsa....skendere kene olacak suluk yok artik....
hadise budur....bunu bilmeden VOB a dalan....DONSUZ GEZER....ANADAN URYAN KECE KURYAN....
ote yandan hadise sudur....borcu odemek ucun ya vergi toplarsin yada parayi devalue edersin....
1 dolar=1 euro yaptin mi....tek kalemde avrupa halklarinin tumunden yuzde 25 vergi aliyorsun...ve borc azaliyor....
bunun ucun....ONCE....skenderin EURO dan komple cikmasi lazim....BU CIKIS OYDU....
1 DOLAR=1.35 EURO....SKENDERIN KOL KESTIREREK EURODAN KISMI CIKISIDI....KALANINI DUSUSTE CIKACAK.
dunya ekonomisinin ucte biri olan avrupa.....bu yeni normalda....dortte biri olacak....bu TURKIYEDE DEPREM YARATIR.
sayın kuzu, bense
skender ve ecb anlaştı.. (win-win) ecb para basacaktı ve bunun için eur'yu güçlendirmesi gerekyrodu önce (sürüyü kesmek için) diye düşünmüştüm...
ama aklıma hep şu vardı... rezerv para hep büyük güçtür, USD, bunu EUR ile paylaşmak istemez... bunu nasıl yapacak diyordum
peki o zaman, skender ecb'ye fake attı diyebilir miyiz?
2007 DE DUNYA URETIMI 45 TRILYON DOLARDI.....bunun 15 trilyon dolarini avrupa uretiyordu....
Yorum