kuresel ekonomi ve turkiye....

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • gundwane
    Tecrübeli
    • 18 Ağustos 2011
    • 1922

hanXX Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    IMF -1993 Milli gelir sıralaması GDP (millions of US$) 17.Turkey-242,142 ve IMF -2011 Milli gelir sıralaması GDP (millions of US$) 18.Turkey-763,096 .Türkiye Dünya ekonomileri arasında 18 yıl öncekinden daha aşağıda cari açık ve onun doğal sonucu döviz borcu 1993e göre katkat fazla *** göstergesi üçbuçuğu gösteriyor, emme velakin iktidarı devralan Altın nesil bize diyo ki Türkiyeye çağ atlattık ,arş-ı alaya çıktık ,yeni Osmanlı olduk,Dünyayı biçimlendiriyoruz ......yersen, parayı o tarafa yemezsen bu tarafa.
    Yeni dolar kuru ile sanırım 631 Milyar dolara düştü..Dolar 1.9 GSYH 1.2 Trilyon tl alınmıştır..
    2.25 dolar kuru ile
    533 milyar dolara kişi başı gelir de 7000 dolarla düşer..

Ünide hocam ne güzel demiş idi..
    Türkiye büyüdükçe budanan , küçüldükçe sulanan bir ülkedir..

Yorum

• gundwane
      Tecrübeli
      • 18 Ağustos 2011
      • 1922

Ben 2001 de 100.000 dolarla borsa uçacak diye borsaya girip de 5000 dolarla (dolarında terso yöne hareketi ile zararı 2 ye katlandı tabi) çıkan adam tanıyorum..

Yeter ulan diye bozdurduğunda hisselerini 5000 dolardan biraz fazla alabildi..
      Bunu yaşamadan borsacı olunmaz..

Bunun adı servet transferidir..

Belli periyotlarla mutlaka uygulanır bu topraklarda..

Ha keza Türkiye nin BÖYYÖK BÖYYÖK zenginlerinden bir çoğuda böyle edinmişlerdir servetlerini..
      Ha birde devleti soyarak tabi onu da eklim..

Bu ülkede 200-300 yıllık zenginliğe doymuş kolonyal dönemden ticaret yaparak gelen topraklarına kökenlerine bağlı aileler göremezsin..
      Bu ülkedeki en büyük zenginlerin hepsi devleti soyarak zengin olmuşlardır..

Bu topraklara ve bu toprakların insanına bağlılıkları sıfırdır..
      Sevmezler hatta nefret edip bucak bucak kaçarlar..
      1000-2000 tl maaşla batı tipi eğitim almış beyni yıkanmış kızları erkekleri köle olarak çalıştırırlar ..
      Verdikleri maaşlarını yine kendi kurdukları basın yayın şirketleri aracılığı ile yaydıkları bohem , high , up , trendy bir yaşayış tarzı pompalayarak yine kendi kurdukları şirketlere aktarırlar..

Yani bir nevi karın tokluğuna çalışma ve kendini tatmin..

İşin en kötüsü de bu zavallı kölelerin kendilerini toplumun diğer kesiminden üstün görmesi..diğer kesimin ise bunlara özenmesidir..

Yorum

• gundwane
        Tecrübeli
        • 18 Ağustos 2011
        • 1922

Devam edelim ..
        Kolonizasyon çağında kupkuru avrupa karasında kös kös oturmakta ve mağara adamından hallice yaşamakta olan insanlar doğudan gittikçe yayılan zenginlik ihtişam bolluk ucuzluk söylentilerine daha fazla dayanamaypı , doğunun bu servetini nasıl batıya aktarırızın hesapları içine düşmüşler ve senelerce sürecek (bknz magellan) sonu belli olmayan deniz serüvenlerini bile göze almışlardır..

Ardından rönesans ın gelmesi ve avrupanın yükselirken doğulu kavimlerin yerin dibine batmasına başlayan olayların başlangıcı buraya dayanır..
        (bknz.. business cycle ..belki en dıştaki en büyük cycle.. )

O zamanlarda gerçekleşen tarihi olaylara bu açıdan bakmadan yorumda bulunmak bu böyledir demek eksik ve yanıltıcı bir bakış açısı olarak kalacaktır..
        Yanıltıcı olmasının ben şahsen tarihçi geçinen bazı kalemşorların bilerek bazı şeyleri gizlemek halkı kandırmak gerçeklerden uzaklaştırmak beyinleri yıkamak şeklinde yazıldığına inanırım..(Yani işin özü sadece 3 e alıp 5 e satmakla iş adamı beyinli olunmaz.Her yerdeler ..Onların izni olmadan tarih bile yazılamaz)

Bu servet transferi sırasında genelde bi komprador , insanından nefret eden hainliğe müsait insanlarla ortak olmuşlar ve kendileri biraz geri planda aba altından sopa gösterici olaylar kızıştığında ticareti falan bir kenara bırakıp palayı kınından sıyırabilecek güçte insanlar olarak pozisyon almışlardır..
        Yönetim devirmiş yönetici atamışlardır..

Bu bağlamda yabancı ortaksız hareket edemeyen kendi başına birşeyler yapanların bizzat devlet tarafından yok edilme çabası içinde olunan , ana sömürgecinin dilini bilmeden evde oturmaya mahkum olan , kendi topraklarındaki zenginliklerden habersiz o zenginlikler dururken yarı kalitesinde yabancı malına amenna diyen sıkıştığında al sana şunları şunları da veriyoruz yeterki bizi bu bo. durumdan kurtar diye yalvaran 2 farklı görüşteki grubun bile fikirlerini ispatlamak için aslında ortak düşman batıdan alıntılar yapılan ( bknz.. stadında tuvalet olmaması ve kulübün yetkilisinin..bazı batı kulüplerinde bile yok diye onları örnek göstermesi ) günümüz türkiyesine bu kolonizasyon penceresinden bakmakta yarar olduğunu düşüncesindeyim..

Yorum

• erol.erdem
          Yasaklı
          • 16 Aralık 2009
          • 83

Türkiye'nin ekonomik durumunu kısaca özetleyelim. Aslında anlatılmış, topluca, kısaca, grafiklerle tekrarlayalım.

TL en çok değer yitiren para birimi oldu, grafikten görüldüğü gibi neredeyse 2009 krizindeki seviyeye geldi. Türkiye, Brezilya ve Rusya ile mukayese ediliyordu. Brezilya para birimi 2009 seviyesinin %70, Rusya para birimi ise %25 üzerindedir.

Grafiğe baktığımızda; banka kredilerinin enflasyondan arındırılmış haliyle, hane halkı için %30, işyerleri için ise %40 artmış olduğunu görüyoruz.
          Neticede iç talep patlamış, 2011 ilk çeyreğindeki %11 büyüme meydana gelmiş.

SONUÇ: CARİ AÇIK %10'a ULAŞMIŞ. Burayı büyük yazdım, geçen gün bir katılımcı artık %8 büyüyoruz, eskisi gibi değiliz, bize bir şey olmaz diye yazmıştı, onun için. Aslında orada değerli katılımcılar kendisine cevap yazmışlardı, ben sadece tekrarlıyorum.

Şimdi burada cari açığın finansmanına bakalım. Cari açığın %15'i doğrudan dış yatırım ile finanse edilmiş. Geri kalanı portföy yatırımları ile finanse edilmiş. Yani; Türkiye'nin devasa açığının %85'i, bankaların ve hedge fonların elindeki kısa vadeli borçlanma kağıtları ile finanse edilmektedir.

Şimdi burada yapılan bir üçkağıtçılığa dikkatinizi çekiyorum. Türkiye'nin borç seviyesi, zayıf Avrupa ülkeleri ile kıyaslanıyor ve ''borç oranı düşüktür, durumumuz mesela İtalya'dan çok daha iyidir'' denilmeye getiriliyor. Evet, Türkiye'nin borç seviyesi İtalya'ya göre düşüktür. Fakat İtalya'nın borcunun ortalama vadesi 7 yıldır. Bu kadar uzun vadeli olduğu halde, piyasalar İtaiya'nın borcu için endişelenmektedir. Türkiye'nin borcu ise kısa vadelidir. Borcun büyümesi korkutucudur. Grafikten de görüldüğü üzere son bir buçuk yılda borç, ikiye katlanmıştır.

Grafikten görüldüğü gibi toplam kredi büyüme oranı %30'u geçtiği noktada, cari açık balon gibi şişmiştir. Trend çizgisi artık dikey olarak aşağıya iniyor. Yani, Müslüman Türk Milleti, Türkiye'de montaj sanayinin ürettiği bütün malları, tırtıl gibi tükettikten sonra, yabancı ülkelerde üretilen malları tüketiyor. Millet, krediyi alıp, tırtıl gibi yiyor. Nede olsa tırtıllığın sonrası kelebeklik, kelebeğin ömrü de, 3 gün...

Yukarıdaki grafik bir şeyi daha gösteriyor. Referansı İslam olan Akp'nin, 12 haziran seçimlerinde, laik muhalefeti nasıl ezip geçtiğini gösteriyor. Ucuz kredilerle nasıl oy satın alınacağını, nasıl seçim kazanılacağını gösteriyor.

Türkiye'nin mevcut ekonomik durumu : Dış para akımlarının finanse ettiği kısa ömürlü bir büyümeyi izleyen devalüasyon ve derin ekomik krizin patladığı 2000 yılı Arjantini’ni ve 1994 Meksikası’nı anımsatmaktadır.

Yorum

• gundwane
            Tecrübeli
            • 18 Ağustos 2011
            • 1922

Borsa ile ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitapdır kendileri..
            Bazı büyük zenginleri çok güzel anlatmıştır..
            O zenginlerin tahtalarında pozisyon almadan evvel okunması gerekir..

Uploaded with ImageShack.us

Yorum

• filozof16
              Katılımcı
              • 10 Temmuz 2011
              • 144

arkadakinin fendi....öndekini yendi...hayırlı olsun....yeni topik....
              hiçbirşey göründüğü gibi değildir

Yorum

• FNT
                KARAKARTAL
                • 29 Mart 2008
                • 4754

Arkadaslar, alinti yaptiginiz yazilarla ilgili kaynak belirtiniz.

Yorum

• repalize
                  Aktif
                  • 05 Aralık 2011
                  • 311

süzgece takılanlardan istifade etmek isteriz

saygılar

Yorum

• deniz
                    Yasaklı
                    • 07 Haziran 2009
                    • 47

Şu bir gerçek ki büyüme oranları yüksek görünse bile büyümenin yapısı önemli. İkincisi de dengeli bir gelir dağılımı yoksa, ülkedeki taşınır -taşınmaz varlık artışları, değerlenmeleri ortalama milli gelir

rakamları ile uyumsuzsa orada hastalıklı bir gelir paylaşımının varlığını veyahut da kayıtdışı veya kara paranın varlığını işaret eder. Bu da sosyal barışı tehdit eden en önemli unsurlardan biridir kanımca.

Gelişmiş bir ülke ve de gerçek bir demokrasi olabilmek için önce adil bir gelir dağılımı ve ortalamanın üstünde bir eğitim seviyesine ulaşması ile mümkündür toplumun genelinin.

Oysa ülkemizdeki duruma baktığımız zaman hem gelir, hem eğitim seviyesindeki uçurum ve dengesizlikler yetmiyormuş gibi, aidiyetler, inanç ve mezhep, ırk ve yaşam tarzı üzerinden bölünüp kutuplaştırılmaya

çalışılan bir toplum sadece patinaj yaparak kendi kendini her anlamda aşındırır ve reel anlamda bakacak olursa tüketir diyebiliriz. Maalesef siyasilerin ve çıkar gruplarının varlıklarını sürdürmelerinin tek yolu bu

olmuş on yıllar boyunca ve olmaya devam etmekte. "Birlikten kuvvet doğar" demişiz hep ama hiç hayata geçirememişiz bunu, tam tersine ayrıştırma konusunda hep iç ve dış güçlerin işbirliği ile enerjisini boşa,

birbirininin ayağını kaydırmak için harcayan bir toplum oluvermişiz. Sürekli birbirinden intikam almayı amaç edinen kuşaklar yetiştirmişiz ve en başarılı olduğumuz konu da bu, eğer bir başarı denirse tabi.

Bir de ihracat konusuna değinmek gerekirse, ihraç ürünler içindeki ithalat payı %80 lerde deniyor, ama öyle ihraç edilen ürünler biliyorum ki, katma değer sıfır. Yani ithal edilen bir mal aynen bir üçüncü ülkeye

satılıyor ve bu da ihracat diye istatistiklere giriyor. En iyi yapılan şeylerden biri de gözlemlediğim kadarıyla propaganda ve göz boyama, bu konuda da çok başarılıyız......

Yorum

• liono
                      Tecrübeli
                      • 17 Ağustos 2011
                      • 420

Guzum yeni topik daha doğrusu sayın FNT'ninde dediği gibi yeni okul hayırlı olsun inşallah tüm türkün furuşkan evlatlarına...

Burası Türkiye herşey çok hızlı olup bitiyor. Ben bu yaşanan olaylarında çok hızlı bi şekilde yaşanılıp unutulacağı kanısındayım.
                      Ve bu yaşananların hükümetin iradesinden çok amerika kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Burada da amerika yine küçüğünden vazgeçmeyecek.
                      Saygılar...

Yorum

• sünger bob

çok sevdiğim bir dostumun bazı forum ekonomistleri ile ilgili benzetme yaparken eğlence olsun diye sorduğu bir soruyu ben burada sorayım
                        ekonomiyi aslında biraz bile bilmeyen ama bir bilen gibi görünüp aslında çok birşey bilmeyen fakat çok bildiğini sanan komplo teorisi üretenlere bayılan ve üretmeyi seven türk insanı ile yakından ilgili bir sorum olacak
                        mecazi olarak en çok ne kullanırlar ? biraz ip ucu vereyim ülkemizde en çok istanbul zeytinburnu ve izmir şirinyer de kullanılır ülkemizde en kalitelileri zeytinburnu civarında üretilir
                        cevapları siz yazın ben cevabı yarın bu saatte yazayım

Yorum

• VOLVO
                          indikatör
                          • 30 Nisan 2009
                          • 1448

Çalıştığım şirket Dax'da işlem görüyor. İMKB'deki en büyük şirketden misli misli daha büyük bir şirket. Türkiye'ye güvenleri sonsuz. Organizasyonlarını dahi geleceğe göre yeni yapılandırdılar birkaç ay önce. Sadece bizimki mi? TCCC ,Unilever,PG,Nestle gibi dev firmalar da aynı şekilde konumlarını aldılar.Ve Türkiye hep ön planda bu gelecek şekillendirilmesinde.

Borsa'daki 20-30 bin puan düşüşü kaos olarak görüyorsanız bilemem ama çok sevdiğim bir abim demişti. Borsa'daki hareketler Türkiye'de sadece 300 bin aileyi ilgilendiriyor diye. O yüzden bir gün önce feza deyip bir sonraki gün başbuğ'un tutuklanması ile türkiye'de kaos başladı ,paramı çıkarıyorum diyeceklere hoşçakalın deriz.
                          Biz bu memleketdeyiz, buradayız. Ve ülke için elimizden ne geliyorsa onu yapacağız.Kısa vadede Kriz de yaşanacak, kaos da yaşanacaksa geleceğine inanıyoruz bu ülkenin.Zerre kadar da şüphem yok bundan. Ben inandım sizde inanın

Yorum

• marla
                            Yeni Üye
                            • 14 Mayıs 2009
                            • 20

kuzucum hayırlı olsun tam istedıgın gıbı cok seslı ve sevıyelı göruşler gelmiş hepinizi okumak zevkti paylaşımlarınız ıcın teşkler arkadaslar

Yorum

• k3r3m
                              Aktif
                              • 31 Temmuz 2011
                              • 665

VOLVO hocam,
                              ülke için ne yapıyorsun merak ettim...
                              mesela şunu yapıyorsan
                              Ahmet'in Türkiye'de ürettiğini 3 liraya alıp, Mehmet'e 5 liraya satıyorsan... ve 2 lirayı da yabancıya para olarak aktarıyorsan birşey yapmış sayılıyor muısun?
                              "the invisible hand is visible...it is FED...."

Yorum

• VOLVO
                                indikatör
                                • 30 Nisan 2009
                                • 1448

k3r3m Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                                VOLVO hocam,
                                ülke için ne yapıyorsun merak ettim...
                                mesela şunu yapıyorsan
                                Ahmet'in Türkiye'de ürettiğini 3 liraya alıp, Mehmet'e 5 liraya satıyorsan... ve 2 lirayı da yabancıya para olarak aktarıyorsan birşey yapmış sayılıyor muısun?
                                Sevgili k3r3m bir ara tanışacak olursak detaylı anlatırım bu ülke için ne yapmaya çalıştığımı. Ama sadece bir önbilgi olsun diye yazıyorum sana. sorumlu olduğum departmanın ithalata bağımlı olan ürünlerinin bir kısmının türkiye'de üretimi için 7 yıldır amansız bir mücadele veriyorum. Geçen sene fizibilite çalışmaları tamamlandı. Nasipse 1-1.5 yıl içinde Türkiye Adapazarında yerli üretime geçiriyorum. . Bundan 5-10 sene önceki Türkiye'ye olan bakış açılarının değişmesi için ne çabalar verdiğimi bilmene imkan yok tabii. Uluslarası toplantılarda önce ülkemi sonra kendimi temsil etmişimdir hep.

Herneyse mesele uzun. Lafın özü şu; Kriz çığırtkanlığı yapan, hiçbirşey yapmayıp ülkesini her fırsatta eleştiren ,hiçbirşeyi beğenmeyen babam olsa dahi eleştiririm. Hiç haz etmiyorum öyle kişilerden. Ki Kuzu bunu yapıyor demek istemiyorum.O da ülkesini seviyor ama ben paramı çekiyorum gidiyorum , arjantine benzeyebilir demenin ne bana ne kendisine faydası var.

Birde bu ülke için ben ne yapabilirm ki diye düşünmeyin.En basitinden ev çöpünüzdeki, plastiği,camı,kağıdı bile ayırıp ayrı bir poşete koysanız bu ülke için çok şey yapmış olursunuz.Ya da camdan dışarı sigara izmaritinizi atmasanız bile ülkeye bir hizmet sayılır.

Yorum

Working...
                                X

Debug Information