Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
BABO abi her yazından birşeyler öğreniyorum allah seni inandırsın..Bu yazından da çok önemli bir ipucu kaptım..Müthişşş..
Şu dediğine bir eklemede ben yapim
Evet tr de bütün ekonomistlerin beklentilerini hatta genel geçer makro ekonomik verileri ters yüz eden ekranlardaki profları doçentleri ekonomi uzmanları rezil rüsvah eden..yıkıldık yıkıldık....aa yok çoştuk çoştuk..yok ya yıkıldık diye oradan oraya savuran..
KAYIT DIŞI EKONOMİDİR..
Ve de dünyanın en önemli uyuşturucu kaçak insan mal silah rotalarının birisinin tam üzerinde olmamızdır..
Diğer büyük uyuşturucu hattı ukrayna üzerinden geçer..
Türkiye hakkında her ekonomik siyasi sosyal ne bilim jeopolitik yorum bu 2 gerçeği içine almadan havada asılı kalmaya mahkumdur..
Türkiye de bir bu kadar daha ekonomik büyüklükte türkiye daha var..Birisi gizli diğeri aleni..
NOT..aha evvelden dolar bazlı verilen GSYH rakamları son günlerde lira cinsinden verilmeye başladı..
Öyle dolar 1.50 den 1.90 a gidince..
Herhalde 10.000 dolar olan milli gelirimizde 3 ayda 15.000 den 19.000 tl ye gitti demi..
Ekonomiyi büyütmenin kolay yolu..
Dolar bazlı 7000 dolardayız şu aralar.
Batan avrupa dolar bazlı yüzde 30 fakirleştimi acaba diyede merak ediyorum..
Patronun niyeti bozuksa ve sizi "Tecavuzcu Coskun" kimligi ile kucagina oturtmussaaaa... Ya zevk almaya bakacaksiniz, ya da namusu kurtarmak icin kol, bacak keseceksiniz!!
Usaglarim, Alternatif yohtur!
BaBo abim VESTEL'de ANZ 2007 dediğiniz gibi yaptı. 4.00 dan 0.65 düşürdü. şimdi ise damadı ASYAB da aynı numarayı yapıyor
Turk ekonomisi, bugune kadar yikilmadiysa "Kayit disiligi" nedeni ile yikilmamistir.
Muhalefet etmek için değil, sadece bir tespitte bulunmak için itiraz ediyorum. Yoksa yazdıklarınız çok değerli, zaten çoğuna katılıyorum, bilmediğim bir çok şeyi de öğreniyorum.
Yukarıdaki cümle çok temel bir konudur ve yanlıştır. 2001'de, Türk ekonomisi oran olarak bugünden daha fazla kayıtdışı idi. Fakat ''kayıtdışılık'', Türk ekonomisini o tarihte kurtaramadı, ekonomi yıkılmıştı.
Muhalefet etmek için değil, sadece bir tespitte bulunmak için itiraz ediyorum. Yoksa yazdıklarınız çok değerli, zaten çoğuna katılıyorum, bilmediğim bir çok şeyi de öğreniyorum.
Yukarıdaki cümle çok temel bir konudur ve yanlıştır. 2001'de, Türk ekonomisi oran olarak bugünden daha fazla kayıtdışı idi. Fakat ''kayıtdışılık'', Türk ekonomisini o tarihte kurtaramadı, ekonomi yıkılmıştı.
Dusuncelerinize saygi duyarim. Ama saygi duymam, o dusuncelere KATILIRIM demek degildir.
Kesinlikle katilmiyorum bu yazdiklariniza. 1978 yilindan beri Istanbulda Sirkecide piyasanin icindeyim. 1980 Yilindan beri de bir bankada ust duzey bankaci olarak basladigim profosyonel finans kariyerime 1998 yilinda son noktayi koydum.
Bu gecen sure icerisinde "sultanhamam" piyasasinin nasil isleyisini bizzat gordum. Cunki Ithalat ve ihrtacat problemlerini ben cozdum.
Calistigim bankada 500 milyon$ ve ustu Teminat Mektubu kredi taleplerinin degerlendirmesini yapip banak yonetimine mali tahlil esliginde sunan yine bendim.
1994 Krizini 2000 krizini her 2 Krizi de Turkiye haketmismiydi? Bunun cevabi verilemez. Cunki ulke olarak "uretmiyoruz"
Dogal olarak da "tuketmenin bedelini" donem donem oduyoruz.
1994 de de 2000 de de TCMB baskanlari mevcut siyasi parti liderlerinin ekonomiye burunlarini sokmalarindan dolayi tetiklenmis, ve sonucundanda TC halki ve vatandaslari ezilmislerdir.
Haa, bu ezilmeden kurtuluslari ise yine "Yastik ALTI" tasarruflari sayesinde olmustur.
Bugun kafanizi kaldirin ve bakin, etrafinizda belli yastakilerin evlerinde ALTIN, DOViZ ve ziynet esyalari vardir.
Evlenen Kadina dugunde takilan ziynet esyalari (Bugun onsu $1921 a cikan ALTIN) vardir. Bu ziynet esyalari her zaman "KARA GUN" icin saklanir.
Bankaya bile yatmaz!! Ayni sekilde yillar oncesinin isci aliskanliklari nedeni ile Alaman Marki, yerini bugun EURO ve USDOLLARA birakmis olsa bile vardir.
Bu kaynaklar bankaya bile YATMAZLAR!
Anadolu bu sekilde ayakta durdu, duracak.
%100 kayitli olan ABD nin sonu gozuktu bile. Vergilerin en az seviyede oldugu bu ulkede yasanan bu kriz, ABD nin sonunu hazirladi.
Garip ABD vatandasinin cebinde bir tek us$$ i yoktur. Evinde, dugununden sunnetinden kalan ALTIN da yoktur!!
Cebindeki Plastik KART da ise yuzbinlerce $$ BORC vardir. Bu durumda %100 kayitli ekonomi ile Kayit disi elkonomiyi mukayese ettiginde insanin, "Gozunu seveyim Kayit disiligin" diyesi geliyor!!
ABD yillardir, uretmeden futursuzca harcamasinin, Tuketiminin bedelini oduyor! Gun gelecek, biz de bu sekilde tuketime devam edersek, biz de bedel odeyecegiz!
1994 de de odedik, 2000 de de. Daha onceleri 1970 de odedik, 1980 de odedik, her 10 yilda bir oduyorduk zaten, ve adina "DEVALUASYON" diyorlardi..
Kayit disilik bizdeki en buyuk patronlarda bile var!
KOC gibi patronlarin bire isvicredeki hesaplarinin paralarinin haddi hesabi yoktur.
Yıkıldı mıydı gerçekten..
BABO abi onlar kayıtdışına girmez fazlaca..
Mesela..
3 tane kirada dairesi olupda bunlardan çatır çatır 1500 er tl para alıp hiç bir yere beyan etmeyen ama devlet nezdinde 1200 tl ye çalışan birisi..
Oteli olupda arkada beyaz siyah...anladın sen onu..
Kaçak plaka ile taksi işleten..ama işsiz gözüken...
Yada asgari ücretden maaş alıyor gibi gözüken ama elden bunun 5 katını alan..
doktor avukat emlakçı eczacı olupda yıllık 15.000 tl gelir beyan eden..
Gümrükten arkadaş edinip parfüm bilumum elektronik eşya yada şimdilerde destek tedavisi diye insanlara yutturulan çeşitli bitkisel haplardan getiren..
Afganistan , pakistan hindistanın bir kısmı..Dünya nın en büyük uyuşturucu tarlalarının olduğu alanlar..Bu uyuşturucu batıya ukrayna ve türkiye üzerinden akar..
Bir yerde TR üzerinden geçen uyuşturucu miktarı 500 milyar dolar diye okudum idi..
Sonuç olarak buda bir ticaret değil mi..
Birilerinin cebine para kalmıyor mu..Hemide yüklüce..
Fakat bu adam devlet baba tarafından işsiz yada işçi emeklisi yada asgari ücretten çalışan çaycı kapıcı rençber olarak gözüküyor..
Ha şimdi dolar 1.9 a çıktı diye bu arkadaş harcamalarını kısacak mı..Umurunda mı dolar avro borsa..faiz..
para akıyor nasılsa..birikimide vardı..e hadi bir ev alak..
Kimse soruyor mu ki yahu asgari ücretle nasıl ev aldın diye..
Ecevit hükümeti döneminde nereden buldun yasası çıktı idi..Çıkaran bakan ın adı da şimdi dilimin ucunda ama unuttum.. Birçokları hala 2001 krizi esas ondan çıktı der..
AKP geldiğinde ilk yaptığı iş bu yasayı kaldırmak idi..
Eksigin var fazlan yok.
Liberal ekonomilerde para konusur.
Para=Sermaye birkimidir.
Sermaye birikimi nasil olusacak peki?
Yakin zamana kadar Kurumlar vergisi orani %45 idi.
Ne oldu? Devletmi kalkindi?
Haa, birde devletin vergi olarak topladiklarinin ona buna peskes cekilmesi olaylari var..
1999 yilinda yasanan depremden dolayi olusan vergilere ne oldu acaba?
Kaldi ki bunlar da "gecici" vergilerdi.
Kalici oldular artikin.
Ve deustelik toplanan paralarin akibeti mechul.
Bu konular cok su goturur, birgun karsilikli 2 duble icersek, masada memlekti de kurtaririz, ekonomiyide..
Babo abi şu an vob30 63375 ancak parite şaşırdı, bu durumda yukarıda belirttiğiniz piramit de bir değişiklik olablir mi?
Alttan aldiklarimi ustten satarakdan maliyetimi epeyi bir assagi cektim.
Planim 2-3 haftalik oldugu icinde elde az bir miktar (toplam %15) Long ile devam ediyorum.
Babo Abi,
2012 yılı için ekonomide nasılbir strateji öngörüyorsunuz. Altın ve borsa için çizgilerinizin yolu nedir.
teşekkürler
2012 zorlu gececek.
Bir nevi FiNAL olacak para piyasalarinda.
DOViZ, FAiZ ve BORSA ucgeninde hareketlenmeler olacak.
Kozlar paylasilacak.
EW ciler buna 5 ci dalga diyecekler.
Bazilarimiz yemin edecek, tovbe diyecek borsaya.
2012 nin sonundan once netlesmeyecektir bu resim.
O zamana kadar, memleketide kurtaririz ekonomiyi de yazarak yazisarak.
Yorum