Ay Yıldız

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • TALEBE
    A-YI
    • 24 Ekim 2010
    • 1221

Kentuf abiden....

menealaos,
    borsalar çökecekse amansız şekilde çıkış yaparlar..
    bu çıkış öyle nefes kesici olmalıdırki herkesi içine çeksin.
    Batacak kağıtlardada öyledir ciddi bir hacim patlaması ile tahtada teknik kurulur bağlanır rokete sonra güm.
    2000 senesi çıkışıda aynı olmuştu finansal hareketleri adları gibi bilenler endeksi 4000 den 20000 ne sürükledir.borsa ordan çakılınca endeks 10000 de iken hatırlarım 2001 de bir çok tahta endeks 5000 değeri altında idi.
    onun için ralliler sonunda gelen çöküşte hiçbir zaman malda olmamak lazim.
    Gücümüzün 1/10'unu geçen pozisyonlar....riski.....yükseltir.....diye düşünüyorum.....

Yorum

• TALEBE
      A-YI
      • 24 Ekim 2010
      • 1221

menealaos'tan.....

endeksin son 7 yılda 200-günlükle imtihanında; aşağı kırıp tekrar yukarı döndüğü olmuş, ama yukarı kırıp 1-2 ay içinde aşağı döndüğü hiç olmamış.. gerçi, tabii buna istatistiki bir değer atfedemeyiz, çünkü sample size çok az.. ama bir aydır yatay bir bantta süregelen düzeltme, yine 200- günlüğü tehdit edemeden yukarı döndü- bu da bugünün gerçeği.. 09-03-09 dibinden küresel dönüşün 3.yıldönümünde durum bu..

en son geçen yıl şubatta aşağı kırdıktan sonra mart-nisan yukarı geçmiş; seçim beklentisine oynamak isteyenlere mal servisi’ şeklinde kurulan tuzak döneminde.. ondan evvel 2006 ilk yarıda, guvernör ataması ve danıştay hadisesiyle çakışan bir EM- bazlı satış dalgasıyla aşağı kırılmış ama birkaç ay içinde tekrar üste çıkmış.. o yaz savaş da çıkmıştı ortadoğu’da- israil hizbullah’a kafa atmak için lübnan’a girmişti.. petrol fiyatı savaştan doğal (!) olarak etkilendi, 78 dolarla new high yaptı- ardından 3 ayda %30 düşerek Abd senato seçimlerine 55 dolardan girmişti..

petrol faturası ekonomik yavaşlamaya yol açabilirmiş- gülünç bir tez.. 2003- 2008 döneminde petrol fiyatı 28 dolardan 146 dolara ralli yaparken, ekonomik yavaşlama mı olmuş da, şimdi olacak ?? petrolün bire beş yükseldiği o beş yıllık dönem, son 15 yılın en güçlü küresel büyümesinin yaşandığı dönem oldu .. oysa o süreçte de petrol’deki fiyat artışının büyümeyi fena halde vuracağı iddia edilirdi sürekli olarak ve yoğun biçimde.. petrol 50 dolar olduğunda çin batacak’ tezini hatırlıyorum, sonra batma sınırını 70 dolara update ettiler- petrol 146 dolar olduğunda bu tezleri hatırlayan yoktu.. ve çin hala çift hanei büyüyordu

dolar, rezerv para statüsünü önemli ölçüde petrol ticaretinin dolar bazında yapılıyor olmasına borçludur’ derler.. 2011 yılında 3 trilyon dolarlık ulusarası petrol ticareti gerçekleşmiş, iran-hürmüz falan bütün kıyamet senaryoları gerçekleşir ve petrol 200 doları falan görüp 160-170 dolarlık bir yıllık ortalama tutturursa 2012’de, türkiye’nin ekstra ithalat faturası 20- 25 milyar dolar kadar olur.. buna mukabil, fiyat %50 artarsa arap ligi 600, rusya 150, iran 60, azerbaycan 15 milyar dolar ekstra dolar elde eder.. sadece fiyat artışının ekstrası bunlar.. türkiye’nin tam ortasında yer aldığı coğrafyada petrol satışından elde edilen bir yıllık hasılat 2 trilyon dolara ulaşır.. bu petro-dolar denizinin ortasında türk ekonomisinin üç kuruşluk açığının- sırf ödemeler dolar bazında yapılamadı diye- finanse edilemeyeceğine mi inanmak durumundayız ?? hangi dünyada yaşıyoruz ?? küresel mal ve hizmet ticaretinde bir yılda dönen toplam cironun daha fazlasını, para piyasaları tek bir günde döndürüyor bizimkiler hala parmak hesabıyla cari açık sayıyor, net-hata noksan fantezileri kuruyor.. hangi çağda yaşıyoruz ??
      Gücümüzün 1/10'unu geçen pozisyonlar....riski.....yükseltir.....diye düşünüyorum.....

Yorum

• TALEBE
        A-YI
        • 24 Ekim 2010
        • 1221

sercan_2014 ...demiş....
        ekonomi soğumaya başlarsa emlak başta olmak üzere,otomotiv,çimento şirketleri bundan çok kötü etkilenir.. bence önemli olan alım fırsatı değil bu tarz kağıtlarda düşüşe yakalanmamaktır..
        bilen bilir..düşerse paraşütsüz düşerler..
        ..........
        geçmişte yaşadıklarım.. borsa 30 bine 28 bine düşmüştür..sizde uzun vade yatırımcısınız.. tofaşı çok düştü diye 3,50 lerden tüpraşı 25-20 liralardan alırsınız.. tek yapmanız gereken ekranı kapatıp uzun bi süre bakmamaktır..
        yapamazsınız çünkü en türbülanslı evredesinizdir.. hiç bi kağıt artık yüzde 2-3 yapmaz.. elinizdeki kağıt artık dibe yaklaştıkça gün içinde yüzde 15-16 düşmeye başlar..ertesi gün tavan..ertesi gün eksi yüzde 8..
        bence 2010 dan sonra uzun vade yatırıma başlayan arkadaşlar temkinli olmalı..düşüş başladı mı yüzde 35-40 lara herkes dayanır.. kitle psikolojisi dibe yaklaştıkça satmaya yönelir..
        o günleri yaşayanlar uykusuz geçirenler,bi gecede bi paket sigara bitirenler bilir..
        endeks hiç düşmücekmiş gibi hayatınıza devam edin,endeks çökecekmiş gibi her daim nakitiniz belirlediğiniz kademelerde alım yapmak için hazır bulunsun..
        ben çok şükür hiç bi düşüşe yakalanmadım..
        borsanın bana öğrettiği en büyük şey yükselişlere inanma,temkinli ol..hiç bi yükseliş sonsuza kadar sürmez..
        düşerken panik yapma,bütün derin düşüşlerde abartı vardır..buna inan..hiç bi düşüş sonsuza kadar sürmez ...

Yorum

• TALEBE
          A-YI
          • 24 Ekim 2010
          • 1221

kuzu............

kol kesme ve karar verme CIKISTA OLMAZ...onun geri cekilmesinde olur...

Yorum

• TALEBE
            A-YI
            • 24 Ekim 2010
            • 1221

kuzu..........
            ben teknige sadece kurulu tuzaklar icin bakarim...ve hicbir teknikci benim elime o konuda su dokemez....BABO haric....

TAVSAN NE DIYOR...kuzu teknik analizi herkesten iyi bilir diyor...BU DOGRU...sikagoda ogrendim...esas yerinde....ve ekliyor diyorki....bugune kadar gordugum kadariyla teknik analize tuzaklar ucun bakiyor.....BUDA DOGRU....

...77 000 INEDE GECERSE....BU TUZAK DEGIL DER KOL KESERIM....tuzaksa gene 15 000 puani alir giderim....neden 2000 kar verdi....almadim...neden...usaglar bu orta vadeli furusma dedim....BUNDAN....TEKNIKTEN YANI....guzu teknigi farkli okur....herkesin okudugu gibi okusa batardi....o kadar acik ve net olan seyi...coban memmedde uc ay kurs ver oda yapar...teknik basit bi grafik...ve 5 adet formasyondur....ama guzu ucun teknik tarihtir sadece....

tuzak boyu....longcu cogaltmakla ilgilidir....
            NE YAPIYOR SKENDER ....pozizyon aliyor short cogaliyor eldeki mali veriyor....eger ben dogruysam...

ben ne yapiyorum....aynen onun yaptigini yapiyorum....her 1000 puanda poz cogaltiyorum....

o guclu....ben anca 4 kademede yapiyorum....o her kademede yapiyor...

cunki...

piyasayi o yapiyor....ben degil....ben onu izliyorum....

Yorum

• TALEBE
              A-YI
              • 24 Ekim 2010
              • 1221

cobalt.......demiş...

İnanın öğrenmek için soruyorum. Poz sayısı agresif artarken vob 73 binken bir anda 74 bin olabiliyor.

Yani skender bunu nasıl beceriyor. Short açıyor ama vob artıyor.

İnsanın aklına birtek şu geliyor.
              bir bacak short biriktiriyor 73.000, 73200, 73700 ne bulduysa short açıyor.
              öbür bacak çılgınca yukarı sürüyor. bu arada sepetde short biriktiriyorlar.
              sonra da long açan bacak hızlıca short açarak longlarını kapatıyor.
              öbür short bacağı hiç kıpraşmıyor.
              yani aklıma gelen tek seçenek bu.

son zamanlarda açılan pozlar eğer dediğiniz gibi shortsa vallahi helal diyeceğim size.

Yorum

• TALEBE
                A-YI
                • 24 Ekim 2010
                • 1221

kaksi....
                Sene 1993 ilk defa seans salonuna geldim ve seansı izlemeye çalışıyorum,önümüzde bilgisayar filan yok.Duvarda bir perde, senetleri oradan takip etmeye çalışıyoruz.Derinlik bakmak kıdemlilerin sahip olduğu bir ayrıcalık.Ama ben her gün para kazanıyorum.Devalüasyon olmuş, konya çimento almışım paraya para demiyorum.Arka sıralarda otururken,ihtiyar bir adamla tanıştım.Onunla devamlı muhabbet ediyor ve bilgisi benden fazla olduğu için durmadan soru soruyordum.Adam bu işin tek kuralının herkes alırken satacaksın,herkes satarken sen alacaksın demişti.(kuzu versiyonu;aklın sana ne diyorsa tersini yap)Ben bu cümleyi tam on yıl geçtikten sonra kavramıştım.Tabi bedeli çok ağır oldu.Sonra çevremdeki diğer insanlara bunları anlatmaya çalıştım ama nafile insanlar,benim yaptığım aptallıkarı yapmaya devam ettiler.Hepsinin sonu da aynı oldu.Daha sonra ki geçen sürede gördüm ki borsa yaşananlardan ders alınarak öğrenilen bir yer değil.Yaşayarak öğrenilen bir yer.O yüzden fazla yazmam,ne anlatırsak anlatalım bu hatalar yapılacak.

Hayatta ki en pahalı şey tecrübe.Arzum,sizlerin bu bedeli daha az ödemenizdir.Saygılar.
                kuzu.......

kaksi bayagi eskiymissin sen....iltifatin daha degerli oldu benim ucun....

hissenette yazarken...bir ara yukarida koyulastirdigim temayi cok isledim....uyguladimda...

insan beyni insanin kendi elinde degildir....medyanin elindedir....beyin bi bilgisayardir...girdigin datalara tepki verir....

ve o donemde diyordum ki....aklin ne diyorsa tersini yap....cunki aklina giren datalar skenderce veriliyor...beyin bi bilgisayar...sentez yapip sonuc cikariyor...o sonuc ALSA...git sat....o sonuc SATSA....git al....bunu uyguluyorum ben....
                onun ucunde....tersde kaldigimda...elestirenlere diyorum ki....HICKIMSE HICBIRSEY GUZUYU DURDURAMAZ....
                SKENDER...YANI 20 BANKA VE FED...

su anda paritelerde manupulasyon yapiyorlar...gozlerimle goruyorum...arkadasim ariyor gordun nu diyor...he gordum diyorum ve bi trade i erteliyoruz....hani teknik...ne teknigi yaw....
                beyin kontrolunu ben en iyi forumlarda yaparim...

diyelim skender yukari gitti....ve birden teknikciler buyuk coskular esliginde hedef feyza hedef feyza diyor...ve kodugu grafada bakiyorsun hakketten hedef feyza diyor...BEYIN GITTI....SENDE DEGIL...O GRAFI SKENDER CIZDI...SEN DEGIL...SENIN ONA BAKARAK YANLIS BI TRADE GIRMENI SAGLIYACAK....

teknik analiz yaparken....kafanda bunnar yoksa...o isi birak...git evinde karina yardim et bulasik yika...yoksa hem kendini batiracan...hemde seni okyan ve onemsiyeni....
                gunde yarim saat hayvanlar alemi seyrederim...av ve avci...

aslan nasil avlanir...kurdugu tuzaklar neler...digerleri...borsadaki her hareket hayvanlardan kopyalama...

bi ornek vereyim...kelebegin kucugu bi bocek var adini unuttum...essek arisi bunu yer ve avlar hep...

ama bu cok zeki...kendisi hafif...esek arisi agir...essek arisi bunu pesledimi bu mermi hiziyla duvara yonelir...essek arisi ardinda...yakalamak uzere...bu duvara gelince hafif oldugu ucun carpmadan aniden doner....essek arisi donemez...agir cunki...hizla duvara carpar ve yere duser ya olur yada bi saat kendine gelemez....yazin dut sezonu duvar diblerinde gordugunuz debelenen essek arilarini o hale bu bocek sokar....

bu momentum indikatorudur...o indikatore bakan...bu tuzagi aklinda tutmadan bakiyorsa...o adam teknikten anlamaz....
                aslanin her hayvan ucun ayri bi taktigi vardir...

aslanla ceylani anlatayim...ceylan hafif....aslan agir...tek aslan ceylani zor avlar tepe varsa...aslan saldirdimi ceylan tepeye dogru kosar aslan yetisemez...

ne yapar aslan...iki aslan bi araya gelir...biri gider tepede otlarin arasina saklanir...otekisi birden saldirir...suru tepeye aslan peslerinde...aslan yolun yuzde 75 inde tukenir....suru hala tepeye kosar...tepede dinc aslan girtlaklar bunnari...

bu momentum indikatorunde aynen gorunur....ACIGA SATIS SIRITIR...aslanin gucunun tukendigi an...

teknige bakip short acacaksan....ACIGA SATIS OLMAMISSA...SHORT PARA YAZMAZ....

nitekim bi ay once kol kestigim shortlarda...bu indikatoru yanlis okumustum....

only.....

Anlaşılan Akerlof ve Schiller kitaplarına boşuna "Hayvansal Güdüler" ismini koymamışlar ...
                İsme bir bakın ....HAYVANSAL GÜDÜLER (insan psikolojisi ekonomiyi nasıl yönlendirir ve küresel kapitalizm için niçin önemlidir )

Tam da KUZU'nun üstüne bastğı ,döne döne vurguladığı şeyler bu kitapta da anlatılıyor...
                Ancak bunları kuzu'nun anlatımıyla dinlemek çok farklı...
                teşekkürler kuzu

Yorum

• TALEBE
                  A-YI
                  • 24 Ekim 2010
                  • 1221

pit...2012 için demiş...
                  ünaydınlar herkese,
                  vob oynamıyorum, bankalara yatırım yapmıyorum (kafam onların bilançosuna basmıyor çünkü her türlü dalavereye müsait, aynı parayı 5 kere satış gösterebilirler ). Sadece ve sadece temettü veren sanayi şirketlerine yatırım yapıyorum. Ancak 2011 i sağlam hatta primli kapatsa da birçoğu bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre ciddi satış düşüşü yaşıyor. Otomotivde %30-40 satış düşüşü var, petrolde %15 satış düşüşü var. Bu beklenen şelale gelirse sanayi şirketlerinin zaten bu yıl düşecek olması muhtemel karlarından dolayı piyasanın onları bankalara göre daha fazla satabileceğini düşünüyorum. Hatta birçoğu şu son yükselişe katılmayarak ilk belirtileri veriyorlar. Öte yandan şelalede ciddi düşüş yaşarsa eğer tüpraş, froto, çimento şirketleri gibi şirketleri cazip fiyatlarla portföye katabilmenin hayali de aslında fena değil .........

Yorum

• TALEBE
                    A-YI
                    • 24 Ekim 2010
                    • 1221

Zam hangi hisseleri vuracak!

Doğalgaz fiyatlarına 1 Nisan'da zam yapılacağı haberleri üzerine, araştırmacılar hangi hisselerin olumsuz etkileneceğini araştırdı...

21.3.2012 - 11:07

Araştırma raporlarına göre olası doğalgaz zammından en fazla cam sektörü, çimento sektörü ve bağımsız enerji üreticileri etkilenecek.

İşte etkileneceği düşünülen sektör hisseleri:

Cam sektörü: SISE, ANACM, TRKCM

Çimento sektörü: AKCNS, CIMSA, ADANA, AFYON, BOLUC, BSOKE, BTCIM, BUCIM, CMBTN, CMENT, GOLTS, KONYA, MRDIN, NUHCM, UNYEC

Enerji üreticileri: AKENR, AKSEN, ZOREN,

Yorum

• TALEBE
                      A-YI
                      • 24 Ekim 2010
                      • 1221

KUZU'dan...........
                      lem olumm...yok oyle bisey...ne babo nede ben....oyle sey yapmayiz....yillardir karsiliksiz paylastik....

yalniz sunuda soylemem lazim....

babo ya saldirdiklarinda korumasiz kalmasi hic hosuma gitmemisti....bi ben yazdim bu topikte....

ikimizde biliyoruzki....biz yazdik mi bicok kisi veya kurumun isine gelmiyor bu....ve saldirilarida ikimizde normal karsiliyacak yasa ve tecrubeye sahibiz....

aynen devam ediyorum....verdigim teknik yorum hala gecerli....kisa vadede....

jako ve babo....orta ve uzun vadeyi ima ediyorlar....ben ise trade i....eldeki kisa vadeyi....

babo nun....bundan 8 ay once verdigi graflar...bana gore hala gecerli....o 60 000 demisti....bu 63 000 yapti emme bu sayilmaz....kaartlari tek tek incelersen zorlama ile onu yapti....

babo nun....tavan diye verdigi bu bolge....yani 200 gunnuk haraketli ortalamanin 76 000 ve ustu olan bolge....yabancinin mali AKP li yerli ortaklarina mali yiktiklari bolge....o mali geri asla almaz....karli olarak....

tepkiyi kodugu....48 000 den....gelip gectigi 200 gunnuk hareketli ortalama ise 70 000 lerde...bu hareketli ortalama YENI NORMALDIR....eski NORMAL 76 000 DE....ve fiyatsal denge eski NORMALDE KURULU...

nitekim....ZORLANIYOR....

EGER....ASSAGI 48 000 E INDIGINDE.....60 000 ila 72 000 arasinda mali ustlenmis yerli usaglar kol kestiyse o ayri....ama kol kesmezler onlar tecrubeli degiller....bu donemde zengin oldular....kazigi yeni yediler...

forumlardaki....BOGA SOYLEMLER BUNNARA AIT....ZARARDALAR.....

YENI DUNYA EKONOMISI DEGISTI....DOLAYISIYLA UZUN VADELI GRAFLARDA DEGISTI....

URETIM YANI EKONOMIK BUYUKLUKLER ESKIDEN 3 ADETTI....

amerika.....avrupa....japler ve etrafi.....ve total uretim.....45 trillyondu....cin yoktu....japler icindeydi....

ve amerika 15 trilyon uretiyordu....avrupa 15 trilyon.....japler ve etrafi 15 trilyon dolardi....

simdi....

4 lu bi kutup var.....

amerika...14.6 trilyon uretiyor....CIN....14.8 trilyon....avrupa 14 trillion....japler ve cevresi....10 trillion...

ne olmus....DUNYANIN EN BUYUK EKONOMISI CIN OLMUS....

ne olacak simdi....

eskiden....dolar....euro....yen olan referans duzlem....

simdi......dolar....euro....yen....ve yuan olacak.....

dunya borcu ise....

amerika 15 trillion....cin borcu yok ....avrupa 6 trillion....japler ve etrafi 6 trillion....

buyume....eski ekonomiler yuzde 1.7.....cin yuzde 9....

universite ogrenci bilgi duzeyi.....cin birinci....amerika 14 cu....

ordu....silah...nuklear arena....cin amerikayi katliyor....2.2 milyon leskeri var hepsi disiplinli...

amerikada....160 MILYON ISCI VAR....CINDE 810 MILYON ISCI VAR....

AMERIKADA....bunnarin yuzde 80 i nin isi var...cinde yuzde 97 i si isde....cinde iscilik maliyeti 1....amerikada 6.5 birim....

iste bu yazdiklarim....teknik graflari uzun vadede OYAR....DEGISTIRIR....ELIOT WAVE DEGISIR....

VE......

BUSINESS CYCLE.....DEGISIR....
                      ESEN RUZGALAR HAVADIR....

akin vaarrrrrr gunese akinnnnnn.....gunesi zaaaaptttedecegiz.....gunesin zapti yakin.
                      yeni BUSINESS CYLE....bunu yazacagim....bu cycle da....paranin dongusu islenecek....
                      altinda....

uc gun once shorttan vazgectim acmiyacagim dedim....paritelrde skender (fed ve 20 banka) manupule ediyor demistim....

hakli ciktim....shortu acsaydim oyulmustum....1665 de yeniden...shortcu kesiyor su an...

hepsinde...su yukaridaki yazdiklarim var....dolar yen euro ve yuan duzlemi....
                      kuzudan sevgilerimle guzel kardeslerim....

lem baboyu ve jakoyu getirdim...bunnari okurken hemen yarina gore degerlendirmeyin...bunnarin ikisede derya...kiymetlerini bilelim...

unutmayin....

iyi bi teknikci....skenderin her ossurugunda devrilmiyendir.

Yorum

• TALEBE
                        A-YI
                        • 24 Ekim 2010
                        • 1221

jako'DAN....

BÜYÜK RESİM. TÜRK LİRASI GRAFİK. 30 EYLÜL 2014 XU100 HEDEFİ 130.899,30 .
                        HEDEFE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ DAHİL.
                        Click this bar to view the full image.

Yorum

• TALEBE
                          A-YI
                          • 24 Ekim 2010
                          • 1221

JAKO'dan....

27 ŞUBAT 2015 XU100 HEDEFİ 88.676,50 USD.

Yorum

• TALEBE
                            A-YI
                            • 24 Ekim 2010
                            • 1221

electro...dan...

Burayı takip etmek isteyenlerin uzun vadede dikkat etmesi geren altın kurallar.........

Borsa yatırımcısı, Homoeconomicus türünün bir alt grubu olarak çok özel bir canlıdır. Sistemin devam etmesi için yapması gereken şeylerin hepsini yaparken kendi iyiliği için yapmaması gerekenleri hep unutur. Bu yapmaması gerekenler sadece borsa ile ilgili değil, rutin hayatıyla da ilgilidir. Onun yapmaması gerekenler nelerdir? Sakınması gereken durumlar ve eylemleri biliyor mu? Bilse bile bu bilginin ona bir yararı var mı? O her şeyi yaşayarak mı öğrenmek zorunda? Yoksa borsada başkalarının deneyimlerinden yararlanmak mümkün mü?

1- Bir şekilde borsada yer alıyorsan, ne iş yapıyorsan yap, işini ihmal etme! Piyasa ne kadar boğalaşırsa boğalaşsın, ekranda gördüğün kazançlar gerçek hayatındaki kazancından çok farklı olsa bile gerçek kazanç bildiğin ve yaptığın işten elde ettiğindir.
                            2- Mesleğin ne olursa olsun, çevrede borsacı öğretmen, borsacı doktor veya borsacı doktor olarak anılmaktan kork. Çünkü yükseliş trendi er veya geç bitecektir. Bittiğinde akılsız borsacı olarak anılacaksın. Çevrende hiç kimseye tüyo verme! Hisse önerisi yapma! Çünkü söylediklerin doğru olsa bile çoğu kişi kaybedecek. Kazansa bile daha çok kazanamadığı için seni suçlayacak.
                            3- Borsa yüzünden aileni ihmal etme! Çünkü hiçbir boğa piyasası ve hiçbir internet muhabbeti çocuğundan esirgediğin dakikaların yerini tutamaz. Hiçbir borsa üstadının yazısı eşinin seninle aynı evde yaşıyorken yalnız kalmasına neden olamaz.
                            4- Kesinlikle borsayı sevme! Borsa sadece bir araçtır. Nasıl ki balıkçı oltaya aşık değilse, sen de borsaya aşık olma! Borsa para kazanmak içindir. Para ise lotları arttırmak veya portföyü büyütmek için değil. Harcanmak için kazanılır. Harcarken mutsuz değil, mutlu olmak lazım.
                            5- Eğer borsada kaybediyorsan bunun nedeni yeterince teknik veya temel analiz bilmemen değil. Borsanın ne olduğunu bilmediğin için ve kendini tanımadığın içindir. Borsanın tarihini okursan 500 yıldan beri aynı insanların aynı nehirde yıkandığını göreceksin.
                            6- Eğer borsayı yanlış yorumluyorsan veya ardı ardına para kaybediyorsan bir süreliğine yorumlamaktan ve işlem yapmaktan vazgeç! Çünkü hata bir sonraki hatayı, kayıp ise bir sonraki kaybı besler. Aldığın pozisyon seni huzursuz ediyorsa karda veya zararda olsan bile pozisyondan mutlaka çık!
                            7- Hisseyi şahsi malın gibi görme! Her hisse sen onu sattıktan sonra yükselme hakkına sahiptir. Borsada ne hisseler ne de yükselişler biter.
                            8- Hisse senedi alım satımı yapıyorsun diye kendini Wallstreet’in büyük traderlerinden biri zannetme! Kendi sosyal sınıfından olmayan şirket patronlarını pozisyonuna göre haklı veya sevimli veya büyük insan olarak görmeye başladıysan otur bir daha ve bir daha düşün! Politik eğilimlerin borsadaki trende göre değişmişse oturup iki kez düşün!
                            9- Borsa ile uğraşıyorsan internet’teki kişilere fazla güvenme. Orada gördüğün bir çok isim aslında aynı kişiye aittir. Orada bir çok kişi yazdığı gibi değildir. Dijital ortam palavra atmak için en uygun ortamdır.
                            10- Televizyonda altında borsa ile ilgili bant geçen programları mümkün olduğu kadar az izle! Yükseliş trendi sırasında şok haber ve kriz haberlerinin çoğu hikayeden ibarettir. Düşüş trendi sırasında ise düşmek için bu haberlere gerek bile yoktur.
                            11- Kendine belli bir kazanç hedefi sakın koyma! Örneğin ‘Bu hisse %X yapınca satarım!’ veya ‘Param şu kadar olunca borsadan çıkarım!’ gibi düşüncelere sahip olma! Çünkü ne o hissenin sana o yüzdeyi vermek, ne de borsanın sana o parayı kazandırmak gibi bir sözü var.
                            12- Kaybettiğin zaman sakın başkalarını suçlama! Çünkü aracı kuruma kendin gidip hesap açtın. Hisseyi kendin aldın. Hisse kendisi düştü. Düşünce de onu sen sattın. Krediye sen girdin. Böylece zararı da sen ettin.
                            13- Gazetede okuduğun veya TV’den duyduğun habere göre hisse alma! Haber medyaya düşmüşse genellikle artık eskimiş demektir.
                            14- Vadeni mutlaka belirle! Bir hisseyi ne kadar elde tutabileceğini bilmiyorsan o hisse çok yükselse bile o yükselişin sana bir yararı olmayacak.
                            15- Kesinlikle keşke ile başlayan cümleler kurma! Kesinlikle yapmadığın veya yapamadığın şeylerin hesabını yapma! Ayinesi iştir kişinin ……
                            16- Borsadan nefret etme! Borsa bazılarına çok iyi para kazandırır. Çoğunluk içinse para kaybetme yeridir. Zifiri karanlıkta güneşin doğacağını bil!
                            17- Hiçbir zaman coşkuya kapılma! Borsanın en boğa gününde bile heyecanlanma! Çünkü o günlerde düşüş yakındır.
                            18- Kendine güvenin arttıysa ve kendini başarılı bulmaya başladıysan korkmaya başla! Çünkü bu duyguların sahibi genellikle hata yapmaya yakındır.
                            19- Borsa gurusu veya ekonomi dehası diye lanse edilen veya akademik ünvanlara sahip kişilerin söyledikleri veya yazdıklarına koşulsuz evet deme! Borsa tarihi bu tip insanların büyük hatalarıyla doldur.
                            20- Belleğini sürekli çalıştır! Hangi politikacının ne zaman ne dediğini unutma! Hangi borsa uzmanının ne zaman ne azdığını hatırla! İnsanları mutlak kötü veya iyi diye ayırma! Herkesten ters yönden bile olsa öğreneceğin bir şeyler olabilir.

Yorum

• TALEBE
                              A-YI
                              • 24 Ekim 2010
                              • 1221

JAKO'dan....
                              Şu an ilerlemekte olaın trend, kasım 2008 ayında başlayan trend. Bir düzeltme bitti ve yükseliş başladı. Lira grafikle, Dolar grafik, zaman ve hedef konusunda farklı sonuçlar veriyor. en son dikey çizgi, çevrimin bitiş zamanı.
                              Dolar grafikle, Lira grafik zaman ve fiyat hedeflerindeki fark, bana, Sn. DEVİR'in 2006 yılında GAME OVER mesajını, yükselişin bitişini erken ilan edişini hatırlattı. Aslında yanılmamıştı, Lira grafiğe bakmıştı. Düzeltmede, lira grafikteki düzeltme de kabul edilebilir, ancak, dolar grafikteki düzeltme, tatmin edici.

Yorum

• TALEBE
                                A-YI
                                • 24 Ekim 2010
                                • 1221

kuzu............
                                altin furuslar ve bazi uyarilar....

ilk altin furus topiginide hissenette birlikte acmistik...o topigin ilk 20 sahifesinde yazilarim var....

bu topik gec kaldi biraz...sebebini babo ilk grafta verdi...alt girniziya inmemisti henuz...inmeden dondu...emme ben aralikta bu graf nedeniyle 2012 de borsalar once yuzde 25...ve duzeltme ve tekrar yuzde 25 cikar demistim...

uyarilar sunlar...obur altin furus ile bu tam ayni olmuyacak....

1...obur altin furusda acildi....ve 1 ay borsa dusmeye devam etti...bundada o risk var...ve BABO...onu isaret etti...yani alt girniziya inebilir yeniden....nitekim ben hala shortum....

2....inmeyebilirde....bu nedenle 77 000 kol kesme yerim....

3....BU CIKIS TEK NEDENLE OLUYOR....ARALIKTATA YAZDIM BUNU....bu 2012 cikisi....dedimki...bi nedenle olacak....skender 20 batik bankasina ellerindeki mali cikma imkani sagliyacak ve BASEL III hedefleri tuturulacak....

degerli kardeslerim...

topigin hepimize hayirli olmasi dileklerimle....

Yorum

Working...
                                X

Debug Information