Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
İstanbul, 26 mart (reuters) - bakü-tiflis-ceyhan (btc) ham petrol boru hattının işletmecisi olan ve merkezi jersey adası'nda bulunan botaş international (bil) şirketinin batma noktasına geldiği belirtildi. milliyet gazetesi'nin başbakanlık yüksek denetleme kurulu (ydk) raporuna dayandırdığı haberine göre, botaş international yanlış yönetim, personele verilen yüksek maaş ve uluslararası anlaşmalarda kabul edilen ağır ekonomik şartlar nedeniyle batma noktasına geldi. haberde, ydk raporuna göre, şirketin öz kaynaklarını yitirdiği, zararını yabancı kaynakla finanse ettiği belirtildi. buna göre, insansız olarak çalışması plã¢nlanan boru hattı sisteminde 537 personelin görev yaptığı, yabancı uzmanlara 12- 15,000 dolar arasında aylık verildiği ve ataması tartışmalı olan mevcut yönetimin aldığı kararların da hukuken tartışmalı olduğu ifade edildi. rapora göre, btc anlaşmasında belirlenen şartlar da türkiye'nin gelirinin yıllara göre gerilemesine, maliyetlerin ise artmasına yol açacağı için, sözleşmede değişiklik yapılması için harekete geçildiği belirtildi.
ENERJİ SEKTÖRÜNDE BİRLEŞME VE SATIN ALMA İŞLEMLERİ ARTACAK-PWC
PricewaterhouseCoopers'ın enerji sektörüne yönelik hazırladığı iki rapora göre işlem değerlerinde düşüş olsa da birleşme ve satın alma işlemi sayısında artış bekleniyor.
Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) "Oil&Gas Deals 2008" ve "Power Deals
2008" başlıklı raporları küresel düzeyde enerji sektöründe gerçekleşen birleşme ve satın almaları ayrıntıları ile ortaya koyuyor. 2007 yılında, yılın ikinci yarısında başlayan nakit sıkıntısına rağmen yüksek rakamla birleşme ve satın alma işlemlerin olduğu enerji sektöründe 2008 yılına gelindiğinde mali krizin yoğunlaşması ile işlem değerlerinde düşüş yaşandı.
Petrol ve gaz sektöründeki işlemler hızla düşen petrol fiyatlarını takip edecek
PwC'nin petrol ve doğalgaz sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerinin ele alındığı "Oil & Gas Deals 2008" raporuna göre, mali krizin yoğunlaşması ve ekonomik koşulların kötüye gitmesiyle sektördeki alım-satım değerleri yıl içerisinde sürekli düşüş gösterdi.
Düşüşün daha da hızlandığı son çeyrekte de petrol ve gaz alanında yapılan birleşme ve satın alma işlemlerinin değeri ortalama olarak 2007'nın aynı dönemine göre yüzde 59 geriledi.
PwC'nin elektrik-gaz sektöründe gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerini ele alındığı "Power Deals 2008" raporuna göre de birleşme ve satın alma işlemlerinin sayısı artarken, şirketlerin mali krizle karşı karşıya kalmaları ve kilit pazarlarda büyük alımlarda "bekle gör" politikaları uygulamaları yüzünden işlem değerleri dibe vurdu.
Power Deals 2008 raporu, küresel enerji sektöründe satın alma ve birleşme faaliyetlerinin 2007'deki 768'den 2008'de 954'e tırmanarak yüzde 24'lük artış sergilediğini ancak toplam faaliyetlerin toplam değerinin 2007'deki rekor değer olan 372.5 milyar dolar düzeyinden 205.6 milyar dolara düştüğünü ortaya koyuyor.
PwC Türkiye Enerji Sektörü Lideri Faruk Sabuncu araştırma ile ilgili görüşlerini şöyle aktardı:
"Mevcut küresel yatırım ortamında, Türkiye enerji sektöründe mevcut talep projeksiyonları nedeniyle daha iyi bir konumda olmayı sürdürüyor. PwC Türkiye olarak 2009 yılının başında hazırladığımız 'Energy Deals 2008" raporunun da ortaya koyduğu gibi Türkiye'de enerji sektöründe yaşanan birleşme ve satın alma faaliyetleri rekor kırarak 19 işlem ile 6,6 milyar dolara ulaştı. Özellikle enerji anlaşmaları ile ilgili güvenli bir liman olması açısından Türkiye çok iyi bir performans ortaya koyuyor. Yenilenebilir enerjiye artan ilginin yanı sıra elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin özelleştirmeleri sayesinde önceki yıllara oranla 2008 yılında daha yüksek değerde birleşme ve satın alma operasyonlarına şahit olduk. Bu hareketliliğin mevcut krize rağmen önümüzdeki dönemde de özelleştirmeler ve hidroelektrik ve rüzgar enerjisi alanındaki yatırımlarla devam etmesini ve enerji sektörünün krizde Türkiye için lokomotif sektör olmasını bekliyoruz."
Yorgunum vaktim yok ir analiz ediver dedim, attın çöpe
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti sermaye piyasası kurulu tarafindan yayimlanan seri:v,no:52 sayılı "yatırım danışmanlığı faaliyetine ve bu faaliyette bulunacak kurumlara iliskin esaslar hakkında tebliğ" çerçevesinde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Yapılacak teknik ve temel analizin kişiden kişiye farklılık arz edebileceği bu analizlerde yapılan öngörülerin gerçekleşmeme olasılığının bulunduğu dikkate alınmalıdır.
Beğenmediğimi söylemedim ki; zamanım yok mesajı bulmaya; NUGYO nun Pazartesi için hareket etmeyeceğini etmeye niyetinin olmadığını söyledim; tahta düzenleyenin stratejisini biliyorsam onun psikolojisini öğrenmişsem pazatesi hareket ettirmeye niyeti yok dedim. Yoksa teknik açıdan sıkıntı yok, ama tekniği çizen spek, onun da ben psikolojisini tanıyorum dedim;
Fırsat maliyeti açısından yanılmadığımı düşünüyorum, 3 gün parayı NUGyo ya bağlamamış olduk
doğru üstadım sanırım dialog eksikliği yaşamışız... ben de o gün için yükseliş var dememiştim... "NUGYO hazırlık yapıyor mu acaba ne dersiniz?" şeklinde sormuştum... yine de son fikirlerinizi almak isterim ;)
Yorum