safarii Nickli Üyeden Alıntı
Mesajı göster
Dikkatimi çekti, topiğimde ikinci mesajınız. (Yanılmıyorsam). İlk mesajınız SAHOL hissesinde rahatsızlığım nedeniyle seansları takip edemediğim ve dolayısı ile stop uygulayamadığım bir zamanda gelen sert satışlar sonrası düşüncelerimi yazdığım bir mesajdan sonra yazmıştınız.
Öncelikle sizden bir ricam olacak, borsa ve finans piyasaları ile ilgili çalışmama veri olacağını düşündüğüm konuda yardımınıza ihtiyacım var. Beyanımdan öte hiç bir amaç ve niyet için öğrenme ihtiyacı duymadığımı bilmenizi isterim.
1) Yukarıdaki mesajınızı yazarken hisseniz hakkında içinizden geçen duygular nelerdi? Hisse hakkında bilgi edinme ihtiyacını size bugün hangi düşünceleriniz ve duygularınız hissettirdi?
2) Hisseyi aldığınızda beklentiniz ne idi, hedef fiyat olarak belirlediğiniz rakam ne kadardı? Hisseniz hakkında en karamsar düşünce ve duygular hangi fiyatta işlem görürken ve ne zaman oluştu? Bana ister özelden ister buradan ayrıntılı bir şekilde yazabilirseniz müteşekkir kalırım.
Kabul etmeniz durumunda topiğe de çıkardığım sonuçları yazarak paylaşmak isterim.
SAHOL; PD/DD= 0.46
Defter değeri= 5,18
FK (Şu anda pek önem vermediğim bir gösterge olsada)= 3.82
Temettü verimi: 3.56
SABANCI HOLDING'IN VERGI DAIRESINE SUNULAN 2008 YILI NET KARI 498.478.414 TL
Sahip olduğunuz hissenizin temel verilerinden bazıları bunlar...
Şimdi bugünlerde tavan yapan ve en çok yükselenler listelerinde sık sık yer alan bazı hisselere ait verileri paylaşalım.
Örneğin bugün %10 prim yapan TUBORG hissesinin
PD/DD= 4,55
Defter değeri= 0,27
FK= ---
Temettü verrimi= 0,00
VERGI DAIRESINE SUNULAN 2008 YILI NET ZARARI 94.963.221 TL
2009 Yılı getirisi; % 31,52
AFMAS; Bugünün %15,25 primli hissesi.
PD/DD; 9,04
Defter değeri; 1,13
FK; ---
Temettü verimi; 0,00
VERGI DAIRESINE SUNULAN 2008 YILI NET ZARARI 8.544.545 TL
2009 yılı getirisi; % -4.67
Şimdi de 2009 Yılının yaklaşık 60 gününü geride bıraktığımız şu günlerde 2009 yılında en çok kazandıran ve kaybettiren hisse senetlerine bakalım;
En çok kazandıranlar;
Vanet; %122,7
Sonme; %117,8
Evnyo; % 116,6
Burçe; % 69,87
En çok Kaybettirenler;
Ceyln; % - 52,34
Analt; % - 60 (Dün yaptığı %10.8 prim sonrasında % -47.91 e düştü)
SAHOL; % 31,71
Doğrusu herkes, en kısa ve kolay yoldan para kazanmak ister, insan doğasının bir sonucu. Ne ki bizler yukarıdaki en çok kazandıranlar listesindeki hissenin temel verileri ne olursa olsun kolayca ve en kısa sürede kazanayım da isterse temeli çürük olsun diye düşünürken, unuttuğumuz bir husus, bize hisseyi satacak kişilerin de insan olduğu ve aynı düşünceleri taşımalarının doğal olduğu gerçeği. Üstelik ortada eşitsizlikte varken hisse yapıcıları lehine!...
SAHOL; Borsada sık sık kullanılan ve doğruluk payını içinde barındıran "Dibin dibi vardir" sözünü bilir borsaya yabancı olmayanlar. Ne ki, taşın da bir değeri vardır sonuçta sözünü de kullanırız günlük hayatımızda... Sonuçta sahibi olduğunuz hisse Türkiyenin en büyük 2. holdingi. Biraz daha sabır gerekiyor... Mart 1998, Temmuz, Ağustos, Eylül 1999 yıllarında destek görevini üstlenmiş seviyelerdeyiz. Daha da düşer mi? 2.20-2,26 seviyelerine kadar düşme olasılığı var elbette. Düşer miyiz? Kesin yanıt vermek zor elbette, ne ki düşmesi durumunda bu seviyeden itibaren üstlendiğiniz risk primi nedir? Stop-los zorunlulıuktur borsada; ama ya hisse fiyatı 10 yıl önceki fiyatındaysa!... Tamam dünyada kriz var, batan batana... Ama Türkiyede değil!
Sözü uzatmayayım. Citibank ve önce alıma geçen ve fakat sonrasında satıcılar kervanına katılan Deutschbankın satışları durmuş durumda. satıcı baskısı azalırken az da olsa hisseye alıcılar gelmekte yeni maliyetler oluşmakta.
Satılacak yer değil, maliyet düşürücü alımların yapılacağı seviyelerdeyiz diye düşünüyorum. Bu seviyeden stop-los yapmayı, satıcı olmayı akılcı bulmam şahsen.
Stop-losu kaçırdığım ve artık satıcı olmanın akılcı olmadığını düşündüğüm seviyelerde ya maliyet düşürücü alıma yöneliyorum kademe kademe, ya da trade yaparak maliyet düşürüyorum. Benim stratejim bu. trade fırsatı çıktığında da paylaşıyorum teknik veriyi.
Düşüş hızı bitti diye düşünürken, Kısa zaman sonra hissede ısınma turlarının başlayacağını, ilk hedefin 2.62-2.66 bölgesi olduğunu belirteyim.
Topikte hisse ile ilgili bilgilendirme mesajlarım olacak.
Yok kesinlikle kızma gibi bir durum yok, olması için de bir neden yok,
:037:
Yorum