hdioxyde Nickli Üyeden Alıntı
Mesajı göster
Peki hareketli ortalamalarla ilgili olarak bu dezavantajı bilirsek, öncelikle disiplin olmak üzere pozisyon büyüklüğünü de ayarlayarak bu danslı flört sırasını minimum zararlı atlatıp, trende geçtiğinde de maksimum karı nasıl elde ederiz diye düşündüm biraz ve bu sistemi uydurdum....
Öncelikle bu dezavantajın yanında MA'ların önemli bir avantajından ve MA'lı sistemlerin karakterinden de bahsetmeliyim ki neyle karşı karşıya olduğumuzu bilelim.
Bir sistemin en önemli özelliklerinde birisi karlı işlem sayısı ile zararlı işlem sayılarının oranıdır. MA'lı bir sistemde bu oranı yaklaşık 1'e 2 olarak düşünebilirsiniz yani 100 işlemde 30-35 karlı işleme karşılık 65-70 zararlı işlem yaparsınız.
İkinci önemli özellik ise her bir karlı işlemin kar ortalaması ile herbir zararlı işlemin kar ortalamasının oranıdır.
Yaptığımız 30-35 karlı işlemde işlem başına ortalama (VOB için konuşuyorum) 800-1000 puan alırsınız bu trende göre 4000-8000 aralığına kadar çıkar... Zararlı işlemlerin işlem başına zarar ortalaması da yaklaşık 150-250 puan arasında olur, çünkü zararlı işlemleri çok çabuk kapatır. Genelde al dediğ yere çok yakın sat verir. Acaip gapler yenilmediği sürece bu ortalamalar tutar.
Kabaca sonuç şudur:
30x800 puan kar=24.000 kar
70x200 puan zarar=14.000 zarar
10.000 puan bize kalır... Ma'lara dayalı bir sistem disiplin ile uygulanırsa yaklaşık olarak kazanılan her 5000 puana karşılık 3000 puan kaybedelir ve 2000 puan kar bırakır. Zaman zaman bu ortalamalar değişse bile yıllık bazda bunlara çok yakın çıkar.
Şimdi gelelim bu sisteme:

Sistem 5 dakikalık barlar üzerinde 5 adet basit hareketli ortalamaya dayanıyor. Ortalamaları ve periodları grafik üzerine yazdım. mantığı gayet açık
İşin püf noktası yukardaki gösterge... Ortalamalar ile fiyatın durumunu karşılaştırarak "+5" ile "-5" arasında dalgalanıyor.
Diyelim ki 5 kontratla işlem yapıyorsunuz. +5 full long, -5 full short anlamına geliyor. Gösterge mesela -1'den -3'e gelirse o barda 2 short daha ekliyorsunuz pozisyonunuza.
Ana mantığımız ise şu yönde... Biliyoruz ki fiyat konsolidasyon dönemlerinde ortalmaların etrafında dans ederek bizi sürekli ters poza sokuyor. 3-5 bilemedin 10 bar sonra gelip ortalamayı geri kesiyor. Biz de full poz ile buna adapte olmaya çalışırken yoruluyor ve demoralize oluyoruz.
Ancak birbirinden farklı 5 ma kullanırsak ki bu durumda 48 (1/2 gün), 72 (3/4 gün), 96 (bir gün), 120 (5/4 gün) ve 144 (1.5 gün) barlık ortalamaları düşündüğümüzde herhangi biri etrafında dans etmesi bizim taşıdığımız pozu bir eksiltmemiz ya da artırmamızdan başka bir anlam ifade etmediği için bir long bir short olması baştan yapmamızın önüne geçecektir.
Umarım sistem kurmaya çalışan herkese bir nebze de olsa katkıda bulunur.
..

Yorum