Borsada Şirket Değerlendirme Kriterleri

Collapse
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • sonperde33
    Kıdemli
    • 03 Ağustos 2011
    • 3010

Borsada Şirket Değerlendirme Kriterleri

Bilanço, sektörel ve temel analizle mantıklı seçimler
    Gel dedin, geldim Abdurraman çavuş!!!
  • hasanhuseyin
    Katılımcı
    • 02 Ocak 2014
    • 132

Bir tuzağa doğru itilmiyorum umarım;
    O tuzak şu: bir kişi emeğini ortaya koyar, diğerleri alıp satar.
    Böyle olacaksa, baştan söyleyim, yokum.
    Beraber kafa patlatılacaksa, buyrun...

Yorum

• hasanhuseyin
      Katılımcı
      • 02 Ocak 2014
      • 132

Soru 1;

Hangi sektörde yatırım yapalım.
      Nedenleri...?

Örneğin, otomotiv sektörüne yapalım çünkü.....
      Veya çimento sektörü... Çünkü

Sektör analizi olmadan hisse seçilemez

Yorum

• sonperde33
        Kıdemli
        • 03 Ağustos 2011
        • 3010

valla benim kağıdım asıl bomba patlatması beklediğim, pozumunda olduğu kağıt kords

dünya üstünde dağılmış 9 a yakın fabrika, 5000 e yakın çalışan. ( brezilya almanya arjantin amerika türkiye çin endonezya mısır tayland). global bir marka, belkide dünyadaki bu ürünün en büyük üreticisi.

karlı bir sektör olan lastik firmalarına ana lastik hammadesini üretiyor kord bezi.
        arge anlamındada ciddi yatırımları var, nano teknolojiye yöneldiler.

hammaddesini dolarla satışlar genelde euro ile olduğundan , parite ile göbek bağı vardır.

temettü vermeme gibi bir saplantısı olmamasına rağmen düzenli kar edememe en büyük sıkıntılarından.

en büyük satışlarını belki tamamını büyük beş dedikleri 5 büyük lastik firmasına yapar.
        pirelli goodyear michelin bridgestone continental.

sabancının göz bebeği ve borsanın yürümeyen katırlarından.

şu anki piyasa değerinin 5 katını sabancıya verip sat deseler, dalgamı geçiyorsun cevabını verecekleri kağıt.

maliyet 3.95 kendime göre ağır pozdayım, eylüle kada en aşağı altıarı görüceğini düşünüyorum.
        diplerdeyken 2.80 ler 3.60 70 lere kadar çekildi ve tekrar 2. dibini yaptı, bilanço öncesi olmassa olmaz insider ile fiyat 4 ün üstüne çekildi. teknik analizimde gideceğini söylüyor. kısmet artık.

hasan hocam bendeki bulgular bunlar değerlendirme yapmanı rica ederim. ayrıca sence güzel dediğin kağıtlar nelerdir, hangi kritelere göre paylaşırsan sevinirim.

Yorum

• sonperde33
          Kıdemli
          • 03 Ağustos 2011
          • 3010

kesinlikle sizin gibiler çok önemli benim nazarımda, bilgili ve tecrübesini karşılıksız paylaşan insanların, her türlü kahrını çeker el üstünde tutarım. ama sektör ve bilanço analizim sıfırdır.

bilgi anlamında ne kaparsak kardır, tuzak kesinlikle olmaz en azından iyi niyetimden emin olabilirsiniz, elimden geldiğince bende katılırım, spotçularda faydalanıcaktır bence.

Yorum

• hasanhuseyin
            Katılımcı
            • 02 Ocak 2014
            • 132

Soru 2;

Vade nedir ?

Benim kriterlerime göre her bilanço döneminde vade biter....

Yani 1 , en fazla 2 bilanço dönemi kadar sabrımız var....

O da 6 ay eder...

Yorum

• hasanhuseyin
              Katılımcı
              • 02 Ocak 2014
              • 132

Soru 3;

Diyelim ki sektörü belirledin (hangi makro verilere göre onu yaptın bilemiyorum ama)

Sektördeki en karlı hisseyi hangi verilere göre buldun...

O zaman kritik soru şu; Hisseyi belirlerken hangi obejktif kriterleri kullandın..

-Aktiflerin karlılığı...?
              -Özsermaye karlılığı...?
              -Satış acmindeki artış..?
              -Faaliyet karı artışı...?

Objektif kriterler belirleyiniz.....

Yorum

• hasanhuseyin
                Katılımcı
                • 02 Ocak 2014
                • 132

Hisseleri objektif kriterlere göre seçtiğimizi varsayalım,

Bazen "bu hisseden hiçbir şey olmaz" dediklerimizden daha az prim yapabilir veya zarar dahi ettirebilir

Önemli olan şu;

Biz objektif bir değerlendirme yaptık mı?

En çok kazanacak olanları değil, objektif olarak en çok kazanması muhtemel olanları bulmaya çalışmak...

Şimdilik bu kadar...

Yukarıdaki sorulara katılım olursa başlığa destek veririm..

Çünkü ne boşa harcayacak zamanım var ne de gücüm..

Yorum

• hasanhuseyin
                  Katılımcı
                  • 02 Ocak 2014
                  • 132

Bu bilanço dönemi için biraz araştırma;

Hangi şirketler geçen yılın aynı dönemine göre net satış ve faaliyet karlarında artış yaşadı ?

Faaliyet karları esas faaliyet karı mı yoksa finansal değerlendirmeler mi? ( mülk satışı, hisse satışı..vs değerlendirme dışı çünkü bunlar geçici karlar)

Bir önceki çeyreğe göre durumları nedir ?

Ana girdi kalemleri neler ? ve maaliyetlerini etkileyecek major değişikler neler olacak ?

Borçluluk durumu nedir ve bunu nasıl finanse ediyor ?

Hadi bakalım temel analiz mereklıları..Biraz kafa patlatın

Yorum

• sinterklass
                    Tecrübeli
                    • 17 Mayıs 2009
                    • 1522

falliyet karı özsermaye vs elel girilen değerlerken ... nasıl bunlara göre temel analiz yapılabilirki 7 ıl öncede aynı düşünüyordum .... hala aynı düşünüyorum ... haber gelecek teknik haber vs ilikisi var bana göre misal ...
                    katmerciler sürünürken bu ihaleyi aldıysa dahada sürünür ve gider ... borcu vs önemli değil
                    diğeri mesela eukyo aman bulasmayalım ... aman ... hep bunu dedik bulastık yandık ama bu çıkısta evimi basıp kağıdı sat yoksa ölürsün diyecek kimsede yoktur eminim . sahibi hangi partden nerenin mileltvekili bunlar önemli konular bu sığ borsada en büyük belirleyiciler bunlar ...

bankalara geldikmi temel analize eyvallah yada banka sayısı kadar sanayi şirketinde

ilgiyle takip ediyorum
                    emeğinize sağlık
                    Mutluluk uzun dönemde dengeye gelecektir .

Yorum

• hasanhuseyin
                      Katılımcı
                      • 02 Ocak 2014
                      • 132

Niye objektif kriterler diyoruz sn sinterklass,

Çünkü ancak olması gereken fiyatı bu şekilde belirleriz. Başka şans yok..

Bir veya iki bilançoda kar hedefi %20'ler civarı olabilir.

Bahsettiğiniz spekülasyon ve tahta oyunları ise bizi alakadar etmiyor..Belki fiyatı 10 katına çıkacak Eukyo falan...Hiçbir şekilde umurumuzda bile olmamalı.Bu tür hedefleri olanlar için mantıklı bir başlık değil burası çünkü. Hisse alıp 5-6 katına satacak olan yiğidolar varsa ellerinden öperim fakat bana %20 yeterciler daha fazla fayda göreceklerdir başlıktan...

Yorum

• sinterklass
                        Tecrübeli
                        • 17 Mayıs 2009
                        • 1522

Orda euromdan bahsetmek istemiştik bi göz eukyoda olunca karışmış
                        Zaten elimizde olsa bize aksakallı gelip 7 katını bekle dese yine beklemeyiz
                        Bazı konularda hepimiz ayniyiz ki ortak platformda yorum yapıyoruz
                        Mesela bekleyebileceginiz vadeyi 6 ay diye belirtmisiniz
                        Bende en fazla 7 ay bekleyebildim...

Yorum

• sinterklass
                          Tecrübeli
                          • 17 Mayıs 2009
                          • 1522

3 sene önce michelin bayi acabilen bir insan bugün mutlu mesut..
                          Lastikte kar marjı düşük kota ve hibe sistemi var yani kotayi dolduran hibe lastiği alır güzel para eder
                          Pazarlayanı çok olunca firma üretimi artar karı artar bize bu nokta lazım

Ve 6 ay önce illa bi lastik bayiliğine birlikte başlayalım diyen arkadaşma düşünüp taşınıp söylediğim son sözü yazmak istiyorum

Dükkan çalışan vergi kendi emegimiz geçici sıkıntılar vs uğraşmak yerine bist de lastikle ilgili bir firmaya yatırım yapıp savredersek aynı belkide daha fazlasını kazanmış oluruz
                          Tek şart savaş vb durumların negatif etkilememesi

Yorum

• sinterklass
                            Tecrübeli
                            • 17 Mayıs 2009
                            • 1522

Ve avrupanın hindistanı olan türkiye var önümüzde...
                            Yazılımcilarimiz büyük ilgi görüyor
                            Usa da üniversitelerde kendilerine ait odalarina varana kadar vermişler..
                            Tr de yazilimcnın işvereni mutlu maaş avrupadan euro olarak geliyor
                            Ama verdiği ücret tl yani 3 - 4 yıldır aynı maaşa mühendis çalıştıriliyor
                            Farkettigimde 1_2 yıl oldu
                            Bistde sadece yazılım adı geçenler link ve logo incelerseniz sevinirim

Yorum

• sinterklass
                              Tecrübeli
                              • 17 Mayıs 2009
                              • 1522

Sadece düşüncelerimi görüşlerimi yazıyorm eğer temel analiz anlatarak yaparsanız seve seve öğrenmek isterim

Yorum

Working...
                              X

Debug Information