Hisse_Trade 11

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • levent martı
    Kıdemli
    • 06 Eylül 2008
    • 4782

“Bir kuş kadar olamadım,iki kanat bulamadım...” Haydar Ergülen

Yorum

• radyolog
      OKURYAZAR
      • 03 Ağustos 2008
      • 23823

Suriye'ye Müdahale Olasılığı ve Ekonomi

Mahfi Eğilmez

Türkiye ekonomisinde risk artışı, risklerin düştüğü ve reytingin BBB'ye yükseldiği dönemde başladı. Reyting artışının hemen ardından Fed'in tahvil alımlarını azaltma açıklaması geldi. Bu açıklamayla birlikte ABD başta olmak üzere gelişmiş dünyada faizlerde ve borsalarda yukarı yönlü bir hareketlenme başladı. Draghi'nin faizleri uzun süre düşük tutacaklarını açıklamasına karşın Avrupa piyasalarında faiz artışı devam etti. Bu gelişmeler, yükselen piyasa ekonomileri başta olmak üzere gelişme yolundaki ekonomilerde olumsuz etkiler yarattı. Bu ekonomilerden yabancı kaynak çıkışlarıyla birlikte kurlarda artış, borsa endekslerinde düşüş ve faizlerde artış görülmeye başladı. Türkiye, bu değişimden en fazla etkilenen ekonomilerin başında geliyor.

22 Mayıs'ta Fed'in açıklamasından yaklaşık bir hafta sonra Gezi Parkı olayları yaşanmaya başladı. Bu olaylara devletin verdiği aşırı tepki bütün dünyada Türkiye algısının olumsuz bir görünüm almasına yol açtı. Olaylar sona erse de bu olumsuz algının silinmesi mümkün olamadı. Türkiye'de ekonomik göstergelerin benzer ülkelere göre daha olumsuz etkilenmesinde ilk ağızda Gezi Parkı olayları ve bunlara gösterilen yanlış tepkinin etkisi var.

Gezi Parkı olaylarının etkisinin yavaş yavaş kaybolmasıyla birlikte başlayan toparlanma bu kez Suriye'ye müdahale olasılığının artmasıyla birlikte yeniden bozulmaya dönüştü. Bu kez de olumsuzluklardan en çok etkilenen ülke, bölgesel bir savaşın içinde yer alması olasılığı nedeniyle yine Türkiye oldu.

Perşembe günü borsa düştü, kurlar hızla yükseldi. 22 Mayıs'ta 1,84 olan dolar kuru 4 Eylül'de 2,07, 117 olan CDS primi 242, yüzde 5,5 olan gösterge tahvilin faizi yüzde 9,41, 93.179 olan BIST 100 endeksi ise 66.200' ün biraz üzerinde bulunuyor.

Henüz Suriye'ye müdahale kararlaştırılmış değil. İngiltere parlamentosu müdahalede yer almayı reddetti, Fransa, müdahalede yer almak için BM kararı çıkarılmasını istiyor, ABD müdahale kararı almaya çok yakın, Rusya ve Çin müdahaleye karşı çıkıyorlar. Karar için BM'ye gidilirse onay alınamayacağı tahmin ediliyor.

Suriye'ye müdahale olasılığı satın alındı mı? Bu aşamada kritik soru bu. Ben bu olasılığın henüz sadece bir bölümünün satın alındığını düşünüyorum. Bu durumda müdahale olursa piyasalarda daha ileri bozulmalar olması mümkün görünüyor.

Önümüzdeki dönem birçok yeni ve çoğu olumsuz yönde ortaya çıkacak gelişmeye gebe görünüyor. Bu dönem yalnızca Türkiye'yi ya da yalnızca gelişme yolundaki ülkeleri değil bütün küresel sistemi etkileyecek bir dönem olacak. Türkiye'nin, konumunu da dikkate alarak, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da en olumsuz etkilenecek ekonomilerin başında yer alacağını tahmin ediyorum.

Haftanın en ilginç olayı Ekonomi Bakanının yaptığı açıklamalardı. TCMB Başkanı ile Ekonomi Bakanının açıklamalarını yan yana koysak ve isim yazmadan bir yabancı iktisatçıya bunlardan hangisinin Merkez Bankası Başkanına hangisinin Ekonomi Bakanına ait olduğunu sorsak sanırım tam tersini gösterirdi. TCMB Başkanı asla bu tür siyasal mesajlar taşıyan açıklamalar yapmamalı, itibarını zedeleyecek iddialara girmemeli. Aslında bana sorarsanız Merkez Bankası Başkanları bu kadar çok konuşmamalı. Açık sözlülük politikası doğru kullanılırsa doğru beklenti yaratabilir ama yanlış kullanılırsa bir daha kullanılması çok zorlaşır.
      DÖVÜNMEYİN. NEYE LAYIKSANIZ O ŞEKİLDE YÖNETİLİRSİNİZ

Yorum

• levent martı
        Kıdemli
        • 06 Eylül 2008
        • 4782

levent martı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

LEVENT MARTI VE KRDMB,,,
        bir soru üzerine...

Yorum

• levent martı
          Kıdemli
          • 06 Eylül 2008
          • 4782

sa,
          hayırlı cumalar...

Yorum

• levent martı
            Kıdemli
            • 06 Eylül 2008
            • 4782

Borsa düştü, dolar çıktı kazanan yine yabancılar
            Doların 2 TL’yi aşıp rekordan rekora koşmasında yabancı hareketlerinin önemli etkisi hissediliyor. Yabancının dolar pozisyonu almaya başladığı 15 Ağustos’tan itibaren borsadaki hisse adedinin azalmaya başlaması dikkat çekici...

ZEYNEP AKTAŞ

Borsa İstanbul’un yüzde 62’sini elinde bulunduran yabancı yatırımcılar, ellerindeki hisse adedini azaltırken dolarda pozisyon alıyor.
            Dolara yönelim devam edince kur dün 2.07 seviyesine yükseldi.
            Hatta dün gün içinde dolar kuru 2.08 TL seviyesine tırmandı.
            Sepet kur ise 2.4143 seviyesine kadar çıktı. BIST 100 Endeksi ise 66.212 seviyesine kadar düştü.
            Dolar ve borsadaki sert hareketlerde görünen nedenlere bakıldığında dışarıda Suriye’ye yönelik müdahale endişesi ağırlık kazanıyor. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın kuru savunmada yetersiz kalacağı endişesi de dilendirilmekte.
            Tüm bunlardan ayrı olarak uluslararası piyasaları ve Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen stratejistler dolardaki bu hareketin özellikle yabancı yatırımcının hisse senedi pozisyonundan kaynaklandığını dile getiriyor. Stratejist Okan Aybar, yabancı yatırımcının hisse satışı bitinceye kadar dolardaki hareketin de devam edeceğini söylüyor. Ancak arada müdahaleler de gelebilir.

Dolarda 2.1 TL aşılır mı?
            Kurdaki yukarı yönlü harekette hedef dirençler ise 2.1-2.12 TL. Bu arada Aybar, Merkez Bankası’nın dolara müdahalesini geciktirerek hisse senedi piyasasındaki kayıpların sınırlı kalmasını sağladığını belirtiyor. Dolar yükseldikçe dolar bazında hisse senedi fiyatları ucuzluyor. Bu fiyatlardan yabancıların hisse satışı cezbedici olmayacaktır.
            Hisse senedi piyasasındaki verilere bakıldığında da yabancının dolar ve borsadaki hareketleri çok net gözükmekte. Yabancının dolar pozisyonu almaya başladığı 15 Ağustos’tan itibaren borsada hisse adedi azalmaya başladı.

İşte son rakamlar...
            15 Ağustos’ta 19.3 milyar adetlik hisse pozisyonu bulunan yabancıların 4 Eylül itibari ile hisse senetlerindeki pozisyonu 19.2 milyar adede indi. Bu sürede yabancının hisse adedinde 95 milyon adetlik azalma var.
            Aynı süre zarfında dolar kuru 1.94’ten 2.07 TL’lere tırmandı.
            Borsa endeksi ise 73.978’den 66.965 seviyesine geriledi. HSBC Yatırım, Türkiye notunda dolardaki hareketin kurumsal kaynaklı olduğuna yer veriyor.

Türk hissesi öneriyorlar
            Yabancı kurumlar raporlarında Türk hisse senetlerini öneriyor. JP Morgan’ın raporunda, Türkiye’deki yüzde 35 düşüşün ardından uzun vadeli hikayenin halen sağlam olduğu belirtilmekte.
            HSBC’nin raporunda ise faizlerin yükselmesi ve TL’nin değer kaybında olumsuz bir etkinin görülmediği, tüketim sektöründe yıl sonuna doğru yavaşlama görülebileceği belirtildi.
            Gıda perakendecilerinin ilk yarıdaki olumlu operasyonel performanslarına rağmen hisse performanslarının yılbaşından bu yana endeksin altında kaldığı dile getirilen bir diğer husus. Raporda, yükselen enflasyon ortamında bu hisselerin performansının diğer tüketim hisselerine göre daha olumlu olabileceği yorumunda bulunuldu.

ABD’de kritik gün
            Türkiye ve tüm dünya pisayaları için ABD’de açıklanacak veri akışı önemli olacak. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Bej Kitap raporunda temmuz ve ağustos aylarında mütevazı ile ılımlı arasında büyümenin sürmesinin açıklanmasının ardından bugün açıklanacak istihdam verisi Fed’in hareketlerinde etkili olacak. Ayrıca tüm piyasalarda FED’in 17-18 Eylül tarihlerindeki ritik faiz toplantısı bekleniyor.

Yorum

• levent martı
              Kıdemli
              • 06 Eylül 2008
              • 4782

4x4'lere seferberlik emri
              Milli Savunma Bakanlığı Seferberlik Daire Başkanlığı, yurt genelindeki 4x4 cip sahiplerine yazı gönderdi.

Yorum

• duranduran
                Aktif
                • 01 Mart 2008
                • 221

hayırlı sabahlar
                sayın levent martı tkfen aefes bakabilir misiniz

Yorum

• ainos
                  Aktif
                  • 27 Temmuz 2011
                  • 323

4x4'lere seferberlik emri
                  Milli Savunma Bakanlığı Seferberlik Daire Başkanlığı, yurt genelindeki 4x4 cip sahiplerine yazı gönderdi.

http://gundem.milliyet.com.tr/4x4-le...00/default.htm
                  Çok beklerler...

Yorum

• levent martı
                    Kıdemli
                    • 06 Eylül 2008
                    • 4782

tkfen 418
                    420 üzerinde kalmalı ki
                    1.önemli noktası 426 üzeridir
                    kırarsa izlerim,
                    hedefi ne olabilir?
                    445-450
                    sonrası sonra...

Yorum

• hızlıtrader
                      Aktif
                      • 03 Nisan 2012
                      • 334

s.a günaydınlar bol kazançlar hayırlı cumalar
                      BURADAKİ YAZILARIM KESİNLİKLE AL - SAT - TUT TAVSİYESİ İÇERMEZ BUNA UYARAK KESİNLİKLE ALIM - SATIM YAPMAYINIZ ZARAR EDEBİLİRSİNİZ

Yorum

• levent martı
                        Kıdemli
                        • 06 Eylül 2008
                        • 4782

aefes 24
                        24 5üzerinde kalmalı
                        sonra 25 50...

Yorum

• levent martı
                          Kıdemli
                          • 06 Eylül 2008
                          • 4782

aefes 24
                          24 5üzerinde kalmalı
                          sonra 25 50...
                          elinizde olabilir diye yorumladım,,,
                          işinden dolayı,,,

Yorum

• radyolog
                            OKURYAZAR
                            • 03 Ağustos 2008
                            • 23823

günaydın arkadaşlar
                            DÖVÜNMEYİN. NEYE LAYIKSANIZ O ŞEKİLDE YÖNETİLİRSİNİZ

Yorum

• general72
                              Tecrübeli
                              • 24 Nisan 2009
                              • 433

11,35 ülker

Yorum

• levent martı
                                Kıdemli
                                • 06 Eylül 2008
                                • 4782

66715
                                net olan şudur:
                                67 450 üzerinde olmayan endeks
                                65 000 hedeftir...
                                o da,
                                üzerinde olsun o zaman...
                                66896

Yorum

Working...
                                X

Debug Information