Türkiyede Proprietary Trading yapılan Şirketler

Collapse
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • kojinakata
    Yeni Üye
    • 20 Nisan 2015
    • 2

Türkiyede Proprietary Trading yapılan Şirketler

Merhabalar herkese,

Türkçesini bulamadığımdan "proprietary trading" olarak başlığı açtım, şirketin kendi sermayesi ile kar amaçlı spekülatif pozisyon alması anlamına geliyor. Türkiye'de piyasa farketmeksizin bu işlemlerin yapıldığı şirketler/kurumlar var mıdır? Varsa hangileridir?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Bol kazançlar.
  • stockbroker
    Master
    • 28 Temmuz 2008
    • 4807

Belki de bu şekilde işlem yapmayan firma var mı diye araştırmak daha makul olabilir. Şirketlerin mali tablolarını incelerseniz, finansal yatırım bölümünde aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu kalemde girdisi olmayan şirketleri böylece elemiş olursunuz. Size örnek olarak Klimasan A.Ş.'nin 2014 yılı mali tablolarında ilgili bölümün açıklamasını aktarayım:

Eurobond yatırımları 31 Aralık 2014 - 118.191.717 TL

"Şirket, belirli dönemlerde ortaya çıkan fon fazlalığının değerlendirilmesi amacıyla, çeşitli ülke özel kesim tahvil ve bonolarına yatırım yapmaktadır. Şirket mevcut piyasa koşullarına göre, vadeye bağlı kalmaksızın alım satım işlemleri gerçekleştirmektedir. Mevcut portföyün %64’ü ABD Doları, %33’ü Avro ve %3’ü İngiliz Sterlini varlıklardan oluşmakta olup, Eurobond portföyü her dönem piyasa fiyatları ile değerlenmekte ve dönemsel olarak kar veya zarar etkisi mali tablolara yansıtılmaktadır. Portföyün dönem içindeki kupon ödemeleri ve faiz tahakkukları ile ilgili gelirler, Not 20’de faiz gelirleri olarak belirtilmiştir."

Yorum

• kojinakata
      Yeni Üye
      • 20 Nisan 2015
      • 2

Teşekkür ederim stockbroker. Olayın bu tarafını bilmiyordum doğrusu. Fakat, aslında öğrenmeye çalıştığım Eurobond gibi uzun vadeli yatırımlardan ziyade güniçin veya birkaç günlük pozisyonlar idi. Tahmin ediyorum ki finans şirketleri bu kadar kısa vadeli pozisyonlara girip alım-satım yaparak bir kar sağlamayı amaçlıyorlardır. Trading'le ilgili bir konu fakat hiçbir banka veya aracıkurumun websitesinde yaptıklarına dair bir bilgiye rastlamadım. Örneğin, bir banka bu şekilde işlem yapıyorsa, hangi departman altında olur, ve mali tablolara yansıması yine üretim firmalarında olduğu gibi mi belli olur?

Yorum

• stockbroker
        Master
        • 28 Temmuz 2008
        • 4807

Bankaların hem ayrı ayrı hem karma biçimde döviz, hisse senedi, tahvil vb. içerikli fonları var. Fonların yönetimi için fon yöneticileri sürekli spekülatif işlem yapmak zorundalar. Banka fonlarının kar etmek amaçlı kurulduğu düşünülürse yapılan işlemlerin belki sizin araştırdığınız tanıma uyduğu düşünülebilir.

Banka dışındaki şirketler bir şekilde yurt dışı ile ihracat-ithalat ilişkisi içindeler, kimi zaman yabancı para cinsinden borçlanma gereği duyabiliyorlar. Bu nedenle mevcut nakit pozisyonlarını sürekli durumlarına göre yönlendirmeleri gerekir. Bu da zaman zaman spekülatif işlem yapmalarını zorunlu kılar. Bu tür işlemlerin çoğunlukla korunma amaçlı olduğu düşünülebilir. Doğrudan kar amaçlı olmayanlar işlemler sizin yazdığınız "Proprietary trading" kavramı içinde değerlendirilmeyebilir. Fakat işlemleri göremeyeceğiniz için hangi işlemler kar amaçlı, hangileri hedge amaçlı bunu bilmenin imkanı yok. İlk iletimde alıntıladığım şekilde ancak şirketin beyanlarını ve sonuç halinde pozisyonunu görebilirsiniz.

Yorum

Working...
        X

Debug Information