Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı İşlemleri

Collapse
X

• Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • stockbroker
    Master
    • 28 Temmuz 2008
    • 4807

Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı İşlemleri

Rüçhan hakkı; ortaklıkların bedelli sermaye artırımlarına mevcut ortakların öncelikle katılma hakkıdır. Hisse senedi kuponlarının temsil ettiği hak, ortaklığa karşı, sadece o hisse senedinin belge numarasını taşıyan “Yeni Pay Alma Kuponları” nın teslimi karşılığında ve hisse senedi ibrazına gerek kalmaksızın kullanılır.

Borsada hisse senetleri işlem gören şirketlerin, sermayelerini nakdi olarak arttırma kararı almaları halinde; hissedarlar, hisse senetleri üzerinde bulunan "Yeni pay alma kuponu"nu kullanarak ve sermaye artış "bedeli"ni (mevcut hisselerin rüçhan hakkı kullanma değeri ile bedelli sermaye oranının çarpılması sonucu bulunur) ihraççı şirkete ödeyerek sermaye artışına
    iştirak etmekte ve sahip oldukları hisse senedi miktarını artırmaktadırlar. (istisnai olarak, yeni pay alma hakkı hisse senedinin nominal değerinden daha yüksek fiyat üzerinden de (primli fiyattan) kullandırılabilir.

Yeni pay alma ve bedelsiz pay alma hakkının kullanılmasında geçerli olacak yeni pay alma kuponu numaraları, yeni pay alma hakkının kullanımına ilişkin sirkülerde açıklanır.

Ancak bazı hissedarların, sermaye artışına katılmayıp zarara uğramaları veya istemeyerek sermaye artışına katılmaları söz konusu olmaktadır. Bu ikileme bir çözüm olarak, yeni pay alma kuponlarının hisse senedinden bağımsız olarak, rüçhan hakkı kullanım süresi içinde alınıp satılabileceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Rüçhan Hakkı Kullanım süresi 15 günden az 60 günden fazla olamaz. Bu sürelerin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, işlemlere izleyen ilk işgünü bitimine kadar devam edilir. Satış süresi ortaklık önerisi de dikkate alınarak Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenir.

Bu düzenleme çerçevesinde, 4 Ocak 1993’te Borsada "Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı" açılmıştır.Hisse senetleri Borsada işlem gören şirketlerin, nakdi sermaye artışı yapmak üzere belirledikleri rüçhan hakkı kullanma süresi içinde, söz konusu hisse senedinin üzerinde bulunan yeni pay alma kuponunun alınıp satılabilmesi için açılan pazardır.

Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı’nın çalışma esasları şu şekilde sıralanabilir;

1. Pazar açılış günü, rüçhan hakkı kullanımının başlangıç günüdür.

2. Her hisse senedinin Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı o hisse senedinin işlem gördüğü pazarın açıldığı seansta açılır.

3. Rüçhan hakkı kupon pazarı işlemleri için "R" pazar kodu kullanılır.

4. Rüçhan hakkı kupon pazarında işlem birimi olarak "lot" uygulanır, 1 lot, 1 kupon (1 YTL nominal değerli hisse senetlerinin üzerindeki yeni pay alma kuponu) değerine karşılık gelmektedir.

5. Rüçhan hakkı kupon pazarında normal emir ve özel emir verilebilir.

6. Öncelik kuralları ile bir kerede yazılabilecek azami lot miktarı, halen Hisse Senetleri Piyasası'nda uygulandığı şekildedir.

7. Pazar açıldığında işlem gerçekleşen ilk seans sonuna kadar rüçhan hakkı kuponlarında fiyat marjı yoktur yani serbest fiyattan işlem görür. Baz fiyat gibi marj belirlemesinde kullanılmamakla birlikte, ilgili hisse senedinin sermaye artırımının başlamasından önce işlem gördüğü son seanstaki ağırlıklı ortalama fiyatı esas alınarak hesaplanan ve kuponunun teorik değeri konusunda fikir vermek amacıyla kullanılan “Referans Fiyat” Borsa Yönetimi'nce belirlenir ve ilk seansta duyurulur. İşlem gerçekleştikten sonra kupon baz fiyatı, bir önceki seansta gerçekleşen rüçhan hakkı kupon işlemlerinin ağırlıklı ortalama fiyatına göre belirlenir. Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında işlem gerçekleşerek fiyat tescil oluncaya kadar, her gün hisse senedinin işlem gördüğü pazardaki ağırlıklı ortalama fiyatına bağlı olarak, referans fiyat hesaplanıp ilan edilir.

8. Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında, fiyat marjları, pazar açılış günü ve fiyat tesciline kadar serbest; fiyat tescilini takip eden seanslarda ise %25’dir (Rüçhan hakkı kupon pazarı’nda gerçekleşen işlemlerin ağırlıklı ortalama fiyatının yuvarlanması sonucu bulunan baz fiyatın %25 altı ve %25 üstüdür).

9. Fiyat adımları, diğer tüm Pazarlarda uygulandığı şekliyle geçerli olacaktır.

10. Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında gerçekleştirilen işlemler için de hisse senetleri için uygulanan takas süreleri (T+2) geçerlidir. Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında alım yapan üyeler, rüçhan hakkı bedellerini Takasbank’a ödemek suretiyle aldıkları kuponların karşılığı hisse senetlerini aynı gün içinde, Hisse Senetleri Piyasası’nda satabilirler. (Bu işlem sadece Kayıtlı Sermaye Sistemine tabi şirketlerin hisselerinde yapılabilir. Esas sermaye sisteminde hisseler daha sonra teslim edileceğinden bu işlem yapılamaz. Esas sermayeli şirketlere ait rüçhan hakkı kuponları rüçhan bedelleri ödendiğinde makbuz olarak saklanır. şirket hisse senetlerini bastırdığında bu makbuzlar hisse senedine çevrilir.)

11. Pazar kapanış günü (son işlem günü), rüçhan hakkı kullanma süresi sonundan önceki 5’nci işgünüdür. Bu pazarda işlemlere başlanabilmesi için, rüçhan hakkı kullanma süresi başlamadan en geç iki işgünü önce, sermaye artışı yapacak şirketin, gerekli bilgi ve belgeleri Borsa Başkanlığı'na göndermesi gerekir. Alınan bilgi ve belgelerden derlenen haber, Borsa bülteninde, en geç rüçhan hakkı kullanma süresi başlangıcından 1 işgünü önce yayınlanır.

Kaynak : HİSSE SENEDİ PİYASALARI Mart 2007, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey Lisansı Eğitimi TSPAKB
  • mehmet emin
    Tecrübeli
    • 19 Ağustos 2008
    • 303

rüçhan hakkı

stockbroker Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Rüçhan hakkı; ortaklıkların bedelli sermaye artırımlarına mevcut ortakların öncelikle katılma hakkıdır. Hisse senedi kuponlarının temsil ettiği hak, ortaklığa karşı, sadece o hisse senedinin belge numarasını taşıyan “Yeni Pay Alma Kuponları” nın teslimi karşılığında ve hisse senedi ibrazına gerek kalmaksızın kullanılır.

Borsada hisse senetleri işlem gören şirketlerin, sermayelerini nakdi olarak arttırma kararı almaları halinde; hissedarlar, hisse senetleri üzerinde bulunan "Yeni pay alma kuponu"nu kullanarak ve sermaye artış "bedeli"ni (mevcut hisselerin rüçhan hakkı kullanma değeri ile bedelli sermaye oranının çarpılması sonucu bulunur) ihraççı şirkete ödeyerek sermaye artışına
    iştirak etmekte ve sahip oldukları hisse senedi miktarını artırmaktadırlar. (istisnai olarak, yeni pay alma hakkı hisse senedinin nominal değerinden daha yüksek fiyat üzerinden de (primli fiyattan) kullandırılabilir.

Yeni pay alma ve bedelsiz pay alma hakkının kullanılmasında geçerli olacak yeni pay alma kuponu numaraları, yeni pay alma hakkının kullanımına ilişkin sirkülerde açıklanır.

Ancak bazı hissedarların, sermaye artışına katılmayıp zarara uğramaları veya istemeyerek sermaye artışına katılmaları söz konusu olmaktadır. Bu ikileme bir çözüm olarak, yeni pay alma kuponlarının hisse senedinden bağımsız olarak, rüçhan hakkı kullanım süresi içinde alınıp satılabileceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Rüçhan Hakkı Kullanım süresi 15 günden az 60 günden fazla olamaz. Bu sürelerin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, işlemlere izleyen ilk işgünü bitimine kadar devam edilir. Satış süresi ortaklık önerisi de dikkate alınarak Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenir.

Bu düzenleme çerçevesinde, 4 Ocak 1993’te Borsada "Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı" açılmıştır.Hisse senetleri Borsada işlem gören şirketlerin, nakdi sermaye artışı yapmak üzere belirledikleri rüçhan hakkı kullanma süresi içinde, söz konusu hisse senedinin üzerinde bulunan yeni pay alma kuponunun alınıp satılabilmesi için açılan pazardır.

Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı’nın çalışma esasları şu şekilde sıralanabilir;

1. Pazar açılış günü, rüçhan hakkı kullanımının başlangıç günüdür.

2. Her hisse senedinin Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı o hisse senedinin işlem gördüğü pazarın açıldığı seansta açılır.

3. Rüçhan hakkı kupon pazarı işlemleri için "R" pazar kodu kullanılır.

4. Rüçhan hakkı kupon pazarında işlem birimi olarak "lot" uygulanır, 1 lot, 1 kupon (1 YTL nominal değerli hisse senetlerinin üzerindeki yeni pay alma kuponu) değerine karşılık gelmektedir.

5. Rüçhan hakkı kupon pazarında normal emir ve özel emir verilebilir.

6. Öncelik kuralları ile bir kerede yazılabilecek azami lot miktarı, halen Hisse Senetleri Piyasası'nda uygulandığı şekildedir.

7. Pazar açıldığında işlem gerçekleşen ilk seans sonuna kadar rüçhan hakkı kuponlarında fiyat marjı yoktur yani serbest fiyattan işlem görür. Baz fiyat gibi marj belirlemesinde kullanılmamakla birlikte, ilgili hisse senedinin sermaye artırımının başlamasından önce işlem gördüğü son seanstaki ağırlıklı ortalama fiyatı esas alınarak hesaplanan ve kuponunun teorik değeri konusunda fikir vermek amacıyla kullanılan “Referans Fiyat” Borsa Yönetimi'nce belirlenir ve ilk seansta duyurulur. İşlem gerçekleştikten sonra kupon baz fiyatı, bir önceki seansta gerçekleşen rüçhan hakkı kupon işlemlerinin ağırlıklı ortalama fiyatına göre belirlenir. Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında işlem gerçekleşerek fiyat tescil oluncaya kadar, her gün hisse senedinin işlem gördüğü pazardaki ağırlıklı ortalama fiyatına bağlı olarak, referans fiyat hesaplanıp ilan edilir.

8. Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında, fiyat marjları, pazar açılış günü ve fiyat tesciline kadar serbest; fiyat tescilini takip eden seanslarda ise %25’dir (Rüçhan hakkı kupon pazarı’nda gerçekleşen işlemlerin ağırlıklı ortalama fiyatının yuvarlanması sonucu bulunan baz fiyatın %25 altı ve %25 üstüdür).

9. Fiyat adımları, diğer tüm Pazarlarda uygulandığı şekliyle geçerli olacaktır.

10. Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında gerçekleştirilen işlemler için de hisse senetleri için uygulanan takas süreleri (T+2) geçerlidir. Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında alım yapan üyeler, rüçhan hakkı bedellerini Takasbank’a ödemek suretiyle aldıkları kuponların karşılığı hisse senetlerini aynı gün içinde, Hisse Senetleri Piyasası’nda satabilirler. (Bu işlem sadece Kayıtlı Sermaye Sistemine tabi şirketlerin hisselerinde yapılabilir. Esas sermaye sisteminde hisseler daha sonra teslim edileceğinden bu işlem yapılamaz. Esas sermayeli şirketlere ait rüçhan hakkı kuponları rüçhan bedelleri ödendiğinde makbuz olarak saklanır. şirket hisse senetlerini bastırdığında bu makbuzlar hisse senedine çevrilir.)

11. Pazar kapanış günü (son işlem günü), rüçhan hakkı kullanma süresi sonundan önceki 5’nci işgünüdür. Bu pazarda işlemlere başlanabilmesi için, rüçhan hakkı kullanma süresi başlamadan en geç iki işgünü önce, sermaye artışı yapacak şirketin, gerekli bilgi ve belgeleri Borsa Başkanlığı'na göndermesi gerekir. Alınan bilgi ve belgelerden derlenen haber, Borsa bülteninde, en geç rüçhan hakkı kullanma süresi başlangıcından 1 işgünü önce yayınlanır.

Kaynak : HİSSE SENEDİ PİYASALARI Mart 2007, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey Lisansı Eğitimi TSPAKB
    ben **dogub** hisse senedi aldım 500 lot ve sermaye arttırımı yapıldı. daha sonra bana 500 tane rüchan hakkı kuponu verildi. %41 oranında bir sermaye arttırımı hesabıma göre 205 tane hisse senedi alma hakkım var ben bunları nasıl alıcam. ayrıca 500 tane kuponun 205 tanesini tutup diğerlerini satsam sorun olur mu? şuan bir açıklama gelmedi ve perşembe günü pazar kapatılacak 27 ağustosa kadar alma hakkı verilecekmiş nasıl yapabilirim yardımcı olsanız müthiş olacak bir de ben bu hisse senetlerini almak istediğimde 205 ytlyi hesabımda bulundurursam otomatik olarak hisse senetleri hesabıma geçer mi? teşekkürler:a55:
    'Değer verdiğinin gözünde değerlenmekten daha değerlisi ne ola ki...'

MEDUM

Yorum

• KUTERO
      Beybaba
      • 19 Temmuz 2007
      • 437

mehmet emin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      ben **dogub** hisse senedi aldım 500 lot ve sermaye arttırımı yapıldı. daha sonra bana 500 tane rüchan hakkı kuponu verildi. %41 oranında bir sermaye arttırımı hesabıma göre 205 tane hisse senedi alma hakkım var ben bunları nasıl alıcam. ayrıca 500 tane kuponun 205 tanesini tutup diğerlerini satsam sorun olur mu? şuan bir açıklama gelmedi ve perşembe günü pazar kapatılacak 27 ağustosa kadar alma hakkı verilecekmiş nasıl yapabilirim yardımcı olsanız müthiş olacak bir de ben bu hisse senetlerini almak istediğimde 205 ytlyi hesabımda bulundurursam otomatik olarak hisse senetleri hesabıma geçer mi? teşekkürler:a55:
      Nick yabancı gelmedi ama..
      Yoksa sizmisiniz..?
      İhtimal dahilinde olan hiçbir şey gözardı edilemez..
      İhtimal dahilinde olan her şey için tedbirli olmak gerekir..

[SIZE=3][I][FONT=Comic Sans MS]Grafiklerimi toplu halde görmek için[/FONT][/I] [/SIZE]:

[url]http://kutero.blogspot.com/[/url][COLOR="#000000"][/COLOR]

Yorum

• mehmet emin
        Tecrübeli
        • 19 Ağustos 2008
        • 303

nasıl yani siz misiniz derken?

o değil de benim şu soruma daha doğrusu sorunuma cvp verecek olan yok mu ya lütfen yardım edin perşembeye kadar sürem var
        'Değer verdiğinin gözünde değerlenmekten daha değerlisi ne ola ki...'

MEDUM

Yorum

• stockbroker
          Master
          • 28 Temmuz 2008
          • 4807

1- Mevcut bedelli sermaye artırımına katılmak istiyorsanız, hisse senetlerinizin bulunduğu kurumu arayarak bedelli artırıma katılmak istediğinizi söyleyecek ve 205 lot hisse için 205 YTL 'yi hesabınıza yatıracaksınız.Katılım istediğinizi bildirdikten sonra hisselerin hesabınıza otomatik olarak geçer, ne zaman geçeceğini yine çalıştığınız kuruma sorun ve öğrenin.

2- Elinizde bulunan 500 lot hisseyi satıp satmamanızın, rüçhan hakkı kuponları dolayısıyla bedelli artırıma katılıma herhangi bir etkisi yoktur.İsterseniz 500 lot hisseyi satabilirsiniz.

3 - Rüçhan pazarı kapanana kadar bedelli artırıma katılmazsanız veya kuponları rüçhan tahtasında satmazsanız, kuponlar süre sonunda hiçbir işe yaramayacaktır.Hesabınızda sadece 500 lot eski hisse senedi kalacaktır.

Yorum

• KUTERO
            Beybaba
            • 19 Temmuz 2007
            • 437

nasıl yani siz misiniz derken?

o değil de benim şu soruma daha doğrusu sorunuma cvp verecek olan yok mu ya lütfen yardım edin perşembeye kadar sürem var
            İsim benzerliği olsa gerek..Bu nicki kullanan çok sevdiğim bir arkadaşım vardı..
            Benim tanıdığım kişi siz değilsiniz demekki.
            İhtimal dahilinde olan hiçbir şey gözardı edilemez..
            İhtimal dahilinde olan her şey için tedbirli olmak gerekir..

[SIZE=3][I][FONT=Comic Sans MS]Grafiklerimi toplu halde görmek için[/FONT][/I] [/SIZE]:

[url]http://kutero.blogspot.com/[/url][COLOR="#000000"][/COLOR]

Yorum

• mstfksy
              Yeni üye
              • 02 Eylül 2008
              • 1

Rüçhan Kuponu

YA ARKADAŞLAR RÜÇHAN KUPONNE DEMEK CUMA GÜNÜ RAYSG ALDIM PAZARTESİ RAYSG VE
              RAYSGR OLMUŞ KARDAMIYIM ZARARDAMIYIM NOLUYO ANLAMADIM
              RAYSGR Yİ BELİRLENEN SÜREYE KADAR SATMAM MI GEREKLİ?:a5:

Yorum

• BEDESTENLİ
                Aktif
                • 01 Haziran 2008
                • 276

mstfksy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                YA ARKADAŞLAR RÜÇHAN KUPONNE DEMEK CUMA GÜNÜ RAYSG ALDIM PAZARTESİ RAYSG VE
                RAYSGR OLMUŞ KARDAMIYIM ZARARDAMIYIM NOLUYO ANLAMADIM
                RAYSGR Yİ BELİRLENEN SÜREYE KADAR SATMAM MI GEREKLİ?:a5:
                bedelliye katılacaksan rüçhanları satmıyorsun,bedelli parasını yatıracaksın,onlar kaybolacak..:..
                bedelliye katılmayacaksan satman gerekir,

daha detaylı bilgi için aracı kurumuna danışmalısın..
                Evlat Fazla Bıdı Bıdı yapma

****BABA YORGUN !!!!

Yorum

• lahmacun
                  Yeni üye
                  • 17 Nisan 2009
                  • 3

merhaba,
                  benim de bir sorum olacak bu bedelli, ruchan isleriyle ilgili.
                  bende 1950 Tire Kutsan var. %153 artirim yapacaklar.
                  ben bedelliye katilacagim. simdi ben 1950 tane eski Tire hissem icin 2981 tane Tire ruchan hissesi satin aldim. 1950nin uzerinde alim yapabiliyor muyum anlamis degilim ama banka internet hesabindan alim yapmama izin verdi.
                  Ayrica anladigim kadariyla 2981ytl odeyip (1950 x %153 x 1 ytl), bedelli hisselerimi alacagim oyle degil mi? simdi elimde 1950 eski tire, 2931 ruchan tire var.
                  hesabimda da nakit olarak 2981ytl var bedelliler icin. dogru mu yaptigim?
                  yardim ederseniz sevinirim.
                  hata yapmadan ogrenemezsin

Yorum

• stockbroker
                    Master
                    • 28 Temmuz 2008
                    • 4807

lahmacun Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    merhaba,
                    benim de bir sorum olacak bu bedelli, ruchan isleriyle ilgili.
                    bende 1950 Tire Kutsan var. %153 artirim yapacaklar.
                    ben bedelliye katilacagim. simdi ben 1950 tane eski Tire hissem icin 2981 tane Tire ruchan hissesi satin aldim. 1950nin uzerinde alim yapabiliyor muyum anlamis degilim ama banka internet hesabindan alim yapmama izin verdi.
                    Ayrica anladigim kadariyla 2981ytl odeyip (1950 x %153 x 1 ytl), bedelli hisselerimi alacagim oyle degil mi? simdi elimde 1950 eski tire, 2931 ruchan tire var.
                    Sn. lahmacun,

Yazdığınızı okudum, bir daha okudum, geri dönüp bir kez daha okudum.
                    Ne yaptığınızı, ne yapmak istediğinizi tam anlayamadım.

Elinizde 1950 lot eski TIRE hissesi varken, %153 bedelli sermaye artırımı süreci başladıktan sonra hesabınızda otomatik olarak sermaye artışı nispetinde TIRE rühçan hakkı ortaya çıkmalıdır.(Satın aldım demişsiniz.)

Bu da yazdığınıza göre 2981 adet yapıyor.Hesabınızdaki her bir rüçhan kuponu için 1 TL bulundurup, (yani 2981 TL) aracı kurumunuza bedelli sermaye artırımına katılmak istediğinizi söylerseniz, yatırdığınız her
                    1 TL+1 rühçan kuponu, hesabınıza 1 lot TIRE yeni hisse olarak geçecektir.(Hİsselerinizin bulunduğu aracı kurumu arayarak bedelli sermaye artırımına katılacağınızı mutlaka bildirin!)

Bedelli sermaye artırımına katılmadan önce 1950 lot eski TIRE hisseniz varken son durumda;

-1950 lot eski
                    -2981 lot yeni
                    TIRE hisseniz olacaktır.

Yorum

• lahmacun
                      Yeni üye
                      • 17 Nisan 2009
                      • 3

ben de sonradan biraz sacmaladigimi farkettim
                      benim hesabima ruchan kuponlari falan gecmedi. sanirim tire hisselerini bedelli aciklandiktan sonra aldigim icin boyle oldu. ama ben ruchanlari kendim alacagimi dusunerek ruchan pazarindan ruchan hisse satin aldim.
                      ama bedeliye katilmak icin boyle birseye gerek yok sanirim.
                      neyse, bugun aldigim ruchanlardan bir kismini cikardim elimden.
                      su anda 1950 eski hissemden var, ve 1950 adet de ruchan hisse.
                      simdi ikisiyle birden bedelliye girebilir miyim?
                      yani herbiri icin 2983YTL yatirip toplamda 1950+1950+2983+2983 hisse sahibi olacagim diye dusunuyorum. yaniliyor muyum?

acemilik zor is ilk kez boyle bir durumla karsilasiyorum.
                      cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.

Yorum

• Bear_Bull
                        Spread Trader
                        • 09 Şubat 2009
                        • 773

lahmacun Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                        merhaba,
                        simdi ben 1950 tane eski Tire hissem icin 2981 tane Tire ruchan hissesi satin aldim. 1950nin uzerinde alim yapabiliyor muyum anlamis degilim ama banka internet hesabindan alim yapmama izin verdi.
                        1950 bölünmeden önce almışsınız. Bedelli aranı % 152,8751
                        bu durumda hesabınıza 1950 R hissesi otomatik geçmiştir.
                        Ve bunları bedelliye katılıp senede Y çevirebilmek için 2981 Tl. ye ihtiyaç var. Bunuda hesabınızda bulunduruyorsunuz buraya kadar doğrudur.

1950nin uzerinde alim yapabiliyor muyum anlamis degilim ama banka internet hesabindan alim yapmama izin verdi.
                        Burada alım yaptığınız ise bedelliye katılmak istemeyenlerin sattığı Kuponlar, yani onlardan satın almakla sizin Bedellileri ben kullanırım demişsiniz.

Her aldığınız 1 lot R için 1,528751 krş. hesabınıza ek nakit yatırmanız ve tüm bedellilere katılacağınızı kurumunuza bildirmeniz gerekir.
                        Heleki çalıştığınız kurum banka bildirim yapmazsanız R lerdeki tüm nakitiniz puffff olabilir.:040::040:

Ruçhan fiyatından Yeni veya Eski Fiyatı hesaplama .

OLMASI
                        GEREKEN
                        ESKİ FİYATI
                        bölümü YENİ fiyatı olarak kabul edilmelidir. Yeni tahtası yoksa ESKİ olarak kabul edilir.

ben de sonradan biraz sacmaladigimi farkettim
                        benim hesabima ruchan kuponlari falan gecmedi. sanirim tire hisselerini bedelli aciklandiktan sonra aldigim icin boyle oldu. ama ben ruchanlari kendim alacagimi dusunerek ruchan pazarindan ruchan hisse satin aldim.
                        ama bedeliye katilmak icin boyle birseye gerek yok sanirim.
                        neyse, bugun aldigim ruchanlardan bir kismini cikardim elimden.
                        su anda 1950 eski hissemden var, ve 1950 adet de ruchan hisse.
                        simdi ikisiyle birden bedelliye girebilir miyim?
                        yani herbiri icin 2983YTL yatirip toplamda 1950+1950+2983+2983 hisse sahibi olacagim diye dusunuyorum. yaniliyor muyum?

acemilik zor is ilk kez boyle bir durumla karsilasiyorum.
                        cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim
                        Eski leride bölünme gerçekleştikten sonra aldı iseniz Bedelliye katılım hakkınız yoktur.

Hiç Esk almadan sadece R alarakta bedelliye katılıp Y senedi sahibi olabilirdiniz.
                        Tabi üstteki hesaplamaları yapmak kaydı ile.
                        Kolay gelsin.
                        Acemi kişiler için bu işler hele SRM arttırımı gibi karışık işler dahada zordur.
                        Böyle hisselerden uzak durun en azından Hesaplamalarını yapmayı öğreninceye kadar. Sonra bu hale düşersiniz > Büyük olan .
                        Meşhur bir filozofa: - "Servet ayaklarınızın altında olduğu halde neden bu kadar fakirsiniz?" diye sorulduğunda: - "Ona ulaşmak için eğilmek lazım da ondan" demiş. :)

Yorum

• lahmacun
                          Yeni üye
                          • 17 Nisan 2009
                          • 3

sanirim herseyi birbirine karistirmisim neyse olacak artik o kadar ne yapalim.
                          cevaplar icin cok tesekkur ederim. hazir gelmisken birkac soru daha sorayim o zaman
                          simdi benim ruchan hakkim yok. yani 1950 tane eski hissem, yine 1950 tane olarak kalacak. ama birlesme olunca fiyat dusecegi icin eskileri tutmak avantajli degil. elden cikarmak gerek sanirim.

simdi piyasada eski,yeni ve ruchan diye uc cesit hisse var. ruchan pazari kapaninca sadece eski ve yeni kalacak. peki birlesme olunca eski ve yeni yine tek bir hisse olrak mi isimlendirilecek. yani piyasada sadece bir cesit tire hissesi olacak. oyle degil mi?

ikinci soru icin simdi benim elimdeki 1950 eski tire hissesini unutalim.
                          ikinci sorum baskalarindan aldigim ruchan kuponlariyla ilgili.
                          simdi 1950 ruchan kuponu satin aldim. 2981ytl yatirip 2981 tane de yeni hisse sahibi olacagim. bu durumda 1950 ruchan kuponu da yeni hisseye mi donusecek? yani 1950 + 2981 yeni hissem mi olacak?
                          bu durumda ruchan kuponu satin alip bedelliye girmek cok avantajli olmuyor mu? yani boyle olmamali gibi geliyor ama eger oyleyse bu ruchan kuponlarindan alinan hissenin maliyeti 1.20'ye geliyor ki su anda yeni hissenin fiyati 1.70lerde. Bu hesapta bir gariplik var mi?
                          eger boyleyse o zaman bedelli artirim yapan hisseleri devamli takip edip ruchan kuponlarini satin almak cok mantikli olmaz mi?

Yorum

• trashall
                            Yeni üye
                            • 18 Nisan 2009
                            • 1

Arkadaşlar bende yeniyim ve bu ruchan kullanimi hakkinda cok bilgim yok maalesef. Bende isbankasinin internet subesi araciligiyla hisse alip satacagim. Bu durumda bu bedelli bedelsiz kullanma icin benim isbankasinimi aramam gerekiyor. Fakat isbankasinin yatirim birimi olan isyatirima uye degilim. Yardimci olurlarmı ki banada bu konuda :S

--Cahillik hem adamı gulunc duruma dusurur hemde zor iş yaww...

Yorum

• stockbroker
                              Master
                              • 28 Temmuz 2008
                              • 4807

trashall Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Arkadaşlar bende yeniyim ve bu ruchan kullanimi hakkinda cok bilgim yok maalesef. Bende isbankasinin internet subesi araciligiyla hisse alip satacagim. Bu durumda bu bedelli bedelsiz kullanma icin benim isbankasinimi aramam gerekiyor. Fakat isbankasinin yatirim birimi olan isyatirima uye degilim. Yardimci olurlarmı ki banada bu konuda :S

--Cahillik hem adamı gulunc duruma dusurur hemde zor iş yaww...
                              Banka şubelerinde çalışan kişilerin çoğu sermaye piyasası konusunda bilgi sahibi değildir.

Yapı Kredi Bankası Şubesinde yatırım hesabımdaki hisselerimi başka bir aracı kuruma virman yaptırmak istediğimi söylediğimde, çalışanlar yüzüme anlamsızca bakıyordu.
                              Müşteri temsilcisine virmanın ne anlama geldiğini anlatana kadar akla karayı seçmiştim.

Yapmanız gereken, yatırım hesabınızın bulunduğu banka şubesine giderek bizzat işlemleri yaptırmaya çalışmaktır.
                              Büyük ihtimalle bedelli sermaye artırımı, rüçhan falan dediğinizde birşey anlamayacaklardır.
                              Israrcı olun, işin peşini bırakmayın en sonunda genel müdürlüğü arayıp yaptırmak istediğiniz işlemin nasıl yapıldığnı öğrenmek zorunda kalıyorlar.;)

Kolay gelsin...

Yorum

Working...
                              X

Debug Information