KARAGÖZ ÝLE HACÝVAT: HACÝVAT’IN ATI
Hacivat’ýn son zamanlarda iþleri iyi gider. Çok para kazanýr. Bu birikimi deðerlendirmek için, bir yarýþ atý satýn alýr. Girdiði her yarýþý kazanan meþhur bir at: Küheylan. Olayý duyan Karagöz, Hacivat’ýn evine gidip kapýyý çalar. Hacivat pencereye çýkar ve sorar: “ Buyur Karagöz’üm, bir þey mi istemiþtin?
Karagöz: “ Evet Hacivat, bir þey istemiþtim. Duyduðuma göre, Küheylan’ý satýn almýþsýn. Onu bana satar mýsýn? “
Hacivat: ” Neden olmasýn Karagöz’üm. Ýyi bir fiyat verirsen satarým. De bakalým, ne veriyorsun? “
Karagöz: “ Hý?..”
Hacivat: “ Yani kaç para verirsin? Küheylan’ý kaça alýrsýn? “
Karagöz: “ On altýn veririm. Sattýn mý? “
Hacivat: “ Dur bakalým, Karagöz’üm. Hemen sattýn mý olur mu? Bir pazarlýk yapalým, deðil mi? “
Karagöz: “ Nazarlýk taktýrýrým, Küheylan’a. Anlaþtýk o zaman. “
Hacivat: “ Yapma Karagöz’üm. Alýþveriþi oldubittiye getirme. On altýna Küheylan mý satýlýrmýþ? Çýk biraz, çýk çýk. “
Hacivat’ýn ne dediðini tam olarak anlayamayan Karagöz evin merdivenlerini çýkmaya baþlar. Sonunda, burnu kapýya dayanýr.
Hacivat: “ Çýk Karagöz’üm, çýk çýk. “
Karagöz: “ Kapýya kadar çýktým. Daha fazla çýkamýyorum. “
Hacivat: “ Ben sana merdivenleri çýk demedim. Fiyatta çýk, yani on altýn dedin ya onu arttýr, yirmi de, otuz de. “
Karagöz: “ Yirmi, otuz. “
Hacivat: “ Çýk, çýk. “
Karagöz: “ Elli, altmýþ. “
Hacivat: “ Çýk, çýk. “
Hacivat’ýn çok para istemesine kýzan Karagöz baðýrýr: “ Çýk çýký, çýk çýk. Sanki zil takýp oynuyorsun. Bre Hacivat, sen ne istiyorsun bu ata, onu söyle bakalým. “
Hacivat: “ Bak Karagöz’üm, ben atý yüz altýna aldým. Üstüne kar da koy. Yüzü geç, yüzü geç.”
Karagöz: “ Yüzgeç balýklarda olur, alýk. “
Hacivat: “ Hemen sinirlenme Karagöz’üm. Þunun þurasýnda ne güzel pazarlýk yapýyoruz. Bak Karagöz’üm, Küheylan’ý sana veririm ama yüz yirmi altýnýný alýrým. Bir kuruþ aþaðý olmaz. “
Hacivat’ýn konuþmasýna içerleyen ve Küheylan’ý alamadýðýna üzülen Karagöz, Hacivat’a küser. Bir hafta ne Hacivat’ýn evinin önünden geçer, ne de onunla konuþur. Daha sonra iki eski dost tekrar barýþýrlar.
Yazan: Serdar Yýldýrým
4. Sýnýf Ata Tatilde
Ata Yayýncýlýk
Sayfa: 14-15
--------------------------
4. Sýnýf Tüm Dersler
Gezegen Yayýncýlýk
Soru Gezegeni
Yayýn Yýlý: 2019
Sayfa: 39