Eger sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar forumumuzda hiçbir şekilde aktivite uygulayamaz; Konu açamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, Özel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için üye olabilirsiniz...
altinda....altin furus....1900 den 1400 e...yuzde 25 dusus...MAKULDUR...EYIDIR...ICABIDER...
2000 puan kari aldim....gidemiyor....vade sonuda var....tohumuna para vermedik yahu....
birak tasisin....fur ve kac....
newyorktayim usaglar....dun dondum.
YAZDIKLARIM sadece sohbet icindir...baskasinin gorusu ile borsada islem yapan ayvayi cig yer...parmaklarin tuslarda ise....SENSIN SORUMLU OLAN...AGLAMA DUVARI ISE KUDUSTE...ne ararsan kendinde ara....
yaniltma devrede gene....bovespa 59 000 lere geldi....bize basiyorlar....onlar 51 000 e 'nerken bizi aliyorlardi...
tipik mal verdeler gene....
YAZDIKLARIM sadece sohbet icindir...baskasinin gorusu ile borsada islem yapan ayvayi cig yer...parmaklarin tuslarda ise....SENSIN SORUMLU OLAN...AGLAMA DUVARI ISE KUDUSTE...ne ararsan kendinde ara....
insanoğlu kuş misali bi burada bi orada
teşekkürler kuzu .
“Tanrı iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; yeryüzündeki kötü insanlarsa kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı’yı kullanırlar”
burada yasiyorum....oraya gidip geliyorum...oglan okuyor....
Kuzu bak diğer gelişte en güzel şekilde bir buluşma organizasyonu yapmaya çalışacağım kısmetse...
bu sefer hafta içi olması ve işlerin münasebetiyle kısmet olmadı.
sözüm sözdür.
kuzu ben bu japon yenini izliyorum 75.73 oldu 66 milyar dolar müdahaleye karşın. jap yen en önemli carry trade parası. bu değerleniyorsa korkmak lazım diye düşünüyorum.3 ekimde dip 3 kasım da tepe olacak gibi ocak şubat gibi yeni sert dip gelecek gibi altında senin verdiğin hedeflere asıl karar vakti o zaman olacak ordan fezaya mı yoksa yeni diplere mi.
.......
3 Ekim'de başlayan yurtdışı coşku, paketin gelmesi sonrası %3-%4 lük ralliler yaşattı ve dün ise başabaş kapandı Dow ve S&P. Biz haber sonrası gelen tepki hareketlerine " headline effect" deriz. Yani haberin artık ilanı sonrası olumlu veya olumsuz bir tepki oluşur. Genelde eski ve tecrübeliler o noktada karlarını yazıp paralarını ceplerine koyarlar. Muhtemelen bir kısım yatırımcı aynen böyle yaptı. 3 Ekimde başlayan yukarı yönlü tepki hareketi muhtemelen bu haberi iskonto ediyor idi.
Şimdi bazı söyleyeceklerim çok profesyonel olmayanlar için tuhaf gelebilir. Lakin durum şudur, biz normal insanlar olarak geleceği göremeyiz, fakat piyasaların bir şekilde olayı önceden fiyatlama kabiliyeti vardır. Biz insanlar olarak olanları görüp ona göre değer biçmeye çalışırız buna karşılık piyasalar olacakları fiyatlayıp , beklentiler gerçekleşince karını alırlar. Şimdi bunu kabul etmeniz zor gelebilir, bildiğiniz bütün kurallara, hayat görüşüne uymayan birşey söylüyor olabilirim lakin durum pratikte budur. 2009 yılının 3. ayında tepe yapan krizi, Amerikan borsaları 2007 yılının başında fiyatlamaya başladı. O zaman ortalıkta hiçbir problem yok gibiydi. Ne Lehman batmıştı ne de Bear Stearns ama geleceği gören piyasabunu fiyatlamaya başlamıştı. Bu esnada birçok yatırım bankası "varolan"durum üstünden analiz yaptığı için ortada bir sıkıntı olmadığını , şirket karlılıklarının iyi olduğunu, ekonominin büyüyeceğini düşünüyor, hisseler için yeni yüksek hedefler veriyor idi.
Halbuki çoktan ana trend aşağı yönlü kırılmış idi. İlginç değil mi? Piyasa dediğiniz şeyin içinde insandan başka birşey olmamasına rağmen birey olarak geleceği göremeyenler, ortak hareketler ile geleceği tahmin edebiliyorlar, daha doğrusu fiyatlar daha iyi /kötü bir yöne gidiş ile gelecekte ne olacağını söylüyor. Şimdi gene bütün bu olayların içinde insanoğlu var ve bu insanların bir kısmı ise geçmişe bakarak ( teknik analiz ile) geleceği tahmin etmeye çalışıyor. İşin aslı, hakikaten teknik analiz bir takım ihtimalleri iyi göstermekle beraber geleceği okuyamıyor. Üstünde uzun uzun durup konuşacağımız bir konu.
Şimdi felsefeyi bir kenara bırakarak, piyasalara bakalım.
Global sıkıntılar, krizler, ayı piyasaları ana ülke, hakim ülkenin katılımı olmadığı anlarda, gücünü tam hissetirmez.
Demek istediğim şu ; bizim borsamız 70.000 lerden 60.000 lere düştüğünde ne düşündü büyük çoğunluk? Bunun 2009 Mart ayından beri gelen çıkış hareketinin düzeltmesi olduğunu, düzeltmenin bitmesi sonrası fiyatların toparlanıp eski zirvelerinde üstüne çıkacağını düşündü. Lakin böyle olmadı, 60.000 iyidir derken 58.000 kırıldı ve oradan 48.000 lere kadar gelen ikinci bir büyük dalga yaşandı. Şunu net ortaya koymak lazım, bir endeks 72.000 den taa 48.000lere kadar düşüyor ise artık boğa filan kalmamıştır ortada. Yani düzeltme diye birşey yoktur artık. Sadece ayı ne zaman bitecek diye beklersiniz. İşte 58.000 lerden 48.000 lere gelen satışın sert olmasının sebebi bu hareket esnasında Amerika'nın da ilk düşüş hareketini yapıyor olmasıdır. Lakin şimdi şöyle bir durum var, bizim 60.000 lerde hissetiğimizi şimdi Amerikalı yatırımcılar hissediyor ve düşünüyor. Diyorlar ki bu bir düzeltme, buradan tekrar toparlanıp yeni yeni tepelere gideceklerine inanıyorlar. Aynı bir önceki paragrafta anlattığım gibi, şirket karlarının iyi olduğunu , düşüşlerin alım fırsatı , değerlemelerin çok düşük olduğunu düşünüyorlar. Bu yüzden teknik anlamda Amerika şu aralar "ayı" piyasasına yardım etmiyor. Hatta şu an Amerika'da büyük çoğunluk "ikili dip" yapıldığını, buradan fezaya gideceklerini düşünüyor olabilir.
Bizim IMKb için durum şudur, ben, merkez bankası, hükümet ve piyasa katılımcılarının büyük olanları AB'deki paketin fiyatlanması sonrasında bile olumluya oynamadık hatta Avrupaya nazaran o kadar az reaksiyon gösterdik ki "piyasa olumsuz ayrıştı" diye yorumlar yapıldı.
Buradaki mantık şu idi, AB paketi şu an çok ihtişamlı duyulmuş olsa bile bunun bu kadar ihtişamlı algılmamızı sağlayan , bu pakete gelen piyasa tepkisi. Avrupada borsalar %5-6 çıkınca herkes "vayyyy anasını" dedi.
Ama olumsuza inananlar şöyle düşünüyoruz
- Paketin detayları belli değil.
- 350/400 milyar paranın kaldıraç olarak kullanılarak 1 trilyonluk bir miktara ulaşması aynı zamanda %30 luk bir Mark to Market zaraı oluşması durumunda 350-400 milyarın buhar olması ve savunma yapacak hiçbirşey kalmaması anlamına geliyor.
- Garantiler kısmı net değil , bütün bankalar üstüne garanti getiriliyor mu?
- En önemlisi, Yunanistan iflasına izin verdin, Yunanı borcundan kurtardın. Irlanda , Portekiz, Italya , Ispanya gelip hani bana hani bana demeyecek mi? Eğer Avrupa'da bir ülke iflas edebiliyor ise ( gönüllü iflas konulsa bile adı, silah zoruyla gönüllülük olur mu) diğerleri de iflas edebilir demek değil mi bu? Eğer EU içinde iflas sözkonusu ise, artık EU'nun eski kredibilitesi olabilir mi? Olamaz! Kredi bulması eskisi kadar kolay olur mu ? Olamaz! Eee bu adamların derdi borçlarını çevirmek değil mi?
Şimdi bu kredileri bulmaları daha zor hale gelmedi mi daha yeni bu hareket ile?
Eee o zaman bu coşku nedir?
Gönüllü veya gönülsüz, iflas kartı masaya bir kere çıktı mı, bu iş karakolda biter bana sorarsanız.
Konunun başlığa bakın, artık nereyi takip edeceğiz? Italya , İspanya faizlerini!
Orada ECB ikincil piyasadan alımlarına devam ediyor ama bakalım aldığı miktarlarda bir artış olacak mı? Avrupa tahvillerinden topluca kaçış başlayacak mı?
Başladığında Merkozy ikilisi bakalım ne tür şaklabanlık yapacaklar.
kim takar italyayi....kim takar yunani....egerki herkes asagi oynuyorsa....skender....FISEKLER.
SACLARINI BU YOLDA AGARTMIS BI YAWRI OLARAK....GUZU DERKI....tersine git....mersine deelll....
durum neyi gerektiriyorsa onu yapyor...once o yone aldgi pozu kapiyor....sonra tersi yone gidip ziddi pozu kapiyor...
SEN ISTE BUNU IZLEYECEN....skender once hangi pozu kapiyacak....
Kuzu abi aslan gibi yazıyorsun. Umarım yazılarındaki o muhteşem gerçekleri bir gun anlamak nasip olur. Daha çok yeniyim ama borsaya düşeli çok oldu. Düşe kalka gidiyoruz abi
Yorum